Dat drie openlijk homoseksuele ex-atleten Amerika zullen vertegenwoordigen op de Olympische Winter Spelen in Sochi is bekend. Billy Jean King, Caitlin Cahow en Brian Boitano zullen de dialoog aangaan en politiek actief zijn in Rusland. In een officieel bericht vanuit het Witte Huis zei President Obama dat de leden van deze delegatie zullen staan voor de diversiteit in de VS. Ze zijn hebben veel bereikt door hun maatschappelijke en politieke betrokkenheid te vertalen naar sport. “We zijn trots op elk vertegenwoordiger en denken dat zij geweldige ambassadeurs zijn voor de VS tijdens de Spelen,” aldus Obama. Door deze delegatie kunnen actieve Amerikaanse atleten zich volledig kunnen focussen op hun sport, maar eigenlijk weten we nog niet veel over de sporters die actief zullen zijn. Daarom zal ik een paar profielen schetsen van Amerikanen die kans hebben op een medaille in Sochi.

Lanny BarnesLanny Barnes – Biathlon

Dat Lanny Barnes naar de Spelen gaat heeft ze volledig aan haar tweelingzus Tracy te danken. De tweeling probeerde zich te kwalificeren voor de Spelen in een finalewedstrijd in Italië door bij de eerste vijf te eindigen. Vlak voor de start werd Lanny ziek en eindigde op de 6e plaats. Tracy werd vierde en mocht dus wel naar de Spelen. Maar toen de uitslag bekend werd, gaf Tracy een vette knipoog naar haar zus. Daarmee liet ze weten: ik ga niet en geef mijn plek aan jou.

In een officieel statement zegt Tracy: ik geef Lanny de plek omdat zij een zeer succesvol seizoen heeft. Ze had gewoon pech de dag van de kwalificatie en verdient een tweede kans. Die geef ik haar nu. Lanny zal nu extra haar best gaat doen. “Ik wil mijn best doen voor Tracy, en ik presteer altijd beter onder grote druk. Ik ga me zeker extra pushen, en extra hard vechten voor haar”. Lanny, beoefent biathlon, een sport waarbij langlaufen en schieten wordt gecombineerd over verschillende afstanden, al sinds haar 14e. Ze deed al mee aan de spelen van Turijn in 2006 en Vancouver 2010, en zal dit jaar te zien zijn op 9, 11, 17 en 21 februari.

Ashley Wagner – Kunstschaatsen

Ook voor Ashley Wagner was het een verassing dat ze mee mocht naar Sochi. Na een slechte score en twee valpartijen tijdens haar kür op het kwalificatie toernooi eindigde Mirai Nagasu boven Wagner. Toch werd, op basis van Wagner’s goede prestaties over het hele seizoen, en Nagasu’s wisselvallige optredens, door de USFS (US Figure Skating) besloten om Wagner mee te nemen.

Volgens sommigen is dit besluit echter niet op basis van prestaties genomen. Critici zeggen dat Wagner beter in het “American Girl” profiel past. Met blond haar, blauwe ogen en een atletische lichaamsbouw is Wagner de verpersoonlijking van de ideale atleet. De media vergeleken haar al met ijskoninginnen uit het verleden, zoals Sonja Henie uit Noorwegen, en de Oost-Duitse Katarina Witt. Ze is de droom voor reclame makers en heeft al een contract met toonaangevende sponsoren zoals Nike, Pandora Jewelry en CoverGirl. De laatste geeft aan dat Wagner, met haar natuurlijke schoonheid, goed past als model van het make-up merk.

Nagasu daarentegen, ziet er jong uit voor haar twintig jaar. Ook al is ze en paar centimeter langer dan Wagner, haar ronde gezicht en brede glimlach worden door commentatoren gekarakteriseerd als “schattig” en “cute”.

We zullen nooit weten wat de echte reden was om Wagner boven Nagasu te kiezen. Mocht uiterlijk toch een rol hebben gespeeld en de kwalificatie “American Girl” doorslaggevend is gebleken, dan doet de USFS er goed aan om nog eens naar de paspoorten van Wagner en Nagasu te kijken. Wagner, van origine Duitse, is geboren in Heidelberg, terwijl Nagasu is geboren en getogen in Montebello, Californië.

Lolo JonesLolo Jones – Bobsleeën

Lolo Jones debuteert op de Winterspelen. Het zijn echter niet haar eerste Spelen: we kennen haar van de Spelen in Peking en Londen waar ze mee deed als hordeloopster op de 100 meter. Vanwege haar sprint-kwaliteiten werd ze uitgenodigd om mee te doen aan de bobslee wedstrijden. Ze eindigde bij de beste tien en dus kunnen we haar nu bewonderen op 18 e 19 februari.

Bobsleeën kwam als een redding na haar teleurstellende optreden in London. Daar werd ze als titelkandidaat teleurstellend zevende omdat ze struikelde over de laatste horde. Toen het nieuws bekend werd dat ze mee mocht naar Sochi plaatste ze een emotioneel bericht op Facebook. Hieronder een stukje van dit bericht:

“It didn’t make sense in 08 or 12 but who would have thought those mishaps would put me on the path to be a Winter Olympian. Had I not hit a hurdle in Beijing I would not have tried to go to London to redeem myself. Had I not got fourth in London I would not have tried to find another way to accomplish the dream.

Bobsled was my fresh start.
Bobsled humbled me.
Bobsled made me stronger.
Bobsled made me hungry.
Bobsled made me rely on faith.
Bobsled gave me hope.
I push a bobsled but bobsled pushed me to never give up on my dreams.
I am honored and excited to say I am on the 2014 Winter Olympic Team.
Thank you to all the fans who have encouraged me to never give up.”

Suzanne Bergenhenegouwen

%d bloggers liken dit: