Als men over New York praat dan bedoelen veel mensen dat deel van New York dat bekend staat als Manhattan. Op dit gebied zijn de meeste bezienswaardigheden van de stad te zien. Ofschoon wij adviseren juist ook buiten Manhattan te gaan kijken is het wel zo dat dit deel van New York genoeg in zich heeft om enkele weken vertier te hebben. U zult zich dan ook geen dag hoeven af te vragen wat te doen als u in Manhattan bent. Om u een beetje op weg te helpen beschrijft onze site alle onderdelen van Manhattan en andere districten.
Chelsea en Garment District |
East Village |
Gramercy en Flatiron District |
|
Greenwich Village |
Lower East Side |
Lower Midtown |
|
Morningside Heights en Harlem |
Seaport en Civic Center |
Soho en TriBeCa |
Theater District |
Upper East Side |
Upper Midtown |
Upper West Side |
|
Oorsprong van de naam Manhattan
Manhattan stamt van het Indiaanse woord Manhattes. Lang voordat de Europeanen kwamen zwierven hier al indianen rond, die het eiland verschillende soorten namen gaven. Zo waren er de Mohawk indianen, die het gebied ‘Ganono’ noemden, wat ‘riet’ betekent. Op het eiland Manhatten was toen blijkbaar veel riet te vinden.
In 1524 kwamen de eerste Europeanen er. Het betrof hier een Franse expeditie die overigens onder leiding stond van een Italiaan, Giovanni Da Verrazzano uit Florence. Pas 85 jaar later werd het gebied voor het eerst goed onderzocht. Hudson, die in dienst was van de Hollandse VOC, voer toen namelijk de Hudson rivier op. Waarschijnlijk uit nieuwsgierigheid omdat hij op de kaart een rivier zag met zijn naam er op.
In 1624 wordt er op de plaats van het huidige Battery Park in New York het eerste Nederlandse fort gebouwd. Het begin van Nieuw Amsterdam. Hoewel Nederlands? Het zal onze Belgische vrienden deugd doen te horen dat het eigenlijk allemaal Belgen waren die zich hier vestigden. Het betrof hier vooral Waalse en enkele Vlaamse protestanten die de godsdiensttwisten in de zuidelijke Nederlanden waren ontvlucht. Het gebied werd toen niet alleen Nieuw Nederland maar ook wel eens ‘Nieuw België’ genoemd, maar omdat België toen deel uitmaakte van de Nederlanden staan in de geschiedenisboekjes de Nederlanders bekend als de stichters van New York en niet de Belgen. Pierre Minuit, de eerste gouveneur van Manhatten was ook een Waal. Deze Minuit die ook wel bekend staat onder zijn vernederlandse naam Minnewit was ook degene die in 1626 Manhatten van de indianen kocht. De bekende Peter Stuyvesant kwam pas 20 jaar later op de proppen.
De naam Manhatten was afkomstig van de indianen die er toen rondtrokken. Waarschijnlijk waren dit de Delaware indianen, maar er worden ook wel eens andere indianenstammen genoemd. Manados, Manahata, Manahtoes en Manhattos zijn enkele schrijfwijzes van de naam die de Delaware indianen het gebied gaven. Het betekent ‘eiland’ of ‘heuvelachtig eiland’. De ‘Nederlanders’ namen deze naam over en noemden het gebied ‘eiland Manhattes’. Deze naam komen we voor het eerst op schrift tegen in een verslag van een zekere Peter Schagen. Dit was een kapitein die in 1626 na terugkomst van een reis naar Nieuw Amsterdam een verslag aan de Staten Generaal schreef over deze reis en daarin onder andere het volgende schreef:
“7 November 1626
Hooghe Moghende Heeren Hier is ghister t’schip t’wapen van Amsterdam aengekomen ende is den 23en
septem uyt Nieu Nederlant gezeylt uyt de Rivier Mauritius. Rapporteren dat ons volck daer kloec is en vreedigh leven. Hare vrouwen hebben ooc kinderen aldaer gebaert. Hebben t’eylant Manhattes van de wilde gekocht, voor de waerde van 60 gulden: is groot 11000 morgen”
Ze deden toen dus 44 dagen over de overtocht.
In 1630 verscheen er een boek geschreven door Johannes de Laet getiteld ‘Beschryvinghe van West-Indien’. Hierin stond ook een kaart van Nieuw Amsterdam,. Dit was de allereerste kaart waar het woord ‘Manhattes’ op stond. Halverwege de 19e eeuw duikt de brief van Schagen weer op en ontdekten de Amerikanen dat de Nederlanders Manhattan gekocht hadden voor goederen ter waarde van 60 gulden. Omdat in 1849 de dollar ongeveer 2,50 gulden waard was, ontstond toen het later beroemde verhaal dat de Nederlanders Manhattan voor slechts $24 hadden gekocht. In 1626 bestond de dollar echter nog helemaal niet. Iemand heeft wel eens een keer uitgerekend wat die 60 gulden nu waard zou zijn, als je die al die eeuwen weg had kunnen zetten tegen 5% rente per jaar. Rekening houdend met rente over rente kom je dan in 2003 uit op een bedrag van ongeveer 2,5 miljard euro. Resultaten uit het verleden geven overigens geen garantie voor de toekomst.
Algemeen wordt de koop van Manhattan door de Nederlandse Belgen als een koopje gezien. De vraag is echter of de verkopende indianen niet beter af waren. Afgezien van het feit dat de indianen toen het begrip grondbezit niet kenden en alleen ‘rechten’ om op een plek te mogen jagen kenden, waren de indianen die het gebied “verkochten” een indianenstam, die daar waarschijnlijk alleen op doorreis was en dus helemaal niet over de “rechten” beschikten. En dus iets verkochten, dat ze helemaal niet hadden. Of dat echt waar is, is echter niet meer te achterhalen.