De kleinzoon van Arch West houdt van gezonder eten dan zijn opa. Niemand van jullie kent Arch waarschijnlijk, maar zijn product denk ik wel. Arch is de uitvinder van de Dorito chips. Overigens werd grootvader Arch niet rijk aan zijn uitvinding van de Doritos; hij was gewoon in dienst was van Frito-Lay, het bedrijf dat de chips maakt. doritos

Kleinzoon Tim West denkt tegenwoordig anders over eetgewoontes. Hij heeft inmiddels een opleiding bij de beroemde culinaire opleiding CIA gevolgd en woont in San Francisco. Zijn doel is om niet alleen eten te maken voor de groep invloedrijke techneuten die in de omgeving (Silicon Valley) wonen, maar ook voor de mensen die ‘food stamps’ krijgen. Een breed publiek dus.

Opgegroeid met Doritos, hamburger, hot dog en pizza, kreeg hij op zijn 16e een baantje bij het Flying Pig restaurant in NY en hij ontdekte dat hij tijdens de staffmeals (maaltijden met de crew van een restaurants) niet alleen tussen de mensen zat die de ingrediënten produceerden, maar ook tussen de mensen die het eten klaargemaakt hadden. Een soort aha-moment, O… eten komt van mensen!!

Na zijn studie wilde hij koken voor de mensen bij Google. Dat lukte niet, maar hij kwam in 2010 wel terecht bij het Facebook Cafe waar hij 17.000 maaltijden per week serveerde. Dat was het toch niet en Tim is daarna een beetje culinair gaan experimenteren. Veel ideeën, zoals een food airbnb, hebben het helaas niet gehaald. Afgelopen jaar lanceerde Tim in San Francisco een pop-up restaurant onder de naam Cool Beans, met de focus op bonen en groenten. Dat werd een groot succes.

Nu wil hij snackfood maken, dat net zo ‘lekker’ is als Doritos maken, maar dan wel beter voor je gezondheid en beter voor de aarde. Vandaar zijn nacho kale chips, chips van boerenkool.

Dat het bedrijf Frito-Lay nog steeds actief is, blijkt uit het volgende. Ze hebben een wedstrijd uitgeschreven voor een nieuwe smaak potato chips. Uiteindelijk zijn er vier smaken uitgekozen: Cappuccino, Cheddar Bacon Mac & Cheese, Mango Salsa en Wasabi Ginger. Op hun site ‘Do us a Flavor’  staan de winnaars. De laatste keer dat ik in Amerika was, heb ik geprobeerd ze te kopen om te proeven, maar helaas ik kon ze niet vinden. Dat staat nu bovenaan op mijn Amerika-boodschappen-lijstje voor de eerstkomende reis. Tot 18 oktober kun je stemmen.

Toch nog maar even iets vertellen over de Food Stamps in Amerika. Wij kennen het fenomeen hier niet, maar daar is het een belangrijke bron voor mensen met geen of een laag inkomen om toch eten te kunnen kopen. Tegenwoordig heet het programma SNAP (Supplemental Nutrition Assistance Program), maar iedereen heeft het nog over food stamps. Het is wel fantastisch dat je nu ook al op een aantal boerenmarkten je food stamps kunt inleveren. De overheid werkt er hard aan dat er gezonde ingrediënten van gekocht kunnen worden.

Het zijn al lang geen boekjes meer waar je een kleine namaak dollar uitscheurt, maar modern in de vorm van een creditcard-kaart. Dat het geen overbodige luxe is vertellen de cijfers. In 2013 ontvingen ongeveer 47 miljoen Amerikanen $ 133,00 aan food stamps.

Over het algemeen wordt er gelukkig meer geïnvesteerd in gezond eten door kapitaalkrachtige mensen; 22% meer tussen 2012 en 2013. Blue Apron, opgericht in 2012, is een van de succesverhalen: bijna 482.000 likes op hun Facebookpagina. Dan moet je wel iets goed doen. Hun site is lekker duidelijk.

Even nog een wel heel ongewone locatie van McDonald die ik tegenkwam. Niet in Amerika, maar omdat het een Amerikaanse firma is, vond ik wel dat ik het kon laten zien: https://www.yahoo.com/travel/fly-on-the-mcplane-mcdonalds-opens-20-seat-restaurant-94535784232.html

Een ‘vet’ recept dit keer. Mardi Gras wordt in New Orleans altijd in februari gevierd. Ik ben er dus vroeg bij, maar het gaat me niet om het Carnaval en de tradities, maar om de gerechten die er dan gegeten worden. De (Franse) term Mardi Gras betekent letterlijk ‘vette dinsdag’ en refereert aan de eeuwenlange traditie om al het vet dat je in huis hebt te gebruiken voordat Aswoensdag aanbreekt. (dit feest wordt uitbundig gevierd met veel gerechten waar vet in verwerkt zit) Pannenkoeken, crêpes, fritters (gefrituurde stukjes deeg) en wafels worden in grote hoeveelheden gegeten en zijn het traditionele voedsel voor Mardi Gras vieringen. De grote, luchtige pannenkoek, genaamd Dutch Baby*, past helemaal in dit ritueel. Maar geloof me; lekker voor ontbijt, lunch of dessert.

Het hele jaar!

Nelleke

Dutch Baby

3 eieren

60 gram bloem

120 ml melk

1 eetlepel suiker

snufje nootmuskaat

4 eetlepels boter

siroop, fruit en/of suiker voor garnering

Verhit de oven tot 215 graden.

Klop de eieren, bloem, melk, suiker en nootmuskaat tot een beslag.

Doe de boter in een stevige koekenpan (die in de oven kan) of ronde ovenschaal en zet in de oven. Zodra de boter gesmolten is (let op dat de boter niet verbrand) giet je het beslag bij de gesmolten boter. Bak 20 minuten in de oven tot de pannenkoek opgeblazen en goudbruin is. Zet de temperatuur op 150 graden en bak nog 5 minuten.

Verwijder de pannenkoek uit de oven, snijd in punten en serveer met siroop, fruit of poedersuiker.

Zalm met mosterd op een saus met bonen

(4 personen) zalm-op-saus-met-bonen

4 eetlepels olijfolie
1 groot sjalotje, fijngehakt
4 knoflooktenen, fijngehakt
2 tomaten, in kleine blokjes
3 theelepels fijngehakte tijm
2 blikjes (425 gram) cannellini bonen of reuze-bonen
200 ml groentebouillon
350 gram spitskool, in stukken
1 theelepel citroenschil, geraspt
4 stukken zalmfilet
2 eetlepels fijne mosterd
2 eetlepels grove mosterd
3 theelepels witte wijn

Maak eerst de bonensaus. Verwarm 3 eetlepels olijfolie in een stevige pan, bak de sjalot en de helft van de knoflook al roerend op middel vuur tot ze zacht zijn. Voeg de tomaten, 2 theelepels tijm en wat zout en peper toe en bak al roerend 4 minuten. Voeg de uitgelekte bonen en de bouillon toe en laat in 2 minuten warm worden. Doe dan de kool en citroenrasp bij de bonen, schep even door en laat 4 minuten op een iets hoger vuur koken. Mocht het te droog worden, giet er dan nog een klein scheutje water bij.

Verhit de grill in de oven, of zet de oven op 220 graden. Klop in een schaaltje de 2 soorten mosterd, wijn, 2 theelepels olie, wat zout en peper en de rest van de knoflook en tijm door elkaar.

Leg een stuk aluminiumfolie op een bakblik en bestrijk met wat olijfolie. Strooi zout en peper over de zalm en leg ze op het bakblik. Schuif het bakblik 2 minuten in de oven (ca. 15 cm onder de grill). Verdeel er dan de mosterdsaus over en laat nog 5 minuten in de oven bakken tot de zalm gaar is en de bovenkant mooi bruin. Schep de bonensaus in een diep bord en verdeel de stukken zalm erover.