Business or Pleasure: Wil je naar de Verenigde Staten voor langer dan 90 dagen?

Belgen en Nederlanders hoeven geen visum aan te vragen wanneer ze naar Amerika willen reizen voor vakantie, familiebezoek of professionele doeleinden*. Ze mogen gebruik maken van het Visa Waiver Program voor korte reizen van maximaal 90 dagen. Maar wat als je daar langer dan 90 dagen wilt verblijven? Wat mag je wel of niet doen tijdens jouw verblijf? Hoe vraag je zo’n visum aan? Dit korte overzicht gaat hier dieper op in.

B1-B2 Visa

Business

Het B-1 visum is het visum voor mensen die ‘business’ of zaken willen doen in Amerika maar niet gebruik kunnen of willen maken van het Visa Waiver Program. De definitie van business in deze context is: zakenactiviteiten waarbij er geen geschoolde of ongeschoolde arbeid wordt uitgevoerd. Wat dus absoluut niet mag is arbeid verrichten, in welke situatie dan ook. Gelukkig zijn er voorbeelden van wat wel is toegestaan:

  • Deelnemen aan commerciële transacties die niet onder ‘uitvoerend werk’ vallen (zoals een handelaar die bestellingen opneemt voor goederen voor productie in het buitenland);
  • Onderhandelen van contracten;
  • Vennoten raadplegen;
  • Procederen;
  • Meedoen aan wetenschappelijke, educatieve, professionele of zakelijke conventies, conferenties of seminars; of
  • Onafhankelijk onderzoek uitvoeren.

 

De bovengenoemde voorbeelden zijn geen ‘werk’ maar ‘business’ en zijn dus toegestaan als je een B-1 visum hebt. Verder is er nog een aantal voorbeelden die wellicht wat opheldering behoeven, zoals:

  • Vrijwilligers: Is alleen toegestaan als je een lid bent van een erkende non-profit- of religieuze organisatie. Je mag geen salaris of vergoeding krijgen vanuit de VS en het is tevens niet toegestaan iets te verkopen, donaties werven of donaties accepteren;
  • Investeerders: Mag/mogen wel een investering zoeken in Amerika of een huidige investering controleren. Het is niet toegestaan om te werken aan of voor de investering;
  • Huishoudelijke medewerkers: Nanny’s, butler’s, kok’s etc. mogen wel werken voor hun huidige baas die tijdelijk naar Amerika gaat. Dit is echter een uitzondering op de regel dat je niet mag werken als je een B-1 visum hebt. Er zijn best veel criteria waaraan je moet voldoen als je als huishoudelijke medewerker wil werken in Amerika, dus verdiep je er in voordat je je visum aanvraag indient;
  • Atleten: Professioneel atleten die geen vergoeding krijgen (met uitzondering van een prijs in ontvangst nemen) mogen een B-1 gebruiken. Verder, atleten van een buitenlands team dat naar Amerika komen om tegen een ander team te spelen mogen ook een B-1 visum gebruiken. Dit onder voorwaarde dat ze gevestigd zijn buiten Amerika en ze geen vergoeding van Amerikaanse afkomst krijgen.
  • Kunstenaars: Mogen een B-1 gebruiken om te schilderen, beeldhouwen etc. zolang zij niet de intentie hebben om hun werk in Amerika te verkopen
  • Musici: Mogen een B-1 visum gebruiken om opnameapparatuur te gebruiken en uitsluitend om muziek op te nemen. Ze mogen binnen de VS deze muziek niet verkopen en het is tevens niet toegestaan om op te treden.
  • Overig: Er zijn nog vele andere, minder voorkomende activiteiten die toegestaan zijn met een B-1 visum. Vraag hierover altijd meer informatie aan een immigratie-advocaat die verstand heeft van Amerikaanse wetgeving en visa.

 

Met een B-1 visum mag je naar Amerika voor maximaal 180 dagen.

Pleasure

Het B-2 visum is het visum voor toeristen die Amerika gaan bezoeken maar niet gebruik kunnen of willen maken van het Visa Waiver Program.  Het B-2 visum is niet alleen voor toeristen maar ook voor:

  • Familiebezoek: Vanzelfsprekend.
  • Een medische behandeling: Je moet kunnen aantonen dat je genoeg geld hebt om de behandeling te kunnen betalen.
  • Een sociaal evenement: zoals een congres, festival enz.
  • Een korte studie volgen: Je mag een korte studie volgen als dit niet de hoofdreden is van je verblijf in Amerika. Je mag bijvoorbeeld een kook- of dansworkshop volgen maar het is niet toegestaan om een studie te doen op een school of universiteit.
  • Optreden als amateur entertainer of -atleet: Amateur entertainers en -atleten mogen een B-2 gebruiken als ze nog nooit betaald hebben gekregen om entertainer of atleet te zijn. Tevens worden zij voor het desbetreffende optreden in Amerika ook niet betaald.

 

Met een B-2 visum mag je naar Amerika voor maximaal 180 dagen.

Wat als je naar Amerika wil gaan om zaken te doen en een vakantie er achteraan wil plakken? Dan kun je een B-1/B-2 visum aanvragen. Het B-1/B-2 visum heeft alle eigenschappen van een B-1 en een B-2 en biedt dus veel meer mogelijkheden.

Hoe vraag je een van deze visums aan?

Voordat je naar het Amerikaans consulaat gaat, moet je jouw visumaanvraag samenstellen.

Stap 1

Vul het formulier DS-160 in, dit Dit kan online op https://ceac.state.gov/genniv

DS-160 verzamelt je biometrische gegevens. Als je klaar bent met dit online formulier krijg je een streepjescode om uit te printen, deze moet je meenemen naar je interview.

Stap 2

Schrijf je in op https://ais.usvisa-info.com/ , kies ‘non-immigrant visa’ en selecteer vervolgens het land waar je woont. Je kunt ‘registreren’ of ‘apply’ kiezen. Na invulling van verdere persoonlijke gegevens kan je de kosten van je visum-interview betalen en de datum en het tijdstip vastleggen. Je moet de DS-160 code invullen binnen het systeem dus houd deze bij de hand. Alle gegevens van jouw DS-160 worden doorgestuurd naar het consulaat. Je moet je interview-bevestiging  en het bewijs van betaling uitprinten en meenemen naar het gesprek.

Stap 3

Stel je aanvraag samen. De benodigde documenten die je dient mee te brengen zijn:

  • Geldig paspoort;
  • Recente pasfoto (Amerikaanse maten van 2×2 inch);
  • Brief waarin toegelicht is: de reden voor jouw reis en hoe lang je in Amerika wil blijven;
  • Bewijs dat je jouw woning blijft aanhouden als je in Amerika bent: een huurovereenkomst of hypotheek documenten;
  • Bankafschriften om te bewijzen dat je genoeg geld hebt om jouw reis te betalen
  • DS-160 streepjescode;
  • Bewijs van betaling van het interview;
  • Interviewbevestiging ; en
  • Eventueel andere specifieke bewijzen (als je als muzikant, kunstenaar, huishoudelijke medewerker etc. wil gaan).

 

Bekijk de website van het consulaat voor je afspraak. Wat mag je meenemen? De meeste consulaten willen niet dat je elektronica (behalve een mobiele telefoon) meeneemt. Het is eigenlijk bijna hetzelfde als airport security dus het is raadzaam geen onnodige dingen mee te nemen.

Overige aandachtspunten

  • Blijf altijd eerlijke antwoorden geven tijdens het interview.
  • Je moet alle documenten aan de consulaire ambtenaar geven.
  • Interviews duren vijf tot tien minuten.
  • Als je aanvraag afgekeurd wordt, krijg je een brief waarin staat waarom je geen visum krijgt.
  • Als je aanvraag is goedgekeurd, neemt de consulaire ambtenaar je paspoort in. Je krijgt hem over vijf tot zeven werkdagen terug met een visumsticker ingeplakt.

 

*Je mag geen gebruik van het Visa Waiver Program maken als een van de volgende van toepassing is: je hebt een mentale of fysieke aandoening; je gebruikt drugs, of hebt dat in het verleden gedaan; je bent ooit gearresteerd of veroordeeld geweest; je bent of was ooit terrorist; je hebt ooit spionage, fraude of misrepresentatie gepleegd; je was ooit werkzoekende in Amerika zonder toestemming; je gaat nu werk zoeken in Amerika; Je werd ooit afgewezen voor een visum; Ooit werd je niet binnengelaten bij de Amerikaanse grens; Je bent langer in Amerika gebleven dan toegestaan; of je reisde of was aanwezig in Irak, Syrië, Iran, Soedan, Libië, Somalië of Yemen op of na 1 maart 2011.

 

Let op: De informatie in dit artikel is bedoeld voor algemene informatieve doeleinden en is niet bedoeld als juridisch advies.

George Lake is de oprichter en managing advocaat bij Blue Lake Law LLP. Hij heeft ervaring in het bijstaan van mensen in Europa die naar de Verenigde Staten willen verhuizen. Blue Lake Law LLP is gevestigd in Amsterdam. George is gespecialiseerd in Amerikaanse immigratiewetgeving en richt zich met name op bedrijven en particulieren.