Voor liefhebbers van pretparken en achtbanen op deze wereld is Amerika het ware Mekka. Nergens ter wereld vind je een dergelijk groot aantal pretparken, vaak met de meest spectaculaire attracties. Zoals het de Amerikanen betaamt, hebben ze het grootste pretpark, het oudste pretpark, de hoogste achtbaan, de snelste achtbaan, de oudste achtbaan, de achtbaan met de meeste loopings en noem maar op. Je kunt het zo gek niet bedenken, of je kunt het vinden in Amerika. Je vindt er zelfs overdekte pretparken, zoals het Adventuredome in het hotel Circus Circus in Las Vegas, of Camp Snoopy in de Mall of America in Bloomington, Illinois.

Pretparken en achtbanen horen bij de cultuur van Amerika. Je groeit ermee op, je kunt er niet omheen. Ouders nemen hun kinderen mee vanaf het moment dat ze groot genoeg zijn voor de spectaculaire attracties. Deze manier van vermaak is niet voorbehouden aan kinderen en tieners, zoals in Europa, maar vooral ook aan volwassenen.

Bezoekers
Dat de gemiddelde leeftijd van bezoekers in Amerikaanse pretparken een stuk hoger ligt dan in Europa, merk je vooral als je in een wachtrij staat. Er staan niet alleen tieners en kinderen in de rij, als die al groot genoeg zijn voor de attractie, maar ook heel veel volwassenen. Je komt zelfs bejaarde mensen tegen in een achtbaan, een fenomeen dat je in Nederland zelden ziet. Daar waar ouders in Nederland vaak wachten op een bankje, op hun kroost, is het in Amerika vaak andersom. Daar hebben ze de “parent-service” uitgevonden, die ouders de mogelijkheid biedt om ieder apart in een attractie te gaan, zonder opnieuw in de wachtrij te hoeven aansluiten; de andere ouder kan dan op de kinderen letten. Dit is natuurlijk heel handig, als je kinderen nog te klein zijn voor die spectaculaire attractie. Je ziet nu dat deze service ook in Europa de kop opsteekt, zoals bij Disney in Parijs, maar ik heb nergens anders dan in Amerika gezien dat dit heel vaak wordt gebruikt.

Wachtrijen
De wachtrijen in een pretpark in Amerika hebben nog wel wat bijzondere kenmerken. Eén van die kenmerken is de lengte, vooral in het hoogseizoen en in het weekend. Bij de beroemdste parken en de spectaculairste, en vaak ook nieuwste, attracties kunnen de wachtrijen behoorlijk oplopen. In 2002 was ik in Cedar Point, in Sandusky, Ohio. De Millennium Force was toen de nieuwste achtbaan in het park en tevens ook de snelste achtbaan ter wereld. Hij liep toen al het tweede seizoen, maar de achtbaan was zo immens populair, dat hij enorm veel mensen naar het park trok. Binnen een uur nadat het park was opengegaan, stond er een wachtrij van 3½ uur. Ongelofelijk! En niemand die daarover klaagde, iedereen had het er voor over. Die achtbaan moest je gedaan hebben, die moest je kunnen toevoegen aan je CV!

Er moet wel gezegd worden, dat het wachten in de rij in een park in Amerika, niet zo onaangenaam is als in Nederland. Je mag nergens in de wachtrij roken, dus je wordt niet geconfronteerd met stoere tieners die gaten in je kleren branden als je even niet oplet. Maar ook de mentaliteit is gewoon minder agressief. Of komt dat door het strenge gezag? De regels in de parken liegen er niet om. Als je wordt betrapt op roken, krijg je een waarschuwing en bij de tweede keer vlieg je het park uit! Of je nu betaald hebt of niet. Je wordt er ook overal voor gewaarschuwd, dus je kunt je niet beroepen op “ik wist het niet”. Ook als je probeert om voor te dringen in de rij, wordt je zonder pardon het park uitgezet. Waarschijnlijk om die reden, gebeurt het dan ook heel weinig. Je hoeft niet je plekje te verdedigen tegenover mensen die asociaal gedrag vertonen, want die trekken zelf aan het kortste eind. Zo ben ik in 1999 getuige geweest van de verwijdering van een hele groep tieners uit Universal Island of Adventure in Orlando, Florida, toen ze zich misdroegen in de wachtrij van de achtbaan “the Hulk”. En zo hoort het ook!

Regels in het park
Een andere reden om het park uitgezet te worden, is als je de instructies van het personeel niet opvolgt. Als je weigert om je tas achter te laten in het station bijvoorbeeld, of als je op eigen initiatief een poortje kiest dat je niet wordt aangewezen, of als je de veiligheidsbepalingen niet in acht neemt. Het personeel heeft altijd het laatste woord. Geen pardon, het beveiligingspersoneel wordt indien nodig opgeroepen en die hebben veel gezag in Amerika. Je dient respect te hebben voor de regels en voor diegenen die belast zijn met de controle op het naleven van de regels. Er is geen discussie mogelijk.

Er wordt ook goed gecontroleerd op het naleven van de regels, en de regels worden consequent toegepast. In Amerikaanse pretparken is het bijna altijd een regel, dat je geen tassen mag meenemen in de achtbanen. Zelfs niet, als de achtbaan geen loopings heeft. Een uitzondering daarop zijn heuptasjes. Die moet je weliswaar wel omdoen, maar die mag je dus omhouden in de achtbaan. Overal wordt er goed gecontroleerd, en overal wordt dezelfde regel consequent toegepast, het maakt niet uit wie controleert. In Nederland heb ik al regelmatig meegemaakt, dat afhankelijk van de persoon die controleert, de regel anders wordt toegepast, of dat er gewoon niet goed wordt opgelet door het personeel.

Waar in Amerika zonder uitzondering ook goed op gecontroleerd wordt, is de lengte en de omvang van de passagiers. Vooral bij kinderen is dat erg belangrijk. In Europa heb ik al heel vaak meegemaakt, dat hier niet goed genoeg op gelet werd, en dan kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan, omdat de veiligheidsbeugels niet altijd geschikt zijn voor de kleinere passagiers. Vaak staat er bij een achtbaan aan het begin van de wachtrij een stoel die je kunt proberen, en ook altijd een aanduiding voor de lengte. Meestal staat er iemand bij die controleert en die aan passagiers vraagt om in de demostoel plaats te nemen, wanneer iemand een twijfelgeval is. Omdat in Amerika veel mensen lijden aan overgewicht, met een dito omvang, zijn de meeste achtbanen berekend op een grotere omvang. Toch kan het wel eens voorkomen dat iemand een dergelijke omvang heeft, dat zelfs in Amerika de beugels daarop niet berekend zijn, en ook daarop wordt stevig gecontroleerd. Ik moet zeggen dat ik zelf nog nooit problemen heb ondervonden met een achtbaan in Amerika, terwijl ik toch ook een niet geringe omvang heb. Helaas kan ik dat van de banen in Europa niet zeggen.

Queue management
Ik heb het vermoeden dat het fenomeen “queue management”, wachttijdmanagement in gewoon Nederlands, ook is bedacht in Amerika. Toen ik me voor mijn studie bedrijfskunde heb verdiept in dit onderwerp, kwam ik vooral wetenschappelijke literatuur tegen uit Amerika. Al heel wat onderzoeken hebben zich gericht op het vinden van de meest efficiënte inrichting van een wachtrij, met alle psychologische aspecten die daaraan verbonden zijn. In veel parken kom je op verschillende plaatsen in het park grote borden tegen, waarop de lengte van de wachtrijen (in tijd gemeten) van de belangrijkste attracties zijn af te lezen. Je weet dus tevoren wat je kunt verwachten. Ook in de wachtrijen zijn vaak informatieborden te vinden, of aan de ingang van een wachtrij. In sommige parken word je in de rij vermaakt met televisies, maar veel belangrijker is het verstrekken van eten en drinken aan wachtenden. In de meeste wachtrijen vind je frisdrankautomaten en snoepautomaten, om de pijn van het wachten te verzachten. Op warme dagen vind je daarnaast in de meeste wachtrijen ook ventilatoren met waterverstuivers, om de wachtenden af te koelen. Ook is het erg fijn om op warme dagen in de schaduw te kunnen staan, en niet in de volle zon je velletje hoeft te verbranden. Gelukkig hebben steeds meer parken ook daaraan gedacht.

Ook hebben enkele pretparken systemen en kaartjes in het leven geroepen om de wachtrijen te ontlopen. Zo heeft Disney de Fast-pass bedacht. Met je entreekaartje kun je een kaartje, de zogenaamde fast-pass, afhalen voor bepaalde attracties, waarmee je vervolgens in een op het kaartje vastgelegde tijdsperiode kunt terugkomen om vrijwel vooraan in de rij te mogen aansluiten. Je slaat daarmee, zeker op heel drukke dagen, een lange wachtrij over en je hebt dus meer tijd om te genieten. Niet alle attracties zijn voorzien van dit systeem, meestal alleen de meest populaire attracties. Je kunt de fast-pass krijgen bij de attractie, dus niet bij de ingang van het park. Maar er geldt wel op = op. Er worden per tijdsperiode slechts een bepaald aantal fast-passes uitgegeven, om te voorkomen dat de snelle rijen alsnog oplopen. Als alle fast-passes zijn uitgegeven, is het dus over voor die dag. Volgens mij zijn er ook beperkingen bij het aantal fast-passes dat je tegelijkertijd in je bezit kunt hebben, maar dat weet ik niet helemaal zeker.

In Cedar Point hebben ze iets soortgelijks bedacht: het Freeway ticket. Je kunt bij verschillende attracties een stempel afhalen die op de bovenkant van je hand wordt afgedrukt. Deze stempel in een bepaalde kleur (om de datum te markeren) geeft ook een tijdsbestek aan, waarin je kunt terugkomen en vooraan in de rij mag aansluiten. De meeste mensen hebben 2 handen, en je mag dan ook maximaal 2 stempels afhalen. Ook hier geldt weer: op = op.

Universal Studios heeft de front-of-line tickets. Dit zijn entreekaartjes die je het recht geven om alle attracties te bezoeken zonder achter in de rijen te moeten aansluiten. Alle attracties en shows hebben voor houders van deze entreekaartjes een aparte ingang en deze mensen mogen als eerste plaatsnemen bij de show, vaak in speciaal daarvoor gereserveerde plaatsen. Je mag bij attracties meteen naar binnen zonder te hoeven wachten. Deze kaartjes zijn veel duurder dan de gewone entreekaartjes, maar geven je wel de mogelijkheid om alles op 1 dag te doen en te zien.

Record-brekers
Maar nu genoeg over de wachtrijen, het gaat tenslotte om de attracties in de parken, en niet om het wachten. In Amerika is er al jaren een ware concurrentiestrijd aan de gang, vooral op het gebied van de achtbanen. Elke nieuwe achtbaan is nog spectaculairder dan de vorige. Er zijn 2 parken in Amerika die met elkaar concurreren om de titel “meeste achtbanen in het park”: Cedar Point in Sandusky, Ohio en Six Flags Magic Mountain in Valencia, California. Elke nieuwe achtbaan die de laatste jaren in één van deze parken werd geopend, was steeds opnieuw een record-breker.

Zo vind je in Cedar Point de hoogste en snelste achtbaan ter wereld: Top Thrill Dragster. In deze baan word je gelanceerd naar een snelheid van 120 mijl per uur binnen 4 seconden. Dat klinkt misschien niet zo hard, maar omgerekend naar Nederlandse maten staat dat gelijk aan 193 km per uur. Nadat je gelanceerd ben ga je over een top van 420 feet, dat is maar liefst 128 meter hoog, om vervolgens weer van dezelfde hoogte naar beneden te razen, bijna loodrecht, terwijl je onderweg nog even een twist maakt. Dat verdient de titel spectaculair!

Maar Six Flags Magic Mountain kan er ook wat van met X, de enige 4-dimensionale achtbaan ter wereld. Bij deze baan bevinden de stoeltjes zich niet op of onder de baan, maar naast de baan, aan beide zijden. Tijdens de rit maak je niet alleen een behoorlijke achtbaan mee, met al zijn facetten van drops en loopings en scherpe bochten, maar beweegt het stoeltje waarin je zit ook om zijn as. Je draait dus rond om je eigen as, terwijl je de achtbaan rijdt. Dit gebeurt niet continu, zodat je dol wordt, maar op strategische plekken, om de beleving van de G-krachten verder te stimuleren. Dit zorgt voor een heel nieuwe belevenis, die je nergens mee kunt vergelijken. Ook dat verdient de titel spectaculair!

Maar ook alle andere pretparken in Amerika proberen het park populair te houden, door steeds nieuwe attracties toe te voegen. Meestal zijn deze attracties echte publiekstrekkers, doordat er een aspect is toegevoegd dat de attractie onderscheidt van anderen. Zo is er in Six Flags Elitch Gardens dit jaar een nieuwe achtbaan geopend, Halfpipe, die nog nergens ter wereld wordt geëvenaard. Deze achtbaan is gebouwd naar het idee van een snowboard, waarbij de stoeltjes in 2 kringen zijn opgesteld en tijdens de rit ronddraaien. Heel apart, ik ga hem dit jaar dan ook zeker uitproberen! Deze baan past ook wel in dit park, dat gelegen is in Denver, vlakbij de Rocky Mountains, want in deze bergen vind je natuurlijk behoorlijk wat snowboarders.

Soorten achtbanen
De meest populaire attracties op dit moment zijn de hypercoaster (coaster is de Amerikaanse naam voor achtbaan, dat in het engels voluit Rollercoaster heet) en de flying coaster, en die schieten dan ook als paddestoelen uit de grond. Elk zichzelf respecterend pretpark heeft dit soort achtbanen momenteel in haar collectie. Een hypercoaster heeft vaak geen loopings, maar is hoog en snel. Meestal lopen deze banen heel soepel en ervaar je veel G-krachten door de snelheid. In een flying coaster ervaar je een achtbaan met het gezicht naar de grond, waardoor je het gevoel krijgt dat je vliegt. Het aantal G-krachten die je in een flying coaster ervaart is meestal minder dan in een gewone achtbaan. Hoewel, een gewone achtbaan, bestaat die eigenlijk wel? Je hebt namelijk veel verschillende soorten.

Het eerste onderscheid tussen de achtbanen vind je terug in het gebruikte materiaal: staal of hout. Omdat hout een veel flexibeler product is dan staal, is een houten achtbaan veel beweeglijker, maar het materiaal leent zich niet voor loopings. Op de hele wereld bestond er ooit 1 houten achtbaan met een looping: Son of Beast. Deze achtbaan stond in Paramount’s Kings Island in Cincinnati, Ohio. Het is tevens de snelste houten achtbaan ter wereld, met een topsnelheid van 78 mijl per uur, en dat staat gelijk aan 125 km per uur. De looping in deze baan is overigens gemaakt van staal, maar sluit wel naadloos aan op de rest van de track. De echte durfals onder ons wil ik deze achtbaan zeker aanbevelen, want deze snelheid op een houten achtbaan is een echte sensatie!

Een stalen achtbaan leent zich door het sterke materiaal voor meer mogelijkheden zoals loopings en corkscrews (kurkentrekkerdraai). De klassieke achtbaan is een sit-down coaster, waarbij je zit in een karretje dat zich over de baan beweegt. Dit type vind je altijd in een houten achtbaan, maar ook in de wat oudere stalen achtbanen. Een populaire sit-down coaster, die veel wordt gebouwd door Vekoma, een wereldwijd bekende achtbaan fabriek uit ons eigen Nederland, is de Boomerang. In deze achtbaan leg je het traject 2 maal af, vooruit en achteruit. Je wordt eerst naar het begin van de achtbaan omhoog getakeld, meestal achteruit, en dan leg je het traject af naar het einde van de baan vooruit rijdend, waarna je hetzelfde traject achteruit rijdt.
Vaak zijn de hypercoasters ook van het sit-down type, en sommigen van de nieuwste achtbanen zijn daarnaast vaak ook floorless (in het Nederlands: zonder vloer), wat een extra dimensie toevoegt aan de sensatie die je beleeft.

In een inverted coaster beweegt de trein zich niet over de baan, maar hangt hij eronder. Deze banen zijn bijna altijd floorless. Vaak vind je in deze banen meerdere loopings, die een heel aparte beleving geven doordat je de looping dus aan de buitenkant rondgaat. Een suspended coaster voegt nog een dimensie toe aan de inverted coaster, namelijk de slingerbeweging. Doordat de trein met een “swinging arm” is bevestigd aan de baan, swing je in elke bocht, waardoor je nog meer het gevoel krijgt dat je vliegt. Deze banen zijn meestal zonder loopings, maar hebben veel bochten om het slingergevoel te versterken.

Een stand-up coaster is een achtbaan waarbij je rechtop staat. Deze beweegt zich altijd over de baan heen, en heeft meestal ook loopings. Doordat je staat, beleef je een baan heel anders, dan wanneer je zit. Een mooie ervaring!

En als laatste wil ik nog de bobsled noemen, dit is een achtbaan in de vorm van een bobslee, die dus niet over een stalen traject loopt, maar door een halfronde kunststof buis, net als de bobslee.

Coaster clubs
Zoals ook bij vele andere hobby’s en sporten, hebben ook liefhebbers van pretparken en achtbanen de neiging om zich te verenigen in clubs. De grootste club ter wereld vind je, hoe kan het ook anders, ook in Amerika: ACE. Deze afkorting staat voor American Coaster Enthusiasts. De club heeft inmiddels meer dan 8.000 leden uit heel Amerika, en zelfs uit 12 andere landen. Door lid te worden krijg je een aantal privileges zoals kortingen op entreegelden en kun je deelnemen aan evenementen die worden georganiseerd door de club of soms door pretparken. De leden van dit soort clubs hebben een gemeenschappelijk doel: zoveel mogelijk en zo vaak mogelijk achtbanen en andere spectaculaire attracties beleven. Dat is niet zo moeilijk in Amerika. Cedar Point, het pretpark dat zich, volgens mij terecht, “Rollercoaster Capital of the World” noemt, organiseert zelfs jaarlijks “Coaster Mania”. Op deze dag zijn alle leden van achtbaanclubs over de hele wereld uitgenodigd om gratis te komen genieten van alle attracties in het park. Ook worden in pretparken vaak achtbanen gereserveerd voor 1 of 2 uurtjes aan het begin of het einde van de dag, om exclusief te worden gebruikt door de leden van een bepaalde achtbaanclub die dan in het park zijn. Dit wordt een E.R.T. genoemd, wat staat voor Exclusive Ride Time, en dit is bij leden van de clubs erg populair.

Je hoeft natuurlijk geen lid te zijn van een club, om te kunnen genieten van dit soort vertier. Je kunt ook op eigen onderzoek uit. En iedereen die een snuifje cultuur wil proeven in Amerika, raad ik aan om tijdens de vakantie een kijkje te nemen in één van de bekende pretparken, en ook de verschillende attracties te beleven. Als je het goed plant, en liefst buiten het grote seizoen gaat, op een doordeweekse dag, heb je meestal niet te maken met hele lange wachtrijen. Ik daag je uit, als je durft…….

Nederlands trots in Amerika
Zoals hiervoor al even kort werd genoemd, hebben we ook in Nederland een achtbaanbouwer: Vekoma. Hoewel deze firma de laatste jaren niet meer de hoogaanstaande positie bekleedt die zij in het verleden heeft gehad, kan zij zich nog altijd meten met de grote jongens uit de rest van de wereld. Overal ter wereld vind je achtbanen die uit het Vekoma-nest komen. In het verleden heeft Vekoma al vaak technische hoogstandjes geleverd, door nieuwe technieken te ontwikkelen die hebben gezorgd voor een grensverleggende doorbraak in achtbaanland. Zoals hiervoor genoemd heeft Vekoma veel boemerangcoasters gebouwd, maar ook andere achtbanen zijn hen niet vreemd. De meest bekende Vekoma-achtbanen kun je vinden in de verschillende Disney parken: Space Mountain en Rock ’n Rollercoaster.

Tips voor het bezoeken van pretparken
Als je graag een park wil bezoek, raad ik je aan om buiten het hoogseizoen te gaan, en dan nog het liefst op een doordeweekse dag. Dat scheelt behoorlijk aan wachttijden. De Amerikanen hebben niet zoveel vrije dagen, dus in het weekend zijn de meeste parken erg druk, maar als je vroeg in het seizoen bent dan valt zelfs dat nog wel mee. Vermijd wel de feestdagen, want die zijn voor Amerikanen erg populair om een dagje uit te gaan met het gezin.

In het hoogseizoen en op feestdagen moet je rekenen op lange wachtrijen. In Cedar Point kan dat wel oplopen tot 3 uur wachten bij de populaire attracties, maar ook in andere parken zul je dan wachtrijen tegenkomen van 1 tot 2 uur. Als je er niet omheen kunt om in het hoogseizoen te gaan, of in het weekend wanneer het erg druk is, probeer dan in elk geval aanwezig te zijn bij de ingang als het park opengaat. Ik zorg zelfs meestal om er te zijn ongeveer een half uurtje voordat het park opent. Wees ook voorbereid op wat je allemaal wil zien. Als je dat ter plekke nog wil bepalen en uitgebreid met een plattegrond je dag wil indelen, is dat jammer van je kostbare tijd. Gebruik internet om vooraf informatie te zoeken. Elk park heeft een website waarop je een beschrijving kunt vinden van de attracties, en natuurlijk ook de openingstijden.

Als je het park binnenkomt meteen nadat het is opengegaan, ga dan meteen naar die attractie waar de langste wachtrijen zullen zijn in de loop van de dag. Meestal zijn dat de bekendste achtbanen, of de meest spectaculaire achtbanen, en natuurlijk ook de nieuwste attracties in een park. Die heb je dan alvast gehad.

Als je dat gedaan hebt, ga dan naar het achterste gedeelte in het park, zo ver mogelijk van de ingang vandaan, en begin daar je tocht terug naar de ingang. Je zult merken dat je dan tegen de stroom ingaat, en daarvan heb je profijt met de wachttijden. De meeste mensen beginnen namelijk gewoon voorin het park bij de eerste attractie, terwijl je achterin nog niet hoeft te wachten.

Besteed geen kostbare tijd aan uitgebreid eten in het park en doe dat zeker niet in het spitsuur tussen 12:00 en 14.00 uur. Benut deze tijd, wanneer de meeste restaurants afgeladen vol zijn, om opnieuw te profiteren van kortere wachtrijen. Een goede tijd om te eten is om 15:00 uur, als iedereen klaar is. Het voordeel is dan ook dat je niet zo lang hoeft te wachten op je eten! Eet ook niet teveel, wees een beetje spaarzaam, om niet ziek te worden. Het zou jammer zijn als je attracties na de lunch moet overslaan omdat je misselijk wordt. Maar de echte die-hard heeft daar natuurlijk geen last van…..

In sommige parken, zoals in Disney, zijn er ’s middags parades. Dat zijn meestal tijdstippen waarop de rest van het park leegstroomt. Gebruik die tijd om de drukste attracties te bezoeken, tenzij je natuurlijk de parade heel erg graag wil zien.

En dan als laatste: ga niet te vroeg naar huis. Benut het laatste uurtje in het park om aan te sluiten bij de drukste attracties. Je zult merken dat de wachtrijen dan al een stuk minder lang zijn, doordat grote bussen met ladingen scholieren en andere groepen dan vaak al weg zijn. Ook al heb je alle attracties al gezien, er zijn altijd wel een aantal favorieten die een tweede of zelfs derde ritje rechtvaardigen. Vergeet niet dat je voorlopig niet meer terug komt, dus je moet lang teren op deze kostbare herinneringen.

In de meeste parken zijn de souvenir-winkeltjes nog geopend nadat de attracties al zijn gesloten. Gebruik die tijd om te winkelen, ondanks dat het dan ongetwijfeld druk is, en doe dat niet uitgebreid gedurende de dag. Disney en Universal Studios hebben zelfs winkels buiten de parken, waar je terecht kunt voor souvenirs buiten de openingstijden van de parken.

Lijst van pretparken in Amerika
Een aantal bijzondere pretparken zal ik hieronder kort beschrijven, met de achtbanen die je er kunt vinden. De lijst is niet compleet, er zijn veel meer parken die ik niet beschreven heb, maar ook niet zelf bezocht heb.

CALIFORNIA

Disneyland
In Anaheim ligt het eerste pretpark dat Disney heeft geopend. Zoals Disney betaamt, is het vooral een familiepark, met attracties voor jong en oud. Het is niet gericht op spectaculaire attracties, maar wil de bezoeker een goed gevoel geven. Dat lukt dan ook aardig, als ik de bezoekers mag geloven. Veel attracties die je hier vind (niet allemaal) kun je ook vinden in Disneyland Parijs. Favorieten zijn Space Mountain, welke dit jaar wordt gerenoveerd en in 2005 heropend, en Star Tours, maar het park is vooral populair vanwege de vele attracties die kunnen worden beleefd met de hele familie.

Dit is het enige Disneypark in Amerika en Europa dat ik tot nu toe nog niet zelf heb bezocht.

Disney’s California Adventure
Dit park van Disney, eveneens in Anaheim, is het nieuwste park dat Disney heeft geopend in 2001. Het is een prachtig park gebaseerd op het thema Californië, zoals de naam al doet vermoeden. Iedere bezoeker wordt meegenomen op een reis door deze Amerikaanse staat, en verschillende bezienswaardigheden uit de staat zie je in het park terugkomen. Zo is boven de ingang een replica gemaakt van de Golden Gate brug uit San Francisco.

Net als de andere Disney parken is dit park ook verdeeld in een aantal themagebieden: Paradise Pier, Golden State, A bug’s land, Hollywood Pictures Backlot Elk gebied heeft een eigen sfeer, en attracties voor jong en oud. In het park kun je een rondleiding krijgen door een tortillafabriek, en ook een wijngaard kun je bekijken. De bijbehorende producten kun je er proeven. Mmmmm…. Die smaken goed!

De meest unieke attractie in dit park is Soaring over California, geschikt voor alle leeftijden. Je wordt meegenomen in een vlucht door Californië, waarbij je het idee hebt dat je echt erboven vliegt. Erg mooi! Spectaculair is de Tower of Terror, gekopieerd uit de MGM Studios in Florida. Dit is attractie met een vrije val, en niet zo maar een. Niet overslaan!

Ook erg mooi is de California Screamin’, een achtbaan met een looping, waarbij je wordt gelanceerd vanaf het water, met het risico dat je een klein beetje nat wordt. De achtbaan is erg mooi, loopt heel soepel en is heel lang. Leuk voor de hele familie!

Ook kun je deelnemen aan de show “Who wants to be a millionaire?”, op de Nederlandse TV als “Lotto Weekend Millionairs”. Je waant je echt in de TV studio, erg leuk!

Het unieke van de attracties in alle Disney-parken, is de thematisering. Alle attracties, zonder uitzondering, zijn aangekleed naar een bepaald thema, en daarbij worden de details niet over het hoofd gezien. Ook de aankleding van de parken is mooi gethematiseerd. Hierdoor hebben de bezoekers het gevoel in een andere wereld te zijn, en dat maakt het gemakkelijk om even te ontsnappen aan het alledaagse leven.

Het park is echt de moeite waard om te bezoeken, en is een leuke afwisseling van de andere Disneyparken. Disneyland in Anaheim is weliswaar het oudste park van Disney, maar is van opzet vergelijkbaar met Magic Kingdom in Florida en Disneyland in Parijs. Disney’s California Adventure vind je echter nergens anders ter wereld.

Knott’s Berry Farm
Knott’s Berry Farm is een pretpark zoals wij dat in Europa ook kennen. De opzet van het park is erg vergelijkbaar, en het merendeel van de attracties ook. Er zijn echter een aantal attracties die uniek zijn, waaronder 2 attracties: Ghostrider en Xcelerator. Ghostrider is een prachtige houten achtbaan, 1 van de beste in zijn soort. Xcelerator is een stalen achtbaan waarbij je wordt gelanceerd naar een snelheid van 82 mijl per uur (131 km per uur), in 2,3 seconden, over een heuvel van ruim 60 meter hoog met een hoek van bijna 90°. Spectaculair! Daarnaast vind je in dit park ook de hoogste en steilste waterattractie ter wereld, waarin je dus gegarandeerd tot op je velletje nat wordt.

De rest van het park is wel leuk om te zien, maar niet heel bijzonder. Hoewel het park uit verschillende themagedeeltes bestaat, zijn deze thema’s slechts oppervlakkig zichtbaar. Voor de kleintjes is Camp Snoopy wel erg leuk; hier heb je de kans op Snoopy in levenden lijve te ontmoeten.

Ik zou geen hele dag uittrekken voor dit park, maar als je ergens goede kortingskaartjes kunt bemachtigen, zijn de 2 achtbanen en de waterbaan zeker de moeite waard, vooral voor een liefhebber.

Paramount’s Great America
Paramount is van origine een filmproducent, maar heeft daarnaast een paar pretparken op haar naam staan. Deze parken liggen allemaal in Amerika. De parken zijn niet, als Universal Studios, voornamelijk gebaseerd op de films die uit de studio’s komen van Paramount. Hoewel enkele attracties wel de naam van een film hebben overgenomen, is de connectie ver te zoeken.

Paramoun’ts Great America is een echt Amerikaans familiepretpark. Je vindt er een mix van spectaculaire achtbanen en leuke attracties voor kinderen. Er is voor ieder wat wils. De meeste attracties zijn leuk aangekleed, en het park is verdeeld in verschillende themagebieden. De thema’s kun je terugvinden in de aankleding van de attracties en in de aankleding van het park, al kun je dit niet vergelijken met Disney.

De nieuwste attractie in het park is Delirium. Dit is vergelijkbaar met de frisbee zoals je die in Europa op vele kermissen tegenkomt. Voor Noord Amerika had Paramount echter de primeur, en de Amerikanen zijn er gek op. Voor mij behoort hij absoluut ook tot de favorieten onder de attracties, maar je hoeft er dus niet speciaal voor naar Amerika.

De attracties die het park ook voor een Europeaan de moeite waard maken, zijn de achtbanen en de free-fall tower. Hoewel het geen record-brekers zijn, zijn het toch heel leuke banen om te mogen rijden. Vooral Vortex is zeer de moeite waard, een achtbaan waarin je rechtop staat, wat zorgt voor een heel aparte belevenis. Maar ook Top Gun is erg mooi, en niet te vergeten Invertigo. Dit is weer een boomerang-coaster van Vekoma, maar hij is heel apart doordat de stoeltjes rug-aan-rug tegen elkaar zijn geplaatst. Afhankelijk van waar je zit, leg je het traject dus eerst vooruit en daarna achteruit af, of andersom. En als laatste wil ik nog de Drop Zone Stunt Tower noemen, een zogenaamde Free Fall tower, waarin je een vrije val maakt. Deze behoort tot de grootste van de wereld.

Al met al is het een heel leuk park om te bezoeken. Als je een paar dagen naar San Francisco gaat, kan dit een leuke afwisseling zijn om even iets heel anders te doen.

Santa Cruz Beach Boardwalk
De Santa Cruz Beach Boardwalk is vergelijkbaar met een uitgebreide kermis, maar dan op een heel leuke locatie: aan het strand. Wat deze boardwalk bijzonder maakt is de aanwezigheid van een van de oudste houten achtbanen ter wereld: de Giant Dipper. Deze achtbaan dateert uit 1924 en is nog steeds één van de favorieten onder de kenners. Ook vind je op de Boardwalk een klassieke carrousel uit 1911. Als je over de houten pier loopt, waan je je even terug in je jeugd. Erg gezellig! Je betaalt overigens per attractie, maar je kunt ook een bandje kopen dat je onbeperkt toegang geeft tot alle attracties voor een hele dag.

Santa Cruz ligt langs de beroemde kustweg Highway 1, en veel toeristen zullen dan ook zeker hier langs komen. Iedereen die in de buurt is, kan ik adviseren om hier even een pauze in te lassen en de benen te strekken. Daar zul je geen spijt van krijgen.

Six Flags Magic Mountain
Zoals in het artikel gezegd, is dit één van de parken in Amerika met de meest spectaculaire attracties. Verwacht in dit park geen mooie thematisering zoals bij Disney of Universal Studios, maar pure sensatie. Het park heeft maar liefst 17 functionerende achtbanen voor volwassenen, waarvan er een aantal heel spectaculair zijn. Door de veelheid aan achtbanen, vind je er dus ook vele soorten. Eigenlijk kun je alle besproken types hier wel vinden, en dat maakt het ook erg leuk om een vergelijking te maken voor jezelf.

Zoals in het artikel al genoemd kun je één van de meest spectaculaire achtbanen van dit moment vinden in dit park: X. Dit is de enige 4-dimensionale achtbaan ter wereld. Bij deze baan bevinden de stoeltjes zich niet op of onder de baan, maar naast de baan, aan beide zijden. Tijdens de rit maak je niet alleen een behoorlijke achtbaan mee, met al zijn facetten van drops en loopings en scherpe bochten, maar beweegt het stoeltje waarin je zit ook om zijn as. Je draait dus rond om je eigen as, terwijl je de achtbaan rijdt. Dit gebeurt niet continu, zodat je dol wordt, maar op strategische plekken, om de beleving van de G-krachten verder te stimuleren. Dit zorgt voor een heel nieuwe belevenis, die je nergens mee kunt vergelijken.

Maar dat is natuurlijk nog niet alles. Dit park heeft ook een prachtige hypercoaster in het assortiment: Goliath. Deze is in niets vergelijkbaar met de naamgenoot die je in Nederland kunt vinden, want hij is met 78 meter dubbel zo hoog en met een snelheid van 137 km/uur ook veel sneller. Een geweldige ervaring die je beslist niet mag overslaan als je er bent.

Naast X vind je in dit park nog een geweldige recordbreker, die tot op de dag van vandaag nog steeds niet is geëvenaard: Superman, the Escape. In deze achtbaan wordt je door een baanbrekende techniek, gebaseerd op magneten, gelanceerd tot een snelheid van 160 km/uur in 7 seconden, naar een hoogte van 125 meter. Vervolgens ervaar je een gewichtsloosheid van maar liefst 3 seconden, voordat je met een vrije val hetzelfde traject weer achteruit aflegt. De helling is precies 90º, je gaat dus loodrecht omhoog en weer omlaag. In geen enkele andere attractie ter wereld kun je 3 seconden gewichtsloosheid ervaren. De attractie bestaat sinds 1997, en in 7 jaar is het dus nog niemand gelukt om dit te overtreffen. Een hele prestatie!

Een andere recordbreker is de Flashback. Hij lijkt een beetje op het wild-mouse type, maar is het niet. Het is een behoorlijke achtbaan met heel scherpe bochten en leuke afdalingen, en de enige ter wereld van dit type. En natuurlijk heeft het park ook een stand-up coaster: Riddler’s Revenge. En wat voor één…. Het is de grootste ter wereld, met maar liefst 6 loopings. Een prachtige ervaring! Ook Ninja moet je beslist niet overslaan, een hele leuke suspended coaster die je het gevoel geeft dat je vliegt.

De houten achtbanen in dit park zijn leuk, maar niet vergelijkbaar met de spectaculaire types. Colossos is wel erg mooi om te zien, vooral wanneer de baan verlicht wordt tegen de avond. Met psyclone hebben ze een klassieker in huis, dit is namelijk een replica van een heel bekende achtbaan uit New York uit 1927. En naast deze klassieke houten achtbaan vind je er ook een mooie gerestaureerde carrousel uit 1912.

Kortom, je kunt in dit park een spannende dag beleven en ik kan het iedereen aanraden die het leuk vind om de adrenaline in te lijf te voelen rondpompen. Voor iedereen die houdt van sensatie is het een must-see tijdens je verblijf in de buurt van Los Angeles.

Universal Studios
Universal Studios Hollywood is een pretpark dat is gebaseerd op films die door de gelijknamige filmstudio’s zijn uitgebracht. Je vind er heel wat klassiekers terug, verwerkt in de attracties en shows, en ook kun je er een rondrit maken met een tram door een gedeelte van de studio’s en filmsets. Deze laatste is ook meteen de grootste trekpleister van het park.

De tramrit door de studio’s geeft je niet alleen een tour door verschillende filmsets, maar laat je ook een aantal films meebeleven. Zo lijkt het alsof in de film Earthquake terechtkomt, en even later te maken krijgt met King Kong en Jaws. Erg leuk gemaakt.

Dit jaar is de eerste achtbaan geopend in het park: Mummy, the Revenge. Ik heb hem nog niet gezien, maar experts vertellen dat het een bijzondere ervaring is, met veel special effects.

Special effects kom je ook tegen bij veel andere attracties en shows. De show Waterworld is gebaseerd op de gelijknamige film. Heel spectaculair, vol met spektakel en spanning. Je hoeft geen fan te zijn van de film, om van de show te kunnen genieten. Maar ook bij Terminator2: 3D moet je stevig in je schoenen staan om je niet geïntimideerd te voelen door alle special effects in de voorstelling. Terwijl je kijkt, of denkt te kijken naar een 3D film met een speciaal brilletje, moet je opeens constateren dat je middenin een live-voorstelling zit met motoren en robots om je heen. De spelers in de film spetteren letterlijk van het doek af…..Heel apart!

Verder kom je nog special effects tegen bij Backdraft, waar je een kijkje krijgt in de keuken van Ron Howard, de regisseur van de film. Je ziet razendsnel vuurontploffingen ontstaan, op enkele meters voor je. Je zult het niet alleen warm krijgen van het vuur, maar ook van de spanning. Als je na deze attractie wil afkoelen, kun je terecht bij Jurassic Park, the ride. Dit is een waterattractie met een spectaculaire afdaling, waarbij je gegarandeerd nat wordt.

Ook de attractie E.T. is erg leuk, waar je een tochtje maakt op de fiets door de fantasiewereld van E.T. En niet te vergeten Back to the Future, een simulatorrit met Doc uit de film Back to the Future.

Kortom, hier krijg je gegarandeerd een dagje om op een heel leuke manier, zelfs als je niet een echt filmfan bent. Maar als je wel een echte filmfan bent, mag je dit park zeker niet overslaan als je in Californië bent. Universal Studios onderscheidt zich van alle andere parken, door de vele bijzondere attracties die je nergens anders zult vinden. Hoewel, je kunt natuurlijk ook nog terecht in Florida!

Naast de front-of-line tickets, die ik in het artikel heb besproken, kun je ook een VIP-tour boeken bij dit park. Met een kleine groep van ± 12-14 personen, waarbij geen kinderen onder de 12 zijn toegestaan, krijg je dan een privé gids die de groep de hele dag begeleidt. Je hebt dezelfde service als diegenen die een front-of-line ticket hebben, maar dat is natuurlijk niet alles. Het bijzondere van deze tour is de speciale rondleiding van ruim 3 uur die je krijgt door de studio’s, de echte studio’s wel te verstaan! Zo hebben wij de soundstage gezien van de tv-serie Providence, en ook een filmset waar op dat moment een buitenopname werd gemaakt van de serie Providence. En we hebben een dubbing-room gezien, waar we ook uitleg hebben gekregen over de werkwijze van een geluidsmontage. Naast deze rondleiding kom je natuurlijk ook op de plekken van de normale tramtour, zoals Earthquake, King Kong en Jaws, maar daarnaast zie je veel meer filmsets die anderen niet te zien krijgen. Bij 1 van die sets mag je zelfs uitstappen om de set van dichtbij te bekijken en foto’s te maken. De laatste stop van deze tour is in het Property Warehouse, waar alle attributen worden opgeslagen die zijn gebruikt in de films. Je mag hier vrij rondkijken en foto’s maken, en geloof me, je komt heel veel herkenbare dingen tegen. Zo hebben wij kunnen plaatsnemen in de stoel van de Gladiator uit de gelijknamige film, die kort tevoren was teruggekomen van de filmlocatie. Heel bijzonder! De prijzen van de VIP-tour zijn niet misselijk, en je moet een echte filmfan zijn om deze tour te overwegen, maar het is zeker de moeite waard!

Pretparken (met achtbanen) die de moeite van het bezoeken waard zijn:

COLORADO: Six Flags Elitch Gardens

FLORIDA: Animal Kingdom (Disney World), Busch Gardens Tampa Bay, Epcot Center (Disney World, Magic Kingdom (Disney World), MGM Studios (Disney World), Universal Islands of Adventure, Universal Studios

ILLINOIS: Six Flags Great America

NEW JERSEY: Six Flags Great Adventure

OHIO: Cedar Point, Paramount’s Kings Island, Six Flags World of Adventure

PENNSYLVANIA: Hersheypark, Kennywood

TEXAS: Six Flags AstroWorld

VIRGINIA: Busch Gardens Williamsburg, Paramount’s Kings Dominion

Door: Jacqueline Smeijsters-Maschino

Pretparken en Achtbanen in Amerika