Wanneer er over Hawaii gesproken wordt, denken de meeste mensen aan Honolulu en Waikiki. Wanneer er gevraagd wordt naar enkele namen van de andere eilanden waaruit de eilandengroep bestaat, blijven zij het antwoord meestal schuldig !
50ste staat
Alhoewel de 50ste staat van de USA bestaat uit 122 eilanden van vulkanische oorsprong, wordt er meestal verwezen naar de 8 volgende eilanden: Oahu (de ‘Gathering Isle’ genoemd), Hawaii (‘The Big Island’), Maui (‘The Valley Isle’), Kauai (The Garden Isle’), Molokai (‘The Friendly Isle’), Lanai, Kahoolawe en Niihau (‘The Forbidden Island’). Op Lanai wordt er massaal ananas geweekt en eigendom van de ‘Dole Pineapple Company’. Kahoolawe is onbewoond en een testgebied en schietterrein voor Amerikaanse legervliegtuigen.
Tenslotte heb je nog Niihau waar een oude Hawaiiaanse gemeenschap overleeft. Het eiland is privaat eigendom en niet toegankelijk voor het publiek. Wel worden er de laatste jaren helikoptervluchten naar het eiland ingericht door ‘Niihau Helicopters’. Deze vertrekken van op Kauai (‘Port Allen Field’). Het eiland wordt overvlogen en er wordt geland op een verlaten stuk strand van dit verboden eiland. De eerste vijf eilanden zijn dan ook het meest in trek bij de bezoeker.
Oahu
Oahu is het meest in trek en is het meest bezochte eiland. Met vooral Waikiki beschikt het over een bruisend nachtleven, luxerestaurants, een spetterend uitgaanscentrum en luxueuze winkels van heel bekende (dure) merken. Maar Oahu beschikt over prachtige, zonovergoten zandstranden, verlaten wegen en kilometer lange ananasvelden. Hier wonen meer dan 76% van de 1.200.000 inwoners die de eilandgroep telt. Er is met Californië een tijdsverschil van twee uur en met België en Nederland negen uur.
De meeste (internationale) vluchten komen toe op ‘Honolulu International Airport’ (HNL). Eenmaal uit het vliegtuig, stap je in een luchtige terminal en via heldere en open wandelgangen bereik je de bagageruimte. Ondertussen heb je waarschijnlijk al kunnen ervaren wat de ‘Aloha’-spirit betekent: deze verwijst niet alleen naar de vriendelijkheid, fleurige kledij en levenshouding waar de bewoners van Hawaïi om bekend staan, maar ook naar een krachtige manier om elk probleem op te lossen en elk doel te bereiken.
Hier worden sommige bezoekers verwelkomd door een plaatselijke schone die je een ‘Lei’ (bloemenkrans) over het hoofd op de schouders legt. Vroeger was deze dienst gratis, nu helaas betalend. Wil je jouw reisgenoot ook verrassen met dergelijke bloemenkrans? Dan moet je die vooraf bestellen. Dit kan bij Lei Greeting. Iemand wacht je dan op bij de terminal.
Wanneer je een lei omkranst krijgt, dan zijn er toch enkele regels die in acht moeten genomen worden:
- Een lei ligt, waarbij het hoofd in het centrum van de krans komt te liggen, netjes op de schouders. Laat een lei nooit ‘hangen’ rond de nek!
- Verwijder nooit een lei in aanwezigheid van de persoon die je deze geschonken heeft; dit wordt aanzien als een grote belediging.
Terwijl je wacht op de bagage, is het misschien verstandig even rond te kijken of je ergens een ‘Visitor Information Program Booths (VIP)’ vindt. Hier kun je diverse gratis brochures verkrijgen om je wegwijs te helpen op het eiland. Wil je een wagen huren of is die reeds gereserveerd, dan hebben de grootste verhuurmaatschappijen immers een (info)balie in deze terminal.
Na een korte, noodzakelijke verkenning van de ter beschikking gestelde huurwagen, ben je klaar om je naar Waikiki te begeven en Oahu te verkennen!
Waikiki
De snelste route om Waikiki te bereiken is de volgende: Verlaat de luchthaven via de rechter strook om de H-I East op te rijden. Begeef je naar één van de 2 linker baanvakken om op de H-1 East verder te rijden. Neem na ongeveer 6 mijlen de afslag #23 (Punahou Street). Aan het eerste verkeerslicht sla je rechts af op Punahou St. Begeef je naar het tweede rechtse baanvak. Aan het eerste verkeerslicht sla je rechts af in de S. Beretania St. Volg één van de twee linker baanvakken. Aan het eerste verkeerslicht sla je linksaf in de Kalakaua Ave om Waikiki te bereiken.
Vanwege grote verkeersopstoppingen, is het niet verstandig tussen 5:30 en 08:00 en tussen 15:30 en 16:30, deze route te kiezen. Een alternatieve en meer pittoreske route: Verlaat de luchthaven via de rechter strook om de H-I East op te rijden. Begeef je naar één van de 2 rechter baanvakken om op de H-1 East verder te rijden. Blijf deze verder volgen tot uitrit #18A (Nimitz Hwy 92 East). Na ongeveer 4 mijlen verandert de Nimitz Hwy in Ala Moana Blvd. Blijf de Ala Moana verder volgen doorheen Honolulu. Na ongeveer 5 mijlen begeef je je naar het rechter baanvak en sla je rechtsaf in de Kalakaua Ave. Volg deze verder tot je de eindbestemming bereikt hebt.
Openbaar vervoer
Ben je echter aangewezen op het openbaar vervoer, dan vind je taxi’s of goedkoper alternatieven om je naar Waikiki te begeven op korte loopafstand buiten de terminal. Gedurende de ‘normale’ uren betaal je met een taxi ongeveer $25 – $35 voor de rit naar Waikiki. Is er echter intens verkeer, dan kan deze som nogal wat oplopen, tenzij je vooraf een prijs afgesproken hebt met de chauffeur.
De goedkoopste manier is het vervoer met de ‘Shuttle Bus’. Buiten ieder terminal is er een staanplaats. Deze ‘Airport Waikiki Express’ doet om het even welk hotel aan om en rond Waikiki. Iedere 20 a 25 minuten komt er een bus langs en brengt je voor een vaste prijs heen en terug op de dag die jij bepaalt. De prijzen gelden per persoon en twee stuks bagage. Kinderen van drie jaar en jonger reizen gratis.
Indien je niet beschikt over een auto, dan kun je met het openbaar vervoer gemakkelijk alle delen van het eiland bereiken. Op deze laan kun je haltes vinden voor het openbaar vervoer ‘The Bus’ genaamd. Prijs per rit $2. Op hun site kun je de diverse lijnen en stopplaatsen nakijken , downloaden en uitprinten. Telefonisch te bereiken op [808] 848-5555
Overnachten
Hoe dichter bij de oceaan, hoe stijlvoller en hoe duurder de hotels zijn. Hou er rekening mee dat de meeste hotels een eigen (betalende) parkeergarage hebben. Heeft het hotel geen eigen parkeerruimte, dan wordt het verdomd moeilijk om een gratis parkeerplaatsje te vinden op Waikiki. Waikiki bestaat uit drie belangrijke verkeersaders: de Kalakaua Ave., de Kuhio Ave en de Ala Wai Blvd. Van zuid naar Noord worden die lanen verbonden door diverse straatjes. De weg kwijtraken in Waikiki is dus bijna onmogelijk.
De Kalakau Ave is een eenrichtingsstraat die loopt van het westen naar het oosten langs de oceaan. Bij de Ala Wai Blvd. Loopt dit net andersom: van oost naar west. Op de Kuhio Ave is het rijden in beide richtingen toegestaan. De zijstraten laten meestal enkel eenrichtingsverkeer toe.
Wandeling
Wanneer je eenmaal ‘gesettled’ bent, raad ik iedereen aan even een wandeling te maken op de Kalakau. Hier vind je overal gratis reclameboekjes in zowel het Engels, Spaans en Japans. Neem er zeker enkele mee. Hierin zul je plannen, tips voor trips en vele kortingsbonnen voor excursies en restaurants vinden.
Naast de vele exclusieve luxewinkels die bijna uitsluitend bezocht worden door de Japanners, bevinden zich op deze laan ook talloze winkeltjes van de ‘ABC’-keten. Deze winkels zijn zeer geliefd bij de inheemse bevolking en de doorsnee toerist. De verhouding prijskwaliteit is goed. Tip: bewaar de kassabonnen. Wanneer je tijdens jouw verblijf voor een totaal van tenminste $100 aankopen gedaan hebt, mag je die inwisselen voor een geschenk!
Waikiki is en blijft een aantrekkingsplaats voor zijn enorm lang, fijn zandstrand, waaraan de duurdere hotels gelegen zijn. Je kunt er dan ook gewoon vrij in- en uit lopen en genieten van de pracht en praal die er ten toon gespreid wordt. Vooral tijdens de kerstperiode is het een must: de hotels wedijveren om de mooiste verlichting en de kleurrijkste en grootste bloemenruikers.
Wanneer we de Kalakaua Ave. Westwaarts aflopen, kom je op een bepaald ogenblik voorbij een restaurant ‘The Cheesecake Factory’. Deze wordt héél erg druk bezocht wordt. Er worden geen reserveringen mogelijk. Gewoon aanmelden en wachten tot er een tafeltje vrijkomt. Tijdens het diner zijn er meestal wachttijden van 45 minuten. Hou hiermee rekening als je met een echt hongerige maag opgescheept zit! Heel veel keuze en redelijk geprijsd.
Verder, op dezelfde Kalakaua, ligt het ‘Royal Hawaiian Shopping Center’. Met zijn meer dan 150 winkels en restaurants, is dit ‘open’ shopping center zeker een bezoekje waard. Hier zijn er bijna dagelijks vertoningen en opvoeringen, zoals dansen, zang en bloemschikken. Heb je een postkantoor nodig, dan kun je er hier een vinden op het derde verdieping. In het shopping center is er eveneens een balie van het ‘Polynesian Cultural Center’ gevestigd. Hier verkrijg je de nodige informatie over het center en de toegangsprijzen. Reserveren is eveneens mogelijk.
Naast het ‘Royal Hawaiian Shopping Center’ is het mogelijk de ‘Waikiki Trolley’ te nemen. Deze trolley vervoert je ondermeer doorheen Waikiki en Honolulu (er zijn verschillende lijnen en bestemmingen!) Met een dagpas stap je op en af waar je het wenst. Even verder bereik je de ‘Lewers Street’. Als je die links inslaat, zijn er hier enkele goedkopere restaurants te vinden. Zeer in trek en heel goedkoop is ‘Perrys Smorgy restaurant’. Hier kun je voor een vast bedrag aanschuiven aan een buffet. Je eet en drinkt (enkel niet alcoholische dranken) zoveel je maar wenst.
We keren terug richting Kalakaua Avenue. Aan de overkant van hiervan ligt de ‘DFS Galleria’. Deze galerij wordt heel druk bezocht door Japanners. Zij kunnen er taksvrij waren aankopen die bijna onbetaalbaar of onvindbaar zijn in hun land. Zij kopen hier dan ook massaal. Vrije toegang. Aan de hoek van dit gebouw ligt ‘The Tube’. Een reuzentank waarin talrijke exotische vissen rondzwemmen. Eveneens gratis. Enkele stappen verder westwaarts is het ‘Waikiki Shopping Plaza’ gelegen. Dit winkelcentrum heeft eveneens een Aziatische inslag. Meer dan 75 winkeltjes en restaurants liggen verspreid over de vijf verdiepingen.
De grootste trekpleister op de Kalakaua is ‘The International Market Place’. Het is het oudste en meest kleurrijke winkelcentrum in Waikiki. Alhoewel de prijzen hier de neiging hebben hoger te liggen dan in het ‘Ala Moana Center’ wordt het heel druk bezocht. Achteraan zijn er enkele goedkopere eethuisjes. Het is er aangenaam rondwandelen en genieten van de talloze winkeltjes. Zeker een bezoekje waard.
Even verder bereik je de kruising met de ‘Kaliulani Avenue’ en nog wat verder tref je ‘Kings Village’. Iedere avond om 18u15 is er een show waarbij de wisseling van de Koninklijke wachten gebeurt. Vooral heel spectaculair is de opvoering met de geweren en het strijken van de Hawaiaanse vlag. Deze gratis show gebeurt aan de voorkant van ‘Kings Village’. De laatste jaren heeft deze plaats wat aan belangstelling ingeboet.
Op het einde van de Kalakau over het politiestation en rechtover de ‘Hyatt Regency Hotel’, ligt het bekende standbeeld van ‘Duke Kahanamoku’. Bekend als de Hawaiian die het surfen internationaal vermaard maakte. Hij was een olympisch kampioen, een Hollywood acteur en politieke figuur. Kortom een Hawaiiaanse held. Nog steeds worden er dagelijks kleurrijke bloemenkransen over het beeld gehangen als eerbetoon aan de man. Verder op de promenade staan nog enkele fraaie beelden, die dit (vroeger verwaarloosde) gedeelte van Waikiki wat moeten opsmukken.
Iedere avond (als het weer het toelaat; ook hier kan het hevig regenen !) is er de gratis ‘Kuhio Beach Torch Lighting & Hula Show’. Opvoering van 18u30 tot 19u30. Deze kleurrijke show mag je niet missen. Vergeet ook niet de prachtige zonsondergang op de gevoelige plaat of digitaal vast te leggen ! Aan dit gedeelte van Waikiki ligt het meer volkse ‘Kuhio Beach’. De laatste jaren wordt er meer toezicht gehouden door de politie en worden daklozen en drankverslaafden hier zoveel mogelijk geweerd.
’s Avonds is er heel veel animatie op de Kalakaua. Het is er dan ook heel aangenaam om er rond te slenteren en te genieten van de nummertjes die straatartiesten opvoeren. Minder druk bezocht is de Kuhio Avenue. Deze ligt drie blokken ten noorden van de Kalakaua. Ook hier enkele hotels, winkels, een drugstore (apotheek) en enkele restaurants.
Zuid en Oost Oahu
Via de Kalakaua Avenue East, verlaten we Waikiki. We rijden langs het Kapiolani park waar de ‘Honolulu Zoo’ gelegen is. Langs een rustige en rijkere buurt kom je op de ‘Koko Head Road’. Volg deze weg tot je de ingang van ‘Diamond Head’ aantreft. Rij gewoon de krater in. Voor een bescheiden bijdrage kun je er parkeren. Op zich niets bijzonder. Wanneer je beslist de soms zware klim (ongeveer 1 uur heen en 45 minuten terug) aan te vatten, word je op het einde van je inspanning beloond met een prachtig panoramisch zicht zonder weerga over de ganse westkust van Oahu.
Tijdens de soms zware klim moet je ook rekening houden met een reeks trappen (één van 99 treden en de andere van 76). Op het einde moet je nog door een onverlichte tunnel van zo’n 60 meter lang. Hier kan een zaklamp zeer nuttig zijn. Zorg ook voor goede wandelschoenen, water, zonnebrandcrème, verrekijker en natuurlijk een film- of fototoestel. Open van 6u tot 18 u.
Kom je met het openbaar vervoer vanaf Waikiki, neem bus 58 richting ‘Diamond Head Road’. Vraag de chauffeur of hij wil stoppen aan de weg die je in de krater leidt. Rij nu verder oostwaarts langs de kust. Met de ‘Koko Crater’ aan je linkerkant en ‘Koko Head’ rechts, bereik je de afslag naar ‘Hanauma Bay’. Dit beschermd stukje natuurpark is uitzonderlijk mooi en zijn bekendheid waardig. Het is de ideale plaats voor beginnende snorkelaars: het water is er warm, kalm en ondiep. Aangezien deze plaats zeer druk bezocht wordt, gebeurt het wel eens dat de toegang afgesloten wordt omdat de parkeerplaats vol is. Beter is het om of erg vroeg te gaan of een excursie inclusief vervoer te boeken. Het is verboden de vissen te voeren. Er is hier ook overal een rookverbod van kracht. Openingsuren: in de winter van 6u tot 18u en ’s zomers van 6u tot 19u. Gesloten op dinsdag!
Verder noordwaarts kom je langs enkele mooie zandstranden. Even voor ‘Sea Life Park’ ligt ‘Makapuu Point’ en dichter bij de kust ‘Makapuu Lighthouse’. Dit stuk strand is niet geschikt om te baden wegens te gevaarlijk. Beide voornoemde plaatsen waren de locaties voor de film ’50 First Dates’ met Adam Sandler en Drew Barrymore. De vuurtoren is gelegen op het meest oostelijke punt van Oahu. Van hieruit heb je prachtig zicht over de oceaan en ‘Manana Island’ ook ‘Rabbit Island’ genaamd. De weg naar de vuurtoren is geplaveid. In het laatste gedeelte staan er verrekijkers en informatiepanelen die je helpen bij het opsporen van walvissen (december – april). Reken algauw op een uurtje wandelen. Voorzie je steeds van voldoende water en een stevige zonnecrème.
Sea Life Park
Enkele mijlen verder ligt een ander hoogtepunt: het ‘Sea Life Park’. Gelegen in een uitzonderlijk, bijna onnatuurlijk kader, krijg je hier een duidelijk beeld van wat leeft en heerst in de Hawaiiaanse wateren. Er zijn eveneens spetterende shows die zowel jong als oud zullen vermaken. Dagelijks open van 9u30 tot 17u. Toegangsprijzen: 13 jaar en ouder: $24,96 – Kinderen (4 tot 12 jaar) betalen $12,48.
Tip: kijk even in de publiciteitsboekjes waarover ik sprak onder de rubriek ‘Waikiki’. Hierin staan er meestal kortingbonnen van $1 à $2.
Rij verder noordwaarts op de 72. Wat verder rij je aan de rechterkant (kant van de oceaan) voorbij een rij woningen (er staan er een viertal). Het eerste huis staat bekend als ‘Robins Nest’ – de echte naam is ‘Anderson Estate’. Hier werden heel veel scènes uit de feuilleton ‘Magnum P.I’ (met Tom Selleck) gefilmd. Je kunt even stoppen en een kijkje nemen, maar een dichtbegroeid gebladerte en een beschutting belemmeren het zicht. Wanneer je echter 3 huizen verder rijdt, ligt een parking bij een openbaar strookje strand (in december 2004 waren hier bouwwerken aan de gang, zodat het mogelijk is dat het strand hier niet meer bereikbaar is). Als je nu in via de zee naar het huis stapt, krijg je een heel goed zicht over het huis van ‘Robin Masters’. Hou wel rekening met de stromingen. Heb je twijfel over de veiligheid, neem dan zeker het risico niet en blijf uit het water !
We blijven de 72 in noordelijke richting volgen. Na enkele mijlen moet je het zicht op de oceaan prijsgeven doordat de ‘Bellows Air Force Base’ hier gelegerd is. Op een bepaald ogenblik kom je aan de kruising met de 61 (de ‘Pali Hwy’). Op dit punt kun je beslissen al dan niet verder naar het noorden te rijden (voor een wegbeschrijving naar de noordkust, lees je verder bij (*)
Via deze alternatieve route keer je terug naar Waikiki. Rij de 61 rechts op. Enkele mijlen verder krijg je een prachtig zicht op Waikiki vanuit de ‘Pali Lookout’. Na door een tunnel gereden te hebben, daalt de weg fel. Pas dan ook je snelheid aan want de politie beboet ook hier snelheidsduivels. Na een drietal mijlen kun je nog even halt houden bij ‘Queen Emma Summer Palace’. De tuinen zijn gratis te bezoeken. Voor een bezoek aan haar zomerhuis dien je wel te betalen.
Eenmaal je de H1 bereikt, volg je de eerder beschreven route van de luchthaven naar Waikiki. Zonder rekening te houden met de bezoeken en de talloze haltes die je zult maken, moet je ongeveer 3 à 4 uur rekenen voor deze rondrit.
(*) We vervolgen waar we de 72 verlieten om terug naar Waikiki te rijden. Willen we verder naar de noordkust, moeten we na een eindje rijden op de 61, de afslag op de 83 (‘Kahekili Highway’) nemen. Blijf deze volgen richting ‘Valley of The Temples’. Vooreerst kom je voorbij de ‘Haiku Gardens’. Deze tropische tuinen worden uitsluitend gebruikt voor huwelijken. Gratis toegang. Onze volgende halte op onze weg naar de noordkust wordt de ‘Byodo-In Temple’. Deze prachtige boeddhistische tempel is een replica van de 900 jaar oude Byodo-In tempel die zich bevindt in Uji (Japan). De tempel ligt in een van de meest rustige plaatsen op Oahu, ‘The Valley of the Temples’. Hier kom je tot rust en geniet je van de prachtige Japanse tuinen, de vijvers en de stilte. Dagelijks open van 8u30 tot 16u30.
Benen strekken
Een kleine 3 mijlen verder, waar de 83 en de 836 (‘Kamehameha Highway’) samensmelten keer je best even op jouw stappen terug via de kustweg tot aan de ‘Heeia State Park’. Zeker even halt houden om de benen te strekken, eventueel de innerlijke mens te bevredigen en zeker te genieten van het landschap en ‘Moku O Loe Island ‘ (‘Coconut Island’). Op een bepaald ogenblik kom je voorbij de ‘Macademia Nut Farm’. Breng er een bezoekje. Leer hier meer over enkele tropische planten en fruit. Je kunt er ook (gratis) proeven en genieten van een bakje koffie en de diverse soorten Macademia-noten.
Heeia Kea Boat Harbor
We keren terug naar het noorden. Even verder ligt de ‘Heeia Kea Boat Harbor’. Mits betaling kun je meevaren met een boot uitgerust met een glazen bodem. Er wordt uitgevaren in de baai waar het genieten wordt van de veelkleurige tropische vissen en talrijke koralen. Zo’n drie mijlen verder bereik je ‘Kahuluu’ dat bekend staat voor zijn reuze visvijver. Hier werden enkele scènes voor de film ‘Karate Kid II’ gefilmd.
Ongeveer 1 mijl verder leidt de ‘Pulama Road’ tot ‘Senator Hiram Fong’s Plantation and Gardens’. Een treintje voert je doorheen de tuinen die genaamd werden naar de verschillende presidenten waaronder Senator Hiram diende gedurende zijn 17 jaar in de Senaat. Dagelijks open van 10u tot 16u. De 45 minuten durende tramrit start om 10:30, 11u30, 13u, 14u en de laatste om 15u.
We zijn nu enkele mijlen verwijderd van het ‘Kualoa State Park, dat zeer geliefd is bij de lokalen om er te kanovaren rond het eilandje ‘Mokolii’. Hierbij liggen de ruïnes van Oahu’s eerste suikerfabriek. Even voorbij het dorpje ‘Ka’a’awa’ ligt de ‘Crouching Lion Inn’ aldus genaamd naar de rotsformatie. Met wat goede wil herken je boven op de bergrichel in de rotsen een leeuwenkop! Vanaf het restaurant heb je een prachtig zicht over de oceaan. Van hieraf slingert de weg langsheen de prachtige ‘Kahana Bay’. De prachtige stranden – vooral deze rond ’Punaluu’ – nodigen uit tot een zwempartij. Geniet met volle teugen van dit prachtig stukje natuur! Bij het bereiken van ‘Hauula’ zul je een bord opmerken dat je uitnodigt de zijweg te volgen tot aan de ‘Sacred Falls’. Via een hobbelig en heel dicht begroeid pad, kun je deze watervallen bereiken. Reken zeker op anderhalf uur wandelen heen en een uur voor de terugkeer!
The Polynesian Cultural Center
Oahu’s meest bezochte en bekendste locatie, ‘The Polynesian Cultural Center’, is gehuisvest in ‘Laie’. Hier maak je kennis en krijg je een beter inzicht in de Polynesische cultuur. Je vaart er naar diverse “eilanden” van Polynesië (zoals Hawaii, Tonga, Fiji, Samoa, Tahiti, de Markiezen en Cook. Je wordt uitgenodigd deel te nemen bij diverse activiteiten. Wel aan de duurdere kant maar een must! Iedere dag open (uitgezonderd de zondag) vanaf 12:30. Aangezien er verschillende prijspakketten aangeboden worden surf je best even naar hun site om alle info te verkrijgen. Indien je het wenst, kun je op verschillende plaatsen in Waikiki door hun bus opgepikt worden. Haal hiervoor de nodige info op aan hun balie in het ‘Royal Hawaiian Shopping Center’. In ‘Laie’ ligt de ‘Brigham Young University of Hawaii’ en een indrukwekkende Mormonen-tempel die slechts sporadisch open is voor het publiek.
Kahuku
Nu verder naar het verder gelegen dorp ‘Kahuku’. Je komt er voorbij ‘The Kahuku Golf Course’ om even verder het luxueuze ‘Turtle Bay Hilton Hotel and Country Club’ te bereiken. De hotelgasten genieten er van alle traditionele watersporten alsook tennis, golf en paardrijden. De restaurants zijn gekend voor hun uitstekende keuken. Vanaf dit punt spreekt men van de ‘North Shore’ (Noordkust).
Noord Oahu
De ‘Kamehameha Highway’ kromt zich westwaarts om via het centrum van het eiland terug te keren naar Honolulu. Indien je denkt het eiland volledig te kunnen omrijden via de 930 (‘Farmington Highway’) en ‘Kaena Point’, dan heb je pech ! De weg is er onberijdbaar en ontoegankelijk.
Hier is zeker ‘Sunset Beach’ hét attractiepunt. Een vier mijlen lang, fijn zandstrand. De hoge, schuimende golven zijn het geliefkoosde recreatiegebied voor menig surfer. Indien je in december op Oahu bent, moet je zeker komen genieten van het schouwspel dat ’s werelds beste surfers hier opvoeren om er de titel van wereldkampioen ‘pipe-line’surfen in de wacht te slepen. (Gratis toegang).
In de winter kunnen de golven angstaanjagende hoogtes van meer dan 15 meter aannemen, die slechts ervaren surfers durven trotseren. Tijdens het wereldkampioenschap surfen kan het soms heel moeilijk zijn om een parkeerplaats te vinden. Wanneer je met de wagen rijdt tot voor de hoofdingang waar het wereldkampioenschap zich afspeelt, dan ligt hier rechtover een lagere school. Hier is meestal gratis parking.
‘Pupukea Point’ scheidt ‘Sunset Beach’ van ‘Waimea Bay’. Een kort ritje op de ‘Pupukea Road’ leid je naar één van Oahu’s meest belangrijke archeologische plaatsen: ‘The Puu O Mahuka Heiau’, een gerestaureerde oude tempel gelegen op een steile rotswand.
Je bent slechts enkele mijlen verwijderd van ‘Haleiwa’. Via de ‘Anahulu Stream Bridge’ (gebouwd in 1921), die amper breed genoeg is om twee wagens door te laten, rij je dit pittoreske dorpje binnen. Op het ‘Haleiwa Beach Park’ werden in het verleden veel afleveringen van ‘Baywatch Hawaii’ gefilmd. Leuk zijn de verschillende kunstgalerijen, winkels met alle toebehoren voor de surfers, boetiekjes en restaurants. Zeker te bezoeken als je in de buurt bent. Opgelet: wanneer je de wagen verlaat, neem dan al je bezittingen mee uit de wagen én vergeet je koffer niet! Er werden hier veel meldingen gemaakt van auto-inbraken!
Centraal Oahu
Via de 99 (‘Kamehameha Highway’) ben je een klein uurtje verwijderd van Waikiki. Je rijdt langs enorm uitgestrekte suikerriet- en ananasvelden. Aangekomen in het eenvoudige dorpje ‘Wahiawa’ is de wereldvermaarde ‘Dole Company’ gevestigd. Hier kun je meer vernemen over het ontstaan van de firma en de ananasteelt. Voor een bezoek aan de tuinen en de treinrit wordt er een bijdrage gevraagd.
Terug naar Honolulu en Waikiki. Heb je haast, volg dan de H2 (‘Interstate Highway 2’). Even voor de haven loopt die over in de H1 (‘Interstate Highway 1’). Zo ben je de kortste keren terug in Waikiki. Wil je echter nog meer genieten van het landschap en ben je bereid een omweg te maken, volg dan de 750 (‘Kunia Road’). Bij het naderen van Honolulu volg je oprit naar de H1 (‘Interstate Highway 1’). Blijf deze volgen tot je Waikiki bereikt hebt.
Honolulu
Voordat je een bezoek brengt aan het historisch centrum van Honolulu, breng zeker een bezoek aan het ‘Ala Moana Center’ waarvan beweerd wordt dat het één van de grootste van de wereld is! Honderden winkels en restaurants maken deel uit van het center. Er zijn hier echt koopjes te verkrijgen. Het is er merkelijk goedkoper dan op Waikiki.
Hoe kom je nu bij het winkelcenter vanaf Waikiki? Een ‘Ala Moana Center’ pendelbus vervoert je gratis van en naar het winkelcomplex. Zowel met de ‘Waikiki Trolley’ als met de N° 8 Bus, bereik je moeiteloos dit enorme winkelcomplex (meer dan 240 winkels en restaurants). Met de wagen volg je de ‘Ala Moana Blvd’. Er zijn genoeg parkeerplaatsen.
Te voet
Wandel westwaarts (= ‘Diamond Head’ ligt achter je) langs de kust. Over de ‘Outrigger Reef Hotel’ ligt een onlangs aangelegd wandelpad tot aan het ‘Fort DeRussy Museum’. Hier moet je opnieuw een eindje in het mulle, warme zand stappen, je loopt langs een meertje. Voor je ligt de ‘Hawaii Yacht Harbor’. Wandel even tussen de (luxe)boten die er aangemeerd liggen. Volg de ‘Holomoana Street’. Even voorbij ‘The Hawaii Prince Hotel and Golf Club’ kom je op de ‘Ala Moana Blvd’. Stap verder over de ‘Ala Wai Canal’. Over de lichten rechts ligt het winkelcentrum. Deze wandeling neemt amper een klein uurtje in beslag. Twee blokken verder, aan ‘Ward Avenue’ ligt het duurdere en nieuwste ‘Victoria Ward Shopping Center’. Ook hier is er voldoende (gratis) parkeerruimte.
Downtown Honolulu
‘Downtown Honolulu’ ligt van hier nog meer westwaarts. Vanaf Waikiki (‘Kuhio Ave’) rijden er regelmatig stadsbussen richting centrum. Wil je met de auto? Volg dan de reeds eerder vernoemde ‘Ala Moana Blvd’ tot aan de haven. Bij de ‘Aloha Tower’ is er voldoende (betalende) parking ter beschikking. Wanneer je aankopen doet in de winkeltjes rond de ‘Aloha Tower’, laat dan je kassabon valideren. Hiermee wordt jouw parkeerbijdrage tot een minimum beperkt.
Laten we van hieruit de stad stapvoets verkennen; We starten aan de ‘Aloha Tower’ waarrond een winkelcomplex gebouwd werd. De toren werd opgericht in 1926 om passagiersboten te verwelkomen in de haven. Aangrenzend ligt het ‘Hawaii Maritime Center’ dat een overzicht geeft van de verschillende boten door de eeuwen heen. Dagelijks open van 8u30 tot 17u.
Vanaf Waikiki kan je gratis met de ‘Hilo Hattie Bus’. Of je gaat met de ‘Waikiki Trolley’ en betaalt een kleine bijdrage. Openbaar vervoer: stadsbus 19 of 20. We steken over en gaan westwaarts. Aan ‘Maunakea Street’ begint ‘Chinatown’. Deze bruisende plaats is gevuld met exotische eethuisjes, kruidenwinkeltjes en veel meer.
Iolani Palace
Loop ‘King Street’ oostwaarts af tot je het ‘Iolani Palace’ bereikt hebt. Het is het enige koninklijk paleis dat te vinden is op Amerikaanse bodem. Het was de verblijfplaats van de laatste twee monarchen: Koning Kalakaua en Koningin Liliuokalani. De (kunst)galerijen zijn dinsdag tot zaterdag toegankelijk voor het publiek. Openingsuren 9u tot 16u. Er zijn ook geleide rondritten op dezelfde dagen (9u tot 14u15). De 45-minuten toer, start om het kwartier. Let op: Kinderen onder de 5 jaar worden niet toegelaten!
Voor het ‘Iolani Palace’ staat het standbeeld van ‘King Kamehameha’ en er achter het oude gerechtsgebouw. Op ‘King Kamehameha Day’ (11 juni), wordt het bronzen beeld overladen met veelkleurige lei’s. Sommige van die bloemenkransen kunnen tot 4,5 meter lang zijn. Achter het paleis ligt het indrukwekkende ‘Hawaii State Capitol’. Hier worden de politieke debatten gevoerd. Aan de westkant (kant van ‘Beretania Street’) vind je een beeldhouwwerk van Pater Damiaan, een Belgische priester die op ‘Kalaupapa’ (‘ Moloka’i’) de lepralijders bijstond en verzorgde. ‘Father Damien’ is in Hawaii een zeer geliefd persoon. Aan de overkant van ‘Beretania Street’ ligt ‘Washington Place’, een prachtig oud landgoed dat nu de officiële woonst is van de Hawaiiaanse gouverneur.
Kawaiaha’o Church
We wandelen oostwaarts richting ‘Punchbowl Street’ om de ‘Mission Houses’ te bereiken. In 1820 vestigden zich op deze plaats de eerste Amerikaanse protestantse missionarissen. Nu een museum. Te bezichtigen (betalend) tussen 10u en 14u. De nabij gelegen ‘Kawaiaha’o Church’ was de eerste katholieke kerk die gebouwd werd op Hawaii. Het gebouw werd opgetrokken tussen 1836 en 1842. Kerkdiensten iedere zondag om 8u en 10u30.
Punchbowl
Via de ‘Kapiolani Blvd’ rij je tot aan de kruising met de ‘Ward Avenue’. Deze rij je rechts op tot aan ‘Prospect Street’. Het is een steile maar redelijk brede weg. Na een eindje verandert de naam in ‘ Puowaina Drive’, die je verder volgt tot aan de ‘Punchbowl’ Hoog boven Honolulu, gelegen in de krater van een uitgedoofde vulkaan ligt die indrukwekkende begraafplaats. Ieder jaar bezoeken meer dan vijf miljoen mensen deze plaats! De toegang is gratis. Open tussen 8u en 17u30.
Pearl Harbour en Arizona Memorial
Het grootste gedeelte van ‘Pearl Harbor’ voornaamste basis voor de Amerikaanse Stille Zuidzee vloot, is ontoegankelijk voor het publiek. Nochtans, de Japanse verrassingsaanval op 7 december 1941, wordt herdacht door het eenvoudig witte monument dat gebouwd werd boven het wrak van het slagschip, de USS Arizona. Het gebouw werd grotendeels gefinancierd in 1961 door een optreden van Elvis Presley. Het was het eerste concert dat hij ten beste gaf in Honolulu na zijn vertrek uit het leger. Dagelijks open van 7u30 tot 17u. Gratis toegang. Wegens de (strenge) veiligheidsmaatregelen is het verboden pakjes, tassen en cameratassen binnen te brengen. Heb je die toch mee, dan zijn er lockers voorhanden op het parkeerterrein. .
Ga je naar Pearl Harbor, doe dat zo vroeg mogelijk in de ochtend. In de loop van de dag ontstaan flinke rijen wachtenden om het Memorial te kunnen bezoeken. Het Arizona Memorial is nl. over de gezonken onderzeeboot in de haven gebouwd en je kunt er alleen met de speciale shuttle-boot komen. Bij aankomst moet je een volgnummer halen, dat aangeeft hoe laat of op welke shuttle je kunt overvaren. Tot die tijd kan je eventueel een film over de geschiedenis van de aanval op 7 december 1941 volgen. Er zijn ook wat souvenirwinkels. Kom je laat, dan moet je echt heel lang wachten.
Naar de luchthaven
Van Honolulu / Waikiki rij je richting luchthaven. Voorbij de luchthaven volg je de afrit 15A (USS Arizona/Aloha Stadium). Volg de bordjes tot aan de parking. Wie met het openbaar vervoer deze locatie wil bereiken, neemt vanaf Waikiki best de 20 of de 42. Deze lijnen hebben stops dicht bij de ingang. Hierbij komen we aan het einde van onze rondrit op het eiland Oahu. Wie een wagen huurde, moet die nog inleveren bij de luchthaven. Vanuit Waikiki kan dit soms problemen opleveren. Hieronder volgt een korte wegbeschrijving zodat je probleemloos de luchthaven bereikt.
- Via de ‘Kalakaua Ave’ sla je één van de vele zijstraten in die je leiden naar de ‘Ala Wai Blvd’. Op de ‘Ala Wai’ wijk je uit naar een van de twee rechtse rijstroken. Aan het einde van de ‘Ala Wai Blvd’ rechtsaf in de ‘McCully Street’. Je rijdt nu over het kanaal. Blijf deze weg volgen op de middenstrook. Na ongeveer een halve mijl zul je over de H1 autoweg rijden. Hierover links in de ‘Alexander Street’. Enkele meters verder zul je de oprit naar de H1 vinden. Volg de H1 tot aan de luchthaven en ‘Exit 16’. Volg nu de borden ‘Rental Car Return’ en begeef je naar je desbetreffende verhuurmaatschappij.
Binnenlandse vluchten worden verzorgd door:
- Aloha Airlines
- Hawaiian Airlines
Algemene tips
- Ondanks het feit dat je op een paradijselijk eiland verblijft, komt inbraak in wagens heel vaak voor (op verlaten stranden, toeristische plekjes en open parkeerruimtes). Plaats je bezittingen niet in de kofferruimte. Ook een dief beseft dit. Een raam inslaan om dan de koffer te openen vanuit de wagen is voor hem een koud kunstje. Volg steeds de aanbevelingen op de bordjes op de stranden (vooral deze op de ‘North Shore’ waar de zee reeds verschillende slachtoffers heeft gemaakt). Ben je niet zeker, vraag dan inlichtingen aan de lokalen of waag je gewoon niet in het water.
- Behoed je voor de zon. Deze kan hier heel fel zijn. Smeer je voldoende en veelvuldig in met een zonnebrandolie (minimum beschermingsfactor 15). Wees ook voorzichtig bij het snorkelen je niet te kwetsen aan de soms heel scherpe koralen. Sommige dagen zijn er stranden die sporadisch last kunnen hebben van kwallen. Voorzichtigheid is dan geboden.
- Het verkeer om en rond Honolulu kan soms heel intens zijn en stapvoets verlopen. Schakel de autoradio in op KGZM 107.9 FM. Regelmatig krijg je een update over de toestand van het verkeer. Iedere bestuurder zal er wel eens mee te maken hebben. Wees steeds waakzaam in het verkeer en rij met Aloha : wees steeds vriendelijk, hoffelijk en hou het veilig!
- Aloha (goeie dag/welkom/vaarwel) en Mahalo (dank u) zul (moet) je beslist gebruiken na enkele dagen verblijf op Hawaii. Wuiven met een gebalde vuist waarbij zowel duim als pink gestrekt zijn, is een zeer gebruikte vorm van groeten. De lokale bevolking zal het ten zeerste waarderen als je een poging doet hun taal te spreken.
Een prettige reis en hou het … ALOHA!