Een van onze vrienden in Amerika roostert altijd een varken tijdens zijn New Years party. Dat is de dag dat er feesten gegeven worden; 1 januari. Tijdens de jaarwisseling zelf gebeurt er niet zo heel veel, behalve aftellen natuurlijk. Lisa en Ron roosteren ook dit jaar weer een varken en daar heb je natuurlijk veel vrienden bij nodig, want er zit behoorlijk wat vlees aan een varken.

Foto-1bestelbon-roastingpig

Een aantal jaren geleden heeft hij een verrijdbare kar gekocht waar je een varken op kunt roosteren, een model uit China, dan niet volgens de normale manier van roosteren werkt. geroosterd varkenHet varken, dat je overigens gewoon bij de supermarkt kunt bestellen, wordt op deze bbq onder de hitte gelegd en niet erbovenop. Aan het eind wordt het rooster met varken en al naar boven getild, om nog even na te garen, Dan zie je het varken ook heel duidelijk met appel in zijn bek. Het is elke keer weer aardig om te zien, hoe de mannen niet kunnen wachten om het varken aan te snijden terwijl de vrouwen ook meer bij elkaar blijven. Tijdens en na het eten gaat het gelukkig weer ‘gemengd’ verder.

Ik ben altijd dol op de kleine bierbrouwers in Amerika, en dan is het helemaal leuk als er ook een restaurant bij is. Ik zal het beslist al wel een keer gezegd hebben, maar in principe kun je daar altijd lekker, vaak simpel, eten. Als het eten namelijk niet goed is, straalt dat af op het bier. En dat is wat de eigenaren zeker niet willen. Dus zie je een micro-brewery restaurant, ook als je niet van bier houdt, ga er gerust eten. Meestal is de sfeer er ook nog meer dan gezellig. Maar goed het fenomeen van het opstarten van kleine brouwerijen is zeker in Nederland ook aanwezig. Ik geloof dat het er momenteel 165 zijn en dat er 45 afgelopen jaar tijd zijn bijgekomen. Maar in New Hampshire in de plaats Nashua, kun je ook je eigen bier brouwen. Je hoeft geen ervaring te hebben, al het materiaal is er aanwezig, zoals receptuur, ingrediënten, gebruiksaanwijzingen en natuurlijk assistentie. Eigenaar Dave Williams begon in 1995 al met IncrediBREW en er zijn zelfs klanten die er vanaf het begin hun eigen bier brouwen. Dat is toch wel een kick om op je verjaardagsfeest je eigen bier te hebben.

4.-lollicakesCup cakes blijven een hit. Vaak hoor ik over een nieuw soort gebakje of cakeje dat het de opvolger is van de cup cake, maar dat schijnt nog altijd niet te gebeuren. In New York hebben ze er zelfs een machine voor, want je mocht opeens ’s nacht om 3 uur trek hebben in een cup cake.

Wat misschien een vervanger is of gewoon ook heel populair wordt zijn de lollicakes. Kleine prachtig gedecoreerde ronde cakes, die lijken op een lolly. Ik was bij The Lollicake Queen in Sarasota en was onder de indruk van haar werk. Wat een pret om even in die winkel te zijn. En nog heel erg lekker ook!

 

3-winkel-lollicakes

Maar ze kennen daar ook gezonde pret. Toen ik daar de laatste keer was, werd er een eetcompetitie gehouden. Het ingrediënt was dit keer geen hamburger, knakworst of taart, maar sla. Dit evenement was dan ook niet zozeer vanwege de competitie, maar vanwege het feit dat de Manatee Snooty 66 jaar werd. Een Manatee is een zeekoe, die veel in de wateren van de Golf van Mexico voorkomt. Als verjaardagsgeschenk werd er natuurlijk gezongen en er was een taart van groenten voor Snooty.

De deelnemers droegen rubber ‘Manatee handschoenen’ en hadden de keuze om de sla rechtstreeks uit de pvp-pijp te eten of the Snooty stijl, wat betekent met de hand gevoerd door een vrijwilliger. Natuurlijk grote hilariteit tijdens de wedstrijd. Een van de deelnemers was de eigenaar van de Anna Maria Oyster Bar. John wilde graag de ‘hand-fed’ manier, maar vroeg wel om de sla dan eerst even te dopen in een van de margarita cocktails, die de Oyster Bar ter beschikking stelde. Megan Jourdan van de Florida Health Department won. Waarom ze won; we geloven in het eten van groenten bij het Health Department.

Ik geloof ook wel heel erg in gezond eten, maar ja zo af en toe is iets zoet toch wel erg lekker. Met daarbij een gezonde chocolade melk vanwege de kurkuma die je er in doet.

Nelleke

Sesam koekjes met tahin

260 gram bloem

2 theelepels zuiveringszout (baking soda)

110 gram en 2 eetlepels ongezouten boter

4 eetlepels tahin (sesampasta bij sommige supermarkten te koop)

3 eetlepels sesam olie

1.5 eetlepel honing

110 gram bruine suiker

1 theelepel vanille extract

70 gram gedroogde rozijnen

70 gram sesamzaad

5.koekjes-met-tahinMeng de bloem, het zuiveringszout en een halve theelepel zout in een kom en zet apart. Klop de boter samen met de tahin, sesamolie, honing, bruine suiker en vanille met de handmixer in ca. 4 minuten romig. Zet de mixer wat zachter en meng het bloemmengsel er kort doorheen. Voeg de rozijnen door het mengsel. Dek de kom af met plastic folie en laat 1 uur staan.  Verhit de oven tot 175 graden en bekleed 2 bakblikken met bakpapier.

Doe de sesamzaadjes op een bord. Maak bolletjes van ongeveer anderhalve eetlepel deeg, rol ze door het sesamzaad en leg ze, met een tussenruimte van 5 cm, op het bakblik.  Schuif ze in de oven en bak ze in 8 minuten (zacht) tot 12 minuten (knapperig) tot ze lichtbruin en gaar zijn. Laat ze 2 minuten afkoelen op de bakplaat en leg ze dan op een oven rek.  Je kunt de koekjes prima invriezen.

Warme chocolade met koenjit

Koenjit of Kurkuma is een gezonde specerij en wordt veel in de Indiase en Indonesische keuken gebruikt.

1 persoon

250 ml amandelmelk

1 eetlepel cacao

2 theelepels honing of bruine suiker

½ theelepel koenjit of kurkuma

½ theelepel gemalen kaneel

Doe alles in een steelpan en breng op middel vuur aan de kook. Klop alles goed door elkaar tot je chocolademelk lekker warm is.