Chicago, een veel bezongen, mooie stad aan Lake Michigan. The Windy City, zo wordt Chicago wel genoemd. Logisch dat het er vaak waait. Lake Michigan is een meer van behoorlijke omvang, en als je stad aan dat meer ligt…

Chicago heeft vele toeristische bezienswaardigheden. U zult zich er niet gauw vervelen op het gebied van sightseeing and shopping. In dit artikel beperken we ons tot America’s favourite passtime. Inderdaad, honkbal. Een sport die in Nederland, ondanks vele internationale successen, (wereldkampioen in 2009, vele Europese club- en landentitels) maar een kleine sport blijft. Jammer, maar waar!

In Amerika is honkbal één van de vier grote sporten. De andere drie zijn: American Football, Hockey (ijshockey wel te verstaan) en Basketball. En voetbal dan, vraagt u zich misschien af? Voetbal is wel een groeiende sport aan de overkant, maar nog steeds hoor je geluiden als ’een sport voor meissies’….. Of het echt wat wordt?

Chicago dus. Chicago is één van de steden die twee ploegen herbergt die op het hoogste honkbalniveau, Major League Baseball (MLB), acteren: Chicago White Sox en Chicago Cubs. Eerstgenoemde speelt in het stadion met de naam US Cellular Field. Ach ja, die sponsoring ook….maar goed, wanneer u in Chicago bent en de Cubs spelen niet thuis, dan is een bezoekje aan de White Sox ook de moeite waard.

Mochten de Chicago Cubs thuis spelen, dan is het bijna verplichte kost een wedstrijd bij te wonen. Nee, succesvol zijn ze niet, de laatste jaren. Sterker nog, de White Sox waren in 2005 nog wereldkampioen (ja, de Amerikanen zijn wat dat betreft zeer bescheiden, want om de kampioen wereldkampioen te noemen in een competitie met 29 Amerikaanse en 1 Canadese ploeg, getuigt van lef). De laatste titel van de Cubs dateert van ….1908. Bent u daar nog?

Maar waarom dan toch een voorkeur voor de Cubs? Dat heeft alles te maken met het geweldige Wrigley Field, stadion van de Cubs. Waar US Cellular Field een beetje een moderne bedoening kan zijn, is Wrigley Field daarentegen alles wat een echt honkbalstadion nodig heeft. In 1914 werd het stadion gebouwd. En de sfeer van toen hangt er nog steeds. Alleen al het zicht op de hoofdingang bevestigt deze stelling. Als je voor die entree staat, waan je jezelf de hoofdrolspeler in een tekenfilm uit een ver verleden. Een soort van Kuifje goes Cubbies, hoewel in mijn geval de kuif tot een grijs (…) verleden behoort.

WrigleyField-Chicago

Op Wrigley Field ga je terug in de tijd, met het honkbal van nu. En de fans blijven toestromen, hunkerend naar een prijs. Op de hoofdtribune heb je prima zicht op het veld. Er komen verkopers langs met hotdogs, koud bier en Cracker Jacks. Soort van luxe bediening. Prijzig, dat dan weer wel. Maar dat weegt niet op tegen je aanwezigheid in het stadion bij een wedstrijd van Chicago Cubs. Je mag zelfs zitten op houten klapstoeltjes. Dus je kunt gerust stellen dat, ondanks het uitblijven van enig succes, ze in ieder geval wel gewoon blijven, daar bij de Chicago Cubs.

Chicago Cubs

 

Met dank aan Robert van der Mee