Hieronder treft u ons reisverslag aan van de reis die wij van 25 juli 2011 tot 16 augustus 2011 gemaakt hebben in het westen van de USA. Wij zijn Donald, Liesbeth, Mark (16) en Anne (14). Wij hopen dat u dit reisverslag met plezier leest en dat u er misschien ook ideeën uit kan halen.

Onze route was van Denver,CO-Rocky Mountains-Yellowstone-Zion Park-Grand Canyon-Las Vegas-Yosemite en San Fransisco. We hebben alles zelf uitgezocht en geboekt met behulp van reisverslagen.Alle geboekte hotels waren met 2 Kingsize bedden en de prijzen zijn dus per kamer met meestal ontbijt.De koers was € 0,71

We zijn gevlogen met British Airways vanaf Schiphol met een tussenstop van 4 uur in Londen,daar kwamen we erachter dat onze Estaformulieren niet klopten.We hadden een fout gemaakt met de letter o en het cijfer 0 van ons paspoort,gelukkig hadden we 4 uur overstaptijd,dus gauw via internet een nieuwe Esta aanvraag gedaan en dat ging gelukkig goed.

’s avonds 19.50 uur plaatselijke tijd geland in Denver,Colorado en na een lange wachttijd bij de “vriendelijke” Immigratie naar Alamo autoverhuur gegaan.Daar bleek onze Chevrolet Tahoe niet meer voorradig te zijn en kregen we een kleinere auto mee,volgens hun de zelfde categorie.Eerst maar naar ons hotel gegaan.
Dag 1 220km overnachten in Loveland,Best Western Comf Inn € 48,=

Om 06.00 uur al wakker en met Anne weer terug naar Alamo en gezegd dat we niet tevreden waren met de auto,men kwam toen aan met een Nissan Armada en tja die hebben we maar genomen! wat een auto,ontzettend groot en ruim.Terug naar ons hotel en spullen ingepakt en op pad via Boulder,Nederland naar Estes Park in de Rocky Mountains.We hadden al een America the beautiful pas twv $80,= gekregen van familie en daar hebben we de hele vakantie gebruik van gemaakt.

Onderweg bij de Walmart een koelbox die op de auto accu werkt gekocht en daar hebben we veel plezier aan gehad,bij het park zijn we de Bear lake road afgereden en gewandeld van Bear lake tot Bierstadt lake en weer terug,een prachtige omgeving en 2 elanden gezien.Daarna naar Loveland en overnacht (Ik had alle hotels al via internet geboekt met AAA korting(anwb pas) en kreeg overal 10% korting zonder dat men überhaupt om het pasje vroeg.

Dag 2 650 km overnachten in Sheridan,Best Western Center €91,=
onderweg naar Sheridan ,Wyoming,via Cheyenne.daar zagen we een luchtshow van de us air force en de auto maar aan de kant gezet en genoten van de show.overigens onze mega auto viel daar niet op want iedereen heeft in Wyoming en Montana zo’n grote auto!Iedereen is even vriendelijk en behulpzaam en het autorijden is heel relaxt,weinig verkeer en lange wegen in een prachtige omgeving.Veel paarden en Cowboyhoeden. Na Cheyenne doorgereden naar Casper en Buffalo en aangekomen in Sheridan,Wy.een echt Amerikaans western stadje en heerlijk gegeten bij Sanford Grub Pub& Brewery.

Dag 3 460 km overnachten in Gardiner,Montana Super 8 motel € 115,=


Na het karige ontbijt in de auto gestapt en vertrokken via de hwy 14 naar Cody en Greybull door de Big Horn national forest,alweer een heel bergachtig mooi gebied met een waterval(Shell Falls)en riviertjes en reden we verder naar …Yellowstone! de Amerikanen zeggen wel eens Gods own country,maar dat klopt in Yellowstone.We kwamen het park binnen bij Yellowstone Lake en zagen nog steeds de gevolgen van de bosbranden van 1988.Het is hier onbeschrijflijk mooi met bergen en rivieren en glooiende heuvels en we zagen een paar Rangerauto’s staan met zwaaillichten en een hoop mensen.wij ook kijken en daar liep aan het riviertje onverstoorbaar etend een Grizzlybeer.Verder gereden via de Grand Loop Road naar Dunraven Pass en daar een stukje gewandeld maar de muggen zorgden ervoor dat we weer teruggingen.Onderweg veel bisons gezien.
Aangezien het al aan het einde van de middag was doorgereden naar ons hotel in Gardiner,Mt. en heerlijk maar niet goedkoop gegeten($120) in een Western restaurant de Yellowstone Mine.Aan de overkant was een gebouwtje waar je raften kon boeken.Dat hebben we besproken voor de volgende dag en weer naar ons hotel gegaan.

Dag 4 200 km overnachten in West Yellowstone,Best Western Crosswinds € 115,=

Vandaag wezen raften met een gids over de onstuimige rivier,38 km met stroomversnellingen en hoge golven.laatste stukje ging er een safetyboot mee want het laatste stukje is ruig en als je er dan invalt is het wel prettig dat er een extra boot is.het was een prachtige ervaring en daarna weer doorgereden naar West Yellowstone en onderweg genieten van de natuur en geisers.

Dag 5 260 km overnachten in Driggs,Idaho Best Western Teton West € 74,=
Vandaag zakken we af naar Grand Teton via de Hot Springs met prachtige kleuren en de geisers waaronder de Old Faithfull,die spuit om de 2 uur. we kwamen aan en een paar broodjes gehaald,we gingen zitten en daar begon de geiser al te spuiten!wel een mooi gezicht, verder gereden via de 89 en Teton Park road naar Jenny Lake in de Grand Tetons.aldaar een boottochtje gemaakt naar de overkant en een paar uur gewandeld en geklommen.ook daar weer veel watervallen en riviertjes en veel pica’s gezien,van die kleine grondmarmotjes.In Driggs weer heerlijk gegeten.Uit eten is buiten de parken vrij goedkoop,ook hier voor $ 70,= (€50,=)heerlijke steaks en vis gegeten met drinken erbij.Gezellig gepraat met de locals en weer terug naar ons hotel en daar lekker gezwommen en in een Hot Tub geweest.

Dag 6 850 km overnachten in Cedar City,Utah Best Western el Rey inn € 60,=
Vandaag de langste rit van 850 km omdat we zo dicht mogelijk bij Zion Park willen komen.Opvallend is het verschil tussen Montane,Wyoming en Utah anderszijds, hier veel meer kleinere auto’s en de snelheid interesseert ze niet.Vooral bij Salt Lake City is het druk en opletten geblazen.Onderweg wat broodjes gegeten in Brigham City,ook hier zijn de supermarkten megagroot.Bier is hier gewoon verkrijgbaar(toch een Mormonenstaat)alleen moest ik wel mijn ID laten zien om te bewijzen dat ik 21 jaar was!nou toch een compliment aangezien ik 51 ben.De geweren en pistolen liggen gewoon tussen de chips en de ketchup.Na deze lange maar weer mooie rit aangekomen in Cedar City en lekker gezwommen in het zwembad.

Dag 7 70 km overnachten in Kanab,Utah Best Western Red Hills € 75,=
Vandaag Zion Park binnengereden via Springdale,een prachtig en rustig park met hoge rode rotsen van 2500 meter hoog.In het park kun je gebruik maken van de gratis Shuttlebussen en overal uitstappen waar je wilt om een wandeling te maken.We hebben de Weeping Rock trail en Emerald pool trail gedaan ,in de hitte wel zwaar maar wel prachtig.Het was ook vrij rustig in het park en een broodje gegeten bij de Zion Lodge ,een mooi oud hotel.Daarna doorgereden naar Kanab en onderweg nog veel bisons gezien.Er is hier zoveel moois te zien dat je soms niet weet waar je kijken moet.
Dag 8 325 km overnachten in Page,Arizona Super 8 € 85,=
foto F en G invoegen
Vandaag door Kaibab National Forest gereden,een prachtig landschap met glooiende hellingen met weer veel bisons en herten,daarna doorgereden naar de Grand Canyon North Rim.jJe ziet het wel op foto’s maar als je zelf in de diepte kijkt is het wel even slikken, het is wel heel indrukwekkend.Je kunt ook zo ver kijken met rode rotsen in de verte en de Colorado rivier in de diepte.Verder gegaan door een westernlandschap en de indianen(navajo’s) zijn er ook ,maar dan met pick up trucks en eenvoudige huisjes.het is bloedheet (42c) en dan zie je ineens Page liggen ,een stad met veel hotels en restaurants met een bevolking van 1500 mensen.Alles is in handen van de navajo’s en hadden we tot nu toe weinig dikke mensen gezien,hier zijn ze in overvloed. In vrijwel geen enkel hotel hadden we een koelkast maar daar hebben we het volgende op gevonden; de koelbox uit de auto werd altijd gevuld met ijs(gratis in elk hotel) en daar de drank in gestopt,werkt perfect.

Dag 9 230 km overnachten in Tusayan, Arizona € 260,= voor 2 nachten
Op excursie van Roger Ekis geweest naar Antelope Canyon,dat was heel mooi en veel foto’s gemaakt en daarna verder gereden naar de zuidkant van de Grand Canyon.Onderweg een desolaat landschap waar je af en toe wat huisjes ziet waar dan de indianen inwonen.(ze beschouwen zichzelf eerst als indiaan en niet als amerikaan)Hier heerst de armoede, en het is hier heel warm.Aangekomen bij de zuidkant van de Grand Canyon en ook hier weer prachtige vergezichtenbij Moran Point en Grandview Point.naar ons hotel gegaan dat ligt op 10 km van het park en het is hier ontzettend druk. om de kosten te drukken maar weer eens een Mc Donald gepakt.
Dag 10 20 km overnachten weer in hetzelfde hotel
foto I invoegen
Tja vandaag een dubbel gevoel.De westkant van het park is alleen te doen met de gratis Shuttlebussen,maar het is zo druk dat je wel steeds een half uur moet wachten.Bij het eindpunt Hermits Rest zijn we teruggelopen naar de volgende bushalte en toen begon het verschrikkelijk te onweren en bliksemen.We waren net op tijd in de bus en toen ging het helemaal los,hagelen en stortbuien,onderweg terug zagen we ambulances en politie staan,er bleken later 6 Duitse toeristen getroffen te zijn door de bliksem waarvan 1 is overleden.We hadden het wel gehad met de drukte en zijn teruggegaan en wat gegeten en ’s avonds weer terug gegaan naar Hopi Point waar we een prachtige zonsondergang hebben gezien

Dag 11 450 km overnachten in Las Vegas,Nevada Stratosphere hotel € 135,= voor 2 nachten
We rijden via Williams naar Las Vegas en gaan bij Seligman een stukje de Route 66 op.Aldaar al veel oude auto’s gezien .Even getankt(opvallend is dat onze mastercreditcard maar bij 1 tankstation werkte bij de rest moesten we eerst naar binnen om de te kunnen tanken )en toen richting Las Vegas.We kwamen helemaal in de stemming door de plaatselijke radio met liedjes uit de jaren 60 en 70 en lange lege wegen,ik geloof dat we over die 100 km 6 auto’s hebben gezien .Na bij Kingman de Route 66 verlaten te hebben,begon het laatste (saaie ) stuk.Nevada is niet bepaald mooi en ne de Hoover Dam bezocht te hebben was daar ineens uit het niets..Las Vegas!We waren te vroeg om in te checken ,dus eerst maar even naar een outletcenter.Onoverdekt met veel goedkope merkkleding maar met lange wachttijden voor de paskamers,dus daar zijn we maar gauw weggegaan en naar ons hotel(Stratosphere) gereden.Het is trouwens prima te rijden in de grote stad met onze TomTom.Na de koffers een beetje hadden uitgepakt in de hele mooie hotelkamer op de 21e verdieping zijn we maar de Strip opgegaan en een paar hotels bekeken.Tegen 18.00 uur maar wat gegeten bij de Outback,een Australisch restaurantketen en daar onze beste maaltijd ooit gehad met een lekker potje Fosters bier(helaas niet voor Mark want bier onder de 21 mag hier niet).Toen we buiten kwamen was het al donker en is de Strip overdag al mooi,’s avonds is het veel mooier.Het is vrijdag en dus heel druk en ook nog warm.De fonteinen van Bellagio gezien en na de hele avond gelopen te hebben en genietend van de omgeving zijn we weer uitgeput ons bed in gedoken.

Dag 12 Las Vegas
Vandaag begonnen met ontbijt in het hotel en daarna naar Caesar Palace gegaan,wat een ongelooflijke luxe vind je hier,alle luxe merken zijn hier aanwezig en het hotel ziet eruit als Rome.Na de Venetian,MGM,New York New York en Circus Circus bezocht te hebben zijn we op eerst in het zwembad van ons hotel gegaan en daarna op de bus gestapt naar Fremont Street,hier was het zo mogelijk nog drukker maar even indrukwekkend met live muziek en ontzettend veel neon reclames,waaronder de Golden Nugget,4 Queens en de Cowboyreclame. Weer terug in ons hotel de 300 mtr hoge toren opgeweest en genoten van een prachtig uitzicht over Las Vegas en om 01.30 maar gaan slapen.De kinderen mochten niet in het Casino bij een tafel blijven staan want ook daar moet je 21 voor zijn dus maar niet gegokt en gaan slapen.

Dag 13 520 km overnachten in Mammoth Lakes,Californie Motel 6 € 60,=
Een ontzettend saaie eerste 400 km door een soort maanlandschap gereden,als je Las Vegas uitrijdt is er ook helemaal niets ,weinig verkeer dus als je hier pech krijgt zal het wel lang duren voordat er hulp komt.De laatste 100 km waren echter prachtig en aangekomen bij het eenvoudige hotel werd ons gezegd dat we alle etenswaren uit onze auto moesten halen ivm de beren die hier rondlopen.Mammoth Lakes is een mooie plaats en gegeten bij Rafters,dit was de enige keer dat we geen fooi hebben gegeven ,wat slecht.Normaal geven we altijd 15 % of soms 20% fooi.’s avonds waren we elk geluidje wakker maar helaas ,geen beren.

Dag 14 230 km overnachten in Sonora,California hotel Gunn House € 130,= voor 2 nachten
Prachtige route over de Tioga road naar Yosemite,deze weg ligt op 3000mtr hoogte en is alleen open van juni t/m oktober ivm sneeuw.Als je de mogelijkheid hebt om hier langs te rijden moet je dat absoluut doen ,onvoorstelbaar mooi.Onderweg even wat broodjes gegeten bij Tenaya Lake en toen weer verder naar Merced Grove voor een boswandeling van totaal 2,5 uur om de Seqoia bomen te zien ,onderweg kom je ook bijna niemand tegen behalve een paar herten.Er staan hier zo’n 20 Seqoia bomen en die zijn inderdaad reusachtig.Een aanrader deze wandeling.Toen maar doorgereden naar ons hotel in Sonora,dat ligt wel 45 km buiten het park maar er zijn hier niet veel hotels.Dit was het meest bijzondere hotel dat we hebben gezien,stamt uit 1850 en elke kamer is hier anders.Werkelijk een prachtig hotel met zwembad!Sonora is ook een mooie stad en aan de overkant ook weer heerlijk gegeten bij Outback Steakhouse.

Dag 15 220 km overnachten weer in Sonora
Vandaag naar Yosemite Valley gereden ,wederom een prachtige route en the Valley is ook schitterend,maar o zo druk.Gebruik gemaakt van de Shuttlebus en zwaar geklommen( 8 km heen en terug)naar de Vernall Falls.Het was heel zwaar maar de moeite meer dan waard.Ook in de zomer nog een grote waterval waar een paar weken 3 mensen verongelukt zijn,door over het hekje te klimmen en uitgegleden zijn.Als je omhoog klimt zie je een paar keer regenbogen bij de waterval.Deze waterval was wel het mooiste dat we hebben gezien.Verder kwamen we tijd te kort om nog meer te doen en weer 1,5 terug gereden naar Sonora.Achteraf hadden we hier wat langer moeten zijn want we hebben nog lang niet alles gezien,maar dat doen we ooit wel een keer buiten de vakantietijd.

Dag 16 t/m 21 215 km overnachten in San Fransisco,Ca Hilton Hotel SF Airport € 520,= voor 4 nachten
We kwamen San Fransisco binnen via Oakland en de BayView Bridge,onderweg nog gestopt bij Treasure Island en dan zie je al de prachtige skyline van SF.Met de TomTom een makkie om hier te rijden,alleen de parkeergarages zijn niet allemaal berekend op onze hoge auto!We hebben hem elke dag neergezet bij parkeergarage Ellis/o’Farell street ,kost zo’n $ 15,= voor 7 uur.Om de hoek was een Apple store en een Ipad gekocht,was toch € 200 goedkoper.Toen naar ons hotel en het is niet goedkoop,maar dan heb je ook wat,perfecte kamer en service.

Volgende dag naar kledingwinkels gegaan zoals Abercrombie&Fitch voor Anne ,dat is hier echt goedkoop.Ook via Chinatown naar Coit Tower gelopen alwaar je een prachtig panorama van SF ziet.Het is wel af en toe klimmen hier want SF is aardig heuvelachtig.Ook hebben we de volgende dag Fishermans Wharf met de zeeleeuwen bezocht en de hele dag door de stad gezworven.Om de dames hun zin te geven zijn we naar een outlet center 60 km verderop gereden en heeft iedereen zijn portie goedkope kleding wel gehaald.Bij terugkomst bij de auto bleek dat ik de deur wagenwijd had laten open staan ,maar alles was er gelukkig nog.

‘S avonds naar de film geweest in San Mateo en steeds ontbeten in Burlingame bij Starbucks vlak bij ons hotel.Burlingame is echt zo’n rijk stadje met bijbehorende inwoners,wel mooie huizen maar wel kouwe kak.Daarna door naar de kust waar het te gevaarlijk en te koud is om te zwemmen en over de Golden Gate bridge gereden ,deze is meestal zomers gehuld in de zeemist maar vandaag hadden we geluk en was het strakblauw.Naar een mooi uitzichtpunt aan de Conzelman road geweest aan de overkant van de baai,veel mooier uitzicht dan het Vista uitzichtpunt,hele mooie zonsondergang.Daarna verder gereden naar Sausalito en overheerlijk gegeten bij ..Outback! daar was die weer.

Toen was het alweer de laatste volle dag in de VS en zijn we onder meer naar Alamo Square gereden met zijn 7 painted ladies,mooie huizen aan een mooi plein.Ook de Cable car museum(gratis) bezocht en rondgereden in de stad en weer terug naar het hotel,nog even gezwommen.

De laatste dag ,de auto teruggebracht bij Alamo op het vliegveld en met de Shuttlebus van het hotel weer teruggegaan,alles ingepakt en weer met de bus naar het vliegveld.Dit keer een overstap van 1 uur in Londen en dat lukte gelukkig.14.10 Nederlandse tijd geland en om 14.50 zaten we in de trein naar huis.

Kortom een onvergetelijke vakantie voor ons alle 4.Een mooi land met vriendelijke mensen met zoveel mooie gebieden .totaal 5850 km gereden in 3 weken tijd maar we vonden het niet erg belastend door de relaxte manier van rijden daar.De hotels waren allemaal heel goed met prima ruime bedden,alleen het ontbijt stelt vrijwel nergens wat voor.Broodjes en beleg haalden we altijd in een supermarkt en stopten we in de koelbox die we aan een kamermeisje hebben gegeven ,omdat die te groot was om mee terug te nemen.De kinderen wilden zelf graag meebetalen om het volgende jaar weer te gaan ,maar dat zit er financieel nog niet in.Dat wordt nog een paar jaar sparen.De auto hebben we geboekt via usareisen.de ,dat was verreweg de goedkoopste en de gallonprijs was gemiddeld $ 3,45 omgerekend € 0,61 per liter

Donald Koomen

Reisverhaal: West USA 2011

door USA4ALL leestijd: 12 min
0
%d bloggers liken dit: