Contact maken met Amerikanen is makkelijk. Of het nu gaat om ‘how are you doing’ of welke groet dan ook. Als je iets terug wilt zeggen, kan het en een praatje is dan gauw gemaakt. Ik houd wel van die onbenullige zinnen. Je kunt er op antwoorden met een lach, nietszeggend antwoorden of iets aardigs terugzeggen. Ik vind het zeker leuk als ik met iemand aan de praat raak in de rij voor een restaurant of gewoon in de supermarkt omdat ik dan ook opeens een tip kan krijgen voor een typisch Amerikaans gerecht of product.

Hoe merkwaardig mijn contacten soms ontstaan is misschien wel eens aardig om te vertellen. Dit specifieke contact ontstond in IJsland. Daar gaan we, wel goed opletten, want het gaat langs een aantal lijnen.

Vanwege mijn kookboek LEKKER LANG JONG was ik in IJsland om daar te eten bij restaurant Dill. De chef van Dill, Gunar Karl Gislason, had ik ontmoet op een culinaire conferentie in New York. Mijn culinaire collega en ik hadden een geweldige maaltijd bij restaurant Dill. Die gerechten zullen me lang bijblijven. Naast ons zat een echtpaar uit Philadelphia. Omdat het een vast menu was, en niet iedereen op hetzelfde moment aan tafel ging, kreeg we al een indruk van het volgende gerecht omdat onze buren ‘voorliepen’. Zij smullen en wij smullen. In het begin maak je eens een opmerking dat het gerecht er mooi uitziet, dat het erg lekker is en hoe zouden ze het gerecht gemaakt hebben. Die gesprekken werden bij elk gerecht wat uitgebreider en uiteindelijk wisten we van elkaar waarom we er waren en waar we vandaan kwamen. De gemeenschappelijke deler was in dit geval: lekker eten zonder al teveel gedoe. Uiteindelijk stapte het echtpaar, Inge en Richard, op en lieten hun mailadres achter. Als we ooit in Philadelphia waren, moesten we beslist bellen. Dan zouden ze het heel leuk vinden als we kwamen eten.

Na thuiskomst lees ik een artikel in een Engelse krant over restaurants in Philadelphia en dat mail ik aan Inge. Zij mailt mij weer terug om te bedanken. Na een paar weken krijg ik weer een mail van Inge, nu met de opmerking dat ze bij Noord Eetcafé, een bistro met Nederlandse invloeden, in Philadelphia hebben gegeten en hoe leuk dat was. Ik krijg een recensie van de site Philly.com meegestuurd. En dan kan ik het natuurlijk niet laten om te zeggen, dat ik een column over eten in Amerika schrijf. Met daarbij de opmerking dat als ze toevallig nog een keer in de buurt is van Noord, of ze dan een foto van het restaurant maakt en die aan me opstuurt. Dan kan ik daarover iets schrijven. Vervolgens komen er via leuke mails allemaal foto’s binnen en meldt chef Joncarl me dat hij in januari met zijn partner Bob (de fotograaf) in Amsterdam is en graag wat tips voor restaurants heeft. Voordat ik het vergeet, ze hebben geen alcohol vergunning, dus als je een glas wijn bij het eten wilt, gewoon je eigen fles wijn meenemen. Het is een zogenaamd BYO (Bring Your Own) restaurant.

NOORD_Exterior_0700

Na deze uitgebreide inleiding over ontmoetingen, moet ik het toch ook maar even hebben over het eten van Noord Eetcafé van de in Philadelphia geboren chef Joncarl Lachman. Ik zal even wat gerechten citeren uit de recensie die Inge me stuurde: huisgerookte vis, mosterd soep met croutons van roggebrood, met artisjokken gevulde forel, zuurkool, bitterballen, koude bloemkoolsoep met Surinaamse kerrie, lamsburger met gouda kaas en op de dessertlijst boterkoek met advocaat. Het artikel vertelt ook over de kipkroketten, ‘een huiselijk wonder geïnspireerd op de kroketten uit de Febo automaten in Amsterdam’. De site noemt het: ‘knapperige torpedos gevuld met romige kipvulling in een Victoriaans wit melkbroodje’.
Maar de leukste opmerking was die over de zin dat er ‘gezelligheid’ in het restaurant was en dat deze ‘uitdrukking van genoeglijkheid’ eigenlijk onvertaalbaar is voor Amerikanen. Ik ben er dus nog niet geweest, maar mocht je binnenkort in Philadelphia zijn, bezoek Noord Eetcafé en vertel me hoe het was: http://www.noordphilly.com/ Ik ga in ieder geval een kroket met Joncarl en Bob eten als ze hier in Amsterdam zijn.

En zo kan het dus lopen als je in een restaurant in Reykjavik zit te eten en contact maakt.

Nelleke


Simpele ovenschotel met groene kool

4 personen

2 eetlepels olijfolie
1 ui, fijngesneden
2 knoflooktenen, fijngesneden
800 gram fijngesneden groene kool
3 eetlepels havermout
1 eetlepel kerriepoeder
½ eetlepel kurkuma (=koenjit)
2 theelepels mosterd
100 gram geraspte jong belegen kaas

Verwarm de oven voor tot 175 graden.

Verhit de olijfolie in een grote pan en fruit de ui en knoflook glazig. Doe de kool erbij en bak al scheppend om. Schenk er scheut 200 ml water bij en breng de kool aan de kook. Doe de deksel op de pan, zet het vuur laag en kook nog 8 minuten. Zet het vuur uit en roer de havermout, kerrie en kurkuma door de kool. De havermout bindt het kooknat van de kool. Meng er nu de mosterd door en breng op smaak met zout en peper. Je kunt er eventueel nog wat nootmuskaat door doen. Schep de kool in een ingevette ovenschaal. Maak de bovenkant glad en verdeel de geraspte kaas erover. Laat de kaas in de oven smelten en alles door en door warm worden in ca. 10 minuten

Lamsburgers op gebakken spinazie

190 gram bruine rijst
5 eetlepels olijfolie
2 knoflooktenen, fijngehakt
450 gram spinazie, grof gehakt
250 gram lamsgehakt
1 kleine rode ui, fijngehakt
1 theelepel gedroogde oregano
1 theelepel komijn
50 gram feta kaas, verkruimeld

Kook de rijst volgens de verpakking bijna gaar en schep in een schaal. Bak ondertussen in 2 eetlepels olie de helft van de knoflook in 2 minuten zacht. Let op dat de knoflook niet verbrand. Voeg de gehakte spinazie toe en bak al roerend in 5 minuten tot de bladeren geslonken zijn, maar de spinazie nog droog is. Bestrooi met zout en peper en schep in een schaal. Pak de schaal met de rijst en meng er het lamsvlees, de ui, oregano, komijn, feta en de rest van de knoflook voorzichtig door. Maak 4 hamburgers van het rijst/vleesmengsel. Verhit de 3 eetlepels resterende olie in een koekenpan en bak de hamburgers goudbruin aan beide kanten, ongeveer 5 minuten per kant. Verdeel de spinazie over 4 borden en leg er een hamburger op. Bedruip met de jus uit de pan.