Het hangt al sinds het begin van het presidentschap van Donald Trump als een donkere wolk boven het Witte Huis: Het Rusland-onderzoek. Het onderzoek van speciale aanklager Robert Mueller loopt nog steeds, maar onlangs werden de eerste personen die voor de campagne van Trump hebben gewerkt aangeklaagd.

Er zijn grofweg vier verschillende mogelijkheden naar de beïnvloeding van Rusland in de verkiezingen van 2016 ten gunste van Donald Trump.

1. De Russen hebben de Amerikaanse verkiezingen van 2016 beïnvloedt door advertenties andere propaganda te plaatsen op onder andere Google, Facebook en Twitter.

2. Medewerkers van de Trump campagne hebben actief contact gezocht en gehad met Russische regeringsfunctionarissen om informatie te krijgen over Hillary Clinton en het Kremlin faciliteerde dit.

3. De medewerkers van Trumps campagneteam hebben actief samen gewerkt met de Russen om de presidentsverkiezingen te beïnvloeden ten gunste van Trump, maar Donald Trump wist hier niets van.

4. Donald Trump wist dat zijn campagneteam contact had met de Russen en met hen samenwerkte en hij vond dit goed.

Het eerste punt is nu al bewezen. Topfunctionarissen van Google, Facebook en Twitter moesten onlangs voor het Congres verschijnen en het Congres publiceerde propaganda die rond de verkiezingen zijn gepubliceerd op internet en sociale media platformen.

waar rook is... - propaganda US elections 2016

Hebben de medewerkers van Trumps campagneteam actief contact gezocht met Russische functionarissen? Ja, dat is gebeurd, Of dit in opdracht van het Kremlin was is niet duidelijk.

Paul Manafort, Trumps campagne manager, Donald Trump Jr. en Trumps schoonzoon. Jared Kushner, spraken in de Trump Tower met de Russische advocate Natalia Veselnitskaja. Zij zou belastende informatie hebben over Hillary Clinton en Donald Jr. was daarin geïnteresseerd. Donald Jr. zegt dat het geen bruikbare informatie was, maar hier is sprake van een duidelijk contact en ontmoeting tussen Russische officials (Veselnitskaja behoort tot de entourage van Poetin) en de directe entourage van Trump.

Ook Michael Flynn, de nationale veiligheidsadviseur die vroegtijdig het veld moest ruimen omdat hij loog over contact met de Russische ambassadeur Sergei Kisljak, wordt waarschijnlijk door Mueller aangeklaagd. Waarom Flynn over zijn contacten met Kisljak loog blijft onduidelijk.

Jared Kushner, de man van Trumps dochter Ivanka, had ook contact met de Russische ambassadeur en sprak over het opzetten van een geheim communicatiekanaal tussen het Trump en Moskou. Kushner die de hoogste security clearance heeft, vergat zijn contacten met Kisljak meerdere malen te melden toen deze clearance werd aangevraagd.

Buitenland adviseur George Papadopoulos is door Robert Mueller aangeklaagd. Deze naam kwam nog niet eerder voor. Volgens de Trump campagne was hij iemand die vooral koffie haalde geen invloed had, maar Mueller denkt daar toch anders over. Mueller kwam er achter dat Papadopoulos heeft geprobeerd om ontmoetingen tussen Trump en Russische functionarissen te regelen. Papadopoulos loog hierover tegen de FBI, maar besloot, in ruil voor strafvermindering, mee te werken.

De naam van Papadopoulos is nog om een andere reden interessant. Zijn naam wordt namelijk samen genoemd met die van de minister van Justitie Jeff Sessions. Sessions ‘vergat’ tijdens een hoorzitting van de Senaat onder ede te vermelden dat hij contact had gehad met de Russische ambassadeur. Hij besloot zich buiten het Rusland-onderzoek te houden. Maar nu is er foto opgedoken waar tijdens een veiligheidsvergadering van Trump Sessions en Papadopoulos aan één tafel zitten. Tijdens die vergadering zou Papadopoulos het over contact met de Russen hebben gehad.

Sessions Papadopoulos

De medewerkers van Trump hebben dus verschillende malen met Russische functionarissen contact gehad. Maar of ze actief hebben samengewerkt met Russische officials staat niet vast. Mueller heeft voormalig campagne manager van Trump Paul Manafort en zijn zakenpartner Rick gates aangeklaagd, onder andere voor samenzwering tegen de staat (omdat Manafort voor de voormalige pro-Russische Oekraïense president Viktor Janoekovitsj werkte), maar de aanklachten hebben nog niets te maken met eventuele samenwerking met de Russen om de presidentsverkiezingen te beïnvloeden.

Of Donald Trump wist dat zijn campagne medewerkers en familieleden contact hadden met Russische functionarissen om belastende informatie over Hillary Clinton te krijgen en actief samenwerkte met Kremlin officials hangt af van de verklaringen die Papadopoulos heeft gegeven, maar de ontmoeting die Donald Trump Jr. en Kushner met Veselnitskaja hadden laat wel zien dat men wel open stond voor Russische hulp.

Trump is woedend over het Rusland-onderzoek en laat dat ook regelmatig via Twitter weten. Hij noemt het een heksenjacht, maar het wordt steeds lastiger omdat vol te houden. De aanklachten tegen Manafort, Gates en Papadopoulos liegen er niet om. Ook ontsloeg Trump FBI directeur James Comey, die waarschijnlijk met zijn onderzoek te dichtbij kwam en twee openbare aanklagers, waaronder Sally Yates, die Trump waarschuwde over de Russische connecties van Michael Flynn.

Dus Trump is op zijn zachtst gezegd niet blij met onderzoek van Mueller. Hij kan hem ontslaan, maar die kans is niet groot. Ten eerste zal dat zorgen voor veel kritiek en onrust en ten tweede zal met het ontslag van Mueller het onderzoek niet stoppen en zal de verdenking dat Trump wat te verbergen alleen maar groter worden.

Maar kan Trump, met de connecties van Manafort, Papadopoulos en Flynn, nu worden afgezet? Nee, Mueller heeft nog geen concreet bewijs dat Trump actief betrokken was bij de samenwerking met de Russen, maar waar rook is, is meestal ook vuur.

Marco van den Doel

Marco van den Doel

Redacteur

Marco van den Doel is communicatieadviseur en ontwikkelde zijn liefde voor Amerika toen hij het land in 1994 voor het eerst bezocht. Hij studeerde aan de University of Tennessee in Knoxville. Zijn specialiteit is de Amerikaanse politiek die hij ontwikkelde tijdens het presidentschap van Bill Clinton. In 2008 was hij in Grant Park in Chicago toen Barack Obama zijn verkiezingsoverwinning vierde en schreef over die historische verkiezingen het boek “Barack Obama: Hoop en Verandering?” Geïnteresseerd in het fenomeen Donald Trump en politiek in Washington D.C.? Lees dan mee!

%d bloggers liken dit: