Er bestaat een restaurant-keten in Amerika die er van binnen en buiten uitziet als een brandweer kazerne: Firehouse Subs. Er zijn meer dan 495 locaties! Als iets werkt in Amerika, is het ook meteen groot. Je kunt er lunchen en kleine gerechten eten. Ik ben er nooit binnen geweest, maar het intrigeert me altijd wel. Gaat iemand daar nu eten omdat hij van vuurtje stoken houdt, omdat er een beeld van een brandweerman buiten staat of omdat hij brandweerman is? Ik weet het niet. Ik zou er nooit zomaar naar binnen lopen, tenzij ik hoorde dat ze er heel lekker eten hebben. Tot zover deze keten.

Wat ik wel heel aardig vind zijn de kleine kazernes die omgebouwd zijn tot restaurant. Afgelopen zomer waren we in Connecticut en reden in Fairfield langs een heel kleine kazerne. Normaal gesproken zou dat natuurlijk niet opgevallen zijn, maar… er stond een rij mensen buiten, en dat houdt meestal in dat er iets gaande is, vaak op eetgebied. De naam zei het al: Firehouse Deli.

Gelukkig was de lunchtijd, dus er werd snel geparkeerd en we sloten achter in de rij aan. Het was niet groot binnen, ik schat 7 x 10 meter. De rij vormde een u, je schuifelde aan de rechterkant binnen en kwam er aan de linkerkant met je gekozen eten weer uit. Bij binnenkomst pak je een blad, servetjes, koffie, water en terwijl je verder schuifelt lees je op grote borden wat er allemaal voor lekkers is. Wraps, sandwiches en soup. Uiteindelijk kom je dan bij de bestelbalie waar je je gekozen, salade, sandwich of wrap kan laten samenstellen. Natuurlijk moet er afgerekend worden, maar als je daarna buiten aan een van de tafels gaat zitten, is het ook dit keer genieten van de Wrap This (eiersalade in wrap) en Reuben Sandwich (zuurkool en corned beef) met een zelfgeschepte salade.Toen we al weer enkele weken thuis waren, kreeg ik het boek Fire Hall Cooking van Jeff the Chef. In het boek vertelt Jeff (kok in een brandweerkazerne) hoe het toegaat inde kazerne.

Wat ik uit het boek begrijp is, dat brandweermannen een bepaalde humor hebben en graag practical jokes met elkaar uithalen. Degene bij wie ze dat alleen niet doen, is de chef. ‘Don’t mess with the fire hall chef’. De Chef heeft de macht toch wel een klein beetje in handen. Hij kookt n.l. ontbijt, lunch en diner. Van stevige pannenkoeken met bosbessen tot Louisiana Chicken. Het boek gaat mee naar bed. Ik vind het heerlijk om kookboeken te lezen voor ik ga slapen. Potloodje erbij en aantekenen welk recept ik wil proberen. Er zijn helaas nog heel veel boeken met nog niet uitgeprobeerde potloodstreep-recepten.

Maar goed, een recept uit Fire Hall Cooking dat ik de volgende dag meteen wilde uitproberen was de hall-a-blaze sauce – it’s Hollandaise made easy! Een hele vreemde, super eenvoudige manier om deze lastige saus te maken. Ik ga nu even terug in de tijd, maar ooit hielp ik een aantal weken in de keuken van het top-restaurant van Ton Fagel en mocht ik Hollandaise saus maken. Eierdooiers boven en waterbad verwarmen, azijn toevoegen en dan langzaam geklaarde boter er door roeren. En maar met de garde kloppen. De kans op schiften was groot, maar Ton heeft me toen geleerd: water is vaak de oplossing, de ene keer koud toevoegen en een andere keer warm. En dat klopt, wanneer je saus geschift is, doe er een klein beetje koud water bij en de kans, dat het goed komt met je saus is dan heel goed mogelijk.

Lees aan het eind van de column maar hoe je deze saus kunt maken. De op de traditionele manier gemaakte Hollandaise saus is lekkerder, maar deze versie is zeker het proberen waard. Zoals vorige maand beloofd heb ik gefrituurde spruitjes uitgeprobeerd. Steeds vaker worden er basis kooktechnieken losgelaten op seizoengroentes. Dit was een onverwacht borrelhapje dat ik maakte en ik kan wel zeggen dat ik succes had. Dus, als je gasten krijgt en een gespreksonderwerp bij de borrel zoekt, serveer dan gefrituurde spruitjes. Succes verzekerd.

Nelleke

 

Gefrituurde spruitjes

Kook de spruitjes beetgaar, haal ze door losgeklopt eiwit en dan door paneermeel. Maak olie heet en frituur de spruitjes tot ze goudbruin zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier, stop er een prikker in en geef ze bij de borrel. Je hebt in ieder geval iets om over te praten.

Hall-a-blaze sauce

Past goed bij vlees of asperges. Bij vis moet je iets meer citroensap gebruiken

340 gram echte boter

6 eierdooiers

1 theelepel Tabasco

1 theelepel mosterdpoeder

1,5 eetlepel citroensap

Smelt de boter langzaam in een steelpan, maar laat niet bruin worden. Doe de rest van de ingrediënten in een keukenmachine en meng door elkaar. Let op dat je je hand voor de opening houdt, anders zit het plafond onder.Giet nu, terwijl de motor draait, langzaam de gesmolten boter in een kleine straal door de opening. Als alles goed gemengd is, zet je de motor uit en laat de saus nog even staan om nog iets vaster te worden. Gebruik de saus meteen of giet hem in een thermoskan en houd haar op die manier nog even warm.