Dutch in The USA - RecensieHoewel sommige het niet verwachten zijn Nederlandse bands hoog in de Amerikaanse Billboard Hot 100 terechtgekomen. De hits ‘Venus’ van Shoking Blue, ‘Radar Love’ van de Golden Earring, of wat dacht je van ‘Burning heart’ van VandenBerg, zijn er getuige van dat Nederlandse artiesten we degelijk kunnen scoren in de Verenigde Staten.

Muzikanten uit ons land maken in de VS nog veel meer mee dan hits scoren: optreden in de Ed Sullivan Show, een spontane jamsessie met drummer Mick Fleetwood, nummers schrijven met KISS-bassist Gene Simmons, gevraagd worden als voorprogramma van Pearl Jam, een uitnodiging afwijzen om bij Metallica te komen spelen, opnemen in de studio van Prince.

In dit boek wordt stilgestaan bij de belevenissen van de Nederpop in het grootste muziekland ter wereld. Met medewerking van een groot aantal muzikanten wordt een uniek beeld geschetst van wat ‘wij’ in de VS hebben bereikt: Dutch in the USA!

Alided Hidding, zanger Time Bandits: “Ik heb net een auto gekocht, een Pontiac GT, en ik rij daar de Freeway op, de 101 door de San Fernando Valley. Ik heb toevallig ‘Smoke on the water’ opstaan en er komt net een groep motorrijders langs me en die geven gas…… Dan hoef ik jouw niet te vertellen van, “This is Fucking America!” En de weg is tien keer zo groot als dat toen bij ons was. Dat gevoel, de breedheid van alles.”

In het boek beschrijft ook gitarist Ruud Jolie van Within Temptation zijn gevoel; “Laten we vooropstellen dat in Amerika touren, voor de allereerste keer, wel de verwezenlijking van een jongensdroom is. En ik denk dat heel veel Nederlandse muzikanten zoiets hebben van: nou ja, als je een keer een coast to coast-tour in Amerika hebt gedaan, dan hoor je er echt pas bij. En ik vind het nog steeds bijzonder”

Dutch in the USAHet boek Dutch in the USA staat bol van dit soort ervaringen van Nederlandse muzikanten. Mouth and MacNeal, behaalde een nummer acht positie met “How do you do”, als duo raakte zij echter nooit aan de overkant van de plas vanwege de vliegangst van Willem Duyn. Echte persoonlijke verhalen van de Nederlandse artiesten, zoals Betty Serveert in het voorprogramma van Pearl Jam en de avonturen van Lois Lane met Prince.

Lana Wolf: Nashville is echt thuiskomen.

Dutch in the USA is een must voor elke muziekliefhebber en ook nog als Amerika liefhebbers is het helemaal dubbel scoren. Laat je meeslepen in de Nederlandse muzikale wereld in het land van de onbegrensde mogelijkheden. Lees hoe de muzikanten de Bilboard hot 100 bereikte of ga met hun mee op reis door Amerika, terug in de tijd.. Dit doe je uiteraard met “Younger Days” van Fatal Flowers op de achtergrond…….