Staatsleus Hawaii: The Aloha State
Lid van de unie sinds: 21 augustus 1959
De staat Hawaii is de laatste die tot de Verenigde Staten werd toegelaten. In 1959 werd het de vijftigste staat van de VS. Het gebied bestaat uit een reeks van tropische eilanden in het midden van de Grote Oceaan. Het is gesitueerd ten zuidwesten van de kust van Californië. De staat telt naast diverse kleine eilandjes maar acht grote eilanden. Een andere naam voor deze staat is Aloha State en de kortste afstand van het vasteland naar Hawaii is 3865 km vanaf San Francisco gemeten. De totale oppervlakte van de staat is 16.706 vierkante kilometer en in totaal telt de staat ongeveer 130 eilanden. Honolulu is zowel de hoofdstad als de grootste stad van Hawaii met 375.000 zielen. Het grootste deel van de eilanden is ontstaan door vulkanische activiteit en ze zijn omgeven door koraalriffen. Welbeschouwd zijn de eilanden alleen maar de toppen van gigantische onderzeese bergen. Veel van de kleine eilanden komen nauwelijks boven de zeespiegel uit en zijn niet geschikt om te bewonen.
Haleakala National Park
Op het eiland Maui, wat tot de Hawaii-eilanden behoort, werd dit park gecreëerd om de unieke Haleakala Crater in stand te houden. Latere uitbreidingen van het park, dat nu een oppervlakte van 116 vierkante kilometer beslaat, zijn bedoeld ter bescherming van de ecosystemen in de Kipahulu Valley, de plassen van Ohe’o Gulch (een ravijn) en de kuststrook langs de Stille Oceaan. De Haleakala was ooit een gevaarlijke en gevreesde vulkaan die echter sinds 1750 niet meer actief is. De kraterrand heeft een omtrek van 12 km en de doorsnede is 4 km. Hij is 609 meter diep en de totale omvang is 49 vierkante kilometer. In de krater kan men via wandelroutes bekend raken met diversen soorten gesteenten, een meer, weiden en een woestijnvlakte. Wel kan dat alleen te voet of met een paard. Vanaf de rand van de krater heeft u een prachtig uitzicht over de krater en het omliggende gebied. Ondanks het feit dat de krater al eeuwen niet heeft gewerkt gaat men er toch vanuit dat hij elk moment weer kan toeslaan. Hawaii ligt in het hart van de Pacific Plate, één van de twaalf schollen die samen de aardkorst vormen. De korst hiervan heeft de structuur van een gebarsten eierschaal. Deze schollen kunnen zich zowel horizontaal als verticaal bewegen en uit onderzoek is gebleken dat de Pacific Plate zich ongeveer 2,5 cm per jaar verplaatst naar het noordwesten. Langs de breuklijnen die de schollen met elkaar verbinden bevinden zich zwakke plekken in de aardkorst. Vanuit die zwakke plekken vind het magma een weg naar de aardoppervlakte. Boven die zwakke plekken ontstaan vulkanische eilanden. Door de voortdurende verplaatsing van de Pacific Plate ontstond een keten van vulkanische eilanden, die zich vanaf Hawaii in de richting van Japan uitstrekken over een lengte van 4000 km. Maui, de jongste in de keten, is ontstaan uit twee vulkanen op de bodem van de Stille Oceaan.
Hawaii Volcanoes National Park
Het Hawaii Volcanoes National Park omvat twee wereldvermaarde actieve vulkanen en het gebied er omheen met een prachtige flora en fauna. De twee vulkanen heten Mauna Loa en de Kilauea. Het park heeft een oppervlakte van 928 vierkante kilometers en ligt op het eiland Hawaii in de gelijknamige staat. Sinds 1916 maakte het gebied deel uit van Hawaii National Park maar pas in 1961 kreeg het park de officiële status van National Park. Hawaii zelf is één van de grootste in de Hawaii keten en ligt in één van de actiefste vulkanische gebieden van de wereld. De oceaanbodem in dit gebied bereikt dieptes van meer dan 5500 meter. Eigenlijk bestaat het eiland Hawaii uit vijf vulkanische bergen: Kohala Mountains, Mount Kilauea, Mount Haulalai, Mount Mauna Loa en Mount Mouna Kea. De laatstgenoemde is de hoogste van alle bergen op Hawaii met 4205 meter. Vlak onder de top staat het Mouna Kea Observatory. Deze sterrenwacht beschikt over het grootste aantal optische en infrarood spiegeltelescopen op één locatie ter wereld. Tussen april en oktober kunt u, indien het weer dit toelaat, in de weekenden een rondleiding krijgen.
Extra informatie |
||
Staatsbloem | Hibiscus | |
Staatsboom | Kukui | |
Staatsvogel | Nene The Hawaiian goose | |
Staatsinsect | Geen |