Een Causus of Primary (voorverkiezingen) bepaald per staat wie uiteindelijk de landelijke verkiezingen ingaat met als uiteindelijk doel 4 jaar lang het Amerikaanse land te regeren.
Een Causus is een manier van stemmen zoals we die vaak op tv in het Engelse Lagerhuis zien. Mensen, vaak politiek actief, nodigen de hele buurt uit om op een locatie te debatteren en te discussiëren over de aanstaande kandidaat. Een postkantoor, kerk of school is vaak decor voor zulke verkiezingen. Na het debat vindt de stemming plaats door middel van een enigszins informele bedoeling. Schreeuwen, handopsteken, stickers op een white board etc. moeten uiteindelijk de beslissing brengen wie voor het desbetreffende district de overwinning heeft behaald. De overwinning kan gaan via zgn. “kiesmannen” systeem. Een meerderheid betekent in dat geval een 100% overwinning. Andere staten houden zich vast aan een afvaardiging of een vertegenwoordiging per district van de desbetreffende staat.
Een Primary is in wezen hetzelfde principe, ware het niet dat het hier wat meer georganiseerd aan toe gaat. Stembussen, biljetten, en andere hulpmiddelen worden gebruikt bij het bepalen van de kandidaat die de partij vertegenwoordigen bij de nationale conventies van respectievelijk de Republikeinen en Democraten. Ook hier geldt dat het “alles of niets” principe wordt aangehouden of dat wederom een vertegenwoordiging wordt gestuurd. Dit is ook per staat geregeld.
De Nationale Conventie is een feestelijke gebeurtenis waar officieel de kandidaat wordt gekozen uit alle duizenden afgevaardigden die de Causus of Primary in hun staat hebben gewonnen. Wanneer de uitzonderlijke situatie zich voordoet dat er geen meerderheidskandidaat aanwezig is dan wordt er een algemene stemming gehouden.
Een goede graadmeter voor wie bij de Nationale Conventie als winnaar uit de bus komt is Super Tuesday. Er zijn dan in 10 staten voorverkiezingen gehouden en over het algemeen mag de winnaar daarvan zich al gaan voorbereiden op de echte campagne.
En dan begint het echte werk. 2 kandidaten gaan de paden op en de lanen in om campagne te voeren. Auto´s, treinen en zelfs vliegtuigen worden ingezet om in een zo kort mogelijke periode het land te doorkruisen om zo veel mogelijk mensen te kunnen toespreken. Hoe goed ze zijn, hoe slecht de ander is en wat het land nodig heeft zijn de vaste ingrediënten voor vaak de nodige pittige televisie optredens. En die zullen uiteindelijk bepalen wie van de twee het Witte Huis gaat betrekken.