Mocht u familie in te States hebben, dan is dat kans groot dat zij in Michigan wonen. In de buurt van Grand Rapids is een groot aantal plaatsen dat door Nederlanders is gesticht. Met de vele immigratie golven vestigden boeren zich in dit gebied omdat de grond bijna identiek was aan de Nederlandse bodem. Aardappels, bieten, en kool konden verbouwd worden en vele startten, met de Amerikaanse Droom in hun achterhoofd, een een-mans bedrijf.

Holland, Michigan

Kleine vestingen werden dorpen en steden en daarmee groeide ook de vraag naar faciliteiten zoals middelbare scholen en universiteiten. Hierin namen onze landgenoten het voortouw. Omdat ze goed opgezet waren en vooral bevolkt werden door Nederlanders, zie je op High Schools en Universiteiten in deze omgeving nog steeds veel Nederlandse invloeden.

In het Amerikaanse school systeem zijn sport en educatie met elkaar verenigd. Je speelt dus niet voor een lokale club, maar voor je school. Trainingen sluiten aan op het school rooster, waardoor het voor de atleten makkelijk is om sporten (dat toch al gauw 2 tot 4 uur per dag in neemt) te combineren met studie. De school heeft een mascotte en een naam voor haar “athletics department”. Interessant is vooral hoe de schoolteams in Michigan doen denken aan ‘ons’ Nederland.

Hope College

Hope College bijvoorbeeld. Deze school werd in 1866 gesticht door Dominee Van Raalte. In eerste instantie was de school in het plaatsje Holland, West Michigan een opvoedingscentrum voor weeskinderen. Al snel groeide het uit tot een volwaardige universiteit en werd er een sport programma opgezet. Op de sportvelden van Hope College zijn nog meer verwijzingen naar de Nederlanders. Ze dragen allemaal een Nederlandse naam: het Richard and Helen DeVos Fieldhouse, waar het basketball en volleyball veld is, het Boeve and Walters honkbal and softball stadion, het Van Andel voetbalstadion, VanderWerf Hal en het Vandepoel-Heeringa tennis en outdoor veld.

The Flying Dutchmen

American Football

Het grappige is dat American Football, toch wel een sport uniek voor Amerika, de eerste inter-collegiate sport op Hope College was. Het team speelde in 1902 de eerste wedstrijd in de NCAA-III, de derde divisie van college. The Flying Dutchmen, zoals ze worden genoemd, worden aangemoedigd door “Dutch,” de mascotte op klompen. Een blik op de namen laat zien dat de Nederlanders het veld domineerden. De All-Americans, een selectie van de bete college spelers in een jaar, tussen 1958 en 1987 zijn Larry TerMolen, Ron Posthuma, Craig Groendyk, Dirk VerMeulen, en de broers Ackermann.

Wooden-Shoe Rivaliteit

Wooden shoes

Hoogtepunt op Hope College is de Wooden Shoe Rivalry. Dit is een wedstrijd tegen de grootste rivaal, Kalamazoo. Hope-Kalamazoo is zelfs volgens ESPN de nummer 4 op de lijst van de grootste college rivaliteit. Dit is al ontstaan in 1931 en tot op heden heeft Hope de meeste wedstrijden gewonnen, 52 tegen 33. Zes keer speelden ze gelijk. De trofee, een paar handgemaakte klompen, werd 81 jaar lang gerouleerd. Het was een bijzondere trofee omdat bij een gelijk spel beide coaches een klomp mee mochten nemen en bij zich houden tot de wedstrijd het jaar daarop. Nu komt dat niet meer voor, omdat in 1996, de NCAA het gelijkspel in American Football afgeschafte. Mocht u getuige willen zijn van deze mix van Amerikaans-Nederlands sport plezier: op 26 oktober’13 wordt de wedstrijd voor de 93e keer gespeeld. Hope ontvangt dan de Kalamazoo Hornets.

Suzanne Bergenhenegouwen