De Superdome

De play-offs van de National Football league zijn weer begonnen en vele Amerikanen kijken al reikhalzend uit naar de finale: de Super Bowl. Dit jaar wordt de 47e editie gehouden in de Superdome van New Orleans. In het stadion, de op vier-na grootste van Amerika, kunnen toeschouwers op 3 februari kijken naar wat ongetwijfeld een spektakel zal worden. De Superdome was gebouwd in 1971 en vier jaar later geopend als stadion voor de lokale football club de New Orleans Saints. Het stadion gaf New Orleans aanzien. Ze behoorden vanaf de oplevering tot een grote Amerikaanse stad. Ook de mensen in New Orleans zelf identificeerden zich met de grootsheid die het uitstraalde. Ze waren trots op ‘hun’ dome.

Katrina-NewOrleansSuperdomeStragglersWait4Evac-SunPiercesBrokenRoof-AFP-JamesNielsen (2)Katrina

Velen kennen deze imposante arena echter niet alleen als icoon van grootsheid. Tijdens Katrina, de verwoestende orkaan die van 26 augustus tot 3 september  2005 over de stad raasde, werd de Superdome gebruikt als schuilplaats. Alleen was de arena niet voorbereid op 26.000 mensen die een week lang voedsel, sanitair, en bedden nodig hadden. Al na een dag bleek dat er te onvoldoende eten, drinken en medische zorg aanwezig was. Bovendien ontstonden er ruzies, schietpartijen en ander malheur. Er zijn zelfs zes mensen overleden in de Superdome. Het gebouw zelf kwam ook niet ongeschonden door de storm. Meer dan de helft van het dak was weggeblazen en er was sprake van dat de Superdome niet meer gebruikt zou kunnen worden. Kortom, de Superdome was niet zo onaantastbaar als men dacht en werd voor meer dan een jaar gesloten.

Overleven

Toen het op 26 september weer opende, leken deze feiten alweer vergeten. U2 en Green Day traden op met nummers als ‘Beautiful Day’ en ‘Wake Me Up When September Ends’. Tijdens beide nummers werden de bands begeleid door Troy “Trombone Shorty” Andrews en andere lokale jazz artiesten. Daarmee gaf het optreden de Superdome weer een nieuwe betekenis, namelijk een van overleven.

Ook de Saints’ thuiswedstrijd droeg bij aan deze nieuwe identiteit. Gedurende de sluiting speelden zij de wedstrijden in Baton Rouge en San Antonio. Ook spelers sliepen in hotels en waren dus ook een tijd dakloos. Mensen in New Orleans herkenden zich in dit beeld. Ook zij hadden hun eigen huis verloren. Bovendien woonden 70.000 mensen in een tijdelijk huis. De Saints lieten aan de mensen zien dat het mogelijk was: een terugkeer naar huis. U2 speelde daar handig op in door “Saints Are Coming,” oorspronkelijk gezongen door de Schotse rockband Skids, te zingen.

The Saints are coming

Ideale Amerikaan

Van onschendbaar, via kwetsbaar, naar uiteindelijk een icoon van overleven: de Superdome blijft veranderen in het landschap van de stad. De Superbowl 2013 lijkt een bevestiging van dit nieuwe karakter van het stadion. Na een tweede grondige verbouwing die in 2010 werd afgerond kunnen er nu meer dan 76.000 mensen in. Dit karakter lijkt de Superdome, als typisch Amerikaans football-stadion, ook beter te passen. Terugkomen na een tegenslag, liefst nog beter dan dat je al was. Vertegenwoordigt de Superdome wellicht de “self-made American,” de ideale Amerikaan?

Suzanne Bergenhenegouwen

11-01-2013