Vanaf begin oktober kan je er niet meer omheen, letterlijk en figuurlijk. Pompoenen! Waar je komt, of het nou in het warme Florida of herfstachtige Ohio is, Amerika maakt zich op voor Halloween op 31 oktober. Met Halloween gaan de kinderen met hun uitgeholde pompoen als lantaarn (Jack-0-lantern) langs de deuren en vragen ‘trick or treat’. Meestal is het de ´’treat’ die ze krijgen. En de verzameling snoepjes waar ze mee thuis komen hebben allemaal met Halloween te maken. Ze zijn oranje en zwart, in de vorm van een vleermuis, pompoen, heks of ander griezelig iets. Veel huizen zijn al een paar weken versierd met pompoenlichtjes, zwarte heksen op bezemstelen, uitgeholde pompoenen met lichtjes in allerlei vormen en op de ‘porches’ is vaak een compleet Halloween décor gebouwd. De Amerikanen houden tenslotte van versieren. Als je huis groot genoeg is, organiseer je een Halloweenparty waarbij je veel vrienden uitnodigt. Iedereen komt verkleed en naast het feit dat er goed gefeest wordt, schrik je je zo af en toe wezenloos als er opeens iemand als spook, drakula of heks uit de kast springt. En alles, echt alles wat je eet heeft met Halloween te maken, koekjes met oranjeglazuur, chips in de vorm van een doodshoofd, snacks in de vorm van vleermuizen en ga zo maar door. En bij dit alles horen gerechten met pompoen zoals soep, cake, ijs of een taart. Er zijn veel soorten onder de pompoenen, maar ik heb het over die grote ronde oranje pompoenen. Voor decoratie en uithollen zijn die hele grote exemplaren natuurlijk leuk (ik geloof dat de zwaarste die ooit gewogen is zo’n 120 kg was). Maar als je er een gerecht van wilt maken, moet je een kleinere pompoen kiezen, die hebben zachter en sappiger vruchtvlees. In principe heeft pompoen weinig smaak, dus als je soep of cake wilt maken, moet je ruim kruiden gebruiken om het gerecht op smaak te brengen. Je gebruikt het vruchtvlees en als je wilt ook de zaden of pitten, die in de winkel als pepitas te koop zijn. Dat zijn dan de gedroogde en ontvelde met zout geroosterde pitten. Je  kan ze bijvoorbeeld ook met kerrie roosteren, wat super in een kipsalade is. Het vruchtvlees is ook in blik te krijgen, maar ik vind dat behoorlijk artificial (kunstmatig) smaken. En het is ook weer niet zoveel werk om het vruchtvlees eruit te halen. Daar gaan we: zet de oven op 175° C graden. Snijd de pompoen doormidden of in vieren en verwijder de zaden als je ze wilt gebruiken. Leg de stukken pompoen met de gesneden kant naar beneden op een ingevet bakblik. Bak ze ongeveer drie kwartier tot ze zacht zijn. Laat ze iets afkoelen, verwijder de vezels (en pitten), schep dan het vruchtvlees eruit en volg je receptuur. Het is een beetje kliederen, maar heel makkelijk. Je kan pompoenen ongeveer 3 maanden in de koelkast bewaren, maar ja onze koelkasten zijn nou niet zo groot dat je er een paar pompoenen in bewaard. Na een van mijn kooklessen in Amerika (waar ik een volgende keer wel eens over zal vertellen), kreeg ik na twee maanden bijgaand recept voor Autumn Pumpkin Cake* van een van de andere deelnemers toegestuurd. Zij gebruikte pompoen uit blik, maar maak de cake maar gewoon met vers pompoenvlees; dat is lekkerder.

Voor ik het vergeet, even iets over de unieke manier van maten en gewichten in Amerika. Die is echt ideaal. Alles wordt in cups gemeten, een hele cup, een kwart cup, enzovoort. Bij goede keukenzaken in Nederland kan je ook een setje cupmaten kopen, maar als je ze niet kan vinden, vraag dan aan de eerste de beste vriend die naar Amerika gaat om zo’n set mee te nemen. Wat is er nou simpeler dan bijvoorbeeld een cup bloem of een halve cup water afmeten? Geen getut met een weegschaal, gewoon scheppen.

Het andere belangrijke ‘pompoen’moment voor de Amerikanen is de pumpkin pie* die gegeten wordt tijdens Thanksgiving. Een belangrijke dag voor de Amerikanen. Iedereen is vrij, de studenten gaan allemaal naar huis als ze ver weg studeren, want dit is een groot familiefeest. Er is vooral veel eten, en dagen erna kan je er nog van genieten. De familie wordt uitgenodigd, maar ook de buren of vrienden komen langs om wat te eten en brengen dan ook zelf weer eten mee. Als hoofdelement is er de gevulde roast turkey. Als je het wil proberen, zorg dan dat je een kalkoen besteld van een kilo of zeven. Maar let wel op dat hij nog in je oven past, dat was ik de laatste keer even vergeten. Maar ik kon gelukkig nog een kleiner exemplaar krijgen en heb de grote kalkoen in stukken gefrituurd, zoals geleerd op mijn les in Texas. Zeer apart en onverwacht naast de ‘old fashioned turkey’.

Nelleke

 

 

* receptuur hieronder
Autumn Pumpkin Pie 1,5 cup (180 gr. bloem)
1,5 theel. bakingsoda (zuiveringszout)
1 theel. zout
1,5 theel. kaneel
1 theel. nootmuskaat
0,5 theel. gemberpoeder
0,5 theel. kruidnagelpoeder
0,5 cup (50 gr) boter
1 cup (220 gr. ) suiker
2 theel. vanillearoma
2 eieren
2,5 dl vruchtvlees van de pompoen
150 gr stukjes donkere chocola
50 gr gehakte walnotenVet de bodem van een ca. 23 x 12 x 8 cm in cakevorm in. Verhit de oven tot 175 C.  Zeef de bloem, bakingsoda, zout en kruiden.Klop de boter zacht in een grote schaal en voeg al roerend de suiker toe tot een licht mengsel. Voeg de vanilla toe en klop er een voor een de eieren door. Zet de mixer op lage snelheid en voeg  de droge ingrediënten toe, afgewisseld met de pompoen . Roer en nu de chocola en een π cup noten door. Doe het beslag in de vorm en  bestrooi met de rest van de noten. Bak 60 tot 70 minuten. Laat 15 minuten afkoelen en haal de cake uit de vorm. Laat minstens 6 uur staan voordat je de cake in plakken snijdt
Pumpkin PieBladerdeeg
3 dl vruchtvlees van de pompoen
70 gr bruine suiker
1,5 dl slagroom
1,5 dl melk
2 eetl. cognac
3 eieren, losgeklopt
3 eetl. geraspte verse gember
1,5 theel. kaneel
snuf kruidnagelpoeder
snuf  zoutVerwarm de oven tot 175 C Graden. Rol het bladerdeeg uit en leg het in een rond bakblik van ca. 22 cm. Meng alle ingrediënten door elkaar en giet op het deeg. Bak de pie ca. 45 minuten in de oven tot de vulling aan de rand gestold is, maar in het midden nog niet helemaal. Serveer warm of koud. Je kan er als garnering nog geklopte slagroom op doen.