Ik ben opnieuw verliefd geworden op Austin; wat een stad, wat een leuke mensen en wat een lekker eten! De Mexicaanse keuken neemt de belangrijkste plaats in, maar daarnaast vind je er alle wereldkeukens. Het restaurant dat in de Top Tien van Austin bovenaan staat is Uchi, Japans dus. Een column is beslist niet genoeg om te vertellen wat er allemaal op culinair gebied in Austin gebeurt, jullie zullen er dus minstens twee columns aan moeten geloven.
Het doel van de reis naar Austin was het jaarlijkse culinaire congres van de IACP (International Association of Culinairy Professionals). Natuurlijk heb ik van de gelegenheid gebruik gemaakt en ben met twee collega’s ook nog vier dagen rondgetrokken, via het wijngebied van Texas, naar de Mexicaanse grens, de Watermeloenhoofdstad Luling en de bbq-hoofdstad Lockhart. Voor ons was er veel te ontdekken.
In dit zuidelijke deel van Texas begint je dag met een Breakfast Taco. Daar kom je niet onderuit. De Breakfast Taco is een kleine tortilla gevuld met een keuze uit ei, bacon, bonen, pepers, chorizo, enz. Onze eerste ontmoeting met de Breakfast Taco was op de Farmers Market in Austin. Het was zaterdagochtend rond een uur of 10 en het was redelijk stil in de stad. Deze zaterdagochtend is ook niet echt bruisend met mensen die naar het werk gaan en even een ontbijtje eten. Omdat het er heet is, zijn de ramen van restaurants vaak met een soort folie afgeplakt waardoor je slecht ziet of het betreffende restaurant open is. Kortom, het centrum was behoorlijk verlaten, maar mijn oog viel op twee mannen met een plastic tasje waar bietjes uitstaken. En als ik dat zie, denk ik meteen aan de Farmers Market. En ja hoor, drie straten verderop was de markt in volle gang. De reis kon voor ons niet mooier beginnen.
Een Farmers Market is een boerenmarkt, maar ik heb altijd de indruk dat deze markten in Amerika wat ‘puurder’ zijn dan bij ons. De standjes zijn kleiner en de producenten hebben vaak maar 3 of 4 producten. Je ziet nooit een producent met het hele groenteassortiment. Doordat de interesse van ons groepje zo intens is, versterken we elkaar ook nog eens (het praten over culinaire zaken moet voor een buitenstaander een ramp zijn!). Het eerste wat we zien op de markt is een pizzabakker met een handige oven op wieltjes om ter plekke pizza’s te bakken. Zijn attractie is de breakfast pizza; deeg met daarop een gebakken ei en bacon. We hebben hem niet geproefd, maar hij zag er perfect uit. Verder varieerden de kramen van de producenten van honing tot babyvoeding en van uien tot kruiden. Iets verderop, staan tafeltjes met stoelen en daarnaast een driemans band die heerlijke jazzmuziek speelt. Vlak bij de muziek staan een kraam of 10 waar je je ontbijt kan uitzoeken. Natuurlijk Breakfast Taco’s (met 6 verschillende vullingen), koffie, heerlijke ‘lemonades’ van bijvoorbeeld gember en basilicum, tamala’s (in water geweekte bladeren van maïskolven, gevuld met meel en vlees, kip of vis en daarna gestoomd, zoete en hartige broodjes, e.d. Natuurlijk informeren we hoe de gerechten gemaakt worden en de trotse producenten vinden het beslist niet vervelend om erover te vertellen. Wij kunnen ons niets mooiers wensen: een zonnige ochtend, je ontbijtje uitzoeken en dan onder begeleiding van heerlijke muziek en interessante mensen, in meerdere opzichten echt smullen.
Iedereen op de markt is ook zeer sustainable bezig. Op twee plekken staan er drie grote vuilcontainers met daarbij een vrolijke vrijwilliger. Hij zorgt ervoor dat alles in de juiste container gaat. Aan de Breakfast Taco’s zit namelijk wel een groot duurzaamheidnadeel. Elke Taco wordt in aluminiumfolie gerold om warm te blijven en aluminiumfolie is heel slecht voor het milieu. Na het ontbijt vertrekken we naar de Central Market, in mijn ogen een van de mooiste supermarktconcepten die er bestaan. Ik heb er al vaker over geschreven; het is een keten van ongeveer 8 winkels. Gestart in Austin (http://www.centralmarket.com), net als de bekendere Whole Foods-keten. Central Market is kleiner en persoonlijker. Het is behoorlijk uniek dat deze twee ketens beide in Texas zijn begonnen; niet bepaald de staat in Amerika waarbij je meteen aan duurzaam eten denkt. Bij binnenkomst loop ik gelijk tegen de Kids Table aan. Er staat een spaarvarken in het hoekje en wanneer je een quarter in het varken stopt, kan je een stuk fruit uitzoeken. We kopen er wat water en fruit voor onderweg, fotograferen onbekende producten en maken een praatje met de winkelchef. En… we kopen een koelbox, de temperatuur voor de komende dagen ligt zo rond de 100 F (34 Celsius), warm dus.
We verlaten Austin via een van mijn favoriete culinaire topics, de foodtrucks en foodtrailers Op South Congress Avenue. In kleine vaste en verrijdbare wagentjes verkopen de ondernemers hun specialiteiten. Portland in Oregon is de hoofdstad van de foodtrucks, maar Austin is voor mij nummer twee. We komen er zeker 15 tegen. Na ons ontbijtje op de markt hebben we niet echt trek, maar hier komen we zeker terug na onze rondreis. Dit is te leuk om niet gedegen te onderzoeken. We moeten door, we hebben een vol programma. We rijden via het wijngebied, waar we twee wijnhuizen bezoeken (1 slechte en 1 goede), naar ons hotel in Kerville. We eindigen deze eerste dag in Texas op een terras aan het water met een soort gefrituurde plakjes augurk. Een mooie combinatie van warm, knapperig en fris. Voorons alle drie iets onbekends op culinair gebied. Dat vind ik nu spannend!
Nelleke
Breakfast Taco
Een goed idee voor een zomers ontbijt met je buren. Kinderen vinden zeker ook lekker en leuk om ze zelf samen te stellen. Wat zijn de voorbereidingen voor je ontbijtfeestje:
Koop kleine tortilla’s (doorsnee ca. 12 cm) bij de supermarkt. Als er geen kleine zijn, koop dan grote en snijdt ze een keer doormidden. Iets onhandiger, maar het lukt ook. Maak de vullingen klaar en houd warm: roerei, stukjes chorizo, plakjes bacon, blikje refried beans (verwarmen), stukjes gaar gekookte kip, gebakken aardappelstukjes, enz. Maak de bijlagen klaar: gesneden uitjes, salsa, pittige saus, stukjes tomaat, zure room, enz.
Verwarm de tortilla’s zodat ze vouwbaar zijn.
• In een droge koekenpan; verwarm de tortilla’s even snel aan beide kanten
• In de oven: verpak een stapel in aluminiumfolie en bak ze ca. 15 minuten tot ze warm zijn in een oven van ongeveer 175 graden
• In de magnetron: verpak een stapeltje in keukenpapier en verwarm ze 6 tot 7 seconden.
Vullingen
Roerei: Bak een uitje, knoflook en snufje komijn aan in een eetlepel boter tot de ui zacht is. Klop 6 eieren los en giet die bij het uimengsel. Roer tot de eieren gestold en niet meer vochtig zijn. Nb. Om het iets pittiger te maken, kun je er bijvoorbeeld ook nog, samen met de eieren, 4 eetlepels salsa doorroeren. Chorizo: koop wat dikkere plakjes en snijd ze vervolgens in blokjes. Kip of vlees: gare stukjes kip of vlees. Aardappelen: gebakken aardappelstukjes
Enz., enz.
Vul de tortilla’s met de vulling of een combinatie van de vullingen en betrooi met geraspte kaas. Vouw ze dicht en schep er een paar van de bovengenoemde bijlagen bij.