Zondag 5 augustus

Opgestaan om 5 uur, restanten ingepakt en opgeruimd in huis, om 5:45 uur staat mijn vader voor de deur. We hadden al ingecheckt via internet, dus dat scheelt wel weer een uurtje op schiphol. We vliegen rechtstreeks van Amsterdam naar Los Angeles met KLM, KL 0603. Nadat we de koffers hebben afgegeven, gaan we ontbijten. Om half acht mogen we gaan boarden. Uiteindelijk vertrekken we op 9:00 uur. Om 11:15 uur lokale tijd komen we aan in Los Angeles. We hebben een goede vlucht achter de rug met een goed ontbijt dat bestaat uit pancakes of scrambled eggs. Ook krijgen we een lichte lunch met soep, salade, een brownie en een ijsje. We komen gelukkig goed door de douane, ondanks de strenge manier van handelen daar en halen onze koffers op. Dan gaan we onderweg naar de pendelbus van Hertz. Dit is gelukkig heel goed aangegeven en is dan ook niet moeilijk te vinden. Bij Hertz krijgen we de papieren van de auto, en krijgen een Kia Spectra 2.0l benzine mee, met kenteken 5VZU276. We installeren de TomTom en gaan op weg. Als eerste gaan we naar de Santa Monica pier, een soort pier van Scheveningen, met restaurants en winkeltjes. Het is mooi weer, dus het strand ligt vol. Op de pier zijn ook diverse artiesten die hun kunsten laten zien. We worden meteen “opgelicht”, we denken dichtbij te parkeren voor “slechts” $10,-Daarna blijkt dat we bij de pier zelf hadden kunnen parkeren voor slechts $8, – Onze eerste lunch is echt Amerikaans: Mc Donalds! Na de lunch gaan we richting Hollywood, via Beverly Hills. We bezichtigen Rodeo Drive. Wat een mooie winkels en huizen zeg! Daarna gaan we naar de Walk of Fame, waar alle beroemde mensen een ster in de stoep hebben gekregen. We zien daar ook Man’s Chinese Theatre, waar alle beroemde films in première gaan, nog echt met een rode loper. Er liggen voor de deur allemaal betontegels met hand- en voetafdrukken van de hoofdrolspelers van de films. De meest recente is van Harry Potter. Ook zijn hier allemaal verklede mensen, waarmee je voor betaling mee op de foto mag.

We gaan verder met onze route door Los Angeles naar Burbank, het nieuwe Hollywood. Hier zitten alle studio’s tegenwoordig. We zien de studio’s van Warner Bros en van Walt Disney. Helaas zijn deze gebouwen niet open voor het publiek. We gaan terug naar de binnenstad van Los Angeles, op zoek naar het Staples Center, de thuisbasis van o.a. de Lakers en de Kings. Helaas is het gebouw gesloten en kunnen we alleen aan de buitenkant kijken. Er staat een beeld van Magic Johnson en een ereboog met foto’s van verschillende beroemde sporters. Het wordt tijd om te gaan inchecken in het hotel, het Quality Inn & Suites in Anaheim. Het hotel blijkt nog geen 10 minuten lopen van het park af te zijn en de parkeerplaatsen van het park zelf zijn nog verder weg. We gaan naar Downtown Disney om een hapje te eten bij Tortilla Jo’s. We nemen 2 softtaco’s met kip en steak, ui en ailantro(?). Daarna kijken we vast een beetje rond. Vanaf hier horen en zien we al een stukje van de vuurwerkshow, dat belooft wat! We lopen ook nog even rond in de ESPN Zone, een soort arcade hal. Ook spieken we nog even binnen bij de Disney winkel, maar we zijn doodop. We besluiten terug te gaan naar het hotel, waar het lekker koel is door de airco. Om 23:00 uur gaan we slapen.

Totaal aantal miles gereden: 102

Maandag 6 augustus

 We staan om 8 uur op, om een lange dag te kunnen gaan maken in het Disneyland park. Wouter is al om 6 uur wakker. We besluiten te gaan ontbijten bij Mimi’s Café, een echte Amerikaanse diner. Wouter heeft eieren, bacon en aardappels, ik heb pancakes met warme vruchtencompote. We hebben de verkeerde stekker meegenomen, dus we gaan op zoek naar een winkel om een omvormer te kopen. Uiteindelijk vinden we bij Target een stekker voor $10,49. Om 11:30 uur gaan we het Disneypark in. Hieronder een korte omschrijving van alles wat we gegeten hebben: Een heerlijke satéstok met steak, Frozen lemonade van Minute Maid Strawberry, Choco pretzel, Chip cookie & Mc Donalds We voelen ons thuis in het park, het is wel vreemd. De indeling is anders, dus we moeten wel zoeken. Ook wel spannend. Hieronder een aantal attracties uitgelicht: Pirates of the caribbean – Deze hebben we ook in Parijs, maar in California wordt het verhaal andersom verteld. Men begint dus bij de legende te vertellen, en daarna hoe het begon. The Phantom Manor – In Parijs is het spookhuis in vervallen staat. Hier in California is het huis van buiten nog helemaal mooi en nieuw. En dan te bedenken dat het er al vanaf 1955 staat. The Enchanted Tiki Room – Deze attractie bestaat ook al sinds 1955. Het was een paradepaardje van Walt zelf, omdat het de eerste attractie was die volledig audio animatronic gestuurd werd. Deze attractie heeft bij ons een heel speciaal plekje gekregen The Indiana Jones – In tegenstelling tot Parijs is deze attractie wel heel erg mooi. Met 12 personen stap je in een hydrolische jeep, waardoor het lijkt dat deze echt rijdt. Met de jeep ga je in een redelijk rap tempo door The Temple of Doom. Supergaaf! The Matterhorn bobsleds – Deze kennen we niet in Parijs. Het is een soort bobslee die ook nog een stukje door het water gaat. Space Mountain – Deze stelt in California niets voor. Totaal niet te vergelijken met de SM2 in Parijs, maar deze is dan ook niet meer verbouwd. Innoventions – Dit is te vinden in Tomorrowland. Het is een attractie met allerlei gadgets van de toekomst, o.a. een show met Asimo, een door Honda ontwikkelde robot als hulp in huis. Daarnaast hebben ze in California meer attracties zoals Peter Pan, o.a. Toad’s Wild Ride, Alice in Wonderland, Winnie the Pooh. De storybook tellings wordt verteld door een medewerkster achterop de boot, leuk detail. Om 20:30 uur gaan we naar Fantasmic, een show met vuurwerk, projectie op water en allerlei verlichte boten, figuren etc. Echt supergaaf, niet te omschrijven! De vuurwerk show is overweldigend, zo fantastisch. Er wordt echt voor miljoenen de lucht in geschoten, zo iets moois hebben we nog nooit gezien! Om 1:00 uur zijn we terug op de kamer en vallen we allebei nagenoeg direct in slaap.

Gereden aantal miles: 14

Dinsdag 7 augustus

We staan op om 6:35 uur, dit is namelijk de dag van de early entry. Dit houdt in dat we een uur eerder het park in mogen. Een gedeelte is dan al geopend, voornamelijk in Fantasyland. We hopen dat Finding Nemo nu een beetje te doen is, maar ook dan staat er meteen 120 minuten wachtrij. We besluiten te gaan ontbijten bij River Belle Terrace in New Orleans, een gedeelte in het Disneyland park wat we in Parijs niet kennen. Wederom zijn het pannenkoeken en eieren, erg vervelend 😉 We gaan naar Splash Mountain, een combinatie van een bobslee en een waterbaan, soort van Splash zoals in Duinrell aan het einde. Hierin wordt het verhaal van Brer Rabbit verteld. We nemen bij The Enchanted Tiki Room een Whipfloat, dit is ananassap met softijs erin, erg lekker. De attracties die we bezoeken: Peter Pan Indiana Jones Winnie the Pooh Pirate island of Tom Sawyer Mark Twain radarboot Aladdin Storytale adventure – Een leuk optreden waarbij het verhaal verteld wordt van Aladdin Toon Town met Mickey’s house – Hier hebben we 45 minuten in de rij gestaan voor een foto met Mickey! Big Thunder Mountain Roger Rabbit’s cartoon spin Finding Nemo – We hebben “mazzel”. We hoeven “maar” 90 minuten te wachten. De attractie is heropend, met onder water in een onderzeeër waar het verhaal van Finding Nemo wordt geprojecteerd, erg mooi gemaakt.

Nadat we uit Disney komen, gaan we naar Radioshack, op zoek naar een omvormer voor de videocamera. Deze blijkt namelijk niet geschikt te zijn voor 110 volt. We vertrekken naar het Angel Stadium. Hier gaan we eerst even shoppen, tenslotte moeten we natuurlijk wel Angels kleding hebben. Wouter koopt een baseball jersey en een petje, ik een damesshirtje. Wat een beleving is zo’n wedstrijd zeg! Altijd gedacht dat baseball behoorlijk saai zou zijn, maar niets is minder waar. We zien de 7th inning stretch, dan gaat iedereen zich even uitrekken op het ritme van een vrolijk deuntje, “take me out to the ballgame”. Ook eten we garlic-parmasan fries en hot dogs met cola en bier. De Angels winnen van de Boston Red Sox met 10 tegen 4, wat een avond! Om 22:45 uur zijn we terug in het hotel.

 Gereden miles: 19,5

Woensdag 8 augustus

Vandaag gaan we naar het Disney California Adventure Park. We staan op om 7:30 uur. We kiezen ervoor om een keer te ontbijten in het hotel. Het is erg druk. Het ontbijt bestaat uit muffins, cornflakes, wafels en geroosterd brood. Om 8:30 uur zijn we in het disneypark, omdat het Adventure park nog niet geopend is. We zien een film over 50 jaar disney, gepresenteerd door Steve Martin. Daarna gaan we naar het andere park. De volgende attracties hebben we gezien: The Muppets 3D – eigenlijk mag dit zelfs 4D heten. Voor, achter, links en rechts van je gebeurt ook van alles. Er wordt vanuit de film een kanon afgeschoten, wat achterin de zaal ontploft. Monsters inc – Dit is ook een soort Peter Pan ride. Je gaat in een auto door het verhaal heen. Een gebouw met 4 attracties: Turtle Talk, een interactieve sessie op groot scherm met Crush van Finding Nemo, Animation Academy, leren tekenen, Character Close Up, een soort galerij der groten en de Sorcerer’s Workshop, uitleg over verschillende manieren van animatie. Aladdin the Musical om 12:20 uur – deze musical doet niet onder voor een Broadway musical. Het decor is fantastisch, de acteurs geweldig. Wat een stemmen zeg! It’s tough to be a bug 3D – Leuke 3D film over It’s a Bug’s Life. The Hollywood Tower of Terror – Deze attractie wordt geopend in januari 2008 in Parijs, dus voor ons een primeur. Om geen spoiler te vertellen nu, het is een lift en het gaat over het verhaal van de Twilight Zone, en de deuren naar buiten gaan open! Brrrrr… Redwood Creek Challenge Trail Golden Dream – een film met Whoopi Goldberg, waarbij de zuilen naast de film een gezicht krijgen en praten Brother Bear Ceremony – Hoe Koda zijn spirit krijgt Grizzly River Rafting – Soort Piranha van de Efteling, waarbij je in een rubber band boot van het water af gaat. Leuk detail was dat bij de ingang van de attractie stond: “You will get wet, you might get soaked!” Sun Wheel – Groot reuzenrad met ook schuivende bakjes, eng! Soaring California – Een fantastisch attractie waarbij je in een soort Imax theater meevliegt op een Deltawing.

Daarna gaan we terug naar het disneypark, waarbij we nog een paar attracties doen, die we nog een keer wilde doen. Dit om een beetje tijd te vullen tot de Disney’s Electrical Parade begint. Leuk om deze parade weer een keertje te zien! We gaan na de parade weer naar het Disneypark, om het vuurwerk en de Fantasmic show nog een keer te zien. We eindigen met Indiana Jones en Pirates of the Caribbean, daar kunnen we geen genoeg van krijgen! We eten nog wat bij Mc Donald’s, we zijn om half 2 terug in het hotel. We plannen nog even de route naar Las Vegas en gaan dan slapen.

Aantal miles: 0

Donderdag 9 augustus

Vandaag staan we om 8 uur op, pakken we de tassen in en halen we bij het ontbijt in het hotel nog wat voor onderweg. Om 9 uur gaan we op weg. We bezoeken onderweg Calico, een “ghosttown” uit de tijd van de goudzoekers. Het is niet echt een spookstad, want het krioelt er van de toeristen. Als we de auto uit stappen, schrikken we van de hitte. Het is tenslotte in de woestijn, 55°C !! Het is wel heel indrukwekkend om te zien hoe een stadje zo hetzelfde is gebleven sinds de 19e eeuw. Onderweg naar Las Vegas stoppen we nog bij een Outlet Shopping net voor Las Vegas. Dit is de eerste van een aantal bezoeken ! Om 17:30 uur komen we aan in Las Vegas. We besluiten de Strip even over te rijden, doordeweeks kun je dit nog wel doen. We gaan naar Circus Circus, een hotel op de noordkant van de Strip. Dit hotel heeft 3770 kamers. Wij zitten in de Main Tower, in kamer 965. Nadat we gedouched en weer fris zijn, gaan we naar het midden van de Strip. We eten voor $12,99 per persoon bij het Chinese Star Buffet, echt superlekker! Om 10 uur gaan we naar Hans Klok in Planet Hollywood Hotel en Casino. Erg indrukwekkende show en leuk om te zien dat Pamela Anderson leuk meedoet. Hans vraagt of er nog Nederlanders in de zaal zitten, en hij praat ook nog even met die mensen in het Nederlands. Om 23:30 uur is de show afgelopen, en zien we de fonteinenshow bij het Bellagio hotel. Daarna bezoeken we M&M’s World, een gebouw van 4 verdiepingen met alleen maar merchandise van M&M’s. Nooit geweten dat snoep zo immens populair kan zijn! Om 0:45 uur zijn we terug in het hotel.

Aantal miles: 282

Vrijdag 10 augustus We zijn opgestaan om 9:00 uur. We ontbijten in het hotel, wat een grote hoeveelheid keuze in eten, zeg! Van pannenkoeken tot gebakken eieren, van pizza tot pasta. We checken uit in het hotel. We kijken nog even rond bij het Adventure Park, het casino en de shops in het hotel. We gaan onderweg naar de Grand Canyon. Natuurlijk gaan we ook nog even shoppen in een Outlet Shopping. Hier vinden we ook een Disney Outlet! Onderweg naar de Grand Canyon gaan we natuurlijk ook naar de Hooverdam. Daar staat echt permanent file. Ook als wij er zijn. Gelukkig zijn ze een brug aan het maken voor het lokale verkeer en het vrachtverkeer, dus in de toekomst zal dit probleem een stuk minder zijn. We nemen deel aan de Powerplant tour, waarin verteld wordt hoe de Hooverdam werkt. We krijgen er verdieping te zien wat daar gebeurt, heel immens om te zien hoor! We kopen ook nog een souvenir foto en krijgen daarbij 2 stickers cadeau. We gaan een hapje eten bij Jack in the Box. We stoppen uiteindelijk bij de Mountain Side Inn Motel, wat aan de Route 66 ligt. Het motel is niet heel erg aantrekkelijk. Om te beginnen wilde de deur niet open, we krijgen de hoofdsleutel, omdat de kopie niet werkt. We hebben een hoop last van mosquito’s. We zijn in de staat Arizona, dus er is 1 uur tijdsverschil met Las Vegas (Mountain Time -8). We kijken nog wat televisie en gaan om 0:00 uur slapen.

 Aantal miles: 231,8

Zaterdag 11 augustus

We staan op om 9:00 uur. Vandaag gaan we naar de Grand Canyon. Om 9:30 uur gaan we op weg. Volgens de TomTom is het nog 1,5 uur rijden. Eigenlijk is het hier een uur eerder, maar de mensen in Arizona negeren de tijdzone. We ontbijten in Bedrock, bij Fred’s Diner. Deze camping met souvenirwinkel en ontbijtroom is helemaal in de stijl van de Flintstones. Ik neem de Egg & Ham sandwich met melk, Wouter neemt de Daily Special, french toast met bacon en koffie (voor slechts 5 dollarcent!) Om 10 uur komen we aan in de Grand Canyon, en om half 11 gaan we naar de IMAX film over de Grand Canyon. We kopen ook de DVD. Na de film gaan we met de auto op weg, we rijden de village route met verschillende uitkijkpunten. Wat ontzettend mooi is het hier, zeg! Wouter speelt nog even de held door op een rotspunt te gaan staan, maar ik blijf veilig achter de hekken. Op gegeven moment mag je niet verder meer met de auto, dus we parkeren deze en gaan verder met de bus naar Hermits Rest. Je kunt op- en afstappen van de bus wanneer je wilt. We staan bij een stop te kijken naar het uitzicht, en opeens begint het vanuit de vallei te regenen. Dit is een heel bizar gezicht. Ook de temperatuur neemt af. Als het ook begint te onweren, besluiten we toch terug naar de bus te gaan. Om 16:00 uur rijden we het park weer uit en eten we wat bij Wendy’s.

We gaan onderweg naar Las Vegas. De oorspronkelijke planning was om ergens onderweg nog te slapen, maar we hebben redelijk wat tijd over en besluiten in een keer door te rijden. Dit blijkt niet zo’n verstandige keuze. Eenmaal aangekomen in Las Vegas blijkt al gauw dat er weinig kamers nog beschikbaar zijn. Circus Circus zit helemaal vol, en ook andere betaalbare hotels hebben geen kamers vrij. We krijgen de tip in Circus Circus om te gaan kijken bij het Somerset Motel, net een straat achter de Strip, op 294 Convention Drive. Op het eerste gezicht lijkt het een erg goedkoop motel, vooral als je weet dat de prijzen op zaterdag in Las Vegas verdubbeld worden. Toch blijkt de kamer alles behalve cheap. Het is een mooie ruime kamer, met een groot kingsize bed. Er zit zelfs nog een keukentje in. De badkamer is mooi. We halen wat te eten bij McDonald’s, en eten dit lekker in de hotelkamer op. We douchen nog even en besluiten om 0:00 uur te gaan slapen.

 Aantal miles: 353

Zondag 12 augustus We staan op om 9:55 uur . We checken uit in het Somerset Motel en gaan naar het Sahara Hotel. We checken in en eten een ontbijt in het hotel. Ook in het Sahara hotel is het ontbijt ongelooflijk groot! Je kunt zelfs Indiaas of garnalen eten als ontbijt! We gaan op pad, we hebben een hoop te zien deze dag. Allereerst gaan we met de auto naar de Venetian. Op zich is het niet heel ver om te lopen, maar het is buiten 50 – 55°C, dus buiten doet de wind pijn aan je ogen. Het Venetian Hotel is helemaal in de Italiaanse stijl. Binnen kun je zelfs een gondeltochtje doen, het lijkt net of je in de buitenlucht bent. Via de Venetian gaan we naar Madame Tussaud’s. Dit is niet de eerste die we bezoeken, maar is bijzonder leuk. Bij de ingang staat de motor van GhostRider, de film met Nicolas Cage. We laten nog een foto maken met Elvis en de bakkenbaarden, erg hilarisch! We bezoeken het Mirage hotel met The Secret Garden of Siegfried en Roy en het dolphin habitat. In het dolfijnenverblijf is een jong dolfijntje geboren. In the Garden zijn verschillende katachtigen te zien die tot de witte varianten behoren. Helaas is het aquarium in de balie (20 m!) weg, omdat ze aan het verbouwen zijn. Hierna gaan we naar het Luxor hotel, een glazen hotel in de vorm van een piramide. Daarna gaan we naar Mandalay Bay, een hotel met een Shark Reef Aquarium binnenin. Hier krijgen we een soort audio tour met een kastje. Bij ieder aquarium staat aangegeven welke audiotrack hier bij hoort. Ook hebben ze een haaienaquarium waar je onderdoor kan lopen.

’s Avonds om 19:30 uur gaan we naar het optreden van de Platters, Coasters en Drifters, in het Sahara hotel. We zijn de jongsten in de zaal. Wat een optreden zeg! Helaas zijn niet alle orginele leden meer aanwezig, maar toch is dit optreden meer dan we hadden durven hopen! Ongelooflijk hoe zulke “oude” mannen nog zo’n geweldige show kunnen maken! We bezoeken Planet Hollywood, helaas hebben we geen tijd om er te eten, maar wel om te shoppen. Daarna gaan we naar de Mirage terug, om de vulkaan uitbarsting te zien. Het is een show in de fontein met licht en vuur, heel erg mooi! We lopen door naar Treasure Island hotel, waar voor het hotel 2 piratenschepen liggen. Hier wordt een show opgevoerd door een groep mannen en vrouwen, ook met vuurwerk en licht. Om 0:30 uur zijn we terug in het hotel.

 Aantal miles: 18,5

Maandag 13 augustus

 We staan op om 9:00 uur. We ontbijten in het hotel en checken uit. Daarna gaan we onderweg naar Sequoia National Park. We stoppen even om te tanken in Baker, daarna stoppen we in Tulare om een outlet shopping centre te bezoeken. We zijn al in de buurt van Sequoia. We stoppen bij het Quality Inn & Suites. We checken in en eten wat bij Carl’s Jr. Om 20:00 uur zijn we terug in het hotel. Hier maken we de tussentijdse schade op, $ 2200 !! Om 22:00 uur hebben we gedouched en gaan we slapen. Zo’n reisdag lijkt wel vermoeiender dan een dag van alles bekijken!

 Aantal miles: 369,5

Dinsdag 14 augustus

Opgestaan om 10:00 uur (uitgeslapen!) We checken uit en ontbijten bij Subway. We nemen allebei een footlong broodje, zodat we voor de lunch ook nog iets hebben. Vandaag gaan we het Sequoia National Park bezoeken. In dit park staan niet de hoogste, maar wel de grootste bomen van Noord-Amerika. Het is een bergachtig gebied, dus we komen op allerlei verschillende hoogten, met fantastische uitzichten. We lopen de Big Tree Trail, een wandeling van ongeveer 0,6 mile. Toppunt van Sequoia is de General Sherman Tree, deze boom is 84 meter hoog, 11 meter doorsnee en 31 meter omtrek. Om aan te geven hoe groot deze boom is, is er verderop in de vloer met stenen die zelfde doorsnee gelegd. Na Sequoia National Park gaan we door naar King’s Canyon National Park. Ook hier zijn de uitzichten fantastisch. We rijden door de bergen en gaan naar de Grizzly Falls. Dit zijn echte watervallen, zo mooi om te zien én te horen! We eten wat bij KFC in Fresno. Hierna gaan we op zoek naar een hotel, eerst bij het vliegveld, maar daar is het erg duur. We komen uiteindelijk uit bij een Motel 6, een keten hotels die door heel Californië te vinden zijn. Het is niet groot, maar het is schoon en netjes. We douchen, kijken nog wat televisie. Om 22:15 uur gaan we slapen.

Aantal miles: 227,8

Woensdag 15 augustus

 We staan om 7:30 uur op, en checken uit. Vandaag gaan we onderweg naar Yosemite National Park. We ontbijten bij Subway, om weer een helft mee te nemen het park in. Tenslotte is dit gezonder dan muffins, pancakes, eggs en al het andere Amerikaanse ontbijt. We beginnen bij Tunnel View. Hier is een heel mooi uitzicht langs de granietrotsen en de bossen. Daarna rijden we naar Glacier Point, het hoogste punt en een mooi uitzicht op de vallei. Vanaf hier zie je de Yosemite Falls (als ze niet opgedroogd zijn, zoals nu), de Royal Arches die gevormd zijn door de ijstijd en Half Dome, een van de grootste graniet rotsen. Ook Mirror Lake, wat te zien is vanaf Glacier Point, is droog. Dit komt doordat de Falls en het meer normaal gesproken gevormd worden door ijswater wat vanuit de bergen komt.

In augustus is al het ijs gesmolten in de bergen en valt het dus droog. We beloven elkaar dat we hier zeker nog een keer in april terugkomen om dit te zien. Ook de Nevada Falls kunnen we niet bezoeken, dit vanwege een bosbrand. Dat gedeelte van de vallei is afgesloten, een helikopter is de brand aan het blussen. We rijden via de bergen naar beneden, de vallei in. Eerst rijden we daar rond, daarna gaan we naar het Visitor Center. We krijgen het advies voor een wandeling van een half uurtje, de Cook’s Meadow Loop, waarbij je een mooi uitzicht hebt op de verschillende kanten van de vallei. Om 16:00 uur gaan we het park weer uit. We gaan onderweg naar San Francisco. We stoppen onderweg in Tracy, om nogmaals een bezoek te brengen aan een Outlet Shopping. Tenslotte hebben we niet voor niets van die lege koffers meegenomen. Alle kleding is hier zo ontzettend goedkoop! We halen wat eten bij Taco Bell en checken in bij een Motel 6, het is ondertussen 20:30 uur. We eten op de kamer en vallen niet heel veel later in slaap.

Aantal miles: 278,6

Donderdag 16 augustus

 We staan op om 8:30 uur. We checken uit en gaan op weg naar Oakland en op zoek naar ontbijt. We parkeren in de nette buurt van Oakland en ontbijten bij Starbucks. We wandelen even rond, en besluiten om naar nog een baseball game te gaan. We kleden ons om en rijden naar het McAfee Coliseum. De wedstrijd is om 12:30 uur, de Oakland Athletics tegen de Chicago White Sox. Het is toch wel heel mooi weer in het stadion, en we verbranden behoorlijk, maar hebben het, wederom, ontzettend naar onze zin. Uiteindelijk wint Oakland met 8-5. Na de game gaan we dan eindelijk naar San Francisco, via de Oakland Bay Bridge. We checken in in het Town House Motel aan Lombard Street. De envelop van onze vriend ligt al klaar met een brief, de bevestiging en de kaarten voor de wedstrijd van de 49’ers (American Football). We besluiten even bij te komen op de kamer. We zijn allebei toch behoorlijk verbrand en wachten tot de zon een beetje weg is. Dan lopen we naar Fisherman’s Wharf, dit is vanaf het hotel ongeveer 15 minuten lopen. Het loopt wel lastiger als je de hele tijd berg op, berg af gaat. We lopen eerst even rond langs alle winkeltjes in de haven. Dit zijn van die echte souvenir winkeltjes, heel leuk om te zien. Ook kijken we rond waar we zouden willen eten. We komen uiteindelijk terecht bij Cioppino’s, een Italiaans visrestaurant. We hebben allebei een caesar salade vooraf. Daarna neem ik de zalm met pesto, wouter heeft de hele zee in een soort bouillabaisse op zijn bord. Het smaakt voortreffelijk. Om 23:00 uur zijn we terug in het motel.

Aantal miles: 90,9

Vrijdag 17 augustus Vandaag staan we op om 9:30 uur. Het ontbijt in het motel is erg simpel. Er staat een kan koffie bij de receptie, en er liggen voorverpakte muffins. Straks nog maar wat ontbijten. Vandaag gaan we naar de San Francisco Zoo. Het is niet ver rijden, het ligt bij de kust. In de dierentuin ontbijten we eerst. Deze dierentuin staat bekend om de variatie aan beren die ze hebben, maar de rest van de dieren is ook heel leuk. De grizzly beren lijken zo van heel dichtbij toch wel lief. Ze zitten lekker op hun gemak in het zonnetje. Ook de ijsberen zijn druk in de weer, ze krijgen eten in een soort koker, zodat ze de moeite moeten doen om dit te krijgen. We komen er tijdens de lunch achter waarom de Amerikanen zo dik zijn, het gezonde eten in de dierentuin is drie keer zo duur als de corndogs, hamburgers en friet. Na de dierentuin gaan we naar Union Square, het winkelhart van San Francisco. Ik koop in Niketown een paar gympen voor slechts $55, -, waarvan ik zeker weet dat ze hier in Nederland niet te koop zijn. Daarna lopen we door naar Chinatown, wat hier in SF echt heel gezellig is. Het zijn heel veel snuisterijenwinkeltjes met spulletjes die echt niet duur zijn. Via Chinatown lopen we naar de St. Grace Cathedral, een soort Notre Dame van Parijs. Via Washington (avenue) lopen we dan terug naar de auto. We gaan terug naar het hotel, kleden ons om en gaan daarna gauw naar Pier 33 voor de Alcatraz Cruise richting The Rock. Er kunnen wel 300 mensen op zo’n boot! We varen om het eiland heen, zodat we eerst vanaf de boot mooi uitzicht hebben. Dan leggen we aan en worden we aan een tourguide toegewezen. Met deze tourguide lopen we omhoog, richting de gebouwen.

 Halverwege vertelt ze over de hoge kosten van het eiland in de tijd van de gevangenis, over de watertoren die iedere dag gevuld werd en over de gezinnen van de cipiers die op het eiland woonden. Als we boven komen, gaan we Alcatraz in, zoals een gevangene het in die tijd ook deed. We begonnen in de doucheruimte. Dit is dus in de film The Rock niet echt, het ziet er heel anders uit. Heel indrukwekkend. We krijgen een soort mp3 speler, waar de tour wordt verteld terwijl je rondloopt. Op de zogeheten audiotour wordt precies verteld hoe je moet lopen. Ook kun je de tour onderbreken door op pauze te drukken. Het verhaal wordt verteld door 4 cipiers en 4 inmates uit die tijd. Heel gaaf gedaan! Er wordt verteld over de gevangenen die een poging hebben gedaan om Alcatraz over te nemen, over de bewakers die gevangen zijn genomen en over 3 gevangenen die als enige een serieuze ontsnappingspoging hebben gedaan. Deze 3 mannen hebben met lepels door het beton heen gegraven, voor 3 jaar lang. Niemand heeft ze ooit nog terug gezien. De nuchtere mensen onder ons zeggen dat ze de oversteek in de baai van San Francisco niet overleefd hebben, omdat ze zichzelf ook 3 jaar hebben uitgehongerd.

Mensen die wat ruimer denken, zeggen dat ze overgestoken zijn naar Zuid Amerika. Echter, niemand kan het bewijzen. Buitengekomen gaat net de zon onder. Dit is, in combinatie met de Golden Gate Bridge, de Oakland Bay Bridge en de skyline van San Francisco adembenemend. Nadat de audiotour ten einde is, hebben we nog genoeg tijd over om een paar extra details te horen. Zo vertelt een parkranger over het verhaal van James Whitey Bulger, een van de beroemde ex-gevangenen van Alcatraz, die nu op de ten most wanted list van de FBI staat. We zien ook nog een stuk van de film over Alcatraz als natuurgebied, tenslotte leven er duizenden vogels en groeien er een hoop planten, bomen en bloemen. We maken nog wat foto’s by night van de skyline. Dan is het 9:25 uur en is het tijd om terug te gaan naar de boot. Terug aan land gaan we nog wat eten bij McDonald’s. Daarna gaan we terug naar de auto en naar het motel, waar we om 22:45 uur aan komen. We zijn helemaal bekaf en vallen snel in slaap.

Aantal miles: 26,9

Zaterdag 18 augustus

Vandaag is de grote dag van de American Football wedstrijd tussen de 49-ers en de Raiders, ook wel The Battle of the Bay genoemd, omdat de steden maar 20 minuten van elkaar vandaan liggen, allebei aan de baai. We staan op om 8:30 uur en “ontbijten” met een kop koffie, een glas jus d’orange en 2 muffins. Als eerste gaan we naar Pier 39, dit is te vergelijken met de pier van Scheveningen, maar dan in de buitenlucht. Er zijn allemaal leuke winkeltjes, waaronder ook een 2 verdiepingen hoge winkel van de NFL. Hier kopen we onze 49-ers gear voor de wedstrijd, voor mij een vest en een hemdje, voor Wouter een trui. Een petje hebben we al gekocht in L.A. We zijn gewaarschuwd dat het fris kan zijn in het stadion, vandaar dat we kiezen voor warmere kleding. We eten op de pier een Churro, dit is een wafelstok met suiker en kaneel, echt lekker! Ineens horen we zeeleeuwen geluid. We lopen naar de achterkant van pier 39 en zien daar de echte Californische zeeleeuwen in het wild! Ze liggen heerlijk op vlotten te zonnen. Er ligt zelfs een heel klein zeeleeuwtje bij! We gaan wat inkopen doen, dus we lopen nog een keertje door Fisherman’s Wharf, maar nu gewoon bij daglicht. We komen langs een chocolade winkeltje. Ze verkopen daar bevroren bananen met chocolade en nootjes er omheen. Die kunnen we natuurlijk niet laten liggen!

Het wordt tijd om naar de auto te gaan, we hebben nog zoveel te zien! We gaan naar Japantown. Dit is heel anders dan Chinatown, veel zakelijker. Zelfs de Japanse Pagode is modern. We gaan terug naar het motel, om ons om te gaan kleden voor de wedstrijd. Daarna gaan we naar het stadion. Daar is iedereen op de parkeerplaats aan het barbecuen. Wouter had via internet gesproken met een groep fans, en we gaan naar ze op zoek. Ze blijken een heel serieuze tailgate stand te hebben, zelfs met een cocktail bar. We doen een drankje bij ze, ze zijn heel blij om Nederlandse fans te ontmoeten. Om 17:00 uur wordt het tijd om het stadion in te gaan. We zien een groep cheerleaders en Wouter maakt een foto van mij met de groep. Ik vraag een van de cheerleaders of ze weet waar Ashley is. Dit is de schoondochter van onze vriend. Ze blijkt toevallig daar heel dicht in de buurt te zijn, bezig met promotie, en had ons niet verwacht. We zijn erg blij om haar eindelijk te hebben ontmoet en ik maak een foto van haar met Wouter. We halen onder het stadion wat te eten en gaan op zoek naar onze plekken. Het blijken fantastisch mooie plaatsen te zijn, die hij voor ons heeft uitgezocht. Het is een heel spannende wedstrijd, we zien zelfs nog Shaun Hill in actie. Hij was vroeger de quarterback voor de Admirals. Uiteindelijk winnen de 49-ers met 26 – 21. Men had gelijk wat de temperatuur betreft. Wat is het ’s avonds koud hier zeg! Onderweg terug komen we in de file terecht. We besluiten nog wat te eten en zijn om 0:15 uur terug in het motel.

Aantal miles: 30,8

Zondag 19 augustus

We staan op om 9:30 uur. Na de koffie met een muffin gaan we op weg naar het Golden Gate Park. Er blijkt hier een behoorlijke Tai Chi rage aan de gang te zijn. Overal zien we groepjes bezig. We lopen door naar de Japanese Tea Garden, het is hier heel erg mooi. Hier kopen we een paar cadeautjes. We lopen door naar Stow Lake. Hier kun je waterfietsen en roeien. We houden hier even pauze, Wouter bestelt een hot dog en ik neem een cookie. Dit blijken 2 chocolate chip cookies te zijn met vanille ijs er tussen, lekker! Als we uitgegeten zijn, lopen we een rondje om het meer en over het eiland wat in het midden van het meer ligt. Hier zien we ook nog schildpadden zwemmen! Op het eiland staat ook nog een chinees paviljoen, met een mooie waterval erbij. Tijd voor een kunstje zelf een foto maken! Tijd om terug te gaan naar de auto. We komen onderweg nog een Chinese optocht tegen. Met de auto gaan we naar de andere ingang van het park, op 3th avenue. Hier is onder andere het buffel verblijf. Door de warmte zijn de dieren erg lui. We lopen door naar het Wilhelmina Tulip park, met een echte Hollandse windmolen. De molen staat er inderdaad, maar in de bloementuin is geen tulp te bekennen!

Met de auto gaan we verder naar het Palace Of Fine Arts. We zien hier in de straat ook nog een heel mooi huis, waar we best zouden kunnen wonen (wel met huishoudster!). We stoppen bij een Wallgreen’s voor wat boodschapjes. Daarna gaan we gauw naar het motel om ons klaar te gaan maken voor de “date” met onze vriend. Om 17:10 uur komt hij ons ophalen en rijden we naar zijn appartement, wat ze op dat moment aan het verbouwen zijn. Dit is niet zijn standaard huis, alleen voor erbij. Het appartement ligt op Chestnut Street. Het wordt voorzien van alle mogelijke moderne snufjes, maar veruit het meest indrukwekkende is het uitzicht. Wanneer je naar het dakterras gaat, kun je de hele kustlijn van San Francisco zien, van brug tot brug. Hij wil ons graag een stukje oud San Francisco laten zien, dus we gaan met de auto naar Chrissy Fields. Dit is een wijk in de stad waar vooral jongeren wonen, omdat de huizen redelijk betaalbaar zijn. We wandelen een stuk over het strand, waar hij normaal nog wel eens zijn hond uit laat. Ook vanaf hier is het uitzicht over de baai en de bruggen adembenemend. We parkeren de auto bij zijn appartement en lopen naar Little Italy, een Italiaanse wijk in de stad. We komen terecht bij een schitterend authentiek Italiaans restaurant genaamd Ideal, met geweldig eten.

 We praten heel veel bij met hem over van alles en nog wat, het is echt een top avond. We hebben natuurlijk voor hem drop meegenomen uit Nederland, een mooie fles wijn gekocht in de buurt (is niet mee te nemen met het vliegtuig), een bouwhuisje van de Super de Boer zodat die wat kan knutselen op winteravonden. Dan wordt het tijd om terug te lopen naar zijn appartement. Omhoog!!!! Dat valt niet mee, zeg! Gelukkig heeft hij een route uitgezocht waarbij het ook een hoop trappen zijn. En wederom, het uitzicht is de moeite dubbel en dwars waard. Teruggekomen bij zijn appartement, brengt hij ons terug naar het motel, en is het tijd om afscheid te nemen. Maar zeker niet voor altijd! Om 23:00 uur zijn we terug in het motel.

Aantal miles: 29,2

Maandag 20 augustus

We staan op om 9:00 uur, nemen ieder 2 muffins bij het “ontbijt” van het hotel en checken uit. We gaan op zoek naar een plek waar we op de cable car kunnen stappen. We besluiten op te stappen bij het keerpunt. Op deze plek eindigt de baan en moet de cable car gedraaid worden. Dit gebeurt nog altijd met de hand. We reizen met de Powel & Hyde lijn mee, zowel de heen- als de terugweg. Onderweg komen we nog langs het appartement van onze vrienden. We winkelen nog wat en gaan daarna terug naar de auto. Vandaag gaat de route over Highway 1, de kustroute van San Francisco naar Los Angeles. We komen door een plaatsje Gilroy, waar we nog maar een Outlet Centre bezoeken. Daar besluiten we ook wat te eten bij Denny’s. Daarna rijden we door naar Watsonville en door naar Monterey. We brengen een bezoek aan het Monterey Bay Aquarium, een aquarium wat oorspronkelijk door een vader cadeau is gedaan aan zijn dochter, een biologe. Ze hebben daar heel veel soorten vissen, van heel klein tot heel groot. We zijn erg onder de indruk. Ook hebben ze een verblijf voor otters en een voor pinguïns. In de zee buiten zien we nog een zeehond, en kunnen we via een kijker ook zeeleeuwen zien op de boei in de verte. We lopen nog even rond en gaan daarna gauw weer verder, het is een drukke dag.

We komen bij de 17-mile Drive, een route door een stuk landschap aan zee, waar een hoop heel dure huizen en luxueuze golfbanen te vinden zijn. Onder andere Pebble Beach is hier te vinden. De stranden zijn erg mooi, de zee helder en de golven hoog. Hier zou ik wel willen wonen! Ook bezoeken we een van de Spaanse missieposten in Carmel. Het gebouw is heel erg goed gebleven door de jaren heen, het wordt goed onderhouden. We worden ineens omringd door een hoop Italianen, dus gaan verder. Dit is ook het moment dat we eigenlijk hadden moeten stoppen met reizen voor deze dag. We rijden namelijk nog een stuk verder, en komen in de bergen terecht. De hotels die we tegen komen, hebben geen kamers meer beschikbaar. Het wordt ook donker, wat de route een stuk lastiger maakt, met alle scherpe bochten en smalle wegen. Uiteindelijk rijden we 150 km verder met de zee direct naast ons, voor 2 uur lang. We halen wat te eten bij Taco Bell en checken in in Motel 6 in Morro Bay. Om 23:00 uur zijn we eindelijk op de kamer. Op het nieuws zien we op het Weather Channel alle berichten over hurricane Dean, die In Mexico aan land zou gaan. Daar is een vriend van ons op vakantie! We hebben een sms bericht gestuurd, en hij bericht de volgende ochtend terug dat alles in orde is. Uiteindelijk vallen we om 1:00 uur in slaap.

Aantal miles: 286,7

 Dinsdag 21 augustus We staan op om 9:00 uur, kleden ons aan en checken uit. We gaan vandaag op weg naar Santa Barbara. We rijden opnieuw over de Highway 1, langs de kust. De zee ziet er overdag toch een stuk vriendelijker uit. We ontbijten bij Broadway Bagel Café, eindelijk weer eens iets gezonds. Wat is een smoothie lekker zeg! Daarna vervolgen we onze weg langs de kust. In Santa Barbara gaan we een pier op, wat een mooi uitzicht! Als we uitgekeken zijn, gaan we gauw verder. Ook deze dag is volgepland. We willen ergens bij een strand stoppen, maar het is erg mistig. Dit is een bekend euvel in de bergen. Uiteindelijk stoppen we pas bij de Malibu Lagoon. We besluiten om de auto te parkeren en even lekker langs het strand te wandelen. Voelen we toch nog even de zee en het zand aan onze voeten. Bijna de hele bevolking surft hier, en we zijn erg verbaasd over de kunsten die men daar allemaal mee kan uithalen. Malibu Lagoon zelf zit vol met vogels, vooral meeuwen en pelikanen. We zijn nu zo dichtbij Los Angeles, dat we nog wel een baseball wedstrijd kunnen meemaken. We komen in de file terecht richting Angel Stadium. We stoppen tussendoor nog voor een lekker ijsje, het is hier lekker warm. We komen net op tijd aan bij het stadion, krijgen we bij het binnenrijden van de parkeerplaats te horen dat het uitverkocht is!

We hoeven geen $8, – te betalen voor het parkeren en krijgen een briefje onder de ruitenwisser met “EXIT”. We geven ons niet zo maar gewonnen, en parkeren toch de auto. Bij de ticketboxen blijkt dat we mondjesmaat toch wat kaarten vrij komen en we bemachtigen 2 kaarten voor $9, – per stuk! De plaatsen blijken nog goed te zijn ook! De Angels winnen van de Yankees met 18-9, wat een wedstrijd! Ik ben heel blij dat we deze wedstrijd toch nog meegemaakt hebben, het is echt tof om een Grand Slam te zien, gemaakt door Garret Anderson. (En natuurlijk nog een laatste keer garlic-parmasan fries gegeten! J) Nu we toch in Anaheim zijn, gaan we ook nog even naar Downtown Disney, om het beeld van de dwergen te kopen en een disneyhorloge als verjaardagscadeau. We tanken en gaan naar een Motel 6 bij het vliegveld. We herpakken onze tassen om ze klaar te maken voor de reis terug. Om 3:00 uur gaan we slapen.

Aantal miles: 308

Woensdag 22 augustus KL 6312 11:50 uur vanuit LAX KL 6056 21:30 uur vanuit MIN Opgestaan om 8:00 uur, uitgecheckt en de auto om 9:00 uur terug gebracht. We gaan per shuttlebus naar terminal 2. We checken in en brengen onze tassen weg. Daarna gaan we door de douane. Wouter vergeet zijn telefoon in het bakje te leggen, dus hij mag nog even extra gecontroleerd worden. We ontbijten bij Starbucks, lopen door wat winkeltjes en zijn daarna gaan wachten. Om 12:30 uur kunnen we boarden. Uiteindelijk stijgen we op om 1:10 uur. We landen na 3 uur vliegen om 6:10 uur lokale tijd (2 uur tijdsverschil) op St. Pauls, Minneapolis. We kijken daar rond, lopen door wat winkels en eten bij de Mac. Om 9:45 uur vertrekken we weer. Uiteindelijk komen we de volgende dag om 12:20 uur aan in Amsterdam. Deze vakantie was heel intensief, maar heel bijzonder. We kunnen zeker een aantal hele mooie en imposante plaatsen bijschrijven in het verslag van ons leven.

Aantal miles: 1,3

 © USA4ALL & Wouter van Zutphen

Reisverslag L.A. 2007

door USA4ALL leestijd: 28 min
0
%d bloggers liken dit: