Over de vraag of toeval bestaat of niet, hebben grote denkers zich uitgelaten zoals Voltaire: ‘Toeval bestaat niet. We noemen toeval een gevolg van een oorzaak die we niet zien” . Een andere grote filosoof, Johan Cruijff, zei eens: ‘Toeval is logisch.’ U begrijpt het, we bespreken hier de vraag of toeval bestaat of niet. Dit doen we aan de hand van de Lincoln – Kennedy toevalligheden. Op honderden internetsites kan je namelijk overzichten vinden met overeenkomsten tussen deze twee presidenten. Tien voorbeelden:
1) Abraham Lincoln en John F. Kennedy werden beiden geboren als tweede zoon en werden beiden vernoemd naar hun grootvader. Beiden trouwden als dertiger met een 24-jarige brunette die vloeiend Frans sprak en die eerder met iemand anders verloofd was. Beiden kregen vier kinderen.
2) Lincoln had zonen met de namen Robert en Edward en een schoondochter met de naam Mary Eunice. Kennedy had broers met de namen Robert en Edward en een zuster met de naam Eunice Mary.
3) Lincoln werd in 1846 in het congres gekozen en in 1860 tot president gekozen. De politieke rivaal die hij versloeg (Douglas) was geboren in 1813. Kennedy werd in 1946 in het congres gekozen en in 1960 tot president gekozen. De politieke rivaal die hij versloeg (Nixon) was geboren in 1913.
4) Lincoln’s secretaresse heette Kennedy. Kennedy’s secretaresse heette Lincoln.
5) Lincoln werd op een vrijdag vermoord, terwijl hij naast zijn vrouw zat in een theater met de naam Ford. Kennedy werd op een vrijdag vermoord, terwijl hij naast zijn vrouw zat in een auto van de firma Ford (type Lincoln). Beiden werden in het hoofd geschoten.
6) John Wilkes Booth, die Lincoln vermoordde, was geboren in 1839. Lee Harvey Oswald, die Kennedy vermoordde, was geboren in 1939
7) Booth vluchtte uit een theater en werd gepakt in een pakhuis. Oswald vluchtte uit een pakhuis en werd opgepakt in een theater
8) De namen Lincoln en Kennedy tellen allebei zeven letters. De namen John Wilkes Booth en Lee Harvey Oswald tellen allebei vijftien letters.
9) Beide presidenten werden opgevolgd door een zuiderling met de naam Johnson. Andrew Johnson, die Lincoln opvolgde, was geboren in 1808. Lyndon Johnson, die Kennedy opvolgde, was geboren in 1908.
10) Na de moord verhuisde de weduwe Lincoln naar Georgetown; adres 3014 N Street, NW. Na de moord verhuisde de weduwe Kennedy naar Georgetown; adres 3017 N Street, NW
Soms wordt nog, humoristisch bedoeld, vermeld dat een week voordat Lincoln vermoord werd, hij in Monroe, Maryland was en dat een week voordat Kennedy vermoord werd, hij bij Marilyn Monroe was. Deze laatste clou kunnen we gelijk doorprikken. Marilyn Monroe stierf al een jaar voordat Kennedy vermoord werd en het plaatsje Monroe in de staat Maryland bestaat niet. Maar verder lijken er zoveel overeenkomsten te zijn, dat het haast geen toeval meer kan zijn. Mocht uw mond nog open staan van verbazing, dan ga ik hem echter sluiten, want:
1) Een aantal beweringen is gewoon onwaar. Kennedy had weliswaar een secretaresse met de naam Lincoln, maar Lincoln heeft nooit een secretaresse met de naam Kennedy gehad. John Wilkes Booth is niet in 1839 geboren maar in 1838 en Lincoln werd niet op vrijdag neergeschoten maar al op donderdag. Hij stierf pas een dag later.
2) Sommige toevalligheden zijn helemaal niet zo toevallig. Als je twee presidenten vergelijkt waar 100 jaar tussen zit, dat zal je altijd een hoop andere zaken vinden, waar ook een tijdsspanne van 100 jaar tussen zit.
3) Er zijn veel zaken, waarbij geen enkele overeenkomst is. Lincoln werd bijvoorbeeld geboren in 1809, Kennedy in 1917. Lincoln stierf in 1865, Kennedy in 1963. Lincoln was een republikein, Kennedy een Democraat. Lincoln had een baard. Kennedy niet. En zo zou je nog uren door kunnen gaan.
Kortom, gewoon wat toevalligheden en verder niets bijzonders. Dit is overigens niet nieuw en al jaren bekend. Toch blijkt uit een steekproef dat op 93% van de internetsites waar het Lincoln-Kennedy verhaal staat alleen de overeenkomsten vermeld worden. Slechts op 7% van de sites staan ook de ontkrachtende punten. Blijkbaar is er een grotere behoefte aan nutteloze informatie dan aan volledigheid. Maar dat wist u al, want anders las u dit niet. Tot slot, nog even terugkomend op de vraag of toeval bestaat of niet. Een zekere Heron Carvic heeft ooit eens gezegd. ’Als toeval niet bestaat, waarom bestaat er dan een woord voor?’ En om definitief te bewijzen dat toeval bestaat: wist u dat de allereerste bom die de Engelsen tijdens de Tweede Wereldoorlog op Berlijn wierpen de enige olifant van de Berlijnse Dierentuin doodde?