Zo, gelukkig heb ik weer tijd om over mijn grote liefde, de Amerikaanse keuken, te schrijven. Ik was er even tussenuit met de Amerikaanse keuken, omdat ik samen met een culinaire collega een boek heb geschreven over gezond eten waar je Lekker Lang Jong bij blijft. Natuurlijk kon ik het niet laten om er ook  een paar recepten uit Amerika in te zetten, zoals de Oatmeal Pancakes en de Bloemkoolpizza. www.lekkerlangjong.nl

Daardoor was ik ook een tijdje niet in Amerika geweest, maar gelukkig heb ik dat vorige maand weer helemaal goedgemaakt. Heerlijk om uit dat vliegtuig te stappen en meteen te genieten van de kleine dingen. De paspoortcontrole in Atlanta ging razendsnel en  bij de koffercheck voor de doorvlucht valt je meteen op dat ze altijd bezig zijn met vernieuwen en aanpassen. Het eerste dat me opvalt is het bordje met de tekst: ben je voor 1937 geboren, dan mag je je schoenen, je jasje en je riem aanhouden bij de controle. Het volgende dat me opvalt is de familyroom bij de openbare toiletten op het vliegveld. Niet dat gedoe meer van alleen maar vader met zoon of moeder met dochter.

NathansMijn overstap tijd is niet erg lang, dus kies ik voor de bekendste hot dog in Amerika Nathan’s en niet voor Café Intermezzo, de leuke boekhandel annex coffeeshop/restaurant in Terminal B.

En als we dan eenmaal op de plaats van bestemming zijn en ik de volgende dag een menukaart krijg aangereikt, begint mijn plezier als ik bij de soepen lees: Yesterday’s soup; taste better then today. Daar krijg ik trek van.

Ook in Amerika is de focus heel erg gericht op locale producten en het gebruik ervan. Veel menukaarten zijn klein omdat het betreffende restaurant echt bezig is met het verwerken van de lokale producten. Op het schoolbord aan de muur vind je als extra de dagschotel en nog wat kleinere gerechten. Bij een van de restaurants stond zelfs op de kaart geschreven dat ze de overgebleven lokale groentes van die dag nooit weggooien. Ze vinden het een uitdaging om er mee te experimenteren. Zo komen ze tot nieuwe, smaakvolle gerechten. Het gevoel dat dit zinnetje geeft – of ze het nu wel of niet doen – geeft al een enorm vertrouwen in de kookkunst van het restaurant.

Vegetarische gerechten zijn ook in Amerika in opmars, zelfs op de grote cruiseschepen van de Holland Amerika lijn. Een praktisch nadeel is het volume aan ingrediënten, dat ze moeten inslaan, groot is. ‘Quesadilla met paddenstoelen’ is een van de gerechten die ze op de kaart staan. Daarvoor hebben ze per week aan verse producten nodig: 300 kilo paddenstoelen, 450 kilo wortel en 275 kilo courgettes. Dat vraagt om een behoorlijke grote koeling!

Dat groentes gepromoot worden is overal duidelijk zichtbaar. Gezond zijn, is en blijft belangrijk. De Meatless Monday is niet alleen meer een kreet op het menu. Maar hoe krijg je kinderen aan het eten van groentes? De oplossing: maak zoete toetjes waar groenten een belangrijk bestandsdeel van zijn, dan ontwikkelen kinderen een smaak voor groentes. Het is bekend, dat kinderen al van baby af aan zoet lekkerder vinden dan bitter, maar dat je als ouders wel kunt sturen door het gebruik van zoete smaken te beperken. Dus op naar de groentetoetjes. Overigens geef ik  onderstaande cakejes beslist niet alleen aan kinderen!

Veel over groentes deze keer, ook daar was het een slechte voorzomer met heel veel regen. Het uithangbord bij een Farmers Market sprak voor zich.

Farm-market

Ik heb het heerlijk en heel goed gehad in Amerika en zal vanaf nu weer regelmatig mijn belevenissen via deze column vertellen.

Nelleke

 

Bloemkool en frambozen cakes

12 stuks

Ingrediënten

60 gram diepvries frambozen (in de zomer gebruik je natuurlijk verse)

5 eetlepels witte wijn azijn

1 mini paarse bloemkool

1 mini witte bloemkool

3 eetlepels olie

4,5 dl ricotta kaas

8 eetl. crème fraiche

3 eetl. bloem

3 eieren, dooiers en wit gescheiden

geraspte schil van een citroen

2 eetlepels gehakte sjalotjes

2 eetlepels gehakte verse kruiden

1,5 theelepel mierikswortel

zout en peper

 

Doe de frambozen samen met de azijn in een schaal en zet een nacht in de ijskast. Verhit de oven tot 150 graden. Snijd de roosjes van de beide bloemkolen. Leg op een bekleed bakblik en meng met de olie. Rooster de kleine roosjes tot ze lichtbruin en lekker geuren. Laat afkoelen. Meng in een keukenmachine de ricotta, bloem, crème fraiche, eierdooiers, kruiden en citroenrasp tot een glad mengsel. Verdeel dit mengsel over drie kommen en verdeel over 2 kommen de gehakte sjalotjes en de mierikswortel.

Maal nu 1 kop van de witte bloemkool in de keukenmachine fijn en doe dit in een kom met de sjalotjes. Doe dit ook met de paarse bloemkool en doe dit in de andere kop met de sjalotjes en mierikswortel. Doe de frambozen met 1 eetlepel van het sap en de rest van de citroenrasp in de derde kom. Breng alle kommen op smaak met zout en peper. Klop de eiwitten stijf (als je de schaal op z’n kop houdt blijft de massa in de schaal), verdeel in drieën en spatel dit door de inhoud van de 3 kommen.

Schep nu 3 lagen in de cupcake vorm; eerst de paarse bloemkool, dan de witte en tot slot de frambozen. Bak 30 minuten in een oven van 175 graden tot ze goudbruin van boven zijn.

American oatmeal pancakes met bosbessen

4 personen | 20 minuten

150 g havermout

100 ml sojamelk of havermelk

2 eieren, losgeklopt

3-4 eetlepels olijfolie

4 flinke eetlepels soja yoghurt

200 g (diepvries) blauwe bessen

3 eetlepels agavesiroop

Meng de havermout in een kom met wat zout en voeg al roerend met een spatel de sojamelk en 100 ml koud water toe. Roer de eieren erdoor en roer alles tot een glad beslag. Laat het beslag 30 minuten rusten. Verhit een beetje olie in een koekenpan en schep er 3 kleine bergjes beslag in. Bak de pannenkoekjes tot er bovenop bubbeltjes komen. Keer de pannenkoekjes en bak de andere kant goudbruin. Houd de pannenkoekjes op een bord onder aluminiumfolie warm. Bak op dezelfde manier nog 3 keer 3 pannenkoekjes.

Leg op kleine borden steeds een stapel van 3 pannenkoekjes met op elk pannenkoekje een flinke lepel blauwe bessen. Schep in het midden een lepel sojayoghurt en sprenkel er de agavesiroop naar keuze over.