Dit wordt een column voor mannen (en voor vrouwen die van bier houden). Bier en Spruitjes! De eerste keer dat ik in aanraking kwam met bier proeven was hoog in de bergen in de plaats Whitefish in de staat Montana. We waren op doorreis en ik las tijdens een koffiestop dat er die avond een bierfestival was. Overdag 20 soorten bier proeven of ’s avonds tijdens een diner 5 verschillende bieren proeven. Vijf bier was voor mij voldoende, dus het werd het diner. Aan het eind van de dag gingen we met de stoeltjeslift naar boven alwaar het festival plaatsvond. Bij binnenkomst kreeg je meteen een grote glazen pul bier in je handen gedrukt en in een grote zaal stonden zes ronde tafels klaar. Er waren ongeveer 40 mensen op de proeverij afgekomen. We maakten kennis met de andere mensen aan onze tafel en kwamen al proevend de avond door. Bij elke biersoort werd uitleg gegeven en na veel discussies aan de tafels, wordt er uiteindelijk een winnaar gekozen. Na een super avond dalen we, terwijl de zon voor onze neus ondergaat, met de stoeltjeslift weer naar beneden. Mooier kon het niet.

De interesse in de kleine micro bierbrouwerijen groeit gestadig door in Amerika. Er komen steeds meer speciale bierwinkels bij, je kunt al een aardig segment sixpacks met 6 verschillende soorten bier kopen en ongeveer een jaar geleden opende The Whole Foods Market op Columbus Circle in New York een ‘tap room’. Een kleine bierwinkel in hun supermarkt.  Ze verkopen er 150 soorten bier in flesjes en 10 verschillende bieren van de tap. In de winkel staat een grote ronde bar met zo af en toe een potje basilicum erop. Ik vraag waarom dat er staat en het antwoord luidt: ‘zo houden we de vliegen weg’. Nog nooit van gehoord.

Dan zijn er in de tap room ook de granen voor het maken van je eigen bier te koop. Je mixt je eigen mengsel, koopt ook nog snel de ‘beer brewing equipment kit’ en je kunt aan de gang. En als je dan precies weet welke hoeveelheid hop je moet gebruiken en hoeveel mout, dan mag je jezelf een ‘beeroisseur’ noemen. De beershops, waar je eerst bier kan proeven met of zonder kleine gerechtjes, voordat je je aankoop doet, groeien enorm. Sommige beershops hebben zelfs literaire avonden en auteurs die hun boek komen signeren. Misschien zijn de beershops wel de vervanging voor de boekhandels die aan het verdwijnen zijn. Het boek The Oxford Companion to Beer van Garrett Oliver, de brouwmeester van de Brooklyn Brewery, is een groot succes. Hij vindt dit nieuwe gedoe met ‘craft beer’ geen trend; het wordt gewoon weer net als vroeger. Toen waren er ook talloze kleine brouwerijen met hun eigen bier.

Als je van bier houdt en in New York bent, ga dan maar een biertje drinken bij Top Hops (Lower East Side). Ted Kenny verkoopt er binnenkort 700 tot 800 soorten bier en heeft er 20 van de tap ( http://tophops.com/ ). Niet een gewone bierwinkel, want je kunt er ook aan de bar een stukje kaas of ander hapje bij bestellen. Als recept heb ik ook maar iets mannelijks gekozen deze maand. Een rijstrecept van Freddie Mercury (Queen). Niet alleen zijn muziek vind ik super, maar dit rijstgerecht is heerlijk van smaak. Ik at er een stukje zalmfilet bij. Even op het vel aanbakken en dan 20 minuten in de oven van 90º C. Simpel en mooi van smaak.

Van de week ga ik nog als borrelhapje gefrituurde spruitjes maken. Schijnt een trend te worden in Amerika. Ik laat het resultaat volgende maand zeker zien.

Nelleke

Freddie Mercury’s pittige rijst
2 personen

1 ui
1 eetlepel fijngehakte gember
200 gram rijst
4 dl groentebouillon
half bosje koriander of platte peterselie
half bosje munt
1 chilipeper
1 teentje knoflook
1 stengel bleekselderij
2 eetlepels yoghurt

Stoof de gesnipperde ui aan met de gember in wat olie, voeg de rijst toe en laat eventjes meestoven.
Giet er de bouillon bij en laat gaar worden volgens de aanwijzing op de verpakking.
Snijd alle ingrediënten zo klein mogelijk en meng met de yoghurt en de gemberpoeder.
Meng dit sausje, zodra de rijst gaar is, er door. Laat alles nog even goed doorwarmen.

Gratin met spruitjes en bacon

1 pond spruitjes
1 eetlepel gesmolten boter
125 gram blokjes spek
zout en peper
1,25 dl room

Gratineerlaag
8 eetlepels paneermeel
3 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas
2 eetlepels gesmolten boter
2 eetlepels gehakte salie (peterselie of bieslook mag ook)

Verhit de oven tot 200º C en schuif het ovenrek op de hoogste richel. Maak de spruitjes schoon en snijd ze doormidden in de lengte. Vermeng de spruitjes met de gesmolten boter, het spek en wat peper en zout. Bedek de bodem van een ovenschaal met een ‘opgepropte’ laag van het spruitjesmengsel. De spruitjes krimpen wat bij het roosteren en dan liggen ze ongeveer in een laag. Rooster ze 25 minuten in de oven, schud de schaal 1 of 2 keer tijdens deze 25 minuten. Meng in een kom de ingrediënten voor de gratineerlaag en zet apart. Meng de spruitjes, zodra ze klaar zijn met de room en doe ze weer terug in de ovenschaal. Verdeel het paneermeelmengsel erover en zet weer terug in de oven tot de bovenlaag mooi bruin is (ca. 15 minuten).

Bier en Spruitjes