In Amerika is de Super Bowl is een meer dan belangrijke gebeurtenis. Of je nu van football houdt of niet, je komt er niet omheen. Het hele land staat op z’n kop en qua eten wordt het zo af en toe vergeleken met Thanksgiving; het is namelijk een typisch festijn dat je met vrienden en familie viert. Misschien iets meer met vrienden en buren dan met familie, maar de culinaire invulling is belangrijk. Bij de supermarkt kun je bijna ‘alles’ in groot formaat bestellen, zelfs sandwiches van ruim een meter. Een reporter op de radio waarschuwde dat het hoofd ingrediënt toch wel het spel was en niet de feestjes eromheen. Het moet een ‘kijk’ evenement blijven en geen ‘party’ evenement. Maar ja er moet wel gegeten worden, was het antwoord, of je nu wel of niet kijkt.
Maar wat eten ze zoal tijdens die Super Bowl en wat kunnen wij er straks bij het songfestival of een of andere familie-show van overnemen. Ik zou de Oven Roasted Chicken Shoarma maken, ideaal om bij de tv te eten. Je zet de bijlagen op tafel en iedereen stelt zijn eigen pitabroodje of wrap samen.
Kipvleugeltjes en drumsticks doen het ook altijd goed op dit soort avonden. Maar de clam dip vond ik toch wel erg lekker. Bij de Superbowl wordt er ook altijd iets speciaal gemaakt voor de finalisten. Zo hadden de zalmburgers grote aftrek bij de fans van de Seahawks. Misschien een idee om bij het songfestival je de drie favoriete landen aan een gerecht te koppelen.
Dat de Amerikaanse keuken lekker is, hoef ik jullie als lezer van deze site niet te vertellen, maar wanneer een Amerikaanse chef de tweede plaats wint op de belangrijkste kookwedstrijd (Bocuse d’Or) in Frankrijk, moet dat de ‘ongelovigen’ ook aan het denken zetten. Deze kookwedstrijd, door de bekendste Franse chef Paul Bocuse in het leven geroepen, wordt ook wel de culinaire Olympische Spelen genoemd. Dit jaar won Phil Tessier, the executive sous-chef van het bekende restaurant the French Laundry in California. Dit was nog nooit gebeurd in de 28 jaar dat deze wedstrijd in Lyon wordt gehouden. Ze krijgen 5 uur en 35 minuten de tijd. Voor het oog van de jury en ongeveer 2700 man publiek maken ze een vlees en een visgerecht met garnering. Alle chefs krijgen dezelfde ingrediënten, maar doordat ze dit al een paar maanden voorafgaand aan de wedstrijd weten, is het niveau waanzinnig hoog. Als je dit wint, kun je in de culinaire wereld in ieder geval niet meer kapot.
Dan is er weer een culinaire hype in Amerika; bleekselderij. Vorig jaar was het nog kool in allerlei soorten, maar dit jaar zijn er weer veel restaurants die gaan experimenteren met bleekselderij. Ik ben er blij mee, want bleekselderij is gezond. Je kunt het rauw eten of kort koken, dat is behoorlijk simpel toch. Ze bevat vitaminen, mineralen en kalium, en hoewel er natrium in zit schijnt het toch bloeddrukverlagend te werken. Dat bleekselderij ook al in 1910 populair was bewijst het klassieke recept ‘gemarineerde bleekselderij salade’ van Victor Hirtzler, toentertijd de chef in het St. Francis Hotel in San Francsico. Als je het leest, begrijp je niet zo goed waarom dit zo’n bekend recept is geworden. Simpeler kan niet. Gewoon een keer proberen.
Zoek een tv programma uit, nodig vrienden en buren uit en maak vooral veel plezier.
Nelleke van Lindonk
Gemarineerde bleekselderij salade (Marinated Celery Salad) van Victor Hirtzler
6-8 personen
700 gram struiken bleekselderij, blad bewaren en de stengels in stukjes van ca. 8 cm lang
750 ml kippenbouillon
3 eetlepels mosterd
1,5 theelepel suiker
2 eetlepels olijfolie
1,5 eetlepel gehakte bieslook
Leg de stengels in één laag in een grote koekenpan en giet er zoveel bouillon over dat ze net onderstaan. Breng aan de kook, Zet het vuur laag en sudder zachtjes afgedekt tot de bleekselderij zacht is, 8 tot 10 minuten. Doe alles in een schaal en laat afkoelen in 2 tot 3 uur.
Klop de mosterd, suiker en 4 eetlepels vocht van de schaal. Klop er dan de olie door en breng op smaak met zout en peper. Roer de bieslook erdoor en laat de dressing afgedekt staan. Doe de bleekselderij met een schuimspaan op 6 bordjes. Druppel de dressing erover en bestrooi met selderij blad.
Oven Roasted Chicken Shoarma
6-8 personen
2 citroenen, uitgeperst
130 ml olijfolie
6 knoflooktenen, fijngehakt
zout en peper
3 theelepels gemalen komijn
3 theelepels paprika
1 theelepel kurkuma (koenjit)
snufje kanaal
pepervlokken (naar keuze)
1 kilo kipfilet
1 grote rode ui in kwarten
3 eetlepels gehakte peterselie
pitabroodjes of wraps
Bijlagen: tomaten, komkommer, geroosterde blokjes aubergine of courgette,
saus (bijvoorbeeld een mengsel van yoghurt, mayonaise, ketchup en wat gehakte knoflook), bbq saus, hete saus, olijven, feta, rijst, en wat je nog meer lekker lijkt.
Maak eerst de marinade: Meng in een kom het citroensap, de 120 ml olijfolie, knoflook, 1,5 theelepel zout en 1,5 theelepel peper, komijn, paprika, kurkuma, kaneel en pepervlokken. Leg de kip er in, dek af en bewaar 1 tot 12 uur in de koelkast.
Verhit de oven tot 210 graden. Beleg een bakblik met bakpapier en vet dat een beetje in met olijfolie. Voeg de stukken ui bij de kip en de marinade en schep even door. Haal de kip en ui uit de marinade en leg op het bakpapier en spreid het een beetje uit.
Rooster de kip in de oven in ca. 20 tot 25 minuten lichtbruin aan de buitenkant. Haal uit de oven en laat 2 minuten rusten. Snijd de filet dan in stukjes en leg met de stukken ui op een schaal. Bestrooi met peterselie.
Samen tv kijken – Amerika Culinair