Amerika tips door reizigers
Amerika vakantie tips van Reizigers!
- Het lezen/inzenden van tips/persoonlijke ervaringen.
Naar onze bescheiden mening is dit onderdeel, een van de belangrijkste van de site. Waarom? Die vraag is simpel te beantwoorden:Tips van reizigers zijn namelijk meer informatief dan een reisboek. Juist die dingen die niet in een reisboek staan komen hier aan bod. Dat is ons inziens erg belangrijk. Het vergroot uw kans op de reis van uw leven.
Hieronder vind u ingezonden tips van reizigers, u kunt ook zelf tips inzenden!
Wij hebben afgelopen maand een rondreis aan de westkust van USA ondernomen en hebben twee tips:
– Wanneer je in San Francisco een ritje met de cable car wil maken, ga dan – als een lange wachtrij staat – stap dan niet in bij het beginstation van de line (bijv. Powell St. Station) maar 1 halte erna. Dit scheelt aanzienlijk in wachttijd, aangezien de cable cars normaalgesproken niet helemaal opgevuld worden bij het beginstation. Volgens locals kan je dit soms een uur aan wachttijd schelen!
– De beste winkel om te shoppen in de USA is de Safeway (zeker wanneer je op zoek bent naar een lekker ontbijt). Enerzijds omdat ze bij Safeway (vrijwel) altijd een warme bakker in de winkel hebben, anderzijds omdat je hier gratis kunt bij pinnen wanneer je met debetcard betaald (‘kies voor optie ‘cash back’ nadat je je pincode hebt ingevoerd). Walmart biedt deze mogelijkheid niet.
Willem Jansen
Mijn tip is om een fiets te huren en dan de tocht van Fisherman’s Warf naar de Golden Gate te fietsen. Fantastische rit en goed te doen (ca. 30 min fietsen). Zo beleef je de brug pas echt goed
Nog een tip voor als je de Grand Canyon wil bezoeken: ga niet in een hotel in Flagstaff maar rijdt door naar Sedona (30 a 40 min verderop). Je rijdt dan via een schitterende weg met haarspeld bochten, omringd door bergen en bos een enorm stuk naar beneden waar je uiteindelijk in Sedona uit komt.
Akkelien ter Stege
In plaats van duur te pinnen in de USA, vragen wij altijd of we een Cash Back kunnen krijgen. Op veel plaatsen is dat geen enkel probleem. Gaan we bijv naar de Walmart, dan krijg je altijd wel 100$ cash bij eender welke aankoop. Kost verder niets, terwijl pintransactie toch al snel kunnen oplopen. De ATM-machine vraagt vaak om een fee, en de NL Bank ook nog eens, zeker als je ook nog eens de Credit Card gebruikt om te pinnen: Nooit doen!!
Leo
Wij huurden in San Francisco voor het eerst een camper voor de maand september. Was heel druk op de weg, lang weekend voor Labor Day. Bovendien waren de camping prijzen behoorlijk verhoogd tot 90 dollar voor een overnachting op de Koa camping Santa Cruz RV. De tweede nacht Wine Country RV was 80 dollar. Gelukkig waren de prijzen de rest van de maand stukken voordeliger. We hadden niet gereserveerd tijdens het Labor Day weekend; blijkt wel nodig te zijn, was heel druk en hadden een van de laatste plaatsen.
Lucas
Bij alle goede tips heb ik er een nog niet gezien. Deze is, regel ten minste 1 overnachting via een reisbureau. Je bent dan verzekerd bij SGR voor calamiteiten. Ons is dit op 9/11 overkomen waar wij niet meer weg naar huis konden en noodgedwongen extra kosten moesten maken. Door SGR worden dit soort kosten vergoed door het bedrag van zo’n €2,50 wat je ongemerkt meebetaald voor je overnachting.
Wij reserveren vaak vanuit thuis een Motel kamer. Dit doen we niet via tussenpersonen maar direct bij het Motel(-keten.)Wanneer dit vaak lang van te voren gebeurt kunnen de prijzen lager liggen. Bijna alle directe reserveringen kunnen kosteloos geannuleerd worden tot de dag van aankomst! Verder zien wij de kamerprijzen erg fluctueren. Een tussentijdse kosteloze annulering en nieuwe boeking kan weer veel geld besparen.
Antoon
Moteltips: You can check out any time you like, but you can never leave!
Je rijdt het erf van een motel op en ziet onmiddellijk oude auto’s uit de jaren ’70. De motorklep van een zwarte Pontiac staat omhoog en op de parkeerplaats slenteren een paar mannen met een Budweiser in de hand…Op het reclamebord staat: weekly / monthly rates. Het is zo’n shabby motel, waarin permanent gewoond wordt. Draai maar om! Dit heeft niets met toerisme te maken. Denk eerder aan Pulp Fiction.
Op zoek naar een motel:
Langs de interstates staan motels op Lodging-borden aangegeven. Aan de invalswegen van een stad vind je meestal een motelstrip. Diverse ketens keurig, maar fantasieloos, naast elkaar. Wel handig, er zijn altijd restaurants in de buurt.
Ook wij Nederlanders krijgen korting!
De ANWB-pas uit Nederland heeft een ‘Show your card’-logo. Zwaai ermee bij de motelketens, de Amerikaanse AAA werkt ook met dit pasje. Je krijgt al snel 10% korting, zo is onze ervaring. Particuliere motels doen er meestal niet aan mee. Motelprijzen worden veelal vermeld zonder TAX, Je rekening valt door belastingtoevoeging ongeveer 10-15 % hoger uit.
Can I get you a King or a Queen bed?
Probeer ook eens een “privately owned”-motel. Net even anders en als het meezit is de eigenaar oprecht geïnteresseerd in je vakantiereis. Goede tips over bezienswaardigheden hoor je aan de balie. De grote ketens zoals Econolodge, Days Inn, Motel 6 en Comfort geven zelf boekjes uit waarin hun vestigingen nationwide aangegeven zijn. Erg handig. Vooral in het voor- en naseizoen zijn de prijzen een stuk lager dan aangegeven. Het prijsverschil tussen een lekker breed Kingbed en een smaller Queenbed is slechts enkele dollars… niet de moeite van het besparen waard!
Twisting by the Pool
Het is prachtig weer dus de Motel 6 met zwembad lijkt niet zo gek. Maar als we met ons handdoekje bij het hek staan blijkt het dicht te zijn. Einde seizoen. TIP: Kijk even goed om je heen bij aankomst of vraag even bij het inchecken. In september blijken in de noordelijke staten de zwembaden na Labour Day dicht te gaan. Het weer nodigt dan niet meer uit tot zwemmen. Een aantal maal dachten we een leuk motel met zwembad gevonden te hebben. Maar, dan kom je bij het zwembad, tuurt eens in het water… Bij nader inzien drijven er toch wel heel erg veel peuken in. En die plastic zak op de bodem ziet er ook niet lekker uit. Niet alle motels nemen het zo nauw met de hygiëne in hun zwembad !
Power 110 Volt, 60 Hertz
Ongelooflijk. Dit is het land van de hightech en de ruimtevaart. En op het gebied van elektra lijkt het of we een eeuw terug in de tijd zijn gestapt. Stekkers en contactdozen zijn veelal zeer gammel. Neem een reisstekker mee voor je eigen apparaten en let er op of je scheerapparaat e.d. wel op 110 Volt mag worden ingeplugd.
Online in je motel:
In 2008 staan in de meeste kamers televisietoestellen waarop een gele tulpstekker zit, zodat je de foto’s van je digitale camera ook op tv kunt bekijken. Zet je camera wel op NTSC-mode. Wi-fi heeft een grote vlucht genomen. Bijna ieder motel heeft draadloos internet of een draadaansluiting voor je laptop op de kamer. De grotere ketens hebben in de lobby een gastencomputer staan. Zelfs in een afgelegen motel op de prairies van Nevada konden we snel internetten.
TIP: Neem een paar blanco cd’s van huis mee, dan kun je ter plekke je foto’s op cd branden. Is er geen internet en wil je toch even online? In veel Libraries kun je een uur gratis internetten.
Breakfast In America
Free continental breakfast, daarmee adverteren veel motels. De kwaliteit van het aanbod is met de jaren verbeterd. Aanvankelijk treffen we tijdens onze reizen een paar kleffe doughnuts, muffins en cornflakes aan, aangevuld met slappe koffie. Slechts een enkele maal biedt de uitbater van het motel meer. De laatste jaren zien we echter steeds vaker dat je werkelijk gezond kunt ontbijten. Met verse melk, orange juice, fruit en bruin brood.
Outdoor Breakfast
“How would you like your eggs?” vraagt de serveerster. “Sunny side up, please.” Af en toe verwennen we ons zelf met een Amerikaans ontbijt Je kunt van alles bestellen: gebakken ei in vele varianten, omeletten, zelfs steak! Wij houden het maar bij eieren, spek en toast.Standaard worden er hashbrowns bij geleverd, een soort aardappelrösti. In een family-restaurant krijgen we daarnaast nog eens hot cakes geserveerd. Luchtige pannenkoeken met warme siroop. De prijs van een ontbijt ligt bijna net zo hoog als die van het diner. Maar alleen al vanwege de sfeer moet je van tijd tot tijd echt even een Outdoor-breakfast meemaken.
Keep it Cool!
Bij veel benzinestations en in de grote supermarkten worden wegwerp koelboxen verkocht. Voor ongeveer $ 8 heb je een piepschuimen model van middenformaat. Erg handig. Een paar flesjes water erin, wat fruit en je brood en boter. IJsklontjes ertussen. Een uitvinding! Ga op de eerste dag van je vakantie naar een Wall-Mart of ander warenhuis en koop 2 simpele ontbijtbordjes en bestek. Wij vonden ze op de uitverkoopplank voor slechts enkele dollars. Daarnaast koop je twee mokken, die je later als souvenir weer mee naar huis neemt. Zo heb je de basis voor je dagelijks ontbijt.
Mega Stores hebben alles voor je ontbijt
Albertsons, Safeway, Smiths, City Market zijn enkele namen van de grote supermarkten. Ook megawinkel Wall-Mart heeft een food-afdeling.
Verbaas jezelf over het onmetelijk grote assortiment! Wat zijn die winkels ruim opgezet. Straten vol diepvriesproducten, oneindig lange vitrines vers vlees.
Oké, je hebt er niets aan in je vakantie, maar je leert wel veel over het land en zijn bewoners. Vraag in supermarkten naar een klantenkaart, vooral op producten van de versafdeling krijg je met zo’n kaart veel korting! Bij $36 aan boodschappen ontvingen wij in 2008 ruim $6 korting! En in tegenstelling tot in Nederland hoef je niet allerlei marketing-gegevens in te vullen. Maar, wat hebben wij nu nodig voor ons ontbijt?
Je eigen room-service
Voor het ontbijt kun je in iedere supermarkt wel een tarwe- of witbrood vinden. De boter komt in kuipjes van een halve kilo, een kleinere verpakking is geen optie. Kaas en vleeswaren kunnen we krijgen in vele soorten en smaken. Zoet broodbeleg betekent vooral veel jam en honing. Voor de chocoladeliefhebbers: Nutella is beperkt verkrijgbaar. Neem zelf je hagelslag mee. Dat doen wij al jaren !
En chocolademelk is zoet, zoals wel meer producten in de USA. Toch drinken we ’s ochtends vaak chocolademelk en/of gewone melk. De ene keer kun je het in pints (1/2 liters) krijgen, dan weer slechts in een liter uitvoering, Karnemelk (Buttermilk) is sporadisch verkrijgbaar en heeft een licht zoete smaak.
In steeds meer motelkamers staat een koffiezetapparaat. Bij de balie kun je vaak koffie, thee en juice krijgen. Ontbijten in je eigen motelkamer was nog nooit zo gezellig!
Dinertips
Op culinair gebied heeft Amerika veel meer te bieden dan alleen de hamburgers van McDonald’s of Wendy’s. En hoewel restaurants al snel worden ingedeeld in de categorie fast food betekent het niet dat je er niet lekker kunt eten. Bij Denny’s en Applebee’s zijn de maaltijden net zo lekker en groot als in ieder ander restaurant. Liefhebbers van een gegrilde steak kunnen in bijna iedere stad kiezen uit meerdere Steakhouses. Geen zin in Amerikaans eten? Er zijn heel veel Chinese en Mexicaanse restaurants.
Wait to be seated
Ga eenmaal binnen niet zelf een stoel zoeken. Bijna overal staat bij de ingang een bord met daarop “wait to be seated.” Vaak heb je dan de keus tussen een gewoon tafeltje of een booth. Een booth is een bank waar je meestal zo diep in wegzakt dat alleen je neus nog boven het tafeltje uitsteekt. De serveerster komt al aansnellen om de keuze van de drankjes te vragen en de menulijst te brengen. Daarna is ze ook heel snel terug om de bestelling op te nemen en een beetje verbaast als je nog geen keuze hebt gemaakt.
Soup or Salad
Heb je een menu waar “soup or salad” bij zit dan wordt je geacht dit op te eten voor de rest van de maaltijd komt. Bij soep vrij normaal, maar wij Nederlanders zijn gewend de salade bij de warme maaltijd op te eten. Voor de dressing heb je volop keuze: Thousand Islands, Blue Cheese, Rancho, Honey-Mustard. Noem maar op. Voor een stevige maaltijd, een dessert en softdrinks met gratis refills en soms ook nog soep of salade betaal je gemiddeld zo’n $35. Daar komt de Waitress-tip van 15-18% nog overheen.
Need a Doggy Bag?
Bij een normale eetlust heb je genoeg aan alles waar small of half op staat. Trap niet in een “large pizza” of het moet voor het hele gezin zijn. En een double-layered porkchop is inderdaad een dubbeldikke karbonade. Verschillende restaurants hebben kleinere porties voor senioren. En je kan natuurlijk altijd om een “Doggy Bag” vragen. Alleen zin in een dessert? Geen probleem. En uit ervaring kunnen we zeggen dat de toetjes bij Denny’s groot en lekker zijn. Met z’n tweeën een toetje delen? Het tweede lepeltje komt vaak al mee met de bestelling.
Afrekenen gaat veel gemakkelijker dan in Nederland. Geen gezoek om een ober. De rekening ligt op tafel voor je uitgegeten bent. Met het verzoek af te rekenen bij de serveerster of bij de uitgang. Je kunt de fooi op tafel laten liggen of het bedrag bij je creditcard laten opschrijven.
Cruisin’ the States:
Over verhuurmaatschappijen valt veel te klagen, dat hoorden we steevast van andere Nederlanders die we gedurende onze vakanties spraken. Maar hier beslist geen klaagzangverhaal. Wees aardig, maar beslist resoluut tegen die nette dame of heer van de verhuurmaatschappij. Ze werken op commissie en zijn zeer gehaaid. Laat je niets aanpraten. Handtekening gezet ? Tijd om de auto op te pikken. Oja, de “Drop Off”-kosten zijn niet mals. Een enkeltje Houston – Seattle kost ons in 2007 $ 630 incl.tax.
Praktijkvoorbeeld aan de verhuurbalie: Of ze nu Alamo (2000-’07-’08) of Dollar (2003) heten maakt hierbij weinig uit. Ons reisbureau had al gezegd, dat we volledig gedekt waren, maar dat ‘ze’ het toch zouden proberen. En inderdaad: aan de balie in Denver probeerden ‘ze’ het ook. “Waar gaat u heen op vakantie ? Oh, dan kunt u betere een meer comfortabele auto huren, zo’n auto is veiliger, etc. NEE. Of wij niet een extra verzekering hiervoor/daarvoor wilden. NEE. Blijf correct, maar wijs iedere aanvulling op je verhuurpakket af. Wij kregen uiteindelijk steeds een voortreffelijke auto mee.
Vakantie vieren is ook rijden in een “echte” Amerikaan. Een automaat van middengroot formaat. Als het even kan met een riante kofferbak… Hier onze ervaringen van de meest recente vakanties: Onze roadtrip 2007 gaat dwars door een groot deel van de USA. De keuze valt in die vakantie op een Dodge Caliber SXT. Mooi hoog op de wielen, brede banden, ideaal op de unpaved roads in New Mexico en Arizona. De koffers passen er in, maar meer ook niet. De kofferruimte is niet erg riant. Het rijcomfort is groot.
Verkeerstips
Amerikanen rijden als heer in het verkeer, daar kunnen wij nog wat van leren. Mede door de automaat gaat alles heel relaxed. Het rijdt ook heel mooi, zo’n automaat. Voor de twijfelaars: je went er heel snel aan. Bij stoplichten trekt men rustig op. Ritsen, voorsorteren, het gebeurt allemaal veel rustiger en beleefder dan bij ons. Schijnt ook te komen vanwege de juridische consequenties bij een ongeval. Fietsers zijn er bijna niet, of het zijn sportfietsers, met helm op. Dat scheelt ook een stuk in de hectiek.
Bovendien, bijna alle steden en dorpen zijn zo heerlijk Amerikaans opgebouwd. Vierkante ‘blocks of streets’, de doortelling van 1st, 2nd, 3rd, etc. Avenue. Hadden we dat hier maar… Kortom, rijden in the States is beslist geen straf. Over straf gesproken, we hebben ze gezien. Net als in de film, achter een reclamebord. Pas op, want ze zijn er wel. The Cops, State Troopers, County Sheriff, LAPD, of hoe ze ook heten.
Police: Out on Patrol
Hoewel eigenlijk net als bij ons ook in de States te hard gereden wordt. Waar 65 staat, rijdt bijna iedereen 70. En op de interstates door de verlaten prairies, ach, je mag er soms 75 MPH. Bovendien, je bent op vakantie, wat zul je toch … Maar pas vooral op in de stad. Soms, terwijl alle kindertjes keurig bij juf in de klas zitten, staan bij een school-oversteekplaats ALTIJD snelheidsbeperkingen. Je mag dan met slechts 10 MPH voorbij ‘snellen’. Doe dit ook maar, zo kregen wij telkens te horen. De boetes zijn zeer fors.
Nog even over tanken
Dat doe je met je creditcard. Werkelijk erg handig. Je stapt uit, doet je creditcard in het betaalgedeelte van de benzinepomp. Je tankt en het bedrag wordt geregistreerd. Je hoeft geen geld bij je te hebben, een veilig idee. Een enkele keer stuiten we op het scherm op de vraag: ZIP-Code? Zoals hier in Nederland wel naar je postcode wordt gevraagd. Toets simpelweg 12345 in en je kunt beginnen met tanken…
Merkwaardige wetgeving in Oregon
Enne, daar sta je dan met de vulslang in je hand. Er komt niets uit! Het werkt net even anders in de USA. Je moet een toetskeuze maken voordat de brandstof er uit komt, bijvoorbeeld: Unleaded 85
Wat auto schoonmaken betreft : veel toeristen blijken dit te doen met de badlakens. Op diverse motelkamers treffen we een briefje aan met teksten als : Need an old rag for the Car? Je kan dan oude handdoeken ophalen bij de receptie.
Grietje de Graaf / Martin van der Veer
Als je regelmatig naar de States reist is het voordeliger als je een GPS in Amerika koopt dan dat je er 1 huurt bij het autoverhuurbedrijf. Ik heb een TomTom voor 150 dollar bij K-Mart gekocht. Zo heb je er elke vakantie plezier van. Misschien is het wel zo dat je hem in Nederland ook kunt gebruiken, maar daar heb ik te weinig verstand van…..
Linda
Wij reizen meestal een maand rond in Amerika en nemen weinig bagage mee dus moet je nog wel eens een wasje doen. In bijna elk hotel staan wasmachines en wasdrogers waar je voor een paar kwartjes je was kan doen. De waspoeder is in de lobby verkrijgbaar. Je doet een paar kwartjes boven in de gleuf, kiest een programma en een half uur later kan je je was eruit halen. In Kentucky kan je in de Corvette fabriek een gratis tour krijgen. Dagelijks zijn er 2 rondleidingen zie www.corvettemuseum.com
Carla Brouwer
We gaan elk jaar met een groepje van 4 naar Hershey. Daar is de grootste autobeurs van de V.S. in oktober elk jaar. Vliegen op Philadepia gaat het gemakkelijkst ,en auto huur je bij Dollar….verreweg de goedkoopste aanbieder ,en goede service. Bij 32 graden warmte ,wordt de auto gereed gemaakt met ijskoude airco ,terwijl je zit in te checken…Super….grote auto voor nog geen 200 dollar per week. Logeer in Carlisle in het Roadeway inn.
Geeft niet heel erg veel luxe ,maar kost nog een 50 dollar per kamer per nacht…tewijl de kamers allemaal op 100 dollar zitten deze periode. Carlisle heeft mooie restaurant’s ,zoals het middle sex dinner ,en pedro stop’s voor truckers. Grote maaltijden voor 10 dollar! Hershey is Fantastisch ,en autorijden is er een feest. Mijn tomtom gaat al voor de 4e keer mee ,en heeft me werkelijk nog geen 1 keer in de steek gelaten.
Martin Kamphuis
Bellen vanuit Amerika kan goedkoop via de openbare telefoon. voor 1 dollar kun je 3 minuten bellen. moet wel even zoeken naar de telefoon met de stikker erop. bel in ieder geval niet met je credit card want 3 minuten kosten dan circa 28 euro.
Josh Fijten
Wij reizen regelmatig ( 2 keer per jaar) af naar de USA en hebben al redelijk wat staten gezien. Een paar tips waar je echt goedkoper mee uit bent. Boek je vliegticket altijd bij de maatschappij zelf, zeker de Amerikaanse maatschappijen hebben vaak leuke aanbiedingen. Niet bij een reisbureau, deze moet ook aan je verdienen. Huur een auto bij Alamo.NL, dit is een firma met de naam Target Travel in Nederland die auto’s verhuurd voor Alamo in Amerika en je bent echt een stuk goedkoper uit indien je het GOLD Tarief boekt, hier zit werkelijk alles bij in, zoals een volle tank benzine, dus leeg inleveren, onbeperkte miles, 3 extra bestuurders en alle taxen. Hotels boeken wij altijd direct online, spaar je behoorlijk mee uit en zeker als je ook nog eens een pay in advance kamer boekt, vraag altijd of je een free upgrade kunt krijgen, ook al ben je geen lid van de hotelclub, Amerikanen zijn hier heel gevoelig voor en 8 van de tien keer krijg je een betere kamer dan geboekt en vraag bij binnen komen al of er een continental of full breakfast bij zit, als je een kamer met continental breakfast hebt geboekt wat inhoud, bagels, koffie, thee, fruit en wat corn flakes e.d. Niet echt veel, kun je meestal voor kleine bijbetaling een full breakfast krijgen die echt stukken beter is. In pretparken altijd achterin beginnen, daar is het zeker als je direct op de tijd van openen komt een stuk rustiger, mensen beginnen altijd voorin. Amerikanen willen altijd alles weten van toeristen, ze zijn heel nieuwsgierig maar verwacht er verder niets van. Als je jezelf hebt omgedraaid zijn ze je al weer vergeten. Maar wel interessant om met ze te praten. Wel willen ze altijd nummers en adressen uitwisselen maar de ervaring leert dat dit nooit tot een contact komt. Leuk land om te reizen, leukste staat is Californie, Florida lekker veel zon maar de mentaliteit is super gemaakt, alles voor het toerisme.
René Christiaan
Als je toch naar Ft. Collins gaat om bier te proeven, kunt je veel better afzakken naar de ‘New Belgium Brewery’ dan naar Budweiser. De browerij ligt dichtbij het ‘oude’ centrum van de stad, maakt uitstekend bier, geeft dagelijkse rondelijdingen en je kunt gratis proeven!
Carolyn
Huur zeker een auto op de eilanden die je bezoekt. Landkaarten zijn gratis via brochures te verkrijgen, dus vooraf kopen is niet nodig;
Ga niet naar op een trip naar Molokai op het eiland Maui. Erg duur en weinig vissen en zeeschildpadden te zien. Op het eiland zijn meer dan genoeg plaatsen waar je gratis nog veel mooiere vissen en zeeschildpadden kunt zien!
Via diverse brochures kun je een gratis ontbijt aanvragen. Doen! Tijdens dat ontbijt krijg je vrijblijvend diverse toeristische info over het betreffende eiland. Denk wel: binnen een paar dagen na aankomst moet je boeking regelen. Hopelijk kun je deze informatie gebruiken als je Hawaii wilt bezoeken!
Bart & Thessa Daniels
Als je vanuit Amerika gratis wil internetten ga dan naar de Library, in bijna ieder plaats kan je er een vinden. Soms mag je maar een bepaalde tijd internetten
Als je vanuit Amerika wil bellen is de telefoonkaart van de Walmart het meest handig je kan daar mee in heel Amerika en Canada mee bellen en je kan hem opladen bij de Walmart. En hij verloopt niet na een half jaar of een jaar.
Dollars kopen is met de Postbank in Amerika het goedkoopst, je kan in de supermarkten geldpinnen, het kost je $ 2 per $ 200 – $ 400, bij de banken is het ook $ 2 tot ongeveer $ 800. De Postbank rekent de koers op het moment dat je pint. (Op internet kan je zien hoe de koers is dat kan per dag wisselen).
Als je camper huurt in Amerika zijn de campers van 24-25 ft. het meest geschikt je kan op campgrounds terecht, en als je op de binnen wegen wil rijden is dat ook geen probleem.
Als je over de interstate reist en van de ene staat in de ander komt heb je vaak langs de weg een visitor center van de staat, waar je kaarten en allerlei informatie kan krijgen.
Als je met een camper reist en je zoek een goedkope camping, dan zijn de campings in de Forest het goedkoopst (in 2006 gemiddeld $ 4 – $ 10) vaak is er alleen een tollet en verder niets.
Dan volgen de State Parken (in 2006 gemiddeld $ 10 – $ 18) de staten midden in het land zijn het goedkoopst de meeste zijn uitgerust met warm en koud water en sommige hebben wasmachines en drogers en soms met hookups.
Dan de Nationale parken (in 2006 gemiddeld $ 10 – $ 25) de aangeboden voorzieningen zijn zeer verschillend.
De volgende zijn dan de particulieren campings (in 2006 gemiddeld voor twee personen $ 15 – $ 35) met bijna altijd met hookups.
Al deze gegevens kan je vinden met de routeplanner Delorme AAA Map ’n Go en Road Atlas van National Geographic.
Prijs van de benzine is pers staat verschillend.
Algemeen kan je zeggen dat de staten aan de oost en westkust het duurst zijn. De staten in het midden van het land het goedkoopst het kan per gallon wel $ 0,30 verschillen. De benzine langs de interstate’s daar kan je vaak het goedkoopst terecht. Als je op highway’s rijdt en een plaats binnen rijdt vindt je bij de binnen komst van de plaats bij elkaar de benzinepompen vaak is de eerst het goedkoopst.
Waar je dan weer het goedkoopst kan tanken zijn de pompen waar je voordat je gaat tanken eerst moet betalen en waar je dan vaak niet kan betalen met de creditcard dat kan per gallon zo $ 0,10 goedkoper zijn.
Camper rijbewijs.
In 2000 heb ik een camper van 24 ft. gekocht met een gewicht van 4.500 kg. Na wat informatie ingewonnen te hebben. Bleek een B rijbewijs niet voldoende was om zonder problemen in Amerika te reizen. Wat bleek na informatie ingewonnen te hebben bij RWD dat de regels die gelden voor ons rijbewijs in Nederland ook gelden in het buitenland ongeacht wat daar de regels zijn. Toen maar eens inlichtingen ingewonnen bij de ANWB die ook campers verhuren in Amerika volgens hun was er geen enkel probleem want je was in Amerika gewoon verzekert voor alle schade.
Toen maar eens inlichtingen ingewonnen bij een verzekering maatschappij. Die verteld mij dat je wel verzekert ben voor alle schade aan de auto’s of ander materieelschade, voor niet materieelschade ben je niet verzekert. Er waren al diverse Nederlanders veroordeelt na aanleiding van een ongeluk in Amerika voor de niet materieelschade die in sommige gevallen kon op lopen tot € 200.000.
Herman Rijswijk
Op campings, zie je vaak dat Amerikanen een bord plaatsen/hangen met hun naam en plaats van herkomst, aan hun camper of op hun campingplaats. Maak zo’n bord,(kan eventueel van karton zijn)met je naam,plaatsnaam en The Netherlands. De reacties zijn bijzonder leuk en wij hebben er menig leuk contact aan over gehouden. Nog een tip: Rood, wit, blauwe vlaggetjes worden in Amerika niet gezien als de Nederlandse vlag, dus heeft het totaal geen nut om te laten zien dat je uit Nederland komt met zo’n vlaggetje. Op onze drie-jarige trip door the USA hebben wij menig Nederlander gezien met zo’n vlaggetje.
Erna de Jong
Wat zeer belangrijk is tegenwoordig, is het adres van het hotel of het adres van familie/vrienden waar je de eerste nacht verblijft, omdat dit ingevuld moet worden op de formulieren van Immigrations (I-94). Dit moet je dus zeker bij je hebben.
Trudie
Als je in Amerika een hotel of auto wilt huren kijk eens op de websites. Scheelt vaak heel veel geld dan dat je naar het hotel toe gaat (je kunt bijvoorbeeld met je laptop op internet kijken en via internet een kamer voor de avond bestellen) nog een tip als je een auto via bijvoorbeeld hertz besteld kijk dan ook op de Belgische en Duitse website van Hertz of een andere grote auto verhuur maatschappij. dat scheelt soms ook wat geld.
Ricardo
Een tip, Neem zo weinig mogelijk mee naar Amerika en ga zodra je er bent naar een Goodwil store. Dit is een organisatie van tweedehands winkels die in elke stad te vinden is. Er is echt van alles te koop van handdoek tot tuinstoelen en alles ziet er keurig netjes uit en… voor een habbekrats. Wij hebben drie jaar in Amerika rond getrokken, met onze eigen truck en 5the wheel en dit was een van onze favoriete winkels. Ga ook eens binnen bij een Pawn-Shop (soort pandjesbaas) en vul je juwelen, fotoapparatuur e.d. aan voor een prikkie.
Erna de Jong
Zorg dat je voldoende brandstof bij je hebt als je Highway 1 ( aanrader !) gaat rijden richting San Francisco. Vooral tussen San Luis Obispo en Monterey is er tussen Cambria en Big Sur maar 1 benzinepomp beschikbaar en wel in Gorda Springs, op de helft van de route. Ik moest daar tanken met de RV en betaalde $ 3.79 per Gallon !!!Dus niet doen !!! Op dat moment was de normale prijs overal $ 2,19 – gallon. Ook in het Mojave National Preserve park en ver daaronder is geen brandstof te krijgen. Ook daat moest ik langs de I 40 in Ludlow met de Rv tanken en betaalde $ 2,89 per gallon. Wordt je niet vrolijk van. Knibbel niet op de grootte van de RV. Wij reisden 4 weken in een 25 ft. en hadden alle ruimte en goed naar ons zin.
Henry Mulder
Een paar dingen als je ongeorganiseerd door de USA rijd;
– Neem een niet te kleine auto (kan bijna niet te groot). En met Cruise-controle!
– Koop op dag 1 een koelbox in een supermarkt, voor $10 heb je heel veel plezier van. En op veel plaatsen is (bijna) gratis ijs te krijgen.
– als je ANWB lid bent kun je bij AAA gratis (!!) wegenkaarten krijgen. Deze zijn behoorlijk gedetailleerd, wij hebben hiermee vrijwel onze hele route kunnen rijden.
– Boek geen hotels van te voren in Nederland het is veel goedkoper als je daar zelf iets zoekt en er zijn genoeg plaatsen beschikbaar (in het weekend is het wel wat drukker en wat duurder). Er zijn ook overal (bij hotels/restaurants/naast de weg) gratis tijdschriften te krijgen met veel kortingsbonnen voor diverse hotels!
Pascal
Handig voor als je veel rijd in de U.S.;koop je drank in supermarkt, per 24 of 12 pack, dat scheelt erg veel met bijvoorbeeld bij een benzine station, ook een goede cooler is daar niet duur, ijs neem je s’ morgens mee uit het Motel (gratis)
Als je in een Motel verblijft, neem dan de bovenste etage, omdat de muren/vloeren nogal dun zijn scheelt dit een kamer boven je (geluid)
Willem van den Brink
Huur als het mogelijk is een auto met een “Neverlost” systeem aan boord. Het betaald zich zelf terug aan tijd en minimale stres van/met landkaarten e.d. We zijn 18 dagen vanuit LA door CA, NV, UT, AZ, gereden, en hebben zo veel kunnen bekijken dat vrienden die er vaker geweest waren stomverbaasd waren.
Alleen in San Diego hadden we wat storing, en vanuit Bryce canyon voerde hij ons over de Cottonwood road, een deel uit de Staire Case Escalante naar Page, dat was peentjes zweten met een luxe bak, ivm het doorwaden van een riviertje en zeer slecht wegdek (zand en stenenpad)met geen mens in de buurt.
Maar veel plezier hebben we eraan gehad in SF, Las Vegas,LA, Phoenix-Scottsdale in parken en andere routes en bezienswaardigheden Feilloos leidde het systeem ons naar de hotels in alle steden en dorpen waar we overnacht hebben.
Jan Ruijters
Voor een romantische vakantie in het mooie zuiden dichtbij verscheidene attracties raden wij een bijzonder B & B aan wat door een Oostenrijks/Italiaans paar wordt beheerd. Hun website is: www.dublinfarm.com Beslist de moeite waard! Slechts 2 uur en 15 minuten van Atlanta Airport; 2 uur van het idyllische Savannah aan de kust; ruim drie uur van Georgia’s little Grand Canyon (Providence Canyon) en evenver van de Georgia Mountains. Ook makkelijk bereikbaar voor Orlando, FL.
Mariet VandenMunckhof-Vedder
Als je met meerdere personen een (vlieg)reis maakt, pak dan in 1 koffer de bagage van meerdere personen in, zo heeft, als er een koffer kwijt raakt, iedereen toch nog kleren, en voorkom je dat 1 persoon alles kwijt is omdat het allemaal in die kwijtgeraakte koffer zit.
Toin Corten
Ga je naar Hawaii, ga dan NOOIT met Marc Saenen van Hawaii Reizen (lokaal bekend als Rainbow Reservations). Marc, van oorsprong uit België, is gevestigd in de plaats Kaunakakai op het eiland Molokai. Hij heeft een fraaie website met veel positieve reacties van klanten. Omdat wij een vakantie wilden waarin alles (vliegreizen, autohuur en accommodaties) vantevoren was geregeld, hebben we dit bij hem besproken en vooraf volledig betaald. Omdat we verschillende eilanden wilden bezoeken en veel wilden zien, ging het om 8 verschillende accommodaties.
Eenmaal in Hawaii bleek er echter van de reserveringen van de accommodaties vrijwel niets te kloppen. Of er was geen reservering, óf er was slechts ten dele betaald. In meer dan de helft van de gevallen moesten wij alsnog betalen, terwijl we Marc al hadden betaald! Het was een klap voor ons toen bleek dat een leuke berghut, waar we 3 nachten zouden verblijven, niet gereserveerd bleek én reeds volgeboekt was. We moesten onverrichterzake uit het natuurgebied terug naar de stad en aldaar een hotel zoeken.
Marc bleek zeer moeizaam te bereiken. Hij reageerde niet op achtergelaten berichten op zijn antwoordapparaat. Op momenten dat hij wel de telefoon opnam, had hij altijd wel een verklaring voor hetgeen was misgelopen, maar ondernam hij geen actie om de zaak te herstellen of om erger te voorkomen. Gelukkig bleek hij wel bereid om ons terug te betalen. Dit ging niet zonder slag of stoot. We kregen een cheque die we bij de bank zouden kunnen innen. Echter, eenmaal bij de bank aangekomen bleek de cheque niet gedekt. Pas de volgende dag stond er voldoende geld op zijn rekening en kregen we ons geld terug.
De vliegreizen en de autohuur verliepen steeds goed, tot de laatste vlucht van het ene eiland naar het volgende. De vliegmaatschappij had geen geld van Marcs creditcard kunnen halen. Gelukkig hadden we informatie over een tweede creditcard van hem, en was de vliegmaatschappij bereid dit te gebruiken zonder zijn toestemming (hij was weer eens onbereikbaar). Anders hadden we dit ook nog moeten betalen.
Het toppunt was nog de laatste accommodatie, een leuke Bed & Breakfast die we zelf hadden gevonden op internet (de overige accommodaties waren suggesties van Marc). Terwijl Marc ons maanden tevoren had gemeld dat hij dit gereserveerd had, bleek bij aankomst dat ook deze B&B nooit iets van hem had vernomen. Zij zaten vol maar konden ons elders onderbrengen. Dit was wel in een riant huis, maar alweer had Marc ons laten zitten en konden wij ook deze accommodatie zelf betalen. Dit geld hebben we nog van hem tegoed, terwijl we weer in Nederland zitten. Kortom: deze man is niet capabel om te doen waar je hem voor betaalt, hij levert zeer slechte service en gaat onverschillig met klachten om. Een grote teleurstelling.
Frieda Ligthart
1.Ga je een reis maken,zoals wij naar de States voor 4 weken, zorg dat je van al je vouchers, paspoort,creditcards,europas,rijbewijs,etc. een goede scan hebt gemaakt en dus een kopie hebt op een cd, en 1 in je emailbestand. Als je door diefstal of vermissing alles kwijt bent,heb je aan een kopie genoeg om de desbetreffende documenten weer geldig te krijgen.
2. Toen wij in de States aankwamen,hebben we direct een koelbox uit een supermarkt aangeschaft, en de hele reis in de auto gelaten, met steeds nieuwe ijsblokken erin ,zodat we altijd koud drinken en eten bij ons hadden.
Sjoukje en Andy
Een tip die ik iedereen kan geven is om zo weinig mogelijk luggage mee te nemen. Ik,als 19 jarige, had redelijk veel problemen met het inchecken van het bagage, omdat ze alles overhoop gooien om te zien of je geen rare spullen mee heb genomen. Zo weinig mogelijk spullen meenemen dus!
Ali
Informatie op het internet is ruim voorhanden, maar later moeilijk terug te vinden is mijn ervaring. Vóór onze reis naar Californië heb ik een Official State Visitor’s Guide and Travel Planner aangevraagd op www.visitcalifornia.com en daaruit heb ik weer een antwoordkaart ingevuld waarvan we tot op de dag van vandaag (4 weken terug uit Amerika) nog post krijgen. Allerlei brochures met toeristische info en details. Ook kortingsbonnen en daar draait het in Amerika om.
Sieger Zoutman
Wanneer je een flinke autoreis door Amerika gaat maken zoals wij gedaan hebben (Van NY naar LA kriskras door de VS, 10.500km!) bezuinig dan absoluut NIET op de huurauto! Hoe groter, hoe beter is hier het devies, let er in ieder geval op dat deze voldoende pk’s aan boord heeft, dit komt zeker van pas in de bergen!
Hans Spa
Om kosten uit te sparen bij het pinnen bij de banken (meestal $ 1,50 per keer) kun je ook bij de supermarkten vragen of men debetcards (dus onze pinpassen) accepteert. Als dat is kun je meer pinnen (vaak tot $ 60,== afhankelijk van wat je koopt). Scheelt weer en pinnen zijn we toch meer gewend dan betalen met een creditcard.
Albert Alemans
tip 1: hertz heeft nu beschikbaar in alle auto’s een neverlost navigatie systeem (1/5/04 9 usd per dag extra). Absoluut goeie investering. als je (zoals ik) niets vooraf plant, ben je toch direct op de hoogte van afstanden, mogelijke overnachtingplaatsen, restaurants, bezienswaardigheden etc. etc en last but not least de meest fantastische routes die echt niet op je kaart staan.
2. eten: blijf weg van de grote ketens en eet in de kleinere, independent restaurants. kun je toch nog zeggen dat je best lekker gegeten hebt..
3. wanneer: reis als het enigszins kan voor juni en na augustus. scheelt aanzienlijk en er is altijd plaats. als het niet anders kan, blijf dan weg van de major attractions rond het weekend. of bezoek een stad in’ het weekend….
4. South Dakota en North Dakota zijn echt de moeite waard (al was het alleen maar om met eigen ogen te zien dat er wel heel veel niet zo veel is…)
over South Dakota: ga niet alleen naar Mt. Rushmore maar bezoek ook Crazy Horse Monument. eigenlijk veel indrukwekkender.
5. de Everglades, Florida? bekijk de foto’s van iemand anders en bespaar je de moeite. wil je echt geweldige natuurparken zien? West Amerika zit er vol mee en vooral Utah heeft het allemaal.
6. neem de tijd!
Ko Zuidweg
Als je lid bent van de ANWB, neem dan je lidmaatschapspasje mee naar Amerika. Op vertoon van deze kaart kun je bij de AAA (Amerikaanse ANWB) gratis wegenkaarten en zgn. tourbooks van de staten krijgen waar je doorheen rijdt. In deze tourbooks staat veel informatie over de staat die je bezoekt, en ook veel adressen van hotels en restaurants. Deze zijn per plaats gerangschikt en tevens staan de prijzen die de hotels vragen erbij. Ook staat bij elk hotel een waardering van het hotel uitgedrukt in diamantjes. Hoe meer diamantjes hoe luxer het hotel is.
Op vertoon van je ANWB-pas krijg je ook vaak korting bij de hotels en bij attractieparken. Je kunt ook de bonnenboekjes gebruiken die je bij de MCDonalds enz. ziet liggen. Soms krijg je met zo’n bonnetje nog meer korting dan met je ANWB pas.
Bij het boeken van een hotelkamer ter plekke, altijd vragen of je eerst de kamer mag zien.
Als je onderweg een kleine reparatie aan je huurauto wilt laten verrichten, (bijvoorbeeld een nieuwe ruitenwisser, of bijvullen van koelvloeistof) bonnetje bewaren en bij het inleveren van je huurauto vragen om teruggaaf van het bedrag. Mijn ervaring is, dat ze hier niet moeilijk over doen.
Bij grotere mankementen, moet je natuurlijk wel overleggen met de autoverhuurder. Ik heb een keer gehad, dat de schijfremmen van de auto onregelmatig waren afgesleten. Het gevolg was, dat bij hogere snelheden het stuur begon te trillen en het remmen zeer moeizaam verliep. Ik was toen vanuit Seatlle naar Canada gereden en heb daar bij een plaatselijke Chrysler dealer na overleg met Alamo het probleem laten verhelpen. De rekening moest ik meenemen en zou dan later door Alamo aan de dealer worden betaald.
Bij het inleveren van de auto hebben wij uiteraard bij Alamo geklaagd over dit probleem. Na lang heen en weer gepraat kregen we uiteindelijk het hele bedrag aan autohuur weer terug van Alamo.
Norbert Erinkveld
Als je in een grote stad zoals Los Angeles rijdt en je wilt tanken. Tank dan buiten de stad, dat scheelt je al snel veel dollars. Zeker als je over Highway 1 wilt gaan rijden richting San Francisco (een aanrader). Ga dan juist tanken tussen de stadjes in en niet vlak voor of na een stad.
Ingeborg Houtgraaf
Zoek een publieke telefoon, de meeste hebben een terugbelnummer, bel met een telefoonkaart naar Nederland, geef het op het toestel vermelde nummer door en laat je terugbellen. Telefoneren vanuit Nederland kost b.v. via 16-02 ongeveer 4eurocent per minuut.
Erna de jong
Ga je naar Californië? Start je de reis in San Francisco? Neem voor de eerste dagen een hotel in de stad. Huur pas de dag van vertrek uit de stad je auto in een downtown huur lokatie. Scheelt niet alleen dagen huur, maar ook $25,= per dag parkeergeld. Alles is toch te voet of met openbaar vervoer te doen.
Boek Alcatraz in de zomer vooraf op internet.
Ter plaatse motels boeken kan voordeliger zijn en is zeker flexibeler. Vooraf vastleggen is mogelijk iets duurder, maar geeft de rust van een besproken slaapplaats bij aankomst. Een dag die uitloopt geeft geen stress en je hoeft niet al rond 3 of 4 uur aan te komen voor de dagelijkse “zoektocht”.
4 juli in de reis? Independance day! Bespreek vooraf je accommodatie. Zeker in en rond recreatiegebieden en populaire bestemmingen.
Huurauto? Check vooraf reservewiel en gereedschap. Geen ANWB in the middle of nowhere en gsm geeft veelal geen bereik. Vergeet onderweg de vloeistoffen niet. Een auto kan ook daar gewoon stuk.
I.p.v. kopiën van paspoorten etc. voldoet ook het inscannen ervan en branden op een CD. Kun je bovendien nog veel meer gegevens op kwijt zoals belangrijke telefoonnummers, creditcardgegevens etc. Indien mogelijk bewaren in het (Adobe) PDF formaat.
Liever zo min mogelijk vergeten? Begin langs van tevoren met je checklist.
Goedkoopste tickets boek je een jaar vooruit.
Gebruik je tijd ter plaatse; lees *vooraf* veel en voorkom verkeerde keuzes achteraf.
Route bepalen? www.randmcnally.com Neem printjes mee van (stedelijke) lokaties waar je verwacht verkeerd te rijden.
Tank in een dorp nooit bij de eerste de beste benzinepomp die je ziet als je het dorp binnenrijdt; die is meestal het duurste.
Tom Heartland
Als je naar de grotere steden gaat, boek dan hotels via www.Priceline.com en kijk wat je moet bieden op www.biddingfortravel.com. Wij hebben op deze manier al verschillende keren hotels geboekt, zelfs in Londen, en krijgen iedere keer voor weinig geld super-de-luxe hotels. Bijvoorbeeld in SF, hartje centrum voor $45,- p.n.p.k. idem voor LA, daar vlakbij het vliegveld, dit waren beide 4* hotels. De kamers die je krijgt zijn altijd voor 2 personen en rookvrij.
Marco Schellings
Wil je naar Key West gaan, doe dit dan niet in 1 dag maar neem een overnachting op 1 van de Florida Key’s
Het is namelijk 4 uur heen en 4 uur terug vanuit Miami Beach. Wij hebben dat gedaan en je bent doodop als je weer terug komt in Miami.
Tamara Kuijten
Wil je een wat langere tijd door de Ver.Staten en/of Canada met een auto doortrekken, dan kan het voordeliger zijn om je eigen auto mee te nemen. Ga je meer dan 4 weken, dan kan het al financieel interessant worden. In 2002 heb ik met mijn gezin in 2 maanden door het continent gereden en daarbij zo’n 18000km afgelegd. Wij hadden onze auto van Amsterdam naar New York verscheept voor een bedrag van ± $1600,- en ook de verzekeringen zijn in Nederland te regelen. Al met al geeft het weinig rompslomp zolang je de auto ook maar weer uit de Ver.Staten mee terug neemt. Leuke bijkomstigheid is de vele grappige reacties die je van je mede weggebruikers krijgt, met name die van Nederlandse emigranten daar. Het is echter wel af te raden om een voor Amerika onbekende auto mee te nemen, dit in verband met eventuele reparatie of i.d.
Kees van Veen
Als je met weinig geld aan het rondtrekken bent en je komt op een moment in geldnood? Als je honger hebt dan moet je gewoon naar een gokplaats gaan; daar kun je gratis eten! Heb ik ook gedaan toen ik een half jaar rondtrok en het werkt perfect!
Ingeborg Houtgraaf
Bij deze wat aanvullingen op tips die hier al door anderen zijn gegeven: Wil je regelmatig met het thuisfront bellen of alles OK is, spreek dan af dat je Collect Call zal bellen en dat je de kosten na die tijd zult vergoeden. Over het algemeen is dit namelijk helemaal niet duur en je hoeft nooit in te zitten over het tegoed op je telefoonkaart of iets dergelijks. Boek je een pakketreis waarin alle hotels/motels al vast liggen en de route al van te voren uitgestippeld is, hou er dan rekening mee dat je regelmatig in tijdnood zult komen. Afstanden blijken vaak toch langer te zijn dan je verwacht en soms wordt de snelheid beperkt door lage maximumsnelheden, met name in nationale parken. Dit zou een goede reden kunnen zijn om te kiezen voor een flex drive reis, zodat je zelf kunt bepalen waar je wanneer bent. Ga je met meerdere mensen op reis, maak dan een rekening waarop je bijhoudt wie wat t.b.v. de groep heeft besteedt. Zo hoef je in restaurants geen rekeningen te splitten en hoef je bij een pretpark bijvoorbeeld niet zo lang in de rij te staan omdat iedereen voor zichzelf wil betalen. Aan het eind van de reis kun je dit makkelijk met elkaar verrekenen. Als je van plan bent om meer dan 2 nationale parken te bezoeken, dan is een National Parks Pass erg handig. Je kunt deze aanschaffen in het eerste NP dat je bezoekt en je bent voor de rest van je reis af van het betalen van entreegelden. Na drie parken heb je de pas er meestal al uit. Neem vooral in de zomermaanden veel water mee in de auto. In het westen, maar ook in het oosten van Amerika kan het erg warm worden en veel drinken is dan onontbeerlijk! Als je ’s ochtends warm ontbijt (eieren, spek, pan cakes, dat soort dingen), niet iedereen kan dit, kun je vaak tot het avondeten verder. Vooral als je lange afstanden moet rijden is dit handig, omdat je niet altijd de tijd of een plaats kunt vinden om nog even te eten. Als laatste zou ik willen zeggen: probeer zoveel mogelijk gesprekken aan te knopen met Amerikanen. Zo doe je onderweg tips op over bezienswaardigheden die minder bekend zijn, maar wel de moeite waard, restaurants waar je lekker kunt eten en meer van dat soort dingen. Dit zijn de dingen die je reis uiteindelijk uniek maken.
Susanne Rijzinga
Lees reisverslagen op internet, leer van andermans ervaringen;
Gebruik nooit de reisschema’s uit de boekjes van touroperators, stel altijd zelf je schema op en blijf minstens 2 nachten op elke bestemming. Je bent namelijk bijna altijd een halve dag aan reizen kwijt;
Vind een hotel-/motelkamer ter plaatse en probeer dit zo vroeg mogelijk op de dag te doen indien je onzeker bent m.b.t. beschikbaarheid van kamers;
Wanneer je zelf je hotel-/motelkamer ter plaatse regelt, vraag dan altijd of je vooraf de kamer mag zien;
Weet dat buiten het hoogseizoen op veel plekken mensen je graag tegen korting een kamer verhuren. Neem nooit de eerste de beste;
Neem een kortingscouponnenboekje (leuk woord voor scrabble) mee van Denny’s of andere restaurants. Vraag nu zeker om eerst even de kamer te mogen zien.
Bezuinig niet op je huurauto (neem een full size bijv. voor 2 personen). Afstanden zijn groot en je brengt er vaak de helft van de tijd (nachten niet meegerekend) in door;
Wissel geen euro’s om voor dollars in Nederland. Dit is erg duur en je kunt normaal gesproken overal (en dus ook op het vliegveld waar je aankomt) pinnen;
Zorg voor een Visa of Mastercard als creditcard. Deze worden overal geaccepteerd en betalen me creditcard is in de VS de meest normale zaak van de wereld.
Fooien zijn normaal in de VS: 10 a 15%. Ze staan soms al op de rekening, dus kijk niet raar op. Dit dien je bij de budgettering van de reis mee te tellen!
Ron Schiffeler
Aanraders:
Een annual Park Pass voor alle Nationale parken en een 5 Day Visit Pass ($15,–) voor de State Parks in Arizona is al door velen aanbevolen. Het blijven dan ook aanraders.
Vraag bij Ralphs (California) en bij Safeway Arizona een Members Club Card aan (direct klaar). Vele kortingen en aanbiedingen voor de dagelijkse boodschappen zijn gauw verdiend.
Huur stoeltjes : het is toch heerlijk om buiten te zitten / te eten.
Neem een tafelkleed voor over de picknicktafel mee.
Koop en klein B.B.Q.tje. De bestaande BBQ’s op de campings zijn veel te groot, verbruiken daardoor (te) veel houtskool en zijn vaak nog vies ook.
Neem genoeg anti-slipmatjes voor in de kastjes mee. Er is niets ergers dan onder het rijden de borden, mokken, potten en pannen heen en weer te horen schuiven (en dan maar afwachten of ze ’s avonds nog heel zijn).
Als zowel Universal Studios als Sea World op het programma staan: neem een combi-kaart voor beide parken. De Southern California Value Pass kost $75,– per persoon. Binnen 14 dagen moet je dan beide parken bezoeken.
Voor Disneyland gangers: de dichtst bij zijnde camping is Anaheim Harbor RV Park. Geen mooie camping, wel een praktische. Op 10 minuten lopen van de hoofdingang van Disneyland en Downtown Disney.
De Ranger Talks in de State Parks en Nationale Parks leveren een schat aan informatie over (meestal de geschiedenis, flora, fauna, etc. van) de Parks. Deze talks worden verzorgd door enthousiaste rangers.
Het overnachten op de State Park campgrounds is een geweldige ervaring. Weg van de snelweg, midden in een vaak prachtig natuurgebied is het genieten geblazen.
De ontvangst is door een vriendelijke Camp Host.
Tegen schemer komen soms de plaatselijke eekhoorntjes, herten of konijnen een kijkje nemen wie er vandaag weer hun gebied zijn binnengekomen.
Afrader:
Voorkom teleurstellingen en ergernisjes en neem geen camper die op papier groot genoeg is voor het aantal personen dat mee gaat.
Want : als een camper groot genoeg zou zijn voor 4 personen en ieder heeft 4 paar schoenen bij zich (bergschoenen, sportschoenen, sandalen en slippers), slingeren er dus 16 paar schoenen rond …
Karin Messie
Voordat wij naar de USA vertrokken, kregen wij de tip kopieën te maken van al onze belangrijke papieren (vliegtickets, paspoorten, hotelvouchers, reisverzekering), en die in een andere koffer dan de originele papieren te bewaren. In Las Vegas zijn wij een etui waarin alle originele papieren zaten kwijtgeraakt! Het bleek inderdaad erg makkelijk te zijn dat we overal kopieën van hadden. Natuurlijk moet je nog steeds vanalles regelen, maar dat is met die kopieën veel eenvoudiger.
Hanz Meulenbroeks
Bij het plannen van onze trip van AMS naar Boston en vv ben ik als eerste gaan zoeken op het web, bijv. vliegtarieven.nl, omdat ik dacht goedkoper uit te zijn met het zelf boeken van een vlucht dan bij een reisbureau. Echter, tot mijn stomme verbazing was dat niet zo! Het reisbureau was maar liefst EUR 70 (dat was +/- 20 %) pp goedkoper dan dezelfde vlucht via het net, en nog altijd EUR 65 goedkoper dan het allergoedkoopste (maar voor ons iets onaantrekkelijker) alternatief. Daarom: wanneer je een vlucht plant, ga er dan niet automatisch vanuit dat het internet altijd goedkoper is. Ook het huren van een auto (Alamo) was (marginaal) goedkoper bij het reisbureau, zelfs wanneer je de upgrade (wel online, niet bij het reisbureau) meerekent. Uiteraard betaal je bij het reisbureau altijd een extra provisie, maar voor ons kon dat makkelijk uit. Het boeken van een hotel overigens is daarentegen veel beter hotel on-line te boeken, de *kamer*prijs die je dan betaalt in de VS moet je in NLD *per persoon* betalen!
Huub
Voor autoreizigers. Koop in het begin van de reis een koelbox. Je bent tijdens de reis verzekerd van koele drankjes. Wat is er heerlijker om na een (hete) hike in een National Park bij je auto een (ijs)koude Mountain Dew te drinken. IJs kun je immers bij veel benzinestations/supermarkten verkrijgen.
Karel Strijker
Wilt u ook een tip inzenden? Gebruik dan ons contact formulier.