Mijn bezoekjes aan de supermarkt zijn heilig. In welke Staat ik ook ben, altijd moet ik even zien of er iets nieuws is, of het brood er niet alleen lekker uitziet, maar ook lekker smaakt, welke vis ze hebben en of ze wat bijzonders hebben bij de Deli, de delicatessen afdeling. Tja, en dan moet er natuurlijk ook gekocht worden. Bij het eerste bezoek kan ik het al niet laten. Het begint altijd met praktische dingen: aluminiumfolie en gladfolie.
Daar hoef ik niet bij na te denken, de kwaliteit is super en heeft niets met die van hier te maken, dus dat gaat in de winkelwagen. Dan volgt wax paper, een soort glad bakpapier dat je etenswaren niet laat uitdrogen en freezer paper, dat je onder andere gebruikt voor het invriezen van gerechten. Daarna ga ik kijken bij de plastic diepvrieszakken, je weet n.l. niet wat je ziet: zakken in alle maten met super sluitingen met dichtknijpsystemen of een soort ritssluiting, daar gaan er ook een aantal van in de kar. En als ultiem genot koop ik de ‘Stand & Zip bag’, een plastic afsluitbare zak met een platte bodem, speciaal voor vloeibare zaken zoals soepen, sausen, e.d. Je zet de lege diepvrieszak op het aanrecht en hij blijft gewoon openstaan wanneer je de soep of saus erin giet, ideaal.
Later in de week ga ik langzaam over tot het inslaan van de eetbare spullen. Grote zakken gedroogde rode pepers, corned beef en dingen die uit de regio komen. Maar altijd gaat er een pak Grahams mee naar huis, een soort gezonde biscuitjes, genoemd naar dr. Sylvester Graham, een voorloper van health food (in 1830 opende hij zijn eerste reformwinkel in Connecticut). Hij was toen al bezig met gezonde voeding met fruit, noten, zaden, enzovoort. Nog altijd bestaan zijn (Graham)bloem en Grahams crackers. Een dun rechthoekig volkoren ‘koekje’, gezoet met honing. Zoals alles in Amerika is ook dit koekje inmiddels in allerlei soorten en maten te koop, met kaneel, met chocola, lowfat en noem maar op. Maar het blijft een gezondheidsimago hebben. Deze crackers worden veel gebruikt voor biscuittaartbodems, die je kort bakt en daarna kunt vullen, maar de koekjes zijn ook zo uit het handje lekker om te eten. Omdat ik de combinatie zoet en scherp zo lekker vind, probeer ik altijd Pepper Jelly* in voorraad te hebben. Ik gebruik deze scherpe jam en crackers vaak als hapje bij de borrel. Je kunt een flinke hoeveelheid tegelijk maken en als je de potjes goed afsluit kan je het lang bewaren. Met een mooie strik is het een leuk cadeau. (ik weet inmiddels dat ik ze in Amsterdam ook kan krijgen.
Naast mijn bezoekjes aan de supermarkt, is er een aantal ketens die perfecte kookspullen verkopen. Een van die ketens is Williams Sonoma. Een prachtige keukenwinkel, met goede spullen en een leuk afwisselend assortiment. De laatste keer dat ik er binnenstapte was barbecue een hoofdthema in de winkel, en dan hebben ze ook alles op dat gebied. Alhoewel ik niet eens zo’n erg barbecuetype ben, ga ik toch even alle schappen langs. En dan zie ik ze: Cedar Grilling Planks. Ik ben helemaal opgewonden, plankjes van cederhout om zalm op te grilleren. In Oregon hebben we ooit zalm geproefd die op deze manier was klaargemaakt, een methode die vroeger door de Indianen die aan de Pacific woonden werd gebruikt voor het bereiden van hun zalm.
Het pakje bij Williams Sonoma bevat vier cederhouten plankjes van ca. 20 x40 cm. De grilleermethode is simpel. Je legt een plankje eerst drie uur in water, dan op het rek van de hete barbecue, sluit de deksel van de barbecue zodat het even lekker gaat roken, deksel open en zalm op de plank, deksel weer dicht en in een minuut of 10 is je zalm gaar en gerookt. De rooksmaak van het cederhout geeft de zalm een speciale smaak.
Het aller funest voor het gewicht van mijn koffer zijn de bezoeken aan de boekwinkels van Barnes & Noble, boeken zijn namelijk zwaar. Maar… ik heb mezelf een limiet gesteld, niet meer dan 3 boeken per reis. En dat is moeilijk, want de afdeling kookboeken is groot en de sfeer is er heerlijk relaxed. Over het algemeen zijn ze tot elf uur ’s avonds open en ik vind het heerlijk om na het eten daar een espresso te drinken en de afdeling met kookboeken uitgebreid uit te pluizen. Thuis heb ik vaak al een lijstje gemaakt van titels die ik zou willen hebben en nadat ik me geïnstalleerd heb, moet je me het eerste uur niet storen. Ik ga echt alle boeken langs en bekijk ze, waardoor mijn neiging tot aanschaf heel groot is.Het laatste boek dat ik gekocht heb, is Charlie Trotter cooks at home. Charlie Trotter is een van de bekende koks in Amerika en heeft een restaurant in Chicago. Zijn recepten in het boek zijn duidelijk en goed te maken. Uit dit boek een recept voor Herb-crusted Port Tenderloin*, makkelijk en lekker voor een avondje met gasten.
Nelleke
Pepper Jelly
5 wekpotjes van 2,5 dl
3 grote rode paprika´s, ontzaad en in stukjes
2 of 3 rode pepers (naar smaak), ontzaad en in stukjes
3,5 dl (appel)azijn
1 pak geleisuiker
6 blaadjes witte gelatine, geweekt in koud water
Maak de potjes schoon en kook ze in een grote pan indien nodig even uit. Hak of maak de paprika´s en pepers fijn met de keukenmachine. Doe in een stevige sauspan samen met de azijn en suiker. Breng aan de kook en laat al roerend ongeveer 20 minuten sudderen tot het mengsel transparant wordt. Haal de pan van het vuur en laat ca. 10 minuten afkoelen. Roer er dan de uitgeknepen gelatineblaadjes door. Zet weer op het vuur en breng al roerend opnieuw aan de kook. Kook ca. 2 minuten. Haal van het vuur, schuim eventueel af en schep in de hete gesteriliseerde potjes. Sluit ze af. Breng een grote pan, waar een rekje in staat, met ruim water aan de kook. (de potjes moeten ca. 2 cm. onder water staan). Zet de potjes op het rek en kook 15 minuten. Haal de potjes uit de pan en laat afkoelen.
Herb-crusted Port Tenerloin
600 gr varkensfilet
3 eetl. olijf olie
zout en peper
4 eetl. gehakte verse tijm
4 eetl. gehakte verse rozemarijn
4 eetl, gehakte verse platte peterselie
2 eetl. zonnebloemolie
Verhit de oven tot 175 ° C. Wrijf het vlees in met de olijfolie en kruid met zout en peper. Rol het vlees daarna door een mengsel van de tijm, rozemarijn en peterselie. Verhit de zonnebloem olie in een pan die in de oven kan en bruin het vlees aan beide zijden 5 minuten. Zet de pan nu in de oven en rooster het vlees nog ca. 25 minuten tot het gaar is. Haal het vlees uit de oven, laat 10 minuten afgedekt rusten en snijd het in plakken.