Donald Trump beweert bij hoog een laag dat er geen chaos heerst in het Witte Huis. Maar niets is minder waar. Na het opstappen van perswoordvoerder Sean Spicer, het ontslag van stafchef Reince Priebus en communicatiedirecteur Anthony Scaramucci, lijkt het er toch sterk op dat er wel degelijk chaos heerst in de West Wing. Al sinds het begin van het presidentschap van Donald Trump verkondigt het Witte Huis leugens en onwaarheden. Dit gebeurde al tijdens de verkiezingscampagne, maar lijkt sinds de inauguratie een vast onderdeel van het beleid te zijn.

Vanaf de eerste dag

Het begon al op dag één toen voormalig perswoordvoerder Sean Spicer liet weten dat de opkomst tijdens de inauguratie de grootste allertijden was. Nog nooit waren er zo veel mensen op de been geweest. Verschillende media legde daar de beelden van de inauguratie van president Barack Obama van 2008 naast en concludeerde dat de bewering van het Witte Huis niet klopte.

Maar om deze onwaarheid toe te geven deed het Witte Huis juist het tegenovergestelde. De speciale adviseur van de president, Kellyanne Conway, zei dat het Witte Huis alternatieve feiten had om de beweringen te onderbouwen. Maar feiten zijn feiten, naast de feiten zijn er geen andere feiten. De opmerking van Conway ging vervolgens viral.

En sindsdien volhard het Witte Huis in deze tactiek. De West Wing blijft onwaarheden verkondigen. President Trump stuurt bijna elke dag via zijn favoriete medium, Twitter, wel een leugen de wereld in, die zijn medewerkers dan weer moeten zien recht te breien.

Fake News

Ook zijn tirade tegen de ‘fake news’ media, die hij voor een groot deel nodig heeft, heeft te maken met de leugens die steevast door de verschillende media worden ontkracht. Wat waar is en wat feiten zijn, zijn voor Donald Trump totaal iets anders dan voor gemiddelde Amerikaan of nieuwsconsument.

De media moeten het ontgelden omdat zij in de ogen van Trump allemaal onwaarheden verkondigen. Het trieste is dat deze onwaarheden door hemzelf de wereld in worden geholpen. Het komt bij de adviseurs in de West Wing niet op om toe te geven dat sommige beweringen niet waar zijn. Kritiek op de president kan je de kop kosten. Loyaliteit is het belangrijkst en daarom proberen Trump en zijn adviseurs elke leugen in stand te houden ook is al heel lang duidelijk dat het niet klopt. Trump zal nooit een fout toegeven, dat zit niet in zijn aard.

Het bewijs dat tientallen inlichtingendiensten hebben dat de Russen de presidentverkiezingen hebben beïnvloedt en dat dit nog eens publiekelijk onder ede is bevestigd door de ontslagen directeur van de FBI, James Comey, blijft Trump ontkennen. Volgens hem is er geen enkel bewijs.

Daarnaast kleven de leugens niet alleen Trump zelf. Zijn nationale veiligheidsadviseur, Michael Flynn, moest vertrekken nadat bleek dat hij gelogen over ontmoetingen met de Russen. Minister van Justitie, Jeff Sessions, loog over het feit dat hij had gesproken met de Russische ambassadeur en moest zich daarom terugtrekken uit het Rusland onderzoek. En de zoon van Trump, Don Jr. en zijn schoonzoon Jared Kushner vergaten te melden dat ze met een Russische advocate over de verkiezingen spraken.

Vervreemding

De onwaarheden en leugens die uit het Witte Huis komen zijn schadelijk voor het ambt van de president. De geloofwaardigheid van het presidentschap en van de medewerkers in het Witte Huis staat op het spel. Is wat de West Wing naar buiten brengt wel waar? Ook politici van zijn eigen partij, de Republikeinen, zijn steeds minder blij met Trump. Ze nemen nog niet echt openlijk afstand van de president, maar dat het ongenoegen over de president toeneemt is duidelijk. Nu met het vertrek van Priebus de laatste Republikeinse insider is vertrokken vervreemdt Trump zich steeds verder van zijn partij en omringt hij zich nu met mensen die totaal geen politieke ervaring hebben.

En de verwachting is dat het lekken en de leugens door zullen gaan. Het probleem van de Republikeinse partij is Trump en de partij is zelf ook tot op het bot verdeeld, zo werd pijnlijk bloot gelegd tijdens het debat in een poging om Obamacarte af te schaffen en te vervangen, wat jammerlijk mislukte. Een plan waar de president zich totaal niet in heeft verdiept.

Achterban

Naast de leugens bedriegt Trump ook zijn eigen achterban, zijn kiezers. Hij zei voor hen op te komen, maar heeft vervolgens alleen maar miljonairs en voormalige Wall Street bankiers aangenomen. Daarnaast wilde hij door de nieuwe zorgwet 22 miljoen mensen hun zorgverzekering afnemen. Nee, Obamacare is niet perfect, maar op Medicaid zou zo’n 700 miljard worden bezuinigd. En veel de Trump kiezers zijn juist afhankelijk van Medicaid. Ook plannen rondom de infrastructuur blijven tot nu toe liggen. Ook wordt er niet begonnen met de muur die Trump zo graag wil. Enerzijds omdat er geen geld voor is en anderzijds omdat veel Republikeinen twijfelen over het nut ervan. Trumps eigen kiezers zijn de dupe van zijn plannen. Zij komen bedrogen uit.

Het liegen en bedriegen van het Witte Huis gaat door. Ook de chaos zal door gaan, al zal dit worden ontkend en worden afgedaan als een leugen door de ‘fake news’ media. Elke leugen wordt weer opgevolgd door de volgende leugen. Wat eens abnormaal was is het nieuwe normaal geworden. Er lijkt bijna geen weg meer terug.

Liegen en bedriegen

Marco van den Doel

Marco van den Doel

Redacteur

Marco van den Doel is communicatieadviseur en ontwikkelde zijn liefde voor Amerika toen hij het land in 1994 voor het eerst bezocht. Hij studeerde aan de University of Tennessee in Knoxville. Zijn specialiteit is de Amerikaanse politiek die hij ontwikkelde tijdens het presidentschap van Bill Clinton. In 2008 was hij in Grant Park in Chicago toen Barack Obama zijn verkiezingsoverwinning vierde en schreef over die historische verkiezingen het boek “Barack Obama: Hoop en Verandering?” Geïnteresseerd in het fenomeen Donald Trump en politiek in Washington D.C.? Lees dan mee!

%d bloggers liken dit: