De vakantie nadert. Wij gaan dit keer een kijkje nemen in de staat New York, waar ik vast en zeker veel onverwachte, leuke en interessante dingen op eetgebied tegenkom. Daarover zal ik de volgende keer vertellen. Het meest verheug ik me nu al op een bezoek aan het Culinary Institute of America.Dit is de meest fantastische school die ik ken op culinair gebied. Ik was er ooit vijf jaar geleden, heb daar een rondleiding gehad en gesnuffeld in de boeken van Danny Kay. Danny Kay was een vervent koker en heeft zijn collectie kookboek nagelaten aan de school. Ik kan je zeggen dat het heel raar om een kookboek in je handen te hebben, waar Danny Kay uit gekookt heeft en waarin zijn aantekeningen staan. Hij hield duidelijk van de Chinese keuken, zeker een derde van alle boeken hadden de Chinese keuken als thema.
Vlak bij de Niagara watervallen in de staat New York ligt het gebied van de Finger Lakes. Na Californie is dat het tweede wijngebied in Amerika. Ik weet nu al dat er een wijnfeest is op 25 juni in Napels, dus als je me zoekt, zit ik daar. Verder wil ik de verschillende Farmers Markets in New York bezoeken en een aantal kleine kaasmakerijen in de Hudson Valley boven New York.
Ooit schreef ik al eens wat ik allemaal mee terugneem uit Amerika, aluminiumfolie, gladfolie en andere praktische zaken zoals het setje ‘cups’. Omdat ik vaak uit Amerikaanse kookboeken kook, gebruik ik de Amerikaanse cupmaatvoering veel. Verschillende soorten ‘cup’maten staan bij me in de kast en het werkt ontzettend makkelijk. Dus als je de volgende keer in Amerika bent, kopen zo’n setje. Een kleine richtlijn voor het geval je ze nog steeds niet hebt gekocht en je toch dat leuke Amerikaanse recept dat je op het web gevonden hebt wilt koken.
1 cup = 16 eetlepels 1/4 cup is 4 eetlepels 1 ounce is 28 gram 1 cup suiker is 200 gram 1 cup bloem is 120 gram 1 stick boter = 4 ounce = 112 gram |
Let op, dit zijn natuurlijk allemaal circa getallen. 1 Amerikaanse theelepel is circa 1,5 Nederlandse theelepel. 1 Amerikaanse eetlepel is een hele ruime Nederlandse eetlepel. Vooral met bakken moet je goed opletten wat hoeveelheden betreft. Dat is precisie werk.
Maar goed, ik was gebleven bij wat ik uit Amerika mee terugnam buiten alle praktische keukenhulpen. Vaak heeft het wel met eten te maken, zoals de detectives van Diana Mott Davidson. Koop er maar een als je er bent. Ze zijn spannend, makkelijk leesbaar en als je van koken houdt, echt leuk. Ooit had ik kookles in Boulder, Colorado. Diana woont daar vlakbij en mijn lerares kende haar persoonlijk. Diana Mott is er al een paar keer langs geweest, heeft met wat mensen gepraat en een les meegemaakt. Dus nu maar hopen dat de volgende detective over deze kookschool gaat, want dat zou natuurlijk fantastische publiciteit opleveren. De hoofdpersoon in de boeken is Goldy Schulz, een vrouw met een eigen cateringbedrijf. Goldy komt in spannende situaties terecht, drinkt constant espresso om op de been te blijven en omschrijft de gerechten in het boek zodanig dat je de receptuur meteen wilt gaan maken. In elk boek staan zo’n tien recepten, vooral veel zoete gerechten, met titels als ‘chocolate coma cookies’ en ‘shoppers chocolate truffels’. Haar recept voor Marmalade Mogul Muffins staat hieronder. Het leuke in haar boeken is dat als je wel eens in Colorado bent geweest, je de plekken en steden die ze omschrijft, herkent. Dat maakt een boek toch leuker.
Het andere recept komt uit het boek Big Night. Big Night is een film die in 1996 uitkwam en speelt in een restaurant in New Jersey. De film gaat over twee geïmmigreerde Italiaanse broers die een restaurant beginnen en de manier waarop de twee broers in de film met eten bezig zijn, is geweldig. De liefde voor de gerechten die gemaakt worden, is uniek. Als je hem kan huren in de videotheek, onmiddellijk doen. Zelfs als je niet van lekker eten houdt. Heb een fijne vakantie, en maak er een leuk feest van als je de 4e juli in Amerika bent.
Nelleke
* receptuur hieronder | |
Marmalade Mogul Muffins 1/2 pond roomboter Verwarm de oven voor op 175 graden. Meng in een grote kom, de boter en 1 1/2 cup van de suiker tot het goed gemengd is. Roer in een andere kom de bloem, baking soda, bakpoeder en zout door elkaar. Doe dit droge mengsel door het botermengsel. Mix het geheel; de boter wordt stijf. Roer dan de sinaasappelrasp en de marmelade erdoor. Gebruik 1/3 cup, verdeel het mengsel over 28 muffinvormpjes. Strooi de laatste suiker over de muffins. Baktijd 15 tot 20 minuten, of steek een ‘prikker’ (houten coctailstokje of breinaald) in het midden van de muffin, als die er droog uitkomt, is het goed. |
|
Spaghetti with Garlic and Oil; een recept uit de film Big Night (vier personen)
Kook een pond spaghetti al dente, in water met zout en laat uitlekken in een vergiet. 1/2 cup olijf olie, 4-6 tenen knoflook, in kleine stukjes gesneden en een vleugje zout. Bak de knoflook in de olie (goudkleurig), maar laat niet te bruin worden. Blijf er naar kijken. (Sommige mensen vinden dit gerecht lekker met rode pepers. Als je dat ook wilt, voeg dan 1/2 theelepel fijngehakte rode gedroogde pepers in de olie toe.) Doe de uitgelekte spaghetti in de pan met oliemengsel en roer goed door elkaar. Doe het deksel op de pan, haal van het vuur/kookplaat, en laat het 1 minuut staan, zodat de pasta de saus goed absorbeert. Voeg wat peterselie toe en wat versgemalen zwarte peper. Roer nog een keer en serveer direct. (Serveer er geen Parmezaanse kaas bij dit gerecht) |