Ready, start, dough! Zo begon afgelopen week een artikel in de Washington Post, want 6 februari (2011) was de grote dag: Super Bowl Sunday. Dit jaar speelden de Pittsburg Steelers tegen de Green Bay Packers uit het plaatsje Greenbay in Wisconsin. Pizza is op die dag een van de vijf meest gegeten gerechten in Amerika. Waarom pizza? De reden is simpel; je kunt pizza gemakkelijk delen, pizza is niet duur en iedereen houdt ervan. Een van de andere dagen dat er veel pizza wordt gegeten is Halloween en de dag voor Thanksgiving. De pizzaketen Papa John’s (3.200 restaurants) verwacht er miljoenen te verkopen. De run op bloem, het basis bestandsdeel van pizza, is dan ook groot. Papa John’s begint dan ook al in December maatregelen te nemen voor de Super Bowl. De logistiek van het  kopen en verdelen van alle ingrediënten is natuurlijk een klus. Om even een ideetje te krijgen van de hoeveelheden: ze verdelen 1 miljoen kilo kaas en 160.000 kilo pepperoni (een Amerikaanse soort salami) over hun vestigingen. Dat is logistiek inderdaad even goed uitkienen, want zonder pizza zitten met de Super Bowl is ondenkbaar.

Afgelopen Kerst kreeg ik van mijn vriending Vera uit Amerika het boek ‘A Taste of Tradition, Favorite Recipes from St. Labre Indian School’. Een boek vol recepten, verzamelt en uitgegeven ter gelegenheid van de viering van het 125-jarig bestaan van de St. Labre school. De school staat in het dorpje Ashland in Montana en de recepten komen van ouders, leraren, (oud)leerlingen en mensen uit het dorp, de meeste ‘auteurs’ hebben een Indiaanse achtergrond. Er zijn overigens veel scholen en instituten in Amerika die ter gelegenheid van hun zoveeljarig bestaan een kookboek uitgeven. Sommige van deze boeken zijn zo goed dat ze in de prijzen vallen in het normale uitgeefcircuit.

Het was heerlijk om het boek te bekijken en ik heb gezocht naar typisch Amerikaanse receptuur en ben aan het uitproberen gegaan. Er is niets blits aan het kookboek; het is een losbladig systeem in een ringband, heeft geen mooie plaatjes, maar er straalt een leuke saamhorigheid van uit. Sommige recepten hebben wat mij betreft zeer merkwaardige combinaties van ingrediënten, typisch Indiaans zoals de Dry Meat Soup van Edna Red Fox Seminole: 8 stukken gedroogd herten- of rundervlees  wordt samen met water, 8 aardappelen en 4 repen gezouten varkensvlees een paar uur gekookt. En dat is dan de soep. Simpeler kan het toch niet. Edna schrijft er nog bij dat ze gedroogd hert of buffel het lekkerst vindt. Hertenvlees is iets makkelijker te snijden dag gedroogde buffel. Buffel  maakt het mes bot.

Maar ik ben natuurlijk ook een aantal leuke recepten en kooktips tegengekomen; hieronder staan ze. Ik eindig met een mooi en makkelijk recept van geroosterde aubergine in een salade.

Aan het werk maar weer.

Nelleke

Delbert’s Delicious Dip

225 gr roomkaas

1 klein bekertje zure room

5 eetl. suiker

5 eetl. bruine suiker

2 eetl. (Maple) siroop (je kan hier stroop voor gebruiken)

Alle ingrediënten mengen. Kloppen tot een gladde dip en koud laten worden. Serveren met fruit, zoals stukjes appel.

Bij de helpful hints in het boek stond nog: think outside the bowl, server je dip in kleurrijke kommen of in bijvoorbeeld uitgehold brood, uitgeholde paprika’s of kool. Weer eens wat anders.


Tortilla Pinwheels

300 gr Hüttenkäse

1 theel. citroensap

250 gr roomkaas

1 klein blikje (ca. 100 gr) groene pepers, uitgelekt en kleingehakt

23 zwarte olijven, ontpit en gehakt (in het boek staat echt dit aantal)

125 gr geraspte kaas

1 theel. zout

2 bosjes bosuitjes, in stukjes

5 tortilla’s (doorsnee ca. 25 cm)

Meng de Hüttenkäse en citroensap tot een zacht massa. Meng nu de rest van de ingrediënten, behalve de tortilla’s, goed door elkaar. Verdeel over de 5 tortilla’s en besmeer de tortilla tot aan de rand. Rol ze nu strak op en verpak ze per stuk in gladfolie. Laat ze 4 uur in de koelkast koud worden en snijd ze vervolgens in plakjes. Serveer met een scherp sausje.

Hamburger soup

450 gr. hamburger (daarmee wordt bedoelt: het vlees voor hamburgers)

1 gehakte ui

2 geschilde en in stukjes gesneden aardappelen

2 stengels selderij in stukjes

1 klein laurierblad, verkruimeld

5 theel. zout

1 theel. peper

halve winterwortel in plakjes

1,5 liter water

6 dl tomatensap

1 theel. gedroogde tijm

½ theel. gedroogde basilicum

geraspte pittige kaas

Bak het hamburgervlees en de ui lichtbruin. Dat doen ze dus niet in vet, omdat van het vlees van de hamburger het vet vanzelf komt als je het vlees bakt. Zorg ervoor dat je het vuur dan niet te hoog zet, anders verbrandt het onmiddellijk. Voeg de rest van de ingrediënten toe, behalve de kool. De kruiden zijn ‘de soul of the soup’, zegt het recept, dus vergeet ze niet en kruid de soep ruim. Breng aan de kook en sudder 1 uur met het deksel op de pan. Doe de kool er na een uur bij en sudder verder tot de kool beetgaar is (ca. 15 minuten).

Serveer de soep in kommen en bestrooi met geraspte kaas.

Ghost Bread

225 gr bloem

4 theel. bakpoeder

½ theel. zout

2,4 dl warm water

Het is belangrijk dat je warm water gebruikt. Meng de droge ingrediënten en voeg dan snel het warme water toe. Kneed een beetje en leg het deeg in een matig warme koekenpan die licht met olie of vet is ingesmeerd. Duw het deeg naar beneden met een spatel. Als het deeg bruin is aan de onderkant, keer het ghost bread dan om.

PS. Dit brood werd gemaakt wanneer de Indianen op de vlucht waren voor soldaten. Het was makkelijk en snel te maken.

Nog een tip uit de helpful hints: Wanneer je iets frituurt en je wilt dat de olie niet zo erg gaat spatten, strooi dan wat zout of bloem in de pan voordat je gaat frituren

 

Gegrilde auberginesalade

2 aubergines (samen 700 gr.)

3 eetl. olie

1 theel. zout

4 handjes waterkers of andere groene sla

Dressing

3 eetl. sojasaus

1,5 gehakte knoflookteen

1,5 theel. suiker

1,5 eetl. sesamolie

3 eetl. olijfolie

1/2 theel. Tabasco

Verhit de oven tot 200 graden.

Schil de aubergines en snijdt ze in de lengte in plakken van ca. een halve cm dik (ongeveer 20 plakken).

Smeer 1 of 2 nonstick ovenbladen in met de olie (of beleg ze met aluminiumfolie) en leg de plakken aubergines erop. Druk voorzichtig op de plakken zodat de olie er aan komt en draai ze om. Ze moeten aan beide kanten licht met olie zijn.

Strooi het zout erover. Bak 20 tot 25 minuten tot de plakken zacht en licht bruin zijn.

Meng voor de dressing alle ingrediënten in een kom en klop tot een gladde saus.

Verdeel de gewassen waterkers over 4 borden. Vouw de aubergineplakken mooi dubbel en schik ze op de waterkers.

Verdeel de dressing vlak voor het opdienen over de aubergine.

Gegrilde groentes

Zo kan je verschillende groentes roosteren. Wanneer je een mengsel maak van knolgroentes (wortel, pastinaak, enz.) schil ze dan eerst en snijd ze in dezelfde grootte. Meng ze licht met olijfolie of zonnebloemolie en bestrooi met zout en peper. Leg ze dan op het ingevette bakblik en rooster ze in 35 tot 45 minuten gaar. Wel af en toe even omscheppen, zodat ze aan alle kanten roosteren.

Super bowl en de pizzaverkoop