In het boek ‘Springbonen’ volg je de familie Kouwenaar met hun rondreis door het zuidwesten van Amerika. Het gezin bestaat uit Claire, haar man Rogier en de 13-jarige tweelingzusjes. Sinds Claire de zusjes heeft verteld dat ze oorspronkelijk zwanger was van een drieling, zijn de meisjes geobsedeerd door hun onbekende broertje. Ze denken dat ze hem hebben geabsorbeerd en zien hem regelmatig verschijnen tijdens de reis. Ze gaan dan ook regelmatig met hem in gesprek en laten hem vertellen wat ze moeten doen.

De reis is zorgvuldig uitgestippeld door ‘reisbureau’ Claire, maar wat de trip van hun leven had moeten worden, komt weinig terecht. Claire en haar man Rogier zitten in een relatiecrisis en er zullen offers gebracht moeten worden om dit huwelijk te redden. De vraag bij beide is echter of zij de relatie wel willen redden.

Wat erg speciaal is aan dit boek, is dat ieder hoofdstuk vanuit een ander perspectief geschreven is. De ene keer lees je het verhaal door de ogen van Claire, dan van Rogier maar ook van de tweelingzusjes. Bijzonder is dat de tweeling in het hele boek spreken in de wij-vorm. Ook worden ze nooit genoemd bij hun naam. De tweeling is op de hoogte van de affaire van hun ‘Loser’ vader. Samen met hun broertje smeden ze een plan, met misschien wel drastische gevolgen.

Wanda Bommer heeft een hele fijne manier van schrijven, waardoor je het boek in één adem uit leest. Je waant je op sommige momenten echt in Amerika, op de boardwalk in Santa Cruz of de Strip in Las Vegas. Humor, verdriet, sarcasme, fantasie en een dramatische wending maken dit tot een erg leuk boek. Je blijft achter met meer vragen dan antwoorden maar dit boek zet je ook zeker aan het denken. Wat is er nu precies belangrijk in het leven?

Springbonen

Recensie: Marit Hoogendijk

%d bloggers liken dit: