Het is een Amerikaanse volkskunst . . .
Het moderne square dansen heeft een Amerikaanse erfenis. De voorlopers van deze dansvorm kwam naar Amerika met de eerste kolonisten. De wortels van deze dans liggen vast in Canada, Nieuw Zeeland, AustraliĆ«, de Franse kolonies om er maar wat te noemen. Over de eeuwen heen heeft het zich ontwikkeld tot wat wij nu modern square dancing noemen. Het is zo Amerikaans als het opzetten van een schuur (barn raising) en barbecues. In de afgelopen decennia groeide square dans enorm in populariteit toen al meer mensen afstemden op deze traditionele kunstvorm. Square dansen is nog steeds in beweging – er worden steeds nieuwe dansfiguren toegevoegd en je hoeft je nooit zorgen te maken dat je je gaat vervelen met je favoriete vrijetijdsbesteding.

Het is de nieuwe generatie van square dansen . . .
Als je denkt square dansen te kennen van oude cowboy films of volksdansen, denk dan nog eens. Je zult daarin de moderne square dans niet herkennen. Er is nieuwe muziek, van gouwe ouwe tot Garth Brooks tot actuele hits. Er zijn nieuwe danspassen, opwindende nieuwe danspatronen die blijven veranderen en unieke figuren om te leren. Geen ruwe dansen meer in de schuur. De moderne square dans gebeurt in school aula’s, danszalen, vakantie oorden, cruise schepen en Country festivallen. Square dansers reizen naar nieuwe plaatsen over de hele wereld. Zelfs de mensen die geen Engels spreken doen aan square dansen! Square dans clubs vindt je in de meeste landen over de wereld, inclusief Japan, Zweden, Duitsland, BelgiĆ« en Nederland. En ze dansen overal in het engels, hoewel ze de engelse taal niet beheersen. Leer square dansen en een hele nieuwe wereld met mogelijkheden voor plezier en vriendschap gaat voor je open.

Het gaat over mensen van alle lagen . . .
Square dansers zijn mensen uit alle lagen van de bevolking die hun liefde voor actie en teamwork met elkaar delen. Square dansers kunnen directeuren zijn of secretaresses, monteurs, boeren, dokters, wat je maar bedenken kan. Wanneer square dansers bij elkaar komen, praten ze over square dansen. Het maakt niemand wat uit wie de directeur is en wie de boer. Het enige wat telt is of je kan dansen.

Square dansen is bewegen op muziek. Het wordt gedaan in paren met teams van vier paren. Het is geen kijksport. Het is voor de actieve mens in hart en ziel. Square dans clubs zijn eigenlijk groepen vrienden. Wanneer je reist, kun je op elk continent, in elk land en in elke provincie clubs vinden. Er is geen betere manier voor de actieve, moderne mens om elkaar te ontmoeten en een grote vriendenkring op te bouwen.

Bent u opzoek naar demonstraties of specifieke info over Square dancing? Neem dan contact op met Erik Pluylaar.

Americana: Squaredance

door USA4ALL leestijd: 2 min
0
%d bloggers liken dit: