Beste mensen, It’s time to say goodbye! In april 2003 schreef ik mijn eerste culinaire column voor USA4all. Mijn verhaal ging over de Stone Crabs in Florida. Een speciaal soort crab met ‘claws’, die te herkennen zijn aan de zwarte uiteinden. Na de vangst wordt een van de scharen verwijderd en de levende crab wordt weer teruggezet in het water. De scharen groeien in zes weken opnieuw aan en dit proces herhaalt zich drie keer per seizoen (half oktober tot half mei). Joe’s in Miami is het bekendste restaurant dat Stone Crab serveert.

foto1-joes-stone-crab

Vandaag is mijn laatste column en ik had hem willen schrijven over mijn surprise reis die ik voor mijn 65ste verjaardag van de kinderen kreeg. Met de familie zouden we een culinair reisje maken in Amerika. Maar de surprise bleek inderdaad een surprise, want uiteindelijk belandden we op Fogo Island in Canada. Ik had de reis van mijn leven, maar… geen tekst voor mijn culinaire column. Alhoewel ik daar ongenadig lekker heb gegeten, gaat het bij USA4all over Amerika en niet over een Newfoundland eiland in Canada.

Wees gerust, mijn passie voor de Amerikaanse keuken gaat nooit weg en mijn Amerikaanse boeken en culinaire tijdschriften blijf ik regelmatig gebruiken. Had ik ooit verteld over het super lidmaatschap dat ik heb bij Eat Your Books. Op die site kun je de titels van je Amerikaanse kookboeken en tijdschriften invoeren.  Als je dan een bepaald ingrediënt of gerecht zoekt, gaat de site opzoek in welke van jouw kookboeken dat ingrediënt of recept staat. Vervolgens krijg je het boek, paginacijfer en de lijst ingrediënten te zien. Dan loop ik naar mijn boekenkast en bekijk de receptuur en kies het recept dat ik het leukst vind om te maken. Zo gebruik ik mijn collectie kookboeken optimaal. Iedereen heeft toch zijn lievelingsboeken waar je altijd uit kookt, maar door deze manier van zoeken, gebruik je je boeken optimaal. 

foto-2-boekenkast

Ik las nog een aardig verhaal in de krant wat de bekende chefs op culinair gebied meenemen op vakantie. Dat varieert van een bamboe snijplank (cadeau voor kerst) tot de Cuisinart ijsmachine (om in haar vakantiehuis ook heerlijk kruidenijs te maken) en van een speciaal koffiezetapparaat (inclusief de bonen) tot een assortiment verse kruiden. Wat ben ik dan simpel, een stukje kaas voor de familie is eigenlijk het enige dat ik meeneem als ik naar Amerika vlieg. En op de terugweg altijd de super kwaliteit aluminium- en gladfolie.

Eerst nog even een vraagje voordat ik eindig met wat weetjes over culinair Amerika. Wie heeft er een idee wat er in dit flatgebouw huist. (het antwoord vind je onderaan)

It's time to say goodbye

De National Hot Dog and Sausage Council gelooft dat de Amerikanen tussen Memorial Day (30 mei) en Labor Day (7 september ) ongeveer 7 biljoen Hot Dogs hebben gegeten en vinden het dan ook tijd om de Hot Dog wat moderner te maken. Toppings als salsa, gegrilde groenten en chili zijn er al, maar het zou Amerika niet zijn als ze ook heel vreemde combinaties maakten. .

In een winkelcentrum kwam ik in het toilet bij de food court een bakje tegen om naalden, die diabetici hadden gebruikt, op een goede manier weg te gooien. Natuurlijk fantastisch dat zo’n apparaat er hangt, maar daaruit blijkt wel hoe groot het aantal mensen is met diabetes.  Vooral diabetes type 2, waar teveel slecht eten een van de oorzaken is, blijft een groot probleem.

foto4-diabetes

Ontbijten buiten de deur is een van mijn favoriete manieren van Amerikaans eten. Volgens de National Restaurant Association wil 72 procent van de volwassenen dat het ontbijt de hele dag in restaurants geserveerd wordt. Op veel plaatsen zie ik dat ook steeds meer aangeboden worden. Het blijkt zelfs zo populair dat er mensen zijn die één keer in de week ontbijt als avondmaaltijd eten.

foto-5-ontbijt

Locol, een jong fast food restaurant in de wijk Watts in Los Angeles, wil goed en niet te duur eten serveren. Zelf op een scherm bestellen, betalen met je credit card en buiten op grote, houten kubussen genieten van je gerecht. De staff komt uit de buurt en chefs Roy Choi en Daniel Patterson hebben bewust gekozen om naast een lagere school te gaan zitten. Zo hopen ze ook de kinderen aan gezond fast food te krijgen.

En tot slot een manier hoe Aubrey Bailey en Colleen Flemming aandacht creëren in hun Wijnbar Cadet in Napa. Ze nodigen elke woensdag een wijnmaker of brouwer uit om met hen achter de bar te werken. Iedereen die een fles wijn koopt, mag een vinyl plaat kiezen om te draaien. De favoriete nummers komen van The Cronic van Dr. Dre en Greates Hits  van The Notorious B.I.G’s. Qua muziek loop ik duidelijk achter.

Dank voor het lezen van mijn columns en veel dank aan Wop en Johan, die het al jaren mogelijk maken om kennis op te doen over Amerika via hun fantastische site.

Nog heel veel lekkere eetmomenten in Amerika!

Nelleke

Ps.
Het flatgebouw is een parkeergarage. Mooi!

It’s time to say goodbye! – Amerika Culinair

door USA4ALL leestijd: 3 min
0
%d bloggers liken dit: