Break a leg. Het wordt vaak gezegd om iemand aan te moedigen tot iets te doen waartoe hij of zij niet in staat lijkt te zijn. Of voordat sporters een prestatie moeten leveren. Oorspronkelijk werd dit spreekwoord gebruikt in de theater wereld. Men dacht dat het uitspreken van “good luck” juist het tegenovergestelde teweeg zou brengen. In plaats daarvan wenste je de acteur dus een gebroken been toe. Boston Bruins’ ijshockeyspeler Gregory Campbell nam deze toewensing alleen iets te letterlijk. Hij kreeg, in een poging het doel te verdedigen, de puck tegen zijn been geschoten (bekijk hier het filmpje). De Bruins gingen ten koste van de Pittsburg Penguins wel door naar de Stanley Cup finale, maar Campbell moet op de bank zitten. Zijn been is gebroken.

Finale maand

Deze spectaculaire actie gebeurde in de eindstrijd om de Eastern Conference final van de National Hockey League. Aan de andere kant van het land wonnen de Chicago Blackhawks van de LA Kings. Zij beginnen vanavond de best-of-7 series. Het is een leuke afwisseling op het iets populairdere NBA finale, waar de komende weken San Antonio en Miami tegen elkaar spelen.

Boston Bruins

Gregory Campbell maakt deel uit van het eerste professionele hockey team van de USA, de Boston Bruins. Onder supermarkt tycoon Charles Adams behaalden de Bruins hun eerste 3 kampioenschappen. Voor de tweede wereldoorlog investeerde hij in ster spelers, zoals Art Ross, en vond een intimiderende naam voor zijn team. Bruins is een Engels woord voor bruine beren en vindt zijn oorsprong in “bruin”. Zowaar een Nederlands tintje. Het wierp zijn vruchten af, want in de seizoenen die volgden hadden de Bruins een winstpercentage van 87,5%, een tot op heden ongebroken record. Na 1941 stonden de Bruins zo’n 30 jaar “droog”, zoals ze in Amerika zeggen. Talentvolle spelers werden ingezet in de oorlog, waardoor ze de grote prijs mis liepen. Het succes keerde terug met overwinningen op de Saint Louis Blues en de New York Rangers in 1970 en 1972. Maar de fanatieke Bostonian fans moesten tot 2011 wachten voordat ze de zesde titel konden vieren. Campbell en de Bruins maken in deze serie kans op Stanley Cup nummer 7.

 

Chicago Blackhawks

De tegenstander, Chicago Black Hawks, won 4 keer eerder en is ook een van de oudste teams in de NHL. De naam was een idee van Frederic McLaughlin. Hij kocht de club in 1926 en vernoemde het 333ste bataljon waarvan hij deel uit maakte in de eerste wereldoorlog. Zijn divisie, de “Black Hawk Division” refereerde aan Black Hawk, chef van de Sauk- Indianen stam en een icoon in de geschiedenis van Illinois. Ondanks dit eerbetoon kwam er kritiek op de naam, en vooral het logo dat erbij hoort. Op het tenue staat een Indiaan met verentooi en oranje huidskleur. Volgens critici een stereotypering van de “Native Americans”. De college en university teams hebben zelfs te horen gekregen dat een verwijzing naar “aborigionals” aanstootgevend en schadelijk is. Alle 18 gewaarschuwde teams hebben hun logo daarop veranderd.

toews-goal-600

Historisch duel

In hun lange bestaan als club zijn de Bruins en Blackhawks elkaar nog niet eerder tegen gekomen in de finale. De media zijn verdeeld over welk team zal winnen. Worden het de Bruins, wiens goalkeeper Tuukka Rask 97% van de schoten op doel tegen houdt? En bovendien de 2,13 meter lange Tsjech, Zdeno Chara, in de verdediging hebben staan? Of zal Patrick Kane weer een hat trick maken zoals in de finale van de Western Conference? De Blackhawks zijn tenslotte de beste van het reguliere seizoen.

Heel Boston is er klaar voor en Chicago ongetwijfeld ook. Alleen zal Gregory Campbell moeten toekijken.