Afgelopen maand was ik in New York. Hoewel het behoorlijk fris was, heb ik toch maar mijn gewoonte van lopen, lopen, lopen doorgezet. Dan zie je het meest en kom je vaak onverwacht bij een onbekende winkel, markt of restaurant. Een wandeling door New York begon na een vroeg zakelijk bezoek aan een architect, die ik had uitgenodigd voor mijn conferentie in Nederland. Hij woont in West 20th Street. Een leuk gedeelte van NY ten zuiden van de High Line, een verbouwde spoorlijn die tot een prachtige promenade is gemaakt.

Zijn eerste tip was om naar de boekwinkel 192 books te gaan op 10th Avenue, natuurlijk op nummer 192. Een kleine boekwinkel, maar met een perfecte collectie kookboeken. Na een uur en 2 kookboeken in mijn tas ging de wandeling verder. Ik loop de 10th Avenue richting het zuiden en op nummer 156 kom ik de Cookshop tegen, geen kookwinkel maar een farm-to-hipster restaurant met een Amerikaanse keuken. Het is er gezellig druk, maar ik heb Amerikaans ontbeten, dus beslist nog geen trek. Iets verderop zit Story, een winkel die weinig met koken te maken heeft, maar als je onverwachte cadeautjes zoekt, ga er dan naar binnen.

Natuurlijk loop ik even door Chelsea Market, maar daar ben ik al vaker geweest en nieuwsgierig als ik ben wil ik liever nieuwe dingen ontdekken. Iets verderop zit een kleinere foodhal op nummer 52 in Gansevoort Street, de Gansevoort Market. Heerlijk, even een chocolaatje en een espresso. Het blijft te vroeg om te lunchen maar de markt is goed.

Een wandeling door New York

Ik loop verder naar het zuiden via Hudson Street en schiet hier en daar een winkel binnen. Inmiddels ben ik in Tribeca gekomen en ga ik lunchen bij Maman, 211 West Broadway. Een Franse bakkerij met heerlijk brood en een aantal gerechten. Ik vergis me een beetje in de grootte van Maman. Bij binnenkomst zie ik alleen langs het raam een grote bar met wat krukken erbij. Omdat ik de spruitjes salade toch wil proeven, blijf ik, maar vind het wat ongezellig. Als ik mijn salade aangeraakt krijg, blijkt het dat ik iets te snel heb geoordeeld, want achter de keuken is een perfecte ruimte met lange tafels en daar is het meer dan gezellig. Als je er bent, ga in ieder geval even naar het toilet.

2.spruitjes-salade

Ik eindig mijn wandeling in Greenwich Village bij Murray’s cheese shop, 254 Bleecker Street, waar ik wat risotto cheese balls koop. Altijd weer een feest om in deze kaaswinkel rond te kijken. ’s Avonds heb ik gereserveerd in Foragers, 300 W 22nd Street. Ik ben blij dat ik gereserveerd heb, het is ongenadig druk en gezellig. Als je het restaurant binnenkomt, ga je eerst door een ruimte waar ze een mooi assortiment van hun verse en hand made producten verkopen. Na het eten ga je ook weer langs het winkeltje en de kans dat je dan nog snel iets koopt, is groot. Op de achterkant van het menu staan de leveranciers van de producten die ze verwerken.

3.menu-foragerDe volgende dag heb ik een brunch met een aantal vrienden en ik word weer helemaal blij hoe makkelijk het toegaat. Een grote mand met heerlijk belegde broodjes, een schaal vers fruit en een schaal met drie verschillende soorten wraps. Deze zijn van te voren besteld. Je krijgt ze aangeleverd in een diepe schaal van folie met een deksel en daarbij een soort wegwerp rechaud met 2 waxinelichtjes. Zo kun je de wraps warm houden.

Ik raak in gesprek met Charlotte en ze zegt me dat ik absoluut nog langs moet komen bij Black Tap, Burgers & Beer, 248 W. 14th Street. Niet zozeer voor de burgers, hoewel die ook perfect zijn, maar vooral om de shakes. Ze laat me op instagram een paar voorbeelden zien. Ik sta versteld en denk dat Amerikanen de enige zijn die dit formaat shakes aan kunnen. Maar ze zijn allemaal uniek om te zien. Ik had helaas geen tijd meer om bij Black Tap langs te gaan, maar de volgende keer staat dit groot op mijn lijstje.

Nelleke

 

 Wraps uit de oven met paddenstoelen

De smaak van gedroogde paddenstoelen geven voor mij altijd een extra effect, maar als je geen gedroogde paddenstoelen in huis hebt, gebruik dat gewone champignons.

Een wandeling door New York

3 personen | 40 minuten

15 gram gedroogde paddenstoelen

1,5 eetlepel olijfolie

½ eetlepel boter

2 grote portobello’s, steel verwijderd en in kleine stukken

1 knoflookteen, fijngehakt

1 takje basilicum- of majoraanblaadjes

2 eetlepels citroensap

mascarpone

geraspte Parmezaanse kaas

wraps

Doe de gedroogde paddenstoelen in een kom en giet er zoveel heet water op dat ze net onderstaan. Laat ze 20 minuten weken tot ze zacht zijn. Schep ze er dan met een schuimspaan uit, dep ze droog met keukenpapier en snijd de grote exemplaren in stukjes. Giet het vocht door een zeef in een glas en bewaar het opgevangen vocht. Verhit de oven tot 220 graden. Verwijder de steel van de portobello’s en snijd de hoed in grove stukken.

Verhit de olie en boter in een koekenpan. Als de boter gaat bruisen, voeg dan de geweekte paddenstoelen en de in stukken gesneden portobello’s toe. Bak de paddenstoelen een paar minuten. Voeg de knoflook toe en bak ca. 1 minuut tot de knoflook gaat geuren, maar niet verbrandt. Voeg het vocht van de paddenstoelen toe samen met een snufje zout en wat peper, de basilicumblaadjes en het citroensap. Laat het geheel nog even sudderen tot de paddenstoelen bijna droog zijn. Besmeer 3 grote of 6 kleine wraps met mascarpone en verdeel daar het paddenstoelenmengsel over. Bestrooi met Parmezaanse kaas en bak ze 3 tot 5 minuten in de oven tot de kaas gesmolten is en de wraps knapperig zijn.

4.wraps_

Een wandeling door New York

 

 

 

 

 

 

 

Een wandeling door New York – Culinair

door USA4ALL leestijd: 4 min
0
%d bloggers liken dit: