Het recept voor American French Onion Soup is al zeer eenvoudig.  Dus is het een beetje ironisch dat we met dit recept de Amerikaanse Franse uiensoep nog eenvoudiger gaan bereiden. Hoewel het niet nodig is prima gebruiken te gaan verbeteren is het een aloude Amerikaanse traditie om hier toch een eigen twist aan te geven. Om de authentieke smaak te bereiken, gebruiken 50/50 mix van extra scherpe New York cheddar en milde Monterey Jack. Wellicht lastig te verkrijgen bij uw supermarkt, maar het is verkrijgbaar!

American French Onion Soup - Zoals we die kennen uit Amerika!

In plaats van de uien op de “Franse” manier te snijden ( Én julienne = in reepjes), snijden we extra grote dobbelstenen. De smaak en textuur is “steviger” en er is geen gevaar dat er een lange, dampende streng ui op uw kin neerdaalt. Om het karamelliseren een stuk makkelijker te maken, gaan we de oven gebruiken. Je kunt gewoon de uien in de pan doen, roer af en toe, en wacht tot ze egaal bruin zijn. Je hoeft er niet continu bij te staan dan als je dit op het fornuis zou doen. Aangezien de oven de pan van alle kanten van warmte voorziet, krijg je een mooie egale kleur.

De volgende Amerikanisering van deze American French Onion Soup is het afschaffen van de klassieke gruyère (Gruyère is een kaas die genoemd is naar de Zwitserse stad Gruyères). Gebruik een 50/50 mix van extra scherpe New York cheddar en milde Monterey Jack. Een lekkere afwisseling!

In onderstaande video waarschuwend men voor de onheilspellende werking van de azijn – Een scheutje sherry-azijn balanceert de smaken perfect, maar het is net als zout, ieders smaak is anders. Als je twijfelt voeg de azijn dan als laatste toe. Druppel een beetje in de soep en proef en pas eventueel de smaak aan.

Hoe dan ook, geniet van deze Amerikaanse uiensoep!  Laat u even weten hoe het smaakt?

[youtube_sc url=”https://youtu.be/Ptauy20rLjg”]

 

Ingrediënten voor ongeveer 2 1/2 liter soep:

  • 6 grote gele uien, snij deze in grote dobbelstenen
  • 120 gram ongezouten boter
  • Zout en peper naar smaak
  • 3 á 4 takjes verse tijm
  • 1 of 2 theelepels sherry-azijn, of naar smaak
  • 3 eetlepels droge sherry (niet gebruiken “kookwijn”)
  • 1 liter runderbouillon
  • 1 liter kippenbouillon
  • Stokbrood
  • versnipperde extra scherpe Cheddar en Monterey Jack kaas (u zult ongeveer 30 gram per kom nodig hebben)

Bereidingswijze:

  • Verwarm oven op 220 ° C
  • Smelt de helft van de boter in een grote, oven-veilige, koekenpan op middelhoog vuur. Roer de uien totdat ze allemaal zijn bedekt met boter.
  • Zet de koekenpan in de voorverwarmde oven en bak de uien, vergeet niet af en toe roeren, tot ze gaar zijn en goed bruin. (ongeveer 1 uur.)
  • Zet de koekenpan op het fornuis; bak en roer de uien op een matig vuur voor ongeveer vijf minuten tot ze gelijkmatig bruin zijn en aan de bodem van de pan beginnen te “plakken”.
  • Giet de sherry en azijn in de pan en breng het aan de kook, schraap de gebruinde stukjes ui uit de bodem van de pan met een houten lepel.
  • Plaats de gekarameliseerde uien in een grote soeppan. Giet de kippenbouillon, runderbouillon in de pan en doe de tijm erbij. Breng dit aan de kook en room schuim en vet dat bovenop verschijnt af.
  • Zet het vuur laag en laat het ongeveer een uur staan.
  • Breng op smaak met zout en peper naar behoefte.
  • Verwarm de grill van de oven en zet de oven rek ongeveer 15 centimeter van de warmtebron.
  • Smeer de Franse sneetjes stokbrood royaal in met de overige gesmolten boter. Leg ze op een bakplaat en rooster deze in de voorverwarmde oven tot ze krokant en goudbruin zijn. (ongeveer 5 minuten)
  • Doe de soep in hittebestendige kommen en plaats in elke kom een stuk geroosterd brood, bestrooi deze met 2 á 3 eetlepels Cheddar kaas en Monterey Jack kaas.
  • Verwarm de kommen soep onder de grill tot de kaas goudbruin is en bruist, voor ongeveer 5 á 6 minuten.

American French Onion Soup – Zoals we die kennen uit Amerika!

Bron: Foodwishes