De staat Colorado grenst in het noorden aan Wyoming en Nebraska, in het oosten aan Nebraska en Kansas, in het zuiden aan Oklahoma en New Mexico en in het westen aan de staat Utah. Colorado behoort tot de zogenaamde Rocky Mountain States. Er wonen 3 miljoen mensen in de staat Denver is de grootste stad van de staat en tevens de hoofdstad. Colorado is qua natuur één van de mooiste staten van de gehele VS. Onder andere de bekende skigebieden Aspen en Vail liggen op het grondgebied van Colorado. De Rocky Mountains lopen zo ongeveer door het midden van de staat van noord naar zuid. Ook Mount Elbert ligt hier, met 4399 meter boven de zeespiegel het hoogste punt van de gehele Rocky Mountains. In deze staat ligt het Rocky Mountain National Park en ook het Mesa Verde National Park. In het laatstgenoemde park vindt men aan de voet van steile rotswanden uitgehouwen woningen uit de Indiaanse cultuur.
Mesa Verde National Park
In het zuidwesten van de staat Colorado kunt u dit park vinden. Het 211 vierkante kilometer tellende park werd in 1906 gecreëerd. Het park beslaat een majestueus plateau dat oprijst uit de woestijn die het berglandschap van Colorado omzoomt. De bekendheid van dit park is te danken aan de rotsnederzettingen en anders sporen die de vroegere bewoning van dit gebied aangeven. In september 1978 werd het park door de UNESCO verheven tot World Cultural Site. Ongeveer vijftienhonderd tot dertienhonderd jaar geleden vestigde zich hier een groep indianen. De cultuur kwam tot bloei maar om nog onopgehelderde redenen lieten ze omstreeks het einde van de dertiende eeuw hun nederzetting in de steek. Vrijwel alle, of op z’n minst erg veel, persoonlijke bezittingen bleven achter bij de nederzetting. Een deel van deze artefacten wordt met zorg bewaard in het park. De archeologen die als eerste de nederzetting onderzochten gaven aan de indianen de naam van Mandenmakers mee vanwege hun uitstekende bekwaamheid in het vlechten van manden. Ook maakte de indianen aardewerk maar dat was van aanzienlijk mindere kwaliteit. In het begin woonde de indianen in zogenaamde Pithouses, woningen die in de grond werden uitgegraven waardoor de wanden van de kuilen als muren fungeerden.
Deze kuilwoningen vormden kleine dorpen, gewoonlijk onder de oppervlakte van de Mesa – zoals een tafelplateau wordt genoemd. In sommige gevallen bouwden ze hun woningen in de grotten in het gesteente. In de rode, zware door de wind bestormde bodem van de Mesa verbouwden de indianen gewassen als maïs, bonen en pompoenen. De huisdieren waren honden en kalkoenen maar ook vogels die voor hun veren werden gefokt. Van de kalkoenveren werden dekens gevlochten voor de strenge wintermaanden. Eeuwenlang ging het de mandenmakers voor de wind maar omstreeks het midden van de 8ste eeuw begonnen hun nakomelingen, de Pueblo Indianen, hun huizen bovengronds te bouwen. Hiervoor gebruikte ze palen om de omvang van het huis te bepalen. Vervolgens vlochten ze dwarsverbindingen tussen deze palen en vervaardigden het dak op dezelfde manier. Over het huis kwam een dikke leemlaag om het waterdicht te maken. Voor het jaar 1000 verdrong het metselwerk de traditionele bouwwijze van vlechtwerk en leem. Ze bouwden nu stevige, compacte behuizingen in de vorm van een flatgebouw. Sommige behuizingen waren wel drie verdiepingen hoog met meer dan 50 vertrekken. In veel gevallen werden deze huizen rond binnenplaatsen gebouwd, waaronder kivas (grote ceremoniële ruimten) waren uitgegraven. Rond de 12de eeuw is er iets gebeurd wat er voor zorgde dat de levenswijze van de indianen grondig veranderde. De behuizingen werden verlaten en men vestigde zich in de grotten in de rotswanden van het tafelplateau. Deze rotswoningen waren een lastig bereikbare maar goed te verdedigen plek. Naar de redenen voor deze verhuizing kan alleen maar worden gegist. Het meest aannemelijke is dat de verhuizing plaatsvond vanwege oorlog met een andere stam. Dat de verhuizing defensieve redenen had is in ieder geval een feit. De bewoning duurde nog geen eeuw want aan het eind van de 13de eeuw verlieten de indianen Mesa Verde voorgoed.
Rocky Mountains / National Park
In het noorden van de staat Colorado vindt u het Rocky Mountain National Park met een zeer gevarieerd landschap. Het park ligt aan weerskanten van de Continental Divide en telt meer dan honderd bergen van meer dan 3350 m hoog. Het park werd in 1915 gecreëerd en de oppervlakte van het park bedraagt 1068 vierkante kilometer..
De Rocky Mountains vormen het belangrijkste gebergte van Noord Amerika en strekken zich vanuit het hart van de staat New Mexico over een afstand van 4800 km uit naar het noordwesten van Alaska. Mount Elbert in Colorado is met zijn 4399 meter de hoogste berg van de Continental Divide, . Deze laatste scheidt de rivieren die afwateren naar de Atlantische Oceaan en de Noordelijke IJszee van diegene die afwateren naar de Stille of Grote Oceaan. De benaming Great Divide wordt wel eens gehoord waarmee het gehele stelsel van bergruggen wordt bedoeld dat in het verlengde van de Rocky Mountains ligt. De hoge en ruige bergruggen vormden voor de kolonisten die naar het westen trokken een onoverbrugbare barrière. Naast de Rocky Mountains ligt het Glacier National Park en Yellowstone National Park voor een deel over de Continental Divide. Het park heeft enkele van de hoogste bergen van de Verenigde Staten op zijn grondgebied en is een waar mekka voor de alpinist. Maar ook liefhebbers van trektochten door de wildernis kunnen hier volop genieten. In de zomer is het druk in het park vanwege de diepe ravijnen en bijzonder mooie meren die het park rijk is. In de winter zijn over het algemeen de meeste wegen in het park gesloten vanwege zware sneeuwval.
De vlag van Colorado
Veel westelijke staten hebben een makkelijk te herkennen vlag. Zo ook in het geval van Colorado. De rode C in de vlag staat voor de staatsnaam, de staatsbloem (columbine) en de bijnaam (Centennial State). De letter is gekozen vanwege het feit dat Colorado in 1876 bij Amerika kwam en een “centennial” lang onafhankelijk was. Het rode, witte en blauwe in de vlag komen ook voor in de Amerikaanse vlag en het blauw, geel en wit komen voor in de staatsbloem. De C is rood omdat dit de herinnering aan het Spaanse woord Colorado in ere houdt. Colorado is het Spaanse woord voor rood. Het ontwerp van de vlag staat op naam van Andrew Carlisle Johnson.
Staatsleus Colorado: The Centennial State
Lid van de unie sinds: 1 augustus 1876