Thanksgiving is alweer over ruim een maand en ik vind het meer dan leuk om dit feest bij vrienden in New York te kunnen vieren. Het wordt een kort bezoekje, maar ik ben de 2,5 dag al aardig aan het volproppen. Voor de eerste keer ga ik de grote Parade op 26 november zien.
Zeker ga ik ook even langs bij Eataly, de super Italiaanse winkel/restaurant bij Madison Square Park, om bij de Nutella bar een wafel te snoepen. Of misschien een crêpe of klein bladerdeegje met Nutella. Mocht je overigens ooit in Turijn (daar zijn ze begonnen) of Milaan zijn, zorg ervoor dat je daar deze unieke winkel Eataly bezoekt.
New York is duur, niet alleen om te bezoeken, maar ook om te wonen en zeker de huur voor restaurants is ongenadig hoog. Soms zelfs veroorzaakt door je eigen restaurant. Dat was in ieder geval het geval in het Meatpacking District waar in de onpopulaire tijd van dat deel van New York, o.a. de restaurants Tenjune en Abe & Arthur’s de buurt hebben geholpen om te veranderen van een onprettige naar een trendy buurt. Maar ja, dan stappen de grote makelaars erin en gaan de prijzen in die buurt omhoog.
Dus creatief denken, dan kom je vaak tot een oplossing. Waarom zou ik niet op de tweede of derde etage gaan zitten met mijn restaurant, vroeg Mark Birnhaum, the co-founder van de EMM hospitality group, zich af. 90% van de reservering worden vooraf gemaakt en 10 procent komt van passanten.
Zo gezegd, zo gedaan. Restaurant Catch op de Ninth Avenue is bijna drie keer groter dan de cosmetica winkel van Sephora op de begane grond en het restaurant heeft er ook nog een dakterras bij. De nieuwe trend was geboren. Ook bij de Nederlandse Suitsupply in Soho moet je eerst de trap op. Het gevoel is anders als je daar binnenloopt, meer dat van een club, dan een winkel. Dus, ga je naar New York, kijk beslist ook even naar boven als je wilt eten. De trap is de enige hindernis, boven is het net zo gezellig.
Niet alleen New York veranderd op eet gebied, ook de staat Iowa. Niet de Staat waar je nu meteen naar op vakantie gaat, maar door de vraag naar biologische producten is het aantal biologische boerderijen van 2008 tot nu gestegen met 94, met een totaal van 612. Je kunt er nu gerust naar toegaan om lokaal te eten.
En natuurlijk blijf Californië niet achter, daar denk je in eerste instantie toch aan strand en mooie mensen, maar ook daar zijn culinaire veranderingen en blijven ze experimenteren met voeding. Dit keer een combinatie van wijn en truffels. Ik dacht altijd dat je truffels niet kon kweken en dat ze op bepaalde plekken in Italië in de grond zaten omdat daar de bacteriën waren waarop truffels groeien, maar niets is minder waar.
Biodynamische wijngaarden moeten minstens 10% van hun grond voor iets anders gebruiken en dus was er een slimme man die iets verzon. Waarom geen truffels. Dat kan in een gebied waar van origine niet veel bomen staan. Het grasland bij de wijngaard van Sinskey was daar ideaal voor. Vijf jaar zijn ze nu bezig en deze winter gaan ze oogsten. Robert Sinskey hoopt dat een van zijn Portugese Water Dogs de truffels kan vinden, anders moet hij er een lenen uit Italië.
Nog even een tip als je Thanksgiving hier wilt vieren. Bestel de kalkoen van te voren bij de poelier. Zorg dat hij niet te groot is, want de kalkoen moet in je oven passen. De meeste ovens in Amerika zijn groot. Nodig veel vrienden uit en maak er een feestje van.
In 2001 had ik een kookles in Texas en daar heb ik voor het eerst de kalkoen gemaakt. Als eerste kregen we 6 regels voor het klaarmaken van de kalkoen.
- Zorg dat de oven niet te heet is, je wilt niet dat de kalkoen aan de buitenkant mooi gekleurd is en aan de binnenkant niet gaar.
- Bind je kalkoen goed op met keukentouw, zodat hij gelijkmatig kan garen.
- Vul de kalkoen vlak voordat hij de oven in gaat.
- Laat de kalkoen 15 minuten rusten voordat je hem aansnijdt.
- Bedek de borst met aluminiumfolie wanneer de kalkoen in de oven gaat, prik er een paar gaatjes in zodat de stoom kan ontsnappen. Verwijder de folie vlak voordat de kalkoen gaar is en laat dan de buitenkant bruin worden.
- Smeer de kalkoen in met boter en niet met olie.
Bacon en kaas ‘stuffing’ voor de kalkoen en als ovenschotel.
Ook als je geen kalkoen eet, is deze ‘stuffing’ een heerlijk bijgerecht.
225 gram bacon, in kleine blokjes gesneden
4 eetlepels boter
2 middel uien, fijngehakt
6 stengels bleekselderij, fijngehakt
3 tenen knoflook, fijngehakt
150 gram wittebrood, in blokjes van 1,5 cm
2 eieren, losgeklopt
½ liter kippen of kalkoenbouillon
220 gram geraspte belegen kaas
2 theelepels gehakte verse tijm
Verhit de oven tot 190 graden.
Doe 2 eetlepels water in een grote koekenpan. Bak hierin op middel-laag vuur de blokjes bacon uit. Doordat het water verdampt, brandt de bacon niet meteen aan, je wilt ze niet al heel knapperig hebben. Schep de bacon uit de pan en laat het vet erin.
Voeg nu 2 eetlepels boter toe. Doe nu ui, bleekselderij en knoflook in de pan en roer tot alles zacht is. Schep het mengsel in een grote kom. Meng de bacon, het brood, de eieren in porties de bouillon erdoor, maar let op dat het mengsel niet te nat wordt. Meng er tot slot de helft van de kaas en de tijm door en breng op smaak met zout en peper. (dit mengsel kun je gebruiken als ‘stuffing’ voor de kalkoen).
Maar als je het als ovenschotel wilt maken, doe het mengsel dan in een beboterde ovenschaal en verdeel de 2 eetlepels boter erover. Dek de schaal af met aluminiumfolie en bak 30 minuten. Haal de folie eraf en strooi de rest van de kaas erover en bak nog 10 minuten tot de kaas gesmolten is.
Nelleke
Nutella is trendy en Thanksgiving cool