Uit eten in de Verenigde Staten is meer dan alleen Hamburgers, Spare Ribs en French Fries. De gewoontes in Amerikaanse restaurants verschillen op een aantal vlakken zoals u ze gewend bent. Hieronder zetten we een aantal zaken uit een waar u mee te maken krijgt bij een bezoek aan een eetgelegenheid en dan hebben we het niet of de Fast food ketens zoals Mac Donalds, Burger King, KFC of Taco Bell.

Je moet een fooi  geven.

U wist dat vast wel, maar hoeveel tip moet je  geven?  Tussen de 10 en 20%, afhankelijk van de kwaliteit van de dienstverlening en de stad waar  u verblijft. In New York geeft u meer dan in een klein stadje in Noord-Dakota. Maar het maakt niet uit waar u bent, een fooi hoort er bij! De mensen zien dat als (een deel van) salaris.  Ze  voeden van hun kinderen op dat geld. In het algemeen wordt uw “beloning” niet gedeeld met de rest van het bedienend personeel.  Er is geen gemeenschappelijke fooienpot. Het is niet illegaal om geen fooi te geven. Maar als u het niet doet zal de bediening openlijk vijandig kunnen reageren.

Waar gee f  je nog meer fooi?

  • In bars:  Ja, zelfs als u gewoon wat drinken gaat wordt er een fooi verwacht.  10 – 20%
  • In hotels:  De persoon die uw brengt uw tassen / koffers  naar de kamer brengt? Tip ze $5 tot $10.
  • Taxis:  Tenzij ze verdwalen of  u de stuipen op het lijf jagen door het rijden als een idioot, geeft u de chauffeurs een fooi tussen de 10 – 20%
  • Luchthavens:  Als u uw bagage buiten de terminal (op straat)  al kunt inleveren zodat er niet meer mee gesjouwd hoeft te worden, wordt er een tip verwacht van $5-$10.
  • En dan nog even dit:  als u regelmatig gaat eten of drinken  in hetzelfde restaurant of bar tijdens uw reis naar Amerika, is het een goed idee om een ​​reputatie op te bouwen als een ‘goede tipper’.  De eerste keer dat u  er bent gooit u  een vette tip neer.  Onthou maar hoe  ze u voor de rest van de reis te behandelen. U zult betere service krijgen. Geloof het maar. Beoordeel dit niet als hebzucht van het personeel, het verbeterd de kwaliteit van uw verblijf in de USA. 😉

Gezellig tafelen? Vergeet het maar!

In Nederland  kunt u een kopje thee bestellen  en aan tafel blijven zitten zo lang als u wilt. Niemand zal een big deal van maken. In Amerika werkt dat anders! Het restaurant wil ‘de rollen omdraaien’.  Met andere woorden; ze willen,  gedurende de dag , zo veel mogelijk gasten aan die tafel. Dit is een ongeschreven regel, want het is niet ‘illegaal’  een tafel te bezetten, maar het bedienend personeel zal  “not  amused”, en eventueel verbaal agressief (in New York) zijn als u  de tafel lang bezet houdt. De basisregel is gewoon om uw eten op te  eten en te  gaan. De dienstverlening  zal snel zijn,  de obers lopen af en aan. Alles zal  sneller gaan dan u gewend bent in Europa. Klaar met eten? Vragen om de rekening, als die al niet op tafel ligt,  laat uw tip achter  en maak dat u wegkomt, de volgende gasten staan namelijk alweer te wachten!

U kunt altijd vragen om een “doggie bag”.

doggie-bag-resturantAmerikaanse porties zijn enorm. Als u het niet op kunt vraag dan  om een doggie bag. Er is weinig kans dat u  in staat zijn om alles op  te eten, dus wees niet verlegen. Gewoon doen. Niemand kijkt er raar van op.  95% van de restaurants  zal er geen twee keer nadenken over uw vraag en zal uw eten inpakken om mee naar huis te nemen. De resterende 5% protesteert misschien een beetje,  gewoon een beetje “doorzeuren” en ze doen het.

Geen alcohol  onder de 21!

Het is waar. Zelfs als uw tiener is 18 en het meest volwassen wezen op  de planeet,  zal hij of zij geen alcohol bediend krijgen in een Amerikaans restaurant.  Zelfs niet in het bijzijn van zijn of haar ouders. Dit is namelijk de wet en die wordt zeer streng nageleefd. Als ze betrapt worden op het serveren van alcohol aan uw tiener,  verliezen  ze hun drankvergunning en kunnen ze vaak kort daarna sluiten!

Ontbijtrestaurants zijn voor het ontbijt.

“Ergens ontbijten? ” Geen probleem in Amerika.  Nederland & België  hebben geen ‘ontbijtrestaurants’. Amerika wel.  Ze  serveren eieren, diverse vormen van varkensvlees (spek), en aardappelen. Deze restaurants openen heel vroeg in de ochtend en gieten  je vol met kopjes slappe koffie. Ze zijn vaak erg knus en gezellig.  Als u niet van eieren, spek en aardappelen houdt als  ontbijt  is dat niet erg. U kunt er vast wel iets anders krijgen.

breakfast

 

Hoe werkt het in Amerikaanse restaurants?

door USA4ALL leestijd: 3 min
5
%d bloggers liken dit: