Op dinsdag 8 november 2016 zijn er weer presidentiële verkiezingen in de VS. Hier wordt besloten wie de opvolger van Barack Obama wordt. Veel genoemde namen zijn Hillary Clinton en Jeb Bush. Deze laatste, ondanks veel speculaties, heeft trouwens nog niet aangegeven mee te doen met de race. Wel is hij al druk bezig met het zwartmaken van zijn tegenstandster Hillary Clinton. Zo is Bush al een petitie gestart onder de naam ‘Stop Hillary’. Hoewel het zeer onwaarschijnlijk is dat Clinton nog zal stoppen, zet het wel de toon. Bush is ook op andere manieren bezig met het opstarten van zijn campagne. Hij heeft al een eigen PAC (political action committee) opgericht; een lobbygroep die zich bezighoudt met het inzamelen van geld voor de campagne. Ook populair onder kandidaten is een wedstrijd waarin een Amerikaan een ontmoeting met de kandidaat kan winnen. In het geval van Bush vind deze ontmoeting plaats in Miami. Reis en verblijf worden uiteraard door de PAC betaald. Alles wijst er dus op dat Bush zijn campagne al is begonnnen, de officiële aankondiging is het enige waar we nog op moeten wachten.

Bush is echter niet de enige kanshebber bij de Republikeinen. De race voor de nominatie gaat nog spannend worden. Tot nu toe zijn er al drie kandidaten die hebben aangekondigd mee te doen: senator Ted Cruz, senator Rand Paul en senator Marco Rubio. Dat is echter nog niet alles. Andere namen die te ronde doen zijn Walker, Christie, Huckabee, Santorum, Perry, Jindal, Fiorina en Carson. Het kan dus nog wel eens een moeilijke strijd worden voor de Republikeinse kandidaten. In het democratische kamp gaat het er rustiger aan toe. Hillary is tot nog toe de enige officiële kandidate en er zijn eigenlijk maar drie potentiële tegenstanders: oud gouveneurs Martin O’Malley en Lincoln Chafee en oud senator Jim Webb.

Hoewel de campagnes dus al begonnen zijn, beginnen de primaries pas in januari 2016. Omdat elke staat zelf mag bepalen wanneer ze de primaries plannen, is de verkiezingsperiode in de VS lang. De laatste primary zal waarschijnlijk pas in juni 2016 plaatsvinden. Toch is het leuk om alvast nader kennis te maken met de officiële kandidaten tot nu toe.

Hillary Clinton:
Voor de meeste mensen zal Hillary Clinton geen introductie nodig hebben. Ze is welbekend als de vrouw van voormalig president Bill Clinton en als tegenstander van Barack Obama in de voorverkiezingen van 2008, die ze met een kleine minderheid verloor. Van 2001 tot 2009 diende ze in de senaat en van 2009 tot 2013 diende ze als minister van buitenlandse zaken onder Obama. Tijdens het tweede bewind van Barack Obama had ze geen officiële functie; aangenomen wordt dat ze de tijd heeft genomen om zich goed voor te bereiden op de aankomende verkiezingen. Clinton kondigde haar presidentschap aan met de woorden: ‘’Everyday Americans need a champion. I want to be that champion”. ’’ In het bijbehorende filmpje zien we alledaagse Amerikanen die op het punt staan een nieuwe stap in hun leven te nemen. Opvallend genoeg is er ook een homostel in het filmpje te zien wat hun huwelijk aankondigt. Wat dit voor effect heeft op haar campagne moeten we nog afwachten, maar het is wel een dappere stap.

Ted Cruz:
Ted Cruz is vanaf 2012 senator in de VS en heeft hier al snel carrière gemaakt. Zo was hij in 2013 voor een groot deel verantwoordelijk voor de ‘government shutdown’. Hij staat misschien nog wel het meest bekend vanwege zijn lidmaatschap bij de conservatieve Tea Party. Hoewel de Tea Party vrij controversieel is, is er iets wat nog controversiëler is rond Ted Cruz. Cruz is namelijk niet in de VS geboren, maar in Canada. Dit lijkt in tegenspraak te zijn met de grondwet waarin staat dat de Amerikaanse president een ‘natural born citizen’ moet zijn. Echter, omdat de term zo vaag is denken de meeste mensen dat dit niet op Cruz slaat. Zijn moeder is namelijk Amerikaanse en dus bezat Cruz al bij zijn geboorte het Amerikaans staatsburgerschap. Desalniettemin heeft Cruz zijn Canadese staatsburgerschap moeten opgeven en zonder tussenkomst van de Supreme Court of een nieuwe wet zal het nooit 100 procent zeker zijn dat Cruz president mag worden. Het weerhoudt Cruz er in ieder geval niet van om zich kandidaat te stellen. Ook hij is al volop bezig met de campagne en er staat al een wedstrijd om een meet-and-greet te winnen uitgeschreven. In de wedstrijd zien we zijn Texaanse roots terug, want de winnaar wint niet zomaar een meet-and-greet, maar wint een ‘’afternoon of shooting’’ met Cruz.

Rand Paul:
Rand Paul dient in de senaat sinds 2011 en is net als Cruz verbonden met de Tea Party. Hij staat bekend om zijn oppositie tegen Obama’s immigration reform. (Door de tegenstand in het Congres heeft Obama uiteindelijk het Congres weten te omzeilen om zo toch de reform er doorheen te krijgen). In zijn campagne stelt hij zich fel op tegen surveillance van Amerikaanse staasburgers door de NSA. Ook verbindt hij zich met de ‘Right to Life’ beweging en is dus tegen abortussen. Daarnaast is hij ook al een anti-Hilary campagne begonnen. Zijn Facebook pagina staat vol met posters waarop ‘’Liberty not Hillary’’ staat. Ook is hij een social media actie #Hillaryslosers begonnen waarop allerlei Democratische senaat kandidaten staan die ondanks openlijke steun van Hillary toch hun verkiezing verloren. Paul heeft echter niet alleen kritiek op de Democratische kandidate. Hij heeft ook vaak kritiek op zijn eigen partij. Zijn ideologie spreekt veel mensen aan en daarom is het zomaar mogelijk dat hij een brede coalitie weet te vormen.

Marco Rubio:
Marco Rubio dient net als Rand Paul sinds 2011 in de senaat en is ook verboden met de Tea Party. Hij wordt echter niet door alle conservatieven gesteund, omdat hij in 2013 heeft meegewerkt aan een wet van Obama die het mogelijk maakt voor immigranten zonder papieren om toch toegelaten te worden tot de VS. Dat hij daar aan mee heeft gewerkt is wellicht niet zo vreemd, aangezien hij de zoon is van Cubaanse immigranten. Hij is het schoolvoorbeeld van de Amerikaanse droom. Als zoon van een barman en kamermeisje heeft hij zich flink omhoog weten te werken binnen de samenleving. Rubio profileert zichzelf als ‘son of exiles’, maar hij werd gegeneerd toen bleek dat zijn ouders al twee en een half jaar voordat Castro aan de macht kwam naar de VS waren gegaan op zoek naar een beter leven. Mocht hij het presidentschap winnen, dan zou hij de eerste latino president zijn. In tegenstelling tot Cruz en Paul heeft Rubio wel de steun van gematigden in de partij, de partijtop en de donoren. De grootste kritiek op Rubio is zijn gebrek aan ervaring.

Sara de Lange

14 april 2015

 

Presidentsverkiezingen 2016

Presidentsverkiezingen 2016