Februari is een ‘saaie’ sportmaand. Met de Super Bowl eindigt het football seizoen de eerste zondag van de maand, het college basketbal begint in maart pas spannend te worden bij March Maddness, en de honkballers hervatten deze week pas hun “Spring” training. Daarom concentreren de sportverslaggevers zich deze maand op gebeurtenis rondom het sportveld. Sports Illustrated is daar een voorbeeld van. Zij publiceren als sinds het eerste nummer in 1964 hun “swimsuit issue”-editie in februari. Het idee ontstond bij Andre Laguerre. Om ruimte te vullen, verzocht hij de fotograaf van de SI covers om een super model in bikini vast te leggen op een exotische bestemming. Zo geschiedde, en met de foto van Babette March ontstond de traditie om jaarlijks een “Sports Illustrated Swimsuit Cover”-issue uit te geven.

Sindsdien hebben verschillende supermodellen op de voorpagina gestaan. Kathy Ireland bijvoorbeeld, stond in totaal dertien keer op de speciale editie. In 1989 zorgde zij voor de best verkopende editie ooit. Elle Macpherson, Rebecca Romijn, Heidi Klum en Tyra Banks zijn ook meerdere keren te zien geweest. Banks was tevens de eerste Afro-Amerikaanse op de cover. Bijzonder is dat pas in 1997 de eerste vrouwelijke sporter op de voorkant stond. Steffi Graf had de primeur, en in 2004 volgde Anna Kournikova. Tussendoor hadden Serena Williams en de Russische kunstschaatsster Ekaterina “Katia” Gordeev een reportage van een paar pagina’s in 2003. De afgelopen jaren verlegden de redacteuren hun perspectief meer naar vrouwelijke sporters. Vereiste was dan wel dat ze in bikini verschenen. Olympisch goud winnaressen Amanda Beard en Jennie Finch waren samen met Lauren Jackson en Venus Williams te zien in 2005. Maria Sharapova verscheen in de editie van 2006, en de cheerleaders van verschillende footballteams waren in 2008 te zien in een reportage. Dit jaar heeft het blad zelfs een Nederlands tintje. Ellen Hoog en Eva de Goede, hockey internationals, staan tussen de modellen in de zogenaamde spread.

Sports Illustrated 2013

Sports Illustrated 2013

De 2013 editie heeft al voor veel ophef gezorgd. Afgelopen maandag maakte een blogger de voorkant al bekend, iets wat opgepikt werd door David Letterman, die vervolgens de cover in zijn late-night show liet zien. Daarnaast wordt de reportage waarin modellen in verschillende landen poseren gezien als een die stereotypes bevestigd. Mannen van verschillende afkomst gaan samen met een model op de foto, zoals matadors in Spanje. Het thema Afrika wordt afgebeeld door een model met speer in de woestijn. Critici zijn van mening dat de foto het verschil tussen de Westerse en primitieve samenlevingen uitbeeld. Dit laat  volgens hen tevens zien dat het blanke model een toerist of kolonist is. Een verschil van rassen dus. Toch klinkt er een tegengeluid van mensen die van mening zijn dat velen die het blad lezen niet deze racistische symboliek zullen herkennen.

Naast Sports Illustrated doen professionele atleten ook moeite om tijdens “slow-season” in de kijker te blijven staan. Zij hebben daar zo hun eigen manieren voor. NBA speler Ron William Artest liet in september 2011 zijn naam veranderen in Metta World Peace. Een opvallende keuze, aangezien hij in zijn carrière meerdere keren is geschorst vanwege gewelddadig gedrag op het veld. Zelf kan hij dat gedrag wel verklaren. “Ik groeide op in een ruige buurt” en die ervaring nam hij mee naar het veld. Het eerste incident vond plaats in New York, in basketbaltempel Madison Square Garden. Daar sloeg World Peace een cameraman. Een jaar later was hij betrokken bij een gevecht da them de twijfelachtige eer van ‘speler met de meest geschorste wedstrijden in de NBA’ opleverde. De grimmige sfeer tussen World Peace en Wallace, een speler van de tegenpartij, sloeg over op het publiek. World Peace, die toen nog Artest heette, dacht dat een fan van de tegenstander een blikje cola op hem had gegooid en nam daarom geen halve maatregelen tegen de werper. Toch veranderde Artest zijn naam met een goede reden. “Metta World Peace” was bedoeld te inspireren en om jeugd over de hele wereld dichter bij elkaar te brengen.

worldpeace

Ook met wat minder sportieve activiteiten hoeft Amerika zich dus niet te vervelen. Sport blijft een onderwerp dat boeit. Alleen gaat het hopelijk de komende maanden wat meer over de wedstrijden.

Suzanne Bergenhenegouwen

17-03-2013