Weersverwachting
New York City

New York City in vogelvlucht
New York is een stad met meer dan 9 miljoen inwoners en heeft een totale oppervlakte van meer dan 780 vierkante kilometer. De staat waarin New York ligt heet ook New York en daarom wordt er, wanneer men spreekt over de stad New York, ook vaak over New York City gesproken. Ondanks het feit dat New York City de grootste stad van de staat New York is, en zeker de belangrijkste, is het niet de hoofdstad. De hoofdstad van de staat is Albany wat zo’n 250 kilometer boven New York ligt. New York ligt aan de oostkust van Amerika zo’n 380 kilometer noordelijk van de hoofdstad Washington DC. De stad ligt op dezelfde breedtegraad als Istanbul en Rome. Verder zijn er drie internationale vliegvelden en de gemiddelde reisduur van Amsterdam naar New York bedraagt zo’n 8 uur.

New York bestaat uit vijf districten of stadsdelen: Manhattan (de meest bekende met de meeste toeristische bezienswaardigheden), de Bronx, Queens, Brooklyn en Staten Island.

De oorspronkelijke bewoners van het gebied wat nu New York City is waren de Indianen. Deze verkochten de grond aan de Nederlanders waardoor Nieuw Amsterdam ontstond. Peter Minuit kocht het eiland in 1626 voor 24 dollar aan kralen van de Indianen. Nederlandse invloeden zijn nog terug te vinden in New York City. Bijvoorbeeld Broadway staat voor: de Breede Wegh.

In 1664 moesten de Nederlanders het gebied afstaan aan de Engelsen onder grote druk. De tot dan toe Nieuw Amsterdam geheten stad kreeg de naam die voor ons herkenbaar is: New York. Deze naam zou de stad behouden, ondanks het verlies van de onafhankelijkheidsoorlog in 1783.

In de 19de eeuw groeide New York gestaag tot een van de grootste steden ter wereld. De haven van New York ging tot de belangrijkste van de wereld behoren. Dit zorgde voor scheepvaart en industrie dus logischerwijs bloeide de handel als nooit te voren. In 1898 werden de vijf districten samengevoegd. Tussen 1800 en 1900 groeide het aantal inwoners van New York van 80.000 naar ruim 3 miljoen. De stad ontwikkelde zich tot belangrijkste economische en culturele stad van Amerika en waarschijnlijk ook van de wereld.

New York bleef maar groeien door de talloze immigranten die naar Amerika kwamen. Het was New York waar ze binnenkwamen en dan ook vaak zichzelf vestigden. Door de economische voorspoed van New York kwamen de immigranten in grote getale in de hoop hier een beter bestaan op te bouwen. Daardoor ontstond een smeltkroes van nationaliteiten. New York kent meer dan 80 verschillende talen, nadelen waren en zijn de vorming van getto’s maar voordelen van de smeltkroes zijn de grote diverse culturele verschillen die de stad hebben verrijkt. Uiteraard heeft de stad ook haar slechte tijden gekend maar ondanks dat is New York altijd een van de vitaalste steden gebleven.

New York in 4 dagen

Weinig tijd? Een bliksembezoek? Lees hier hoe je veel kan zien in 4 dagen New York.

New York City in vogelvlucht

door USA4ALL leestijd: 2 min
6
%d bloggers liken dit: