USA4ALL bezocht in een periode van twaalf dagen, maar liefst zeven NBA wedstrijden om een goede indruk te kunnen krijgen van de sportbeleving in de Verenigde Staten. Wij kunnen met een gerust hart zeggen, dat u als sportliefhebber bij een bezoek aan Amerika rustig een kaartje kan kopen om het enthousiasme van de supporters te ervaren. En uiteraard juicht u mee!
Wedstrijd
USA4ALL bezocht wedstrijden in New York, Dallas, Oklahoma City, San Antonio en Houston. Een wedstrijd begint steevast met het Amerikaanse volkslied. Vaak worden hier kinderkoren van scholen hiervoor uitgenodigd of een plaatselijke artiest. Dat het een compleet circus is zie je pas echt goed als je het van dichtbij meemaakt. Tot ongeveer een minuut voor de wedstrijd lijkt het een mierenhoop op de basketbalvloer, compleet met cameraploegen, fotografen, journalisten en daartussen ook nog een aantal basketballers die hun warming up aan het lopen zijn.
Als de wedstrijd begint is het 4 x 12 minuten lang (Zuivere speeltijd, een wedstrijd kan oplopen tot drie uur inclusief, pauze en alle time outs) energie. “Let get Loud!” klinkt het met regelmaat door het stadion. Het publiek geeft hier graag gehoor aan. (per wedstrijd gemiddeld tussen de 15 en 18.000 man!) Het ene publiek is luidruchtiger dan de andere, maar de supporters van Oklohoma spande de kroon. Ze schreeuwen hun longen uit het lijf en je wordt hier zo in meegezogen dat je wel mee moet brullen.
De fans moedigen hun helden aan met zelf geschreven borden of verkleden zich met kenmerken van de speler die ze het meest adoreren. Niet alleen de wedstrijd, maar ook alles er omheen is een belevenis. Genieten van de bovenste plank.
Het valt ons overigens op dat fans van de thuisploeg en de uitspelende ploeg “gewoon” langs elkaar zitten op de tribunes en zonder problemen kunnen juichen voor hun ploeg. Amerikanen zijn trots op hun afkomst en mogen dat aan elkaar laten zien. Niemand die er aanstoot aangeeft om die ander iets aan te doen. Voor de wedstrijden wordt er gezamenlijk gegeten in de restaurants om de hoek.
Entertainment
U zult u er achter komen dat het niet alleen om de sport draait. U beleeft een avondje uit. Een sportwedstrijd aangevuld met entertainment van de bovenste plank. Je krijgt geen tijd om uit te rusten, time outs worden opgevuld met attractieve dansmoves van de Cheerleaders of je wordt als publiek warm gehouden met een van de vele spelletjes waarmee je mooie prijzen kan winnen. Wordt er even niet gedanst of spelletje? Probeer dan meer eens een van de T-shirts of petjes te vangen die in grote getale het publiek in worden geschoten. Als je geluk hebt mag je je geliefde zoenen voor de KissCam en geniet het hele stadion mee via het immens grote scorebord. Voor veel Amerikaanse gezinnen is het bezoeken van een NBA wedstrijd dan ook echt een avond uit met het hele gezin.
Kleedkamer
Als vertegenwoordigers van USA4ALL hadden we het geluk na afloop een persconferentie te bezoeken en een kijkje te kunnen nemen in de kleedkamers. Ook hier is het een media circus, echter de spelers zijn er aan gewend. Het valt wel op dat men zich toe spits op de sterspelers. Als vliegen op stroop stormde de aanwezige media af om sterren zoals, Lebron James, Russel Westbrook, Dirk Nowitzki, Tim Duncan & James Harden. De spelers lijken er overigens weinig om te geven. Geven hun interview en gaan gewoon door met hun rituelen en er is zelfs tijd voor een dolletje in de kleedkamer.
Kosten
Het bezoeken van een NBA wedstrijd is niet goedkoop. Voor een redelijk knappe plaats ben je al gauw $80,- kwijt. (Hoewel er ook $5 of $10 kaartjes zijn, voor in de nok van het stadion) Een kaartje kan je aanschaffen via de Amerikaanse Ticketmaster. Een parkeerplek kan variëren van $10 tot $30. Het is raadzaam om niet de eerste de beste parkeer plaats te pakken en even verder te kijken. Dit kan soms tientallen Dollars schelen. Soms moet je hier wel een stukje voor lopen.
Als je uit bent op een souvenir, houdt er dan rekening mee dat ook dit niet super goedkoop is. Het viel ons op dat de prijzen in de fan shops enorm kunnen afwijken. De fan shop in San Antonio (Spurs) was veruit het duurste. In veel gevallen is er een “Item of the game” bijvoorbeeld een T-shirt tegen een lage prijs. Zo kochten wij in Brooklyn een mooi merkshirt met opdruk voor slechts $15,-. Soms loont het de moeite om bij de sportwinkel in de plaats zelf te kijken naar fan artikelen van het lokale team. Dit kan aanmerkelijk schelen.
Georganiseerde reizen
Sportfan, maar niet de know how om een trip te organiseren barstensvol met Amerikaanse (NBA) wedstrijden? Er zijn organisaties die dit graag op zich nemen. Zo maakte wij kennis met een groep enthousiaste basketbal liefhebbers die bij de Nederlander Jan Willem van Nieuwenhuijsen een reis hadden geboekt. Van Nieuwenhuijsen gaat vaak zelf ook mee als reisleider. Meer informatie hierover via eireizen.nl
NBA
Ondanks de kosten, moet je als je sportliefhebber bent minimaal eenmaal, en zelfs als je dit niet bent, een (NBA) basketbalwedstrijd bij wonen bij een verblijf in de USA. Ervaar de Amerikaanse beleving van sport en praat er over mee! Heb jij ook NBA wedstrijd bezocht in de Verenigde Staten? Laat ons weten wat je er van vond!