Hoe bereid je je voor op een stedentrip naar een van de machtigste steden van de wereld?
Wanneer je nou op stedentrip gaat, of op doorreis bent. Voor Washington D.C. is een goede voorbereiding essentieel als je er alles uit halen wat er in zit! Maar hoe doe je dat? Waar zoek je op? Wat wil je eigenlijk weten over Washington D.C.? En hoe fotografeer ik Washington D.C. op zijn mooist?
Je zal vast denken; pff voorbereiden voor een stad. Ik loop gewoon het centrum in en ik zie het wel waar ik allemaal terecht kom en maak een aantal foto’s, klaar. Nou nee. Zoals je voor elke reis doet, moet je jezelf ook hier goed inlezen, rond snuffelen op internet voor goede locaties en weten wat je wel en niet kan doen in zo’n stad.
Feiten over Washington D.C.
- Washington D.C. is 177km2 groot. Ter vergelijking, Utrecht is 99km2 groot.
- Washington D.C. ligt in de ‘district of Colombia’
- Het is de hoofdstad van de USA.
- De stad is vernoemd naar George Washington. De 1e president van Amerika.
- Het Smithsonian telt 19! gratis musea.
- In deze 19 verschillende musea ligt slechts 1% van alle voorwerpen die het Smithsonian in zijn bezit heeft.
- De National Mall is 2mile/3km lang.
Besloten om naar Washington D.C. te gaan?
Check deze websites!
- Ga je voor de musea? Klik dan hier
- Ga je voor de monumenten? Klik dan hier
- Eettentjes? Klik dan hier. (Tip: Texas de Brazil restaurant)
Fotograferen in Washington D.C.
Het bekijken van al dit moois in Washington D.C. is natuurlijk al waarom je in eerste instantie hier naar toe gaat, maar je wilt dit natuurlijk ook nog thuis kunnen laten zien! Hoe zet je dat je het dan goed op de foto? En wil je dan ook nog is dat deze foto’s beetje onderscheidend zijn van de dertien in een dozijn vakantiefoto’s die iedereen maakt?
Tips!
Gebruik Google maps! Het fijne van Google maps is dat alle monumenten en memorials aangegeven staan. Gebruik dan ook street view! Hiermee kan je heel makkelijk alles bekijken hoe alles eruit ziet, hoe groot alles is, maar ook in de brede zin, je compositie bepalen.
Gebruikt de sites zoals Flickr, 500px en Instagram. Voordeel van de eerste twee sites is, dat je gelijk de instellingen kan zien de fotograaf gebruikt heeft. Zoals hier kan je zien wat mijn instellingen waren voor het maken deze foto van het Capitool.
Tijd van de dag
Time of day. Probeer foto’s te maken met een lucht die je niet zo vaak ziet, zoals zonsopgang of zonsondergang. Op deze foto zie je the Capitool building tijdens een zonsopgang. Dit effect van gouden licht wat zo over de bomen heen valt en wat de lucht achter het gebouw ook helemaal geel kleurt, lukt alleen wanneer je vroeg op staat en op het juiste moment op de juiste plek staat. Dit effect blijft namelijk maar 5 á 10 minuten zichtbaar en daarna is de zon alweer te hoog! Dit is dus erg belangrijk!
Compositie. Hiervoor geldt eigenlijk hetzelfde. Probeer iets anders te vinden dan wat de gemiddelde toerist fotografeert! Ga de tweede, derde, vierde of zelfs vijfde ochtend naar de zelfde locatie en probeer iets compleet anders te vinden. Hiermee bedoel ik eigenlijk, probeer dezelfde locaties meerdere keren te bezoeken. Zo blijf je steeds iets nieuws ontdekken. De monumenten en memorials zijn namelijk zo groot!
Vergelijk de foto hierboven van het Capitol is met de foto die hier onder staat. Wat zijn de verschillen? De bovenste is genomen hoe die op een ansichtkaart zou staan. Recht van voren, alles mooi in het midden en met het park ervoor. Dit is de foto die ongeveer iedereen neemt. Kijk nu is naar de foto hier onder. De foto is onder een hoek genomen en van de andere kant van het gebouw. Hier zijn ook gelijk al een stuk minder toeristen, omdat je nu van de National Mall weg loopt. Dat zijn twee kleine verschillen in de compositie die de foto een hele andere dimensie geven en zo gaan jouw foto’s opvallen tussen alle vakantiefoto’s van de rest!
Pak je tas!
Oke, zo nu heb je je lijstje gemaakt met alles wat je wilt zien en fotograferen, je hebt precies in je hoofd hoe en wat je gaat fotograferen. Op welk tijdstip je waar bent op de National Mall en bij welk monument. Top! Dan is het nu tijd om je tas in te pakken, maar wat neem je nou eigenlijk allemaal mee? Zo zag mijn handbagage tas eruit. Het enige wat niet op de foto staat is m’n laptop (+ lader) en m’n telefoon.
De belangrijkste dingen
- paspoort + boardingpas
- portemonnee
- (eventuele) medicijnen
- Alle elektronica. (Er wordt met koffers gesmeten die in het ruim gaan)
- Een leeg flesje (om te vullen met water)
- Probeer alle kabels, verlengsnoeren, statief en andere spullen die je niet direct nodig hebt, allemaal in de koffer te stoppen!
Een paar tips
- Als je vroeg op staat, zo rond zonsopgang, zijn er bijna geen toeristen te vinden en kan je alle monumenten en memorials in alle rust goed bekijken.
- Vanaf het vliegveld heb je meerdere opties om in de stad te komen. Taxi, Uber en het OV. Taxi en Uber kosten rond de $50,- per enkele rit. Het OV kost een stuk minder! Er is een rechtstreekse bus verbinding naar de National Mall. Die kost $7.50 pp. Hiervoor moet je bus 5A hebben. Deze rijdt echter beperkt in het weekend en dan kan zijn dat je lang moet wachten. Op dezelfde halte rijdt ook bus 389. Deze gaat naar het metrostation “Wiehle-Reston East”. Deze bus rit kost je $2.- pp. Vanaf hier kan je de metro verder pakken naar het centrum. Hiervoor kan je de halte “metro central station” of “l’Enfant Plaza” gebruiken.
- Koop een SmartTrip kaart. Deze werken hetzelfde als de OV Chipkaart hier in Nederland. Hierop kan je mini-abonnement zetten voor zeven dagen. Met dit abonnement kan je gratis reizen met de metro in Washington D.C. zolang de prijs onder de $3.85 blijft. Dit zijn alle ritten, zolang je buiten de spits reist.
Heb je nog vragen over Washington D.C.? Stel ze in de comments en ik zal proberen er zo snel mogelijk een antwoord op te geven!
Washington D.C. – Fotografeer een van de machtigste steden van de wereld!
Matthijs Bettman
Redacteur
Matthijs Bettman is werkzaam in de zorg, maar daarnaast ook fotograaf en heeft al meerdere reizen naar de USA gemaakt en daar ook veel gefotografeerd. Zijn specialiteiten zijn landscapes en cityscapes. In zijn blog ‘‘My story, my experiences” zal hij vertellen over zijn ervaringen in Amerika, zijn voorbereidingen voor zijn (foto)reizen en locaties en zullen er behind the scenes verhalen komen. Volg zijn blogs als jij ook met zeer goede foto’s wilt thuis komen van jou onvergetelijke vakantie!