reit is mijn 100ste column op USA4all.nl. Honderd keer heb ik geschreven over mijn belevenissen, ervaringen, proeverijen, restaurant bezoeken, ontmoetingen en niet te vergeten, de vriendschappen die hieruit zijn voortgekomen. Nog altijd vind ik het heerlijk om in Amerika bezig te zijn op het culinaire vlak. Nooit zomaar even winkelen of ergens naar toe rijden, altijd heb ik dat derde culinaire oog bij me en zie ik nieuwe trends, hoe klein soms ook nog. Een bezoek aan een goede supermarkt is voor mij Disney World.

De gastvrijheid, de ‘niet moelijkdoenheid’, de openheid bij heel veel restaurants en chefs waar ik ben geweest, is anders dan de manier waarop wij in Nederland culinair bezig zijn.

Ik heb afgelopen maand geprobeerd een eigen top honderd van verschillende culinaire aspecten (van gerechten tot belevenissen en van ervaringen tot restaurants) in Amerika te maken. De volgorde is willekeurig en ik zou er nog wel 100 kunnen noemen, maar dat komt pas als ik mijn 200ste column schrijf.

Nelleke

 

Edit USA4ALL: Ook wij willen Nelleke van harte feliciteren en bedanken met haar 100ste (!) column. Wij zijn trots op de jarenlange samenwerking en hopen dat deze nog vele jaren voortgezet wordt. Vanwege de vernieuwde website van usa4all zijn nog niet alle overige 99 columns teruggeplaatst, maar dat zal uiteraard wel gebeuren, zodat u als lezer nog eens heerlijk door het archief van deze waardevolle columns kan snuffelen. Bent u fan van Nelleke haar culinaire avonturen? “Like” dan ook vooral haar Facebookpagina!, klik hier.

Nelleke’s Amerikaanse culinaire top honderd

1. Stone Crab eten bij Joe’s in Miami

2. Panera Bread, voor de sfeer en de Spinach Bacon souffle voor het zondags ontbijt

3. Een rondleiding bij de CIA, The Culinary Institute of America in Hyde Park, NY. Een super culinaire opleiding waar je je onmiddellijk voor wilt inschrijven

4.Een onverwacht zaterdags ontbijt op de Farmers Market in Austin, Texas

5. Het bezoek aan het Microbrewery Festival in Whitefish, Idaho. Met de stoeltjeslift naar het hooggelegen restaurant om vijf biersoorten uit de buurt met bijpassende gerechten te proeven

6. Mijn allereerste kookles van een week in Amerika. In 1996 bij Jane Butel in Albuquerque

7. De kennismaking met Stone Barns, Center for Food and Agriculture, in Pocantico Hills, NY. Co-owner en chef Dan Barber heeft daar niet alleen een top restaurant, maar ook een uniek sustainable food system in een wonderschone omgeving.

8. De eerste keer dat ik een espresso drive-through tegenkwam Montana (ik denk dat het 1990! was)

9. Ontbijt met Breakfast Taco’s met 3 culinaire vriendinnen in een onooglijk restaurantje in Tijuana (op de grens van Mexico), TX.

Breakfast-tacos

10. Het Lobster Pot dinner aan het water bij Goose Cove Lodge op Deer Isle in Maine

Food Network op tv

11. De film Julie & Julia over Julia Child

12. Het kookboek Charlie Trotter Cooks at Home

13. The Soup Peddler in Austin, TX. Eigenaar David Ansel begon met het rondbrengen van eigengemaakt soep op de fiets. Nu heeft hij een kleine, maar meer dan leuke winkel

14. Fried Oyster Sandwich

15. Tony Packo’s Café in Toledo, Ohio. Om 11 uur ‘s morgens stond ik op de stoep voor een gesloten deur, een uur later ging ik naar buiten met hun warme appelstrudel voor onderweg en een uitzwaaiende eigenaar op de stoep

16. Culinary Mystery’s van Diane Mott Davidson. Heerlijk om te lezen onderweg in het vliegtuig naar Amerika

17. Egg Benedict

Egg-Benedict18. In de ochtendzon aan de picknicktafel bij je camper ontbijten

19. Eat Your Books

20. Banana Bread, eigenlijk meer cake dan brood

21. Restaurant The Kitchen in Boulder, CO. Meer dan een restaurant, een community bistro. Met founder en chef Hugo Matheson aan het hoofd. –

22. De stad en omgeving van Boulder, de ‘groenste’ stad in Colorado waar Sylvia Tawse me heel veel leerde over de liefde voor ‘organic’

23. Lobster in Maine. Als ik mijn ogen dicht doe, zie ik het weer voor me. Houten keet, de zelfuitgezochte kreeft op een kartonnen bakje,, plastic slab om je hals, gesmolten boter in een plastic bakje, stukje gekookte maïskolf, een halve citroen en een pak papieren servetjes. Zo puur hoor je kreeft te eten.

24. Dean and Delucca, een heerlijke delicatessen winkel in New York

25. Kijken in Franklin County in Vermont hoe de Maple Syrup uit de bomen wordt gehaald.

26. De geweldigste supermarkt in Amerika, de Central Market in Texas

27. Alles leren over brood tijdens een cursus van Peter Reinhart

28. Kijken naar het schoonmaken van de gevangen vis bij een Fish Cleaning Station op een campground

29. Het Soda Bread, dat gebakken wordt in de ronde ovens van de Zuni Indianen in Arizona. Een troosteloos gebied waar de Zuni Indianen wonen.

30. Een bezoek aan een kunstcentrum in Marfa, TX. Vijftien jaar had ik een knipsel uit het blad Living van Martha Stewart bewaard. Het was uniek

31. Foods of New York Tours, wij kozen voor de Greenwich Village tour die startte in Bleecker Street

32. Huevos Rancheros, wel met de groene peper saus

33. De uitgebreide Beer section van Whole Foods Market in Houston Street in New York

34. Blackened fish, gekruid en heel heet gebakken in de oven

35. Gestoomde Blue Crabs. De eerste keer kijk je toch even vreemd op als je een opengevouwen krant op tafel krijgt waar een aantal van deze lekkernij op gelegd wordt.

36. Raden hoe laat de zon ondergaat op het Terras van restaurant The Sandbar aan de Golf van Mexico. De winnaar krijgt een fles wijn. Je gaat voor de sfeer, niet echt voor het eten.

37. Navajo Fry Bread op een Pow Wow in New Mexico

38. Supermarkten in het algemeen (Central Market, Whole Foods, The Fresh Market, etc)

39. Potluck Dinner, gezamenlijk diner waar iedereen iets meeneemt (achternamen met A-D bijvoorbeeld het dessert, E – F een salade, G – J aardappelgerecht, enz.)

40. De Vino Volo Wine Room op Washington Airport (IAD). Inmiddels zijn er al 14 van deze wijnbars op internationale luchthavens. Een verademing als je een lange vlucht hebt gehad en moet wachten op de volgende vlucht.

41. Mijn eigen Amerikaanse kookboek collectie

42. Het familydinner op de Dude Ranch Rafter Y in Banner, Wyoming. Een week lang cowboy zijn en altijd een grote schaal zelfgebakken koekjes bij de hoofdmaaltijd

43. Pepper Jelly, een zoet scherpe jam/jelly

44. Wild Rice Pancakes

45. ‘Outstanding in the field’ op het dak van urban farm Brooklyn Grange in NY

Outstanding the field

46. De winkel van Vosges Haut Chocolate in Chicago

47. De film Big Night

48. Fried Oyser Sandwich op de pier in Bradenton, FL

49. Carne Adovada, voor het eerst gegeten in New Mexico

50. De rondleiding bij Ben & Jerry’s Icecream in Waterbury, VT. Alles klopte.

51. Het flesje wijn en bordje kaas op mijn kamer bij aankomst om half 2 ‘s nachts in de Bed & Breakfast Hacienda Antigua in Albuquerque

52. Pit Barbeque’s in North Carolina. Het vlees wordt gaar in groot gat in de grond, waar het afgedekt uren in gaar suddert.

53. Poppige Dressing oftewel een dressing met maanzaad

54. Drie winkels in Settel: Salmi (salami) Beecher’s (handemade cheese) en Uli (worstjes)

55. Lobster Roll in restaurant Perla in Austin, TX

56. Breakfast Strata bij Pamela’s in de wijk Shadyside in Pittsburgh, PA

57. Verscheidenheid aan eten en de sfeer bij een baseball wedstrijd

58. Chipotle, Mexican Grill lekker en sustainable, bekijk de video –

[youtube_sc url=”http://youtu.be/aMfSGt6rHos”]

59. Koffie op St. Armands Circle in Sarasota, Fl. Altijd met klassieke muziek op de achtergrond

60. Clam Chowder, wel de New England versie

61. Mijn reiskookboek De Verenigde Smaken van Amerika met recepten en verhalen van mijn reizen door Amerika

62. Al’s Breakfast, 413 14th Avenue SE, Minneapolis, MN. Een kleine pijpenla met twaalf zitplaatsen aan de bar.

63. Het boek Where the Locals Eat. Daarin vond ik altijd leuke onbekende restaurants. Tegenwoordig is het een site. Kijk daarop vooral naar de simpele, onbekende restaurants. De chique  restaurants vind je veel makkelijker als je in ergens bent.

64. Shake Shack, een grote hamburger kiosk bij Madison Square Park in New York. Lang in de rij staan voor een super hamburger heft ook zijn charme. Let dan ook op de wijnglazen die ze daar hebben

65. De Theashop van George Watt & Sonn (761 N. Jefferson Street) in Milwauki, WI. Ouderwets theedrinken

66. Ribfest in Chicago, Il. Elk jaar een wedstrijd wie het meeste ribs kan eten. Een merkwaardig fenomeen, want zo zijn er nog een groot aantal van dit soort ‘vies-etende’ wedstrijden door heel Amerika. Van hot dogs tot watermeloen.

67. In The Spaghetti Warehouse in Pittsburgh lag op tafel een wijnkaart met uitleg over de verschillende wijnen. De titel van de wijnkaart ‘So you are afraid to order wine?’

68. De vaak wisselende etalages van Williams-Sonoma kookwinkels. Als je er na 2 weken weer langsloopt, is er een compleet nieuw ingerichte etalage. Elke keer wordt je hierdoor weer naar binnen gelokt

69. Pulled Pork

[youtube_sc url=”http://www.youtube.com/watch?v=z1Gm-2znInc”]

70. Pie bij Henry’s in West Jefferson, OH

71. Zingerman’s Deli in Ann Harbor, MI. Opgericht door de unieke Ari Weinzweig

72 De crawfish excursie bij New Orleans. De crawfisch wordt gekweekt in de rijstvelden

73. Het eerste hartige griesmeel gerecht dat ik heerlijk vond was bij Nola (Emerel Lagasse) in New Orleans. De griesmeel was o.a. gemaakt met garnalen en parmezaanse kaas.

74. Lobster feast in restaurant Jubilee in Pensacola, FL

75. De plaatselijke krantjes waar altijd wel iets ‘culinairs’ in staat. Of het nu kruidententoonstelling of een bijeenkomst over wijnproeven is.

76. Terlingua Chili-cook-off in Texas. De grote finale; wie kookt er de lekkerste chili

77. Fried Green Tomatoes

78. Samen met schoondochter Karen een Thanks Giving Diner koken voor familie en vrienden

79. Eten bij Alinea (chef Grant Achatz) in Chicago. Hij is vorig jaar ook restaurant Next begonnen. Daar past hij de theaterformule toe. Van te voren een kaartje kopen om er te eten.

80. Het delen van appetizers in een restaurant

81. Workshop van chefkok: Caesar Salad op 5 manieren. Altijd dezelfde ingrediënten, maar anders klaargemaakt. Voorbeeld: geen slabladeren, maar een saus gemaakt van de slabladeren of de ansjovis gebakken in fijngemalen croutons.

82. De kwaliteit van de aluminium en gladfolie. Ik neem ze altijd mee uit Amerika

83. Het verschil tussen ‘uit eten gaan’ in Nederland en Amerika. Heerlijk om daar met vrienden even wat te eten en ook nog tijd hebben om ‘s avonds wat te doen.

84. Het koken met cups i.p.v. gram of dl

85. De manier waarop gerechten op een menu worden omschreven

86. Clambake aan het strand op Cape Cod. Een gat graven in het zand, stenen en hout erin tot de stenen in een uur of 5 gloeiend heet zijn. Hout weghalen, zeewier en lekkere clams, maïs, kip en een netje doen en op de hete stenen gaar laten worden. Een hele dag strandpret!

87. Lunch bij The Dressing Room (Michael Nishan) in Newport, CT

89. Let’s Eat Dinner. Een soort winkel waar je op één avond je maaltijden voor de hele week kookt. Je reserveert van tevoren en kiest uit hun weekmenu wat je wilt maken. Zij breiden alles voor, ze snijden de groenten, wegen de ingrediënten af, enz. Aan het eind van de avond, gaat iedereen met diepvriesbakjes – voorzien van etiket waar op staat wat je thuis nog moet doen om het gerecht op tafel te zetten – naar huis.

90. Portland in Oregon is de stad van de ‘food carts of trucks’.

91. Please wait to be seated

92. Tomato Festival, Corn Festival, Garlic Festival, Peach Festival, Cranberry Festival, Sweet Onion Festival, etc., etc. Food Festivals!

93. Vegetable menu i.p.v vegetarian menu

94. IACP (International Association of Culinary Professionals).

95. Tomatensalade in het super Peter Luger Steakhouse in Brooklyn. Het vlees is uniek, maar ook de smakelijke tomatensalade. Een plak tomaat ter grootte van een schoteltje, een uiring erop en dressing. That’s all.

96. Het feit dat elke staat in Amerika zijn eigen keuken heeft

97. De vrijheid om te bestellen wat je wilt in een restaurant. Ben je met een groep en heb jij alleen maar zin in een glas wijn, geen probleem. Je bent altijd welkom.

98. James Beard Foundation, opgericht in 1985, werkend vanuit het prachtige James beard House in New York.  De Foundation is niet alleen bezig met het culinaire erfgoed maar ook met de culinaire toekomst van Amerika.

99. Het verhaal van Mas Masumoto over de perziken die hij kweekt

[youtube_sc url=”http://www.youtube.com/watch?v=LdpiLDbVSPw”]

100. Chique ontbijten, wit linnen op de tafeltjes, in restaurant Il Sogno in San Antonio, TX,  en dan toch een pot chocopasta op tafel.

 

Nelleke’s Amerikaanse culinaire top honderd