Independence Day, Presidents’ Day, Martin Luther King Jr. Day, Columbus Day. Zomaar een paar nationale feestdagen waarop Amerika haar historische figuren eert. Een ieder die een aanzienlijk aandeel heeft gehad in de opbouw van de Amerikaanse samenleving kan zo’n dag verwachten. De Founding Fathers hebben gestreden voor onafhankelijkheid. John Hancock, Thomas Jefferson en Benjamin Franklin’s werk hiervoor wordt elk jaar op 4 juli met veel vuurwerk gevierd. 4 juli wordt ook wel de verjaardag van Amerika genoemd. Dat dit niet geheel correct is, zijn vele zich niet van bewust. Op 4 juli werd namelijk de eerste versie van de ‘Declaration of Independence’ getekend. De versie waar de constitutie op gebaseerd is, is pas de derde versie en wijkt een klein beetje afwijkt van de eerste. Maar dat ter zijde.

Eervolle burgers

Presidents’ Day vindt plaats in februari. Op deze derde maandag van de maand wordt de verjaardag van zowel George Washington (jarig op 22 februari) als Abraham Lincoln (12 februari) gevierd. Een hoop kaarsjes om uit te blazen, want deze oud presidenten zouden respectievelijk 281 en 204 jaar zijn geworden dit jaar. Martin Luther King Jr. Day wordt gevierd op de derde maandag van januari. Hij werd geboren op 15 januari 1929 en in 1968 neergeschoten, maar zijn verjaardag werd pas in 1983 een nationale holiday. Twee congresleden stelden voor om King Jr. op deze manier te eren, maar dat vonden andere leden te veel eer voor het boegbeeld van het civil rights movement. Ze stemden daarom tegen. Stevie Wonder bracht als antwoord daarop de single “Happy Birthday” uit en steeds meer mensen hoorden daardoor van het voorstel. Vervolgens werden 6 miljoen handtekening verzameld om het wetsvoorstel toch door te laten gaan. Uiteindelijk tekende Ronald Reagan in 1983 het voorstel. Columbus Day spreekt eigenlijk voor zich. De alom geroemde ontdekkingsreiziger arriveerde op 12 oktober 1492 en dat word ieder jaar rond deze datum gevierd.

Touwtje springen

double-dutchWat heeft dit met sport te maken? zult u misschien nu wel denken. Welnu, in het noordoosten van de Verenigde Staten worden, zonder dat Amerikanen zich daar van bewust zijn, historische helden vrijwel dagelijks in het zonnetje gezet. Double Dutch, oftewel touwtje springen, is een populaire sport voor high school leerlingen. Nederlandse immigranten namen dit spelletje mee toen ze vertrokken naar de Nieuwe Wereld. Ze vestigden zich vooral in het noordoosten en daar is het spelletje steeds populairder geworden. De Engelse immigranten die daar toen al waren, zagen de Nederlandse kinderen dit spelletje spelen en noemden het daarom Double Dutch. Tijdens de Tweede Wereld oorlog werden stoepen in New York City de ideale plek om dit te doen en zo kwamen steeds meer jonge kinderen in aanraking met de sport.

New York City

StyleDoublDutchDoor invloeden van de straat veranderde het spelletje. De opkomst van muziek op de radio bijvoorbeeld, maakte het touwtje springen ritmischer. Naast zelfbedachte rijmpjes werd er nu ook gesprongen op hiphop. Daarbij werd het nog belangrijker om een goed teamwork te hebben tussen de springer en de draaier. Zo werd Double Dutch een sport dat mensen kon verbinden. Ook werd het tekort aan speelveldjes voor jonge kinderen in de stad opgelost door het spelen van Double Dutch. Aan het begin van de jaren ’70 organiseerde politie agent David Walker daarom het eerste Double Dutch toernooi in de straten van New York. Het was een groot succes, want meer dan 600 kinderen deden mee.

Competitie

Vervolgens ontwikkelden scholen regels en richtlijnen om de sport een competitief karakter te geven. Tegenwoordig worden de teams beoordeeld op hun snelheid, wat inhoudt dat ze binnen 2 minuten zo veel mogelijk keren moeten springen, en techniek. Op dit laatste onderdeel demonstreert elk team een vaste routine en bij elke fout krijgt het team een punt aftrek. Daarnaast is er nog het onderdeel “free style” waarbij elk team de kans krijgt om handstanden, koprollen, spagaten en andere turnbewegingen te maken binnen de draaiende touwen. Ook spreidde het competitief touwtje springen zich uit naar andere staten en werd er zelfs een American Double Dutch League in het leven geroepen.

Nederlandse Helden in Amerika

In Boston, Massachusetts worden eens per maand toernooien gehouden. Vooral kinderen uit de stad, waar helaas nog steeds weinig ruimte is voor speeltuinen, laten hier hun kunsten zien. Ondanks dat Double Dutch helemaal is ingeburgerd, en ik betwijfel of de kinderen weten waar het vandaan komt, doet het spel wel denken aan de invloed van onze voorouders in het grote Amerika. Nederlandse Helden in Amerika, net als andere grote namen in de geschiedenis, zijn ‘wij’ nog steeds aanwezig in de samenleving. Best iets om even bij stil te staan!

Hier is een mooi Double Dutch filmpje:

[youtube_sc url=”http://www.youtube.com/watch?v=_QhJir5hSwY”]

 

Nederlandse Helden in Amerika

28-03-2013

Suzanne Bergenhenegouwen